Φάρμακα

Εικόνα Agrianitis
Καλή μέρα σε όλους και Καλό Πασχα. Εχει κανείς ακουστά για το Strattera και το Ritalin.

Σχόλια

Για το φάρμακο Ritalin

Εικόνα Ιωάννα
    διαβαστε το εξης

Ritalin: Το φάρμακο για τα υπερκινητικά παιδιά προκαλεί ανακοπή καρδιάς

    ΛΟΝΔΙΝΟ
Το φάρμακο Ritalin, που χορηγείται στις ΗΠΑ και στη Βρετανία κυρίως στα υπερκινητικά παιδιά και στην Ελλάδα έχει επισήμως απαγορευθεί η χρήση του εδώ και τρία χρόνια, έχει καρδιακές παρενέργειες και προκαλεί θανάτους από ανακοπή της καρδιάς. Οπως υποστηρίζουν Αμερικανοί επιστήμονες, θα πρέπει το φάρμακο να συνοδεύεται πλέον από τη σχετική προειδοποίηση για παρενέργειες υψηλού κινδύνου. Σύμφωνα με στοιχεία των Αμερικανών επιστημόνων, από το 1999 έχουν σημειωθεί στις ΗΠΑ 51 θάνατοι παιδιών και ενηλίκων, με διαταραχή υπερκινητικότητας με ελαττωματική προσοχή (ADHD), στους οποία χορηγούνταν το Ritalin. Επίσης στοιχεία για εννέα θανάτους παιδιών, που χρησιμοποιούσαν Ritalin στο πλαίσιο της φαρμακευτικής τους αγωγής, έδωσε στη δημοσιότητα ο Βρετανικός Οργανισμός Ελέγχου Φαρμάκων. Στις ΗΠΑ οι γιατροί γράφουν περίπου 2 εκατ. συνταγές για φάρμακα αντιμετώπισης της ADHD σε παιδιά και 1 εκατ. συνταγές σε ενηλίκους το μήνα. Στη Βρετανία δεν υπάρχουν στοιχεία για τον αριθμό των ασθενών που χρησιμοποιούν Ritalin, το οποίο έχει έγκριση χορήγησης σε παιδιά από έξι ετών, ενώ υπάρχουν αναφορές για χορήγησή του και σε παιδιά τριών χρόνων. Τα τελευταία αυτά στοιχεία που δημοσιοποιούνται ενισχύουν τις ανησυχίες για τη χορήγηση φαρμάκων με αμφεταμινοειδή δράση σε παιδιά. «Κυρίως στα παιδιά αλλά και στους ενηλίκους αυτά τα φάρμακα προκαλούν καρδιοπάθειες και ανεβάζουν την πίεση», υποστηρίζουν οι Βρετανοί επιστήμονες. Η Το Ritalin δεν κυκλοφορεί επισήμως στη χώρα μας εδώ και περίπου τρία χρόνια, ενώ η δράση του είναι αμφεταμινοειδής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, σημειώνει στην «Ε» ο ψυχίατρος Κώστας Ζαχαράκης. Στην Ελλάδα κυκλοφορούσε με ένδειξη τη διαταραχή υπερκινητικότητας με ελαττωματική προσοχή (ADHD). Εάν το φάρμακο ληφθεί από άτομα εκτός της ενδείξεως, έχει δράση διεγερτική και ανορεξιογόνο, ενώ έχει επίσης καρδιακές παρενέργειες, όπως δυνητικά έχουν οι αμφεταμίνες, καθώς και εθιστικές ιδιότητες. Το πλέον σύγχρονο φάρμακο για τη διαταραχή αυτή στα παιδιά είναι το concerta, το οποίο χρησιμοποιείται διεθνώς και στη χώρα μας, ενώ το Ritalin είναι φάρμακο παλαιότερης γενιάς, αναφέρει ο κ. Ζαχαράκης.
    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 13/02/2006


