Μία σελίδα του Οδηγού διαταραχών

Ο Οδηγός διαταραχών περιλαμβάνει παρουσιάσεις για αναπτυξιακές διαταραχές.

Ο Οδηγός διαταραχών αναπτύσσεται στο Cloud και διατίθεται με άδεια χρήσης Creative Commons Διανο­μή 4.0 — CC BY-SA 4.0[?]. Μάθετε πώς συντάσσεται.

Αγενεσία Μεσολοβίου (Callosal Agenesis)

Εικόνα ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Τι είναι και πώς προκαλείται; Πρόκειται για μια σπάνια νευρολογική πάθηση. Το "μεσολόβιο" (ή "πυλώδες σώμα") είναι μια γέφυρα από διαφανή ουσία, που συνδέει τα δυο εγκεφαλικά ημισφαίρια και σχηματίζεται κατά τη διάρκεια ανάπτυξης του εγκεφάλου. Η διαταραχή θα μπορούσε να περιγραφεί ως η αδυναμία γέννησης — σχηματισμού του μεσολοβίου.

Συμπτώματα αγενεσίας μεσολοβίου.

H αγενεσία μεσολοβίου μπορεί να είναι και ασυμπτωματική (δηλ. να μην εκδηλώνεται με τα συνήθη συμπτώματα της διαταραχής) ή να είναι συνοδή (δηλ. να συνυπάρχει) με άλλες συγγενείς (δηλ. παρούσες τη στιγμή της γέννησης) αναπτυξιακές ανωμαλίες του εγκεφάλου. Συχνά είναι περισσότερο οι τελευταίες παρά η ίδια η αγενεσία που προκαλούν ουσιώδη νευρολογικά προβλήματα.

Τα κλινικά συμπτώματα περιγράφονται καλύτερα σε δυο κατηγορίες:

  • Αγενεσία Μεσολοβίου με σύνδρομα.

  • Αγενεσία Μεσολοβίου με απουσία συνδρόμων.

Η απουσία συνδρόμων είναι πιο συχνό φαινόμενο, οι ασθενείς συνήθως παρουσιάζουν διευρυμένη κεφαλή, κρίσεις σπασμών και αναπτυξιακή καθυστέρηση. Σε πολλούς, παρουσιάζεται και ασυνήθιστα μεγάλη απόσταση μεταξύ των οφθαλμών. Στην υδροκεφαλία, η τεχνητή παροχέτευση του εγκεφαλονωτιαίου υγρού των κοιλιών είτε αντενδείκνυται ή δεν βοηθά. Οι κρίσεις σπασμών μερικές φορές οφείλονται σε υπογλυκαιμία (έλλειμμα στην αναπτυξιακή ορμόνη και την κορτιζόλη) καθώς και σε δομικές εγκεφαλικές ανωμαλίες. Ο έλεγχος των κρίσεων μπορεί να αποδειχθεί δύσκολος.

Πολλά νευρολογικά σύνδρομα περιλαμβάνουν, επίσης, και αγενεσία μεσολοβίου. Όλα τα σύνδρομα αυτά εμφανίζουν και συνοδές εγκεφαλικές ανωμαλίες, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να παρουσιάζουν συνήθως σοβαρές αναπηρίες, δυσμορφικά χαρακτηριστικά και ευρύτερη αναπτυξιακή καθυστέρηση.

Τέλος, συχνά, η αγενεσία μεσολοβίου συνυπάρχει με άλλες ανωμαλίες του εγκεφάλου, των μέσων σπονδύλων της σπονδυλικής στήλης, κρανιακές ανωμαλίες όπως είναι η διαφραγματο-οπτική δυσπλασία αλλά και με δυσπλασία της υπόφυσης.

Επιπολασμός αγενεσίας μεσολοβίου.

Ο επιπολασμός του ημιτελούς σχηματισμού του μεσολόβιου δεν είναι γνωστός, καθώς η μερική ή παντελής απουσία του μπορεί να εντοπισθεί μόνο με εγκεφαλικές απεικονίσεις (δηλ. ειδικές ιατρικές εξετάσεις), οι οποίες συνήθως γίνονται μόνο αν οι πάσχοντες εμφανίζουν άλλες νευρολογικές ανωμαλίες.

Κληρονομικότητα.

