Λέμε να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τον όρο Ειδική Αγωγή

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Η εκπαίδευση είναι μια για όλα τα παιδιά. Οι μέθοδοι διδασκαλίας διαφέρουν και μερικές είναι εξειδικευμένες για μαθητές με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες. Θα λέμε, λοιπόν, εκπαίδευση και εσείς θα ακούτε ειδική αγωγή και εκπαίδευση.

Σχόλια

Και κάπως έτσι θα έρθουμε πιο κοντά στην εφαρμογή της ένταξης

Εικόνα Social Skills Project

Και κάπως έτσι θα έρθουμε πιο κοντά στην εφαρμογή της ένταξης / ενσωμάτωσης, που προβλέπεται και νομοθετικά στην Ελλάδα.

Προσωπικά, θα προτιμήσω τον όρο ενσωμάτωση, μιας και όλοι μαζί (σχολείο, δάσκαλος, μαθητές, γονείς) φτιάχνουμε ένα καινούριο "σώμα" ,ένα καινούριο σύστημα, που προσδιορίζεται από τις ανάγκες και τις δυνατότητες όλων μας και όχι τον όρο ένταξη, κατά τον οποίο το άτομο με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες χρειάζεται να "ταχθεί" μέσα σε ένα ήδη υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα.

Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά, με ξεχωριστή σκέψη για το καθένα από αυτά τα παιδιά λοιπόν!

Μαράνια Γκιόκα, Social Skills Project | www.socialskillsproject.com

like0

...Λέμε να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τον όρο "Ειδική Αγωγή"

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Τον Μάιο 2013, με αφορμή τις κινητοποιήσεις για την "κατάρρευση" της ειδικής αγωγής στην Ελλάδα, όπως προβάλλονταν χαρακτηριστικά η είδηση, καθορίσαμε μία νέα πορεία ως προς τον τρόπο με τον οποίο οργανώνουμε το έργο του νέου NOESI.gr σε αυτόν τον τομέα. Μας ενδιαφέρει η εκπαίδευση να είναι μία ενώ τα εργαλεία και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται να έχουν ένα μεγάλο εύρος, ώστε η διαδικασία της μάθησης να διαμορφώνεται από τις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών. Είναι σημαντικό να υλοποιούμε εξ αρχής ένα πλάνο με οικουμενικό σχεδιασμό, όταν πρόκειται για προγράμματα εκπαίδευσης και διδασκαλίας (inclusive education).

like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.