Μία σελίδα του Οδηγού διαταραχών

Ο Οδηγός διαταραχών περιλαμβάνει παρουσιάσεις για αναπτυξιακές διαταραχές.

Ο Οδηγός διαταραχών αναπτύσσεται στο Cloud και διατίθεται με άδεια χρήσης Creative Commons Διανο­μή 4.0 — CC BY-SA 4.0[?]. Μάθετε πώς συντάσσεται.

Σύνδρομο Γκόλντμπεργκ – Σφρίντζεν (Goldberg – Shprintzen Syndrome)

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Γενετική διαταραχή που εστιάζει στο 22ο ζεύγος χρωμοσωμάτων, μπορεί να επιφέρει αναπτυξιακές διαταραχές, ψυχική νόσο, και καρδιακή ανεπάρκεια, το Σύνδρομο Γκόλντμπεργκ Σφρίντζεν (Goldberg – Shprintzen Syndrome) πρόκειται για ένα από τα περισσότερο συνηθισμένα σύνδρομα που συνδέονται με τα άτομα με περίπλοκες διαταραχές πολλαπλών τύπων. Ονομάζεται, επίσης και Σύνδρομο CVFS (Velocardiafacial Syndrome).

➤ Αιτιολογία.

Το Σύνδρομο Γκόλντμπεργκ – Σφρίντζεν (Goldberg – Shprintzen Syndrome) αποτελεί κληρονομήσιμη γενικώς διαταραχή και εμφανίζεται μετά από διαγραφή ενός μικρού μέρους του γενετικού κώδικα στο μακρύ πόδι του ζεύγους χρωμοσωμάτων Νο. 22.

Αν και συνήθως κληρονομείται ως γενετική διαταραχή από γονείς προς παιδί είναι δυνατό να εμφανιστεί και μετά από πρωτότυπη μετάλλαξη ενός εκ των χρωμοσωμάτων του ζεύγους Νο. 22, δηλαδή χωρίς να έχει επιδράσει κληρονομικός παράγοντας).

Επιπροσθέτως, είναι πιθανό ο γονέας, που μεταβιβάζει το σύνδρομο στο βρέφος να φέρει τη διαταραχή σε ήπιο βαθμό, με σχεδόν ανύποπτα συμπτώματα, με αποτέλεσμα να μην έχει διαγνωστεί (ο γονέας) με τη διαταραχή προ της τεκνοποίησης.

➤ Διάγνωση.

Η χρωμοσωμική ανωμαλία που προκαλεί το Σύνδρομο Γκόλντμπεργκ – Σφρίντζεν (Goldberg – Shprintzen Syndrome) είναι ανιχνεύσιμη με ειδικές εξετάσεις αίματος. Προγεννητικά, έλεγχος και διάγνωση είναι εφικτά, όπου υπάρχει βεβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό ή στην περίπτωση που οι εξετάσεις με υπέρηχους υποδείξουν διαταραχές που σχετίζονται με το σύνδρομο, όπως καρδιακή ανεπάρκεια ή / και διαταραχές της γνάθου όπως το "λυκόστομα" (cleft palate) που αντιμετωπίζεται με χειρουργική επέμβαση (πλαστική χειρουργική) κατά την πρώιμη βρεφική ηλικία.

➤ Χαρακτηριστικά.

Περισσότερα από εκατόν ογδόντα (180) μη φυσιολογικά στοιχεία έχουν συσχετιστεί με το Σύνδρομο Γκόλντμπεργκ – Σφρίντζεν (Goldberg – Shprintzen Syndrome). Σημαντικότερα από αυτά αποτελούν τα παρακάτω:

  • Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά προσώπου (προεξέχουσα μύτη, μικρομέγεθες στόμα, μικρομεγέθης κεφαλή).
  • Χαμηλό ανάστημα.
  • Μαθησιακές δυσκολίες.
  • Ψυχική ασθένεια σε εφήβους και ενήλικες (π.χ. διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια).
  • Πλήθος αναπτυξιακών διαταραχών.
  • Διάσπαση προσοχής - ελλειμματική προσοχή.
  • Καρδιακές διαταραχές.
  • Διαταραχές στο ανοσοποιητικό σύστημα, που ενδεχομένως να επιφέρουν αυξημένο κίνδυνο μολύνσεων ή λοιμώξεων.