Στην αγενεσία μεσολοβίου με απουσία συνδρόμων η γενετική μεταφορά είναι σπάνια, αν και έχουν καταγραφεί περιστατικά με αυτοσωμικά (δηλ. που δεν κληρονομούνται) υπολειπόμενα γονίδια ή μεταλλάξεις στο κυρίαρχο φυλοσύνδετο γονίδιο (δηλ. το γονίδιο που καθορίζει το φύλο του παιδιού). Συνεπώς, είναι χρήσιμες οι γενετικές πληροφορίες των πασχόντων ή των συγγενών τους. Συχνότερα, η αγενεσία μεσολοβίου χωρίς την παρουσία συνδρόμων είναι μια ανωμαλία στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, καθορισμένη από τη σύλληψη, αποτέλεσμα χρωμοσωμικών ανωμαλιών. Στην αγενεσία μεσολόβιου με σύνδρομο, η διάγνωση απαιτεί λεπτομερείς νευρολογικές εξετάσεις. Η πλειονότητα αυτών των συνδρόμων μπορεί να συμβαίνει σποραδικά αλλά κατά καιρούς ανιχνεύονται σε συγγενείς με οικογενειακό ιστορικό. Και πάλι διαπιστώνονται φυλλοσύνδετες μεταλλάξεις στο χρωμόσωμα "Χ", ενώ το σύνδρομο Aicardi θεωρείται ότι συνδέεται με αυτές τις μεταλλάξεις.

Προγεννητικός έλεγχος.

Η αγενεσία μεσολοβίου δεν ανιχνεύεται με τους συνήθεις προγεννητικούς ελέγχους, μπορεί όμως να διαπιστωθεί με υπερηχογράφημα, στις 18 εβδομάδες κύησης.

Πηγές

Μετάφραση:

  • Μαρία Λασσιθιωτάκη
    Ψυχολόγος

Έρευνα - Επιμέλεια κειμένου:

  • Άγγελος Κουτουμάνος
    Κοινωνικός λειτουργός — Εκδότης NOESI.gr

Η μετάφραση έγινε για λογαριασμό του NOESI.gr.

Περαιτέρω μελέτη

Επιπολασμός – Επίπτωση

Ο όρος “Eπιπολασμός” αναφέρεται στον συνολικό αριθμό των περιστατικών (ατόμων) που εμφανίζουν ήδη ένα συγκεκριμένο γνώρισμα (λ.χ. μία πάθηση) στον γενικό πληθυσμό μία δεδομένη χρονική στιγμή. Στην επιδημιολογία ο επιπολασμός (συμβολίζεται ως “P” από τον αγγλικό όρο “Prevalence”) και αναφέρεται ως το ποσοστό των ατόμων που νοσούν μια συγκεκριμένη στιγμή επί τους συνόλου των ατόμων του πληθυσμού την ίδια χρονική στιγμή.

Μία σημαντική λεπτομέρεια είναι η διαφορά του επιπολασμού από τον όρο “Eπίπτωση”. Η επίπτωση, (συμβολίζεται ως “P” από τον αγγλικό όρο “Incidence”) αφορά το αριθμό (ποσοστό) των νέων περιπτώσεων (περιστατικών) μιας νόσου, που εμφανίζονται σε μία ορισμένη χρονική στιγμή επί του αριθμού των ατόμων στον ίδιο πληθυσμό, που βρίσκονται σε κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο — εξαιρούνται όσοι έχουν ήδη εμφανίσει τη νόσο ή δεν υπάρχει περίπτωση να την εμφανίσουν.

 

Σχόλια

Αγενεσια μεσολοβιου

Εικόνα Θείος ΤοΜ

Καλησπέρα,

Θα ήθελα τα φώτα σας παρακαλώ για τον ανηψιο μου 19μηνων!

Αφού σας περιγράψω το στάδιο του !

Λοιπόν, είναι 19 μηνών αγοράκι με πλήρη αγενεσια μεσολοβιου πρώτο παιδί στην οικογένεια (περιοχή Αρκαδίας είμαστε)

Έλεγε μαμά μπαμπά που κ πού τώρα δεν λέει τίποτα μόνο καμία κραυγή αρεα, κάνει φυσικοθεραπείες για να περπατήσει, έχει αρχίσει να μένει όρθιος δεν κάνει βήματα,αν τον αφήσουμε πέφτει κάτω χωρίς να βάλει χέρια για αντίσταση χωρίς να τρομάξει που χάνει την ισορροπία του.. τρώει κανονικά φαγητό, δεν δείχνει αντικείμενα δεν παρακολουθεί κάτι που το πετάμε δίπλα του να δεί που έπεσε ξέρω γω, παίζει με τα παιχνίδια του τα πιάνει στα χέρια κανονικά,έχει δύναμη στα χέρια κ στα πόδια γενικά το θέμα είναι στον έλεγχο της μέσης του...δεν επιχειρεί να μετακινηθεί αν είναι ξαπλωμένος, μόνο στρίβει δεξιά αριστερά... χαίρετε με αστείες γκριμάτσες βαράει παλαμάκια όταν χαίρετε .... αυτά για την ηλικία του είναι λίγα; μάλλον ναι..

