Μία σελίδα του Οδηγού διαταραχών

Ο Οδηγός διαταραχών περιλαμβάνει παρουσιάσεις για αναπτυξιακές διαταραχές.

Ο Οδηγός διαταραχών αναπτύσσεται στο Cloud και διατίθεται με άδεια χρήσης Creative Commons Διανο­μή 4.0 — CC BY-SA 4.0[?]. Μάθετε πώς συντάσσεται.

Αναιμία Ντάιαμοντ – Μπλάκφαν (Diamond – Blackfan Anemia / DBA)

Εικόνα socworker

Ένα από τα σπανιότερα σύνδρομα, η αναιμία Diamond Blackfan (DBA) - διαβάζεται Ντάιαμοντ Μπλάκφαν - είναι μια σπάνια ασθένεια, η οποία εκδηλώνεται κατά τη διάρκεια της πρώιμης βρεφικής και παιδικής ηλικίας. Προκαλείται από την αδυναμία παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων από το μυελό των οστών.

Οι πρώτες δυο περιπτώσεις περιγράφηκαν το 1936, ενώ προέκυψε μια πιο λεπτομερής μελέτη τεσσάρων περιπτώσεων από τους γιατρούς Diamond και Blackfan το 1938. Έχουν χρησιμοποιηθεί και άλλα ονόματα για αυτό το σύνδρομο, όπως "εκ γενετής υποπλαστική αναιμία", "εκ γενετής χρόνια κυτταρική υποπλαστική αναιμία" και "ατελής ερυθροβλάστωση". Προς το παρόν, έχουν καταγραφεί μερικές εκατοντάδες περιπτώσεις ατόμων που φέρουν το σύνδρομο. Φαίνεται ότι η διαταραχή προσβάλει άνδρες και γυναίκες εξίσου.

Χαρακτηριστικά

Πέρα από την αναιμία, πολλοί ασθενείς με DBA αναφέρουν και ποικίλες σωματικές ανωμαλίες. Σε σχετικές έρευνες:

  • 48% έχουν τουλάχιστον μια σωματική ανωμαλία,
  • 23% παρουσιάζουν πάνω από μια ανωμαλία,
  • 41% έχουν ανωμαλίες στο πρόσωπο και στο κεφάλι,
  • 36% έχουν ανωμαλίες στα άνω άκρα, τις παλάμες, κυρίως στον αντίχειρα,
  • 31% παρουσιάζουν ανωμαλίες στο γεννητικό – ουροποιητικό σύστημα
  • 27% έχουν καρδιακές ανωμαλίες και
  • 21% έχουν μικρό ύψος.

Αιτιολογία

Η αιτιολογία της δεν είναι ξεκάθαρη αν και η έλλειψη ερυθρών αιμοσφαιρίων φαίνεται να οφείλεται στους γεννήτορες της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων. 

Η διαταραχή οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Για αυτούς που νοσούν από την DBA, η αναιμία συνήθως έχει ήδη εδραιωθεί κατά τη διάγνωση.

Διάγνωση

Μέχρι τώρα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες εξετάσεις για να διαγνωστεί η DBA. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποια διαγνωστικά κριτήρια όπως:

  1. ορθόχρωμη - μακροκυτταρική αναιμία που παρουσιάζεται στο 90% των περιπτώσεων τους πρώτους 12 μήνες ζωής,
  2. δικτυοκυτταροπενία,
  3. μυελός με ανεπάρκεια παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων,
  4. αυξημένα επίπεδα ερυθροβλάστωσης,
  5. κανονικό ή ελαφρώς μειωμενό ποσοστό λευκών αιμοσφαιρίων και
  6. κανονικό ή μειωμένο ποσοστό αιμοπετάλιων.

Συνήθως η εμβρυική αιμοσφαιρίνη είναι αυξημένη.

Η DBA δεν οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου, βιταμίνης Β-12 ή φολικού οξέως, εφόσον όλα φαίνεται να υπάρχουν σε αυξημένα επίπεδα σε αυτούς τους ασθενείς. Επιπροσθέτως, ένα ένζυμο των ερυθρών αιμοσφαιρίων (ADA), η παρουσία του οποίου είναι αυξημένη σε πολλούς ασθενείς με DBA, δεν αποτελεί διαγνωστικό κριτήριο για την εμφάνιση ή μη της DBA. Προς το παρόν, η εξέταση για το ένζυμο ADA βοηθάει στη διάκριση της DBA από άλλες αναιμίες.

Πηγή:

Μετάφραση:

  • Σταματία Κοντού [socworker], κοινωνική λειτουργός.

Η μετάφραση έγινε εθελοντικά για λογαριασμό του NOESI.gr.

Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr | Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Εικόνα NOESI.gr

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr.Το Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr βασίζονται σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεργασίας, προσαρμοσμένη στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα παρέχει πρόσβαση σε εργαλεία που λειτουργούν εξ αποστάσεως, μέσω internet. Το Ψηφιακό Γραφείο μπορεί να συνδέεται και να υποστηρίζεται από τη Γραμματεία του NOESI.gr, ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό. Παρέχεται με την τεχνική υποστήριξη της Google.

Εφαρμογές του Ψηφιακού Γραφείου από το NOESI.gr.

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Σχετικά με τις παραπομπές στους Οδηγούς του NOESI.gr, η χρήση είναι ελεύθερη υπό τις εξής προϋποθέσεις. Είναι σημαντικό να αναφέρετε ως πηγή των πληροφοριών τη σελίδα www.noesi.gr/book εφόσον χρησιμοποιήσετε υλικό από τους Οδηγούς του NOESI.gr με οποιοδήποτε τρόπο, προφορικά ή σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Σεβαστείτε το έργο της ομάδας της νόησης στο διαδίκτυο (noesi.gr) και εξασφαλίστε στον αναγνώστη τη δυνατότητα να βρίσκει έγκυρες και ενημερωμένες πληροφορίες για θέματα υγείας και πρόνοιας. Για τον σκοπό αυτό, ενημερώνουμε τις σελίδες των Οδηγών τακτικά. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υλικό αυτής της ιστοσελίδας ελεύθερα, εφόσον αναφέρετε την πηγή του άρθρου (λ.χ. NOESI.gr) και το όνομα του Οδηγού (λ.χ. Οδηγός διαταραχών, Οδηγός δικαιούχων, Οδηγός παρεμβάσεων, Οδηγός υπηρεσιών κ.ά.) ή το όνομα του συντάκτη και παραθέσετε ευκρινώς τη διεύθυνση της παρούσας ιστοσελίδας — χωρίς ειδική άδεια από το NOESI.gr — λαμβάνοντας υπόψη την παρακάτω άδεια χρήσης και τον Κανονισμό Λειτουργίας του www.noesi.gr.
 
cc logo  
 

Η άδεια του παρόντος άρθρου (έργου) είναι Creative Commons — Αναφορά Δημιουργού Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές (CC BY-SA 4.0). Η άδεια αυτή επιτρέπει στους άλλους να τροποποιούν το έργο αυτό και να το αναμιγνύουν με άλλα, εφόσον αποδίδουν την αναγνώριση στην πηγή (Credit) και υπαγάγουν τα νέα έργα τους στους ίδιους όρους. Όλα τα νέα έργα που βασίζονται σε αυτό το έργο θα φέρουν την ίδια άδεια, οπότε και τα οποιαδήποτε παράγωγα θα επιτρέπουν και την εμπορική χρήση.