Τα συμπτώματα στα άτομα, που φέρουν το σύνδρομο, κυμαίνονται από μέτρια έως βαριά. Με βάση της επιδράσεις του συνδρόμου, στη βιβλιογραφία αναφέρεται και ως Σύνδρομο CVFS (Velocardiafacial Syndrome).

➤ Αντιμετώπιση.

Δεν υπάρχει θεραπεία για το σύνδρομο Σύνδρομο Γκόλντμπεργκ – Σφρίντζεν (Goldberg – Shprintzen Syndrome). Ευρεία γκάμα παρεμβάσεων βοηθούν την καλύτερη εξέλιξη των ατόμων που φέρουν το σύνδρομο, όπως:

  • Επεμβάσεις καρδιάς.
  • Λογοθεραπεία.
  • Ειδική εκπαίδευση.
  • Εργοθεραπεία.
  • Ψυχιατρική παρακολούθηση.

Βιβλιογραφία.

Δεν έχουν καταχωρηθεί βιβλιογραφικές παραπομπές.

Πηγές.

Έρευνα – Επιμέλεια κειμένου:

  • Άγγελος Κουτουμάνος
    Κοινωνικός λειτουργός — Εκδότης NOESI.gr

Η μετάφραση έγινε εθελοντικά για λογαριασμό του NOESI.gr.

Περαιτέρω μελέτη.

Δεν έχουν καταχωρηθεί ενότητες περαιτέρω μελέτης.

Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr | Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Εικόνα NOESI.gr

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr.Το Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr βασίζονται σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεργασίας, προσαρμοσμένη στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα παρέχει πρόσβαση σε εργαλεία που λειτουργούν εξ αποστάσεως, μέσω internet. Το Ψηφιακό Γραφείο μπορεί να συνδέεται και να υποστηρίζεται από τη Γραμματεία του NOESI.gr, ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό. Παρέχεται με την τεχνική υποστήριξη της Google.

Εφαρμογές του Ψηφιακού Γραφείου από το NOESI.gr.

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Σχετικά με τις παραπομπές στους Οδηγούς του NOESI.gr, η χρήση είναι ελεύθερη υπό τις εξής προϋποθέσεις. Είναι σημαντικό να αναφέρετε ως πηγή των πληροφοριών τη σελίδα www.noesi.gr/book εφόσον χρησιμοποιήσετε υλικό από τους Οδηγούς του NOESI.gr με οποιοδήποτε τρόπο, προφορικά ή σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Σεβαστείτε το έργο της ομάδας της νόησης στο διαδίκτυο (noesi.gr) και εξασφαλίστε στον αναγνώστη τη δυνατότητα να βρίσκει έγκυρες και ενημερωμένες πληροφορίες για θέματα υγείας και πρόνοιας. Για τον σκοπό αυτό, ενημερώνουμε τις σελίδες των Οδηγών τακτικά. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υλικό αυτής της ιστοσελίδας ελεύθερα, εφόσον αναφέρετε την πηγή του άρθρου (λ.χ. NOESI.gr) και το όνομα του Οδηγού (λ.χ. Οδηγός διαταραχών, Οδηγός δικαιούχων, Οδηγός παρεμβάσεων, Οδηγός υπηρεσιών κ.ά.) ή το όνομα του συντάκτη και παραθέσετε ευκρινώς τη διεύθυνση της παρούσας ιστοσελίδας — χωρίς ειδική άδεια από το NOESI.gr — λαμβάνοντας υπόψη την παρακάτω άδεια χρήσης και τον Κανονισμό Λειτουργίας του www.noesi.gr.
 
cc logo  
 

Η άδεια του παρόντος άρθρου (έργου) είναι Creative Commons — Αναφορά Δημιουργού Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές (CC BY-SA 4.0). Η άδεια αυτή επιτρέπει στους άλλους να τροποποιούν το έργο αυτό και να το αναμιγνύουν με άλλα, εφόσον αποδίδουν την αναγνώριση στην πηγή (Credit) και υπαγάγουν τα νέα έργα τους στους ίδιους όρους. Όλα τα νέα έργα που βασίζονται σε αυτό το έργο θα φέρουν την ίδια άδεια, οπότε και τα οποιαδήποτε παράγωγα θα επιτρέπουν και την εμπορική χρήση.