Συστάσεις για τη χρήση του Ritalin

Σε συστάσεις για την ασφαλέστερη χρήση του Ritalin και άλλων φαρμάκων που περιέχουν methylphenidate, προβαίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΕΑ).Σε συστάσεις για την ασφαλέστερη χρήση του Ritalin και άλλων φαρμάκων που περιέχουν methylphenidate, προβαίνει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΕΑ). Ωστόσο, ο ΕΜΕΑ συστήνει την εισαγωγή νέας αντένδειξης για το φάρμακο Fareston (toremifene). Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο ΕΜΕΑ έχει συμπεράνει ότι τα φάρμακα που περιέχουν methylphenidate παραμένουν κατάλληλα για την θεραπεία παιδιών ηλικίας έξι ετών και άνω και εφήβων που πάσχουν από σύνδρομο ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας (ADHD). Επίσης, έχει συστήσει την εναρμόνιση των χαρακτηριστικών των προϊόντων στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε όλοι οι ασθενείς, οι κηδεμόνες και συνταγογραφούντες να έχουν τις ίδιες πληροφορίες για την ασφαλέστερη και ορθότερη χρήση αυτών των φαρμάκων. Η methylphenidate είναι διαθέσιμη στην ΕΕ από την δεκαετία το 1950 υπό διάφορες εμπορικές ονομασίες, συμπεριλαμβανομένων των Ritalin, Concerta, Equasym, Medikinet και Rubifen. Στην ADHD, χρησιμοποιείται ως μέρος ενός συνολικού θεραπευτικού προγράμματος που περιλαμβάνει ψυχολογικές, επιμορφωτικές και κοινωνικές παρεμβάσεις, όταν άλλα μέτρα για την αλλαγή της συμπεριφοράς δεν υπήρξαν αποτελεσματικά. Η Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του ΕΜΕΑ έχει εξετάσει την methylphenidate, λόγω του ενδιαφέροντος για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο (υπέρταση, αύξηση καρδιακού ρυθμού και αρρυθμίες) και τον αγγειακό-εγκεφαλικό κίνδυνο (ημικρανία, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλικό έμφρακτο, εγκεφαλική αγγειίτιδα, και εγκεφαλική ισχαιμία). Επιπρόσθετα, σε αυτά τα ζητήματα, η CHMP εξέτασε τον κίνδυνο ψυχιατρικών διαταραχών, την επίδραση της methylphenidate στην ανάπτυξη και σεξουαλική ωρίμανση και τις επιδράσεις της μακροχρόνιας θεραπείας. Απαιτούνται νέες συστάσεις Μετά από την εξέταση των διαθέσιμων δεδομένων, η CHMP συμπέρανε ότι δεν υπήρχε άμεση ανάγκη περιορισμού της χρήσης των φαρμάκων που περιέχουν methylphenidate, αλλά ότι απαιτούνται νέες συστάσεις σχετικά με την συνταγογράφηση, την διαλογή των ασθενών πριν από την έναρξη της θεραπείας, όπως και την συνεχιζόμενη παρακολούθηση των ασθενών, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η ασφαλής χρήση των φαρμάκων αυτών. Επιπλέον, η CHMP ζήτησε να ληφθούν περεταίρω μέτρα περιορισμού των κινδύνων, συμπεριλαμβανομένου και εκπαιδευτικού υλικού για τους ιατρούς, και να διενεργηθούν περισσότερες μελέτες ειδικότερα για τις μακροχρόνιες επιδράσεις της methylphenidate.
    και για το STRATERRA:
Το STRATTERA ενδείκνυται για τη θεραπεία της Διαταραχής Ελλειματικής Προσοχής/ Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ/ADHD-Attention - Deficit / Hyperactivity Disorder).
like0

Ritalin

Εικόνα Agrianitis
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση
like3

Σχετικά με τα φάρμακα

Εικόνα ανώνυμο
Σχετικά με τον κύριο που ανέφερε ότι το παιδί του έχει διάγνωση ΑDHD έχω να πω τα εξής. Επειδή και ο γιός μου ηλικίας 10 ετών έχει ένα σύνθετο πρόβλημα (WILLIAM'S Syndrom) με αποτέλεσμα να έχει και αυτός τα συμπτώματα της ADHD, αποφύγαμε τα χημικά φάρμακα και βρίκαμε αρχικά μία βοήθεια με την ομοιπαθητική και ειδικότερα με την THUJA και εν συνεχεία επειδή με την ομοιοπαθητική υπήρχε η ευαισθησία της επίδρασης δηλ. πολύ εύκολα από εξωγενείς παράγοντες υποτροπίαζε, μας βοήθησε τελικά το calm child,το οποίο παραγγέλνουμε σε ταμπλέτες και πέρνουμε εδώ και κάποιες εβδομάδες 4 ταμπλέτες την ημέρα. Νομίζω ότι μας έχει σε μια ισορροπία.
like2

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.