Έχετε κι εσείς "πρόβλημα" με τους παππούδες;

Εικόνα Τάνια
Καλημερα σε ολους, Ηθελα να ακουσω και τις δικες σας περιπτωσεις. Για οσους δεν ξερουν εχω ενα αγορακι 33 μηνων με πιθανη διαγνωση ΔΑΔ και καθηστερηση λογου.Κανει ειδικη αγωγη 2 φορες την βδομαδα, και περα απο αυτο περισσοτερο εγω και λιγοτερο ο αντρας μου (λογο μειωμενου χρονου) προσπαθουμε μεσο του παιχνιδιου να τον βοηθησουμε να αναπτυχθει οσο πιο πολυ γινεται κοινωνικα, ετσι ωστε να θελει να επικοινωνει μαζι μας και με ολους τους αλλους τριγυρω του. Ο Ιασονας ειναι αρκετα ζωηρος αλλα τιποτα το τραγικο. Επισης δεν εχει μεγαλα ξεσπασματα θυμου ως τωρα περα απο της ηλικιας (τυπου, το θελω αυτο τωραααααααα) και ειναι πολυ ευκολο να τον ηρεμήσεις. Εχω διαβασει οτι με τα παιδια που ειναι στο φασμα πρεπει να προσπαθουμε να κραταμε 'μαζι μας' (δηλ να μην τα αφηνουμε να απομονωνονται) οσο περισσοτερο γινεται μες στη μερα. Βεβαια αν οπως εγω μεχρι τις 7 ειμαι μονη μου και εχεις και δευτερο παιδι 7 μηνων να προσεξεις, ειναι καπως δυσκολο. Οποτε θα περιμενα μια βοηθεια παραπανω απο τους παπουδες. Με του αντρα μου τους γονεις δεν μιλαμε πανω απο χρονο (μεγαλη ιστορια). Οι δικοι μου γονεις μενουν διπλα, η μανα μου μαγειρευει για μας αρκετες φορες και αν της ζητησω κραταει την μικρη για καμια ωρα (ειναι βεβαια πανευκολο παιδι). Αλλα τον Ιασονα τον φοβαται. Και το τραγικο ειναι οτι μεχρι 24 μηνων αυτη τον κρατουσε για να παω στην δουλεια οποτε το ξερει το παιδι.Φυσικα πιστευει οτι το παιδι δεν εχει τιποτα το σοβαρο, οτι απλα εχει αργησει λιγο να μιλησει, αλλα αγορι ειναι κτλ (τα εχετε ακουσει κι εσεις...) ΟΚ, θα μου πειτε πιο ειναι το προβλημα? Πρωτα θα ηθελα με ολα οσα τους εχουμε πει να αντιληφθουν οτι το παιδι εχει καποιες δυσκολιες και χρειαζεται να ασχοληθουν και αυτοι μαζι του (περα απο το τι θα φαει, τι θα φορεσει και αν εχει βηχα). Νομιζω οτι απλα αποφευγουν την κατασταση. Δευτερον να καταλαβουν οτι με το να ερθουν 5 λεπτα και να τον δουν την ημερα, δεν θα ειναι μαγικα οι αγαπημενοι του ανθρωποι, πρεπει να ασχοληθουν μαζι του για πολυ περισσοτερη ωρα. Να ερθουν να τον παρουν διπλα, να παιξουν μαζι του, να τον πανε μια βολτα στην παιδικη χαρα, τετοια πραγματα. Δεν ειναι μονο στον δικο μου ετσι, και του αδερφου μου που δεν εχει ΔΑΔ, μιλαει αρκετα και ειναι 2 και κατι δεν τον εχουν παρει μια φορα να τον πανε μια βολτα. Παρολα αυτα αισθανομαι οτι ο Ιασονας λογο του προβληματος του τους εχει περισσοτερο αναγκη. Αν δεν τις δυσκολιες του δεν θα με ενοιαζε καθολου να σας πω την αληθεια...Δεν ξερω πως να το χειριστω, νομιζω οτι αν αρχισω κουβεντα θα μου βγουν ολα τα νευρα και θα τα κανω χειροτερα... Οι δικοι σας γονεις πως το εχουν παρει; Βοηθανε καθολου; Ελπιζω να μην σας κουρασα. Καλη συνεχεια σε ολους, Τανια