Έχει κάνει εξετάσεις για κάποιο σύνδρομο δεν βρέθηκε κάτι!!!

Το παρακολουθεί αρεα κ που παιδονευρολογος..οι γονείς είναι λίγο αρνητικοί στο να δεχτούν την αγενεσια σαν πρόβλημα κ δεν ψάχνονται περαιτέρω...

Άποψη μου είναι πως πρέπει να το δεχτούν κ να σκέφτονται σαν να έχει πρόβλημα ώστε να το βοηθήσουν να φτάσει όσο πιο μακρυά μπορεί σε σχέσει με την ηλικία του, να εκπαιδεύεται στα πάντα, γιατί αν περιμένουν τα ορόσημα μένει πίσω ο μικρός....

Θέλω να τους βοηθήσω να βοηθήσουν τον μικρό γιατί είναι κρίμα να περνάει ο καιρός χαμένος...

Πείτε μου τί πρέπει από εξετάσεις από γιατρούς από θεραπείες που πρέπει να ακολουθήσουμε για να τον βοηθήσουμε (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία κλπ)

Γιατι πραγματικά έχει δυνατότητες  ο μικρός!!!

Απλά οι γονείς δεν ξέρουν κ είναι κ σε άρνηση..(τον δικαιολογούν λέγοντας είναι τεμπέλης) 

like0
Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr | Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Εικόνα NOESI.gr

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr.Το Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr βασίζονται σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεργασίας, προσαρμοσμένη στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα παρέχει πρόσβαση σε εργαλεία που λειτουργούν εξ αποστάσεως, μέσω internet. Το Ψηφιακό Γραφείο μπορεί να συνδέεται και να υποστηρίζεται από τη Γραμματεία του NOESI.gr, ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό. Παρέχεται με την τεχνική υποστήριξη της Google.

Εφαρμογές του Ψηφιακού Γραφείου από το NOESI.gr.

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Σχετικά με τις παραπομπές στους Οδηγούς του NOESI.gr, η χρήση είναι ελεύθερη υπό τις εξής προϋποθέσεις. Είναι σημαντικό να αναφέρετε ως πηγή των πληροφοριών τη σελίδα www.noesi.gr/book εφόσον χρησιμοποιήσετε υλικό από τους Οδηγούς του NOESI.gr με οποιοδήποτε τρόπο, προφορικά ή σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Σεβαστείτε το έργο της ομάδας της νόησης στο διαδίκτυο (noesi.gr) και εξασφαλίστε στον αναγνώστη τη δυνατότητα να βρίσκει έγκυρες και ενημερωμένες πληροφορίες για θέματα υγείας και πρόνοιας. Για τον σκοπό αυτό, ενημερώνουμε τις σελίδες των Οδηγών τακτικά. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υλικό αυτής της ιστοσελίδας ελεύθερα, εφόσον αναφέρετε την πηγή του άρθρου (λ.χ. NOESI.gr) και το όνομα του Οδηγού (λ.χ. Οδηγός διαταραχών, Οδηγός δικαιούχων, Οδηγός παρεμβάσεων, Οδηγός υπηρεσιών κ.ά.) ή το όνομα του συντάκτη και παραθέσετε ευκρινώς τη διεύθυνση της παρούσας ιστοσελίδας — χωρίς ειδική άδεια από το NOESI.gr — λαμβάνοντας υπόψη την παρακάτω άδεια χρήσης και τον Κανονισμό Λειτουργίας του www.noesi.gr.
 
cc logo  
 

Η άδεια του παρόντος άρθρου (έργου) είναι Creative Commons — Αναφορά Δημιουργού Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές (CC BY-SA 4.0). Η άδεια αυτή επιτρέπει στους άλλους να τροποποιούν το έργο αυτό και να το αναμιγνύουν με άλλα, εφόσον αποδίδουν την αναγνώριση στην πηγή (Credit) και υπαγάγουν τα νέα έργα τους στους ίδιους όρους. Όλα τα νέα έργα που βασίζονται σε αυτό το έργο θα φέρουν την ίδια άδεια, οπότε και τα οποιαδήποτε παράγωγα θα επιτρέπουν και την εμπορική χρήση.