ΑμεΑ και εργασία, τι γίνεται με το επίδομα;

Εικόνα Αναστασία Γλυκού

Καλημέρα σας έχω ένα γιο 21 χρόνων με αυτισμό. Έχουμε διάγνωση ΚΕΠΑ ισόβια. Για ψυχολογικούς λόγους και, επειδή θέλει να νιώθει χρήσιμος, θέλει να εργαστεί. Η ερώτηση μου είναι αν εργαστεί χάνει το προνοιακο εισόδημα, γνωρίζει κάποιος;;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων. 

Σχόλια

Απώλεια (;) επιδόματος σε περίπτωση εργασίας

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Καλησπέρα, αρχικά πρέπει να δείτε τη γνωμάτευση του ΚΕΠΑ. Ανεξαρτήτως αν είναι δια βίου ή όχι, πρέπει να αναφέρει "ικανός για βιοποριστικό επάγγελμα" ή "ανίκανος (;) για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα". Αυτό καθορίζει τη δυνατότητά του να εργαστεί, νόμιμα, με μισθό.

Σε περίπτωση εργασίας, το επίδομα αναστέλλεται, για την περίοδο που το άτομο εργάζεται, και επανέρχεται εφόσον σταματήσει. Αυτό είναι το καθεστώς σήμερα, που όμως θα μπορούσε να αλλάξει μελλοντικά, με κάποια άλλη νέα διάταξη. Για την επαναφορά του επιδόματος, περνούν μερικοί μήνες, που όμως καταβάλλονται αναδρομικά από την ημέρα που υποβλήθηκε το αίτημα για την επαναφορά της προνοιακής παροχής (επίδομα).

Τέλος, υπάρχουν προϋποθέσεις που κάποιο άτομο μπορεί να εργαστεί με μισθό, χωρίς απώλεια επιδόματος. Αυτό αφορά την περίπτωση των ΚΟΙΣΠΕ και ΚΟΙΝΣΕΠ (Κοινωνικών Συνεταιτερισμών) που προκύπτουν από άτομα με αναπηρία, άτομα με ψυχικές διαταραχές και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. 

Δείτε τι είναι: 

Τέλος, δείτε το άρθρο με τίτλο:

like3

ΑμεΑ και εργασία

Εικόνα Maria Manta

Καλημέρα σας έχω ένα γιο 22 χρόνων με αυτισμό. Έχουμε διάγνωση ΚΕΠΑ ισόβια. Ζήτησε ο ίδιος ότι θέλει να κάνει κάτι, θέλει να εργαστεί. Η ερώτηση μου είναι η απόφαση αναγράφει ανίκανος για κάθε βιοποριστικό επάγγελμα. Τι σημαίνει αυτό ότι δεν μπορεί να εργαστεί νόμιμα σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό φορέα ή οπουδήποτε αλλού;

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

like1

Σωστά :(

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Σωστά με διάγνωση ΚΕΠΑ και με αυτή την ένδειξη δεν μπορεί να εργαστεί στο δημόσιο ή σε εταιρεία.

Όταν το ποσοστό αναπηρίας είναι 67%, χρειάζεται να αναφέρεται αν το άτομο είναι ικανό ή όχι για βιοποριστικό επάγγελμα. Όταν το ποσοστό είναι 80% και άνω, τεκμαίρεται η ανικανότητα για βιοποριστικό επάγγελμα. 

like1

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Summer Camp από την Πλοήγηση.
Πρόσκληση ένταξης νέων ωφελουμένων / ΑΛΜΑ.
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.