Σχόλια

Σε καταλαβαίνω απόλυτα

Εικόνα Τζίμης
Ο γιος μου ειναι τωρα 1 ετους και εχει επιληψια και λεισεγκεφαλια. Λογω οτι εργαζομαι και εγω και η γυναικα μου μας βοηθανε οι γιαγιαδες στην φυλαξη του μικρου και της κορης μου που ειναι 3 ετων. Ειναι μεγαλη η βοηθεια και τις ευχαριστουμε αλλα... Η πεθερα μου λογω οτι σκεφτεται την κορη της, λογικο, κοιταει να διεκπαιρεωσει τις δουλειες του σπιτιου με αποτελεσμα η μικρη να βλεπει απο τις 8 ως τις 13 τηλεοραση και ο μικρος ειναι παρατημενος στον καναπε. η μικρη εχει τρομερη υπερενταση οταν γυρναμαι σπιτι ενω ο μικρος ο οποιος Χρειαζεται την επικοινωνια για την βελτιωση του δεν το εχει. Η μητερα μου ασχολειται με τα παιδια παραπανω αλλα περιοριζεται μεσα στο σπιτι χωρις να βγαλει τα παιδια μια βολτα και κυριως ασχολειται με την μικρη. Περα απο αυτα βεβαια υπαρχουν και οι κλασσικες διαφορες μεταξυ τους οι οποιες μας επιβαρυνουν τοσο ψυχολογικα οσο και χρονικα... καταλαβαινετε ολοι φανταζομαι. Εν μερη το εχουμε μετανιωσει που κρατανε εκεινες τα παιδια αλλα δεν περισευουν. Επισης ανακατευονται σχεδον στα παντα προσπαθωντας να επιβαλουν την γνωμη τους (κυριως η μητερα μου). Μπορει καποιος να με θεωρει παραλογο και να νομιζει οτι θελω και την πιτα ολοκληρη και τον σκυλο χορτατο αλλα πιστευω οτι δεν ειναι ετσι. Ευχαριστω ελπιζω να μην σας κουρασα.
like1

Μιλα τους

Εικόνα Φωτεινή Ειρήνη
Μην ντρέπεσαι και μην φοβάσαι να μιλήσεις.Πες τους αυτά που θέλεις και εξήγησέ τους. Ολα αυτά που είπες εδώ πες τα και σ'αυτούς. Αυτά που καταλαβαίνουν οι γονείς είναι δύσκολο να τα καταλάβουν οι τρίτοι.Πιστεύω όμως ότι αν τους εξηγήσεις θα σε βοηθήσουν ακόμα περισσότερο.Οι γονείς μου λόγω της ηλικίας τους και των προβλημάτων υγείας που έχουν δεν μπορούν να βγάλουν τη μικρή βόλτα όμως κάθονται στο σπίτι και παίζουν μαζιτης ή τραγουδάνε ή βλεπουν τις εικόνες στα βιβλία.Ζήτα τους να αφιερώσουν λίγο περισσότερο χρόνο.Θα είναι καλό και για το παιδι αλλά και για αυτους.ΖΗΤΑ ΜΗΝ ΑΠΑΙΤΙΣΕΙΣ ομως.
like1

Οι γιαγιάδες

Εικόνα Ελένη
Πρώτα απ' όλα, έχω μία απορία: Λες ότι η μεγάλη βλέπει τηλεόραση ως τις 13:00. Γιατί μέχρι τότε; Μετά τι γίνεται; Τρώει και κοιμάται, ή κάτι άλλο; Το βασικότερο που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι είναι κρίμα, τριών χρονών παιδί να μην πηγαίνει παιδικό σταθμό. Η γιαγιά με τη μεγαλύτερη όρεξη του κόσμου δεν μπορεί να υποκαταστήσει ένα χώρο γεμάτο παιδιά όπου θα κοινωνικοποιηθεί και θα αναπτύξει τις δεξιότητές της. Αν δεν υπάρχουν χρήματα, υπάρχουν οι δημοτικοί σταθμοί. Εσείς με παιδί που έχει θέμα σίγουρα θα έχετε προτεραιότητα! Έτσι, θα μπορέσουν και οι γιαγιάδες να ασχοληθούν με το μικρό. Δεύτερον, για να αποφευχθεί η ανεπιθύμιτη ανάμειξή τους στο σπιτικό σας, είναι προτιμότερο να κρατάνε τα παδιά στο σπίτι τους. Είναι μεγαλύτερη ταλαιπωρία για σας, το καταλαβαίνω, αλλά αξίζει να ξυπνάτε μισή ώρα νωρίτερα προκειμένου να μην μπαίνουν οι γιαγιάδες στο σπίτι. Το σύστημα δουλεύει, πίστεψέ με, μιλάω εκ πείρας. Άσε που δε θα ασχολούνται πια με τις δουλειές, αλλά με τα παιδιά. Τέλος, πείτε στις γιαγιάδες τι ανάγκες έχει ο μικρός. Θα πάρει ίσως καιρό να το συνειδητοποιήσουν. Άνθρωποι αυτής της ηλικίας συνήθως λειτουργούν με βάσει τα προγράματα που τους "φορτώθηκαν" όταν ήταν νέοι. Το πρόγραμμα "απασχόληση παιδιού με ιδιαίτερες ανάγκες" δεν το έχουν. Είναι δύσκολο να το αφομοιώσουν τώρα. Θέλει επιμονή και υπομονή. Μην είστε απαιτητικοί και πείτε τους ότι από τα είδη της βοήθειας που μπορούν να σας παρέχουν αυτό είναι το σημαντικότερο. Φιλικά, Ελένη
like1

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.