Πώς εκοψα την πάνα σε παιδί με ΔΑΔ

Εικόνα Ελένη Ελενάκι

Γειά σας,

Γράφω πρώτη φορά οπότε συγχωρείστε μου το άγχος. Θα ήθελα να αναφέρω μια προσωπική εμπειρία που μπορεί να βοηθήσει πολλούς γονείς ή φροντιστές με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού και αντιμετωπίζουν παρόμοιο πρόβλημα (κόψιμο πάνας).

Το θέμα είναι πώς να κόψεις την πάνα σε παιδί με αυτισμό, με τόσα αισθητηριακά και ψυχολογικά προβλήματα.

Στην περίπτωση της κόρης μου δεν δούλεψε τίποτα, από όσα μας πρότειναν οι ειδικοί. Μετά όμως από μια διαδικτυακή συζήτηση με γονείς, που έχουν παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας με αυτισμό, κατάλαβα πως το θέμα είναι και ψυχολογικό.

Δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αποχωριστούν τα τσίσα, θα πω για αρχή.

Οπότε παρατήρησα ποτέ το παιδί σταμάτησε από μόνο του να κάνει τσισα στην πάνα το βράδυ. Θεώρησα πως είναι έτοιμο να συγκρατήσει τα τσισα της. Οπότε ένα πρωί που ήξερα πως σίγουρα θέλει να κάνει τσισα την πήρα στην τουαλέτα πάνω μου και έκανε μόνη της τσισα πάνω της (εννοείται και πάνω μου). Ακολούθησε ντους για καθαριότητα. Το παιδί ήδη ένιωσε καλύτερα. Την επόμενη ημέρα πάλι το ίδιο. Την τρίτη ημέρα την έβαλα μόνη της σε καθίσματα και με σκαλοπάτια που είχα προσαρμόσει, στη λεκάνη της τουαλέτας. Εδώ προσοχή, το καρεκλακι να έχει τοιχώματα εκεί που κάθεται το παιδί ώστε να νιώθει οριοθετημένο. Μου επικοινώνησε πως ήθελε να τη πάρω αγκαλιά. Έκανε τσισα μόνη της και αυτό ήταν. Για τα κακά της ήταν πλέον έτοιμη.

Όμως δεν έλειψαν τα πίσω γυρίσματα όταν αρρωσταίνει από ιώσεις για παράδειγμα και ξεσυντονιζεται.

Αυτή η διαδικασία έγινε 5,5 ετών και τώρα είναι 8,5. Γενικά είναι κατά ένα ποσοστό αυτό αυτόνομη αλλά δεν μας λείπουν τα πίσω γυρίσματα κατά καιρούς ή απλά ο φόβος να πάει μόνη της στην τουαλέτα. Σημειωτέον πλέον πάει τουαλέτα και εκτός του σχολείου πχ καφετέρια. Τέλος το ειδικό σχολείο ήταν αρκετά υποστηρικτικό ώστε το παιδί να κόψει και εκεί την πάνα.

Ελπίζω και εύχομαι να βοηθήσω με αυτή την ανάρτηση αρκετούς γονείς. Μπορεί να μην δούλεψει για όλους αλλά είμαι σίγουρη πως για κάποιους θα δουλέψει.

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Summer Camp από την Πλοήγηση.
Πρόσκληση ένταξης νέων ωφελουμένων / ΑΛΜΑ.
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.