Ακόμα ένα καλοκαίρι

Εικόνα Ρήνα

Αγαπητοί συνοδοιπόροι του Νόηση και αγαπητέ Άγγελε εύχομαι ολόψυχα καλό φθινόπωρο. Έχω καιρό να επικοινωνήσω τα νέα μας και, μέχρι να συνηθίσω τη καινούργια μορφή, το ανεβαλα. Λοιπόν, τα νέα μας είναι νέα αισιοδοξίας και προόδου. Δεν ξέρω αλλά πάντα μετά το καλοκαίρι που βγαίνουν λίγο τα παιδιά μας απο τα "καλούπια" που τα βάζουμε, έτσι συμβαίνει. Η Ρηνούλα πέρασε ένα καλοκαίρι με την οικογένειά εναλλάξ στη θάλασσα, απόλυτα ελεύθερη στο μπάνιο και το παιχνίδι. Προόδευσε πολύ και είναι αισθητό από όλους, ειδικούς και μη.

Η ομιλια της εγινε απολυτα φυσιολογικη με ξεκαθαρη αρθρωση και σωστους τονισμους και αντωνυμιες. Εμαθε να τραγουδαει εκτος απο παιδικα και τραγουδια ενηλικων και "το εχει" οπως λενε. Οταν ξερει οτι δεν τη βλεπεις υψωνει και τη φωνη και κανει ολα τα τσαλιμια που ακουει απο τα CD. Δουλεψαμε την υπομονη της και τη συγκεντρωση της με πολλους τροπους και πηγε καλα και εκει. Τα κανει ολα βεβαια με τη σειρα τους οπως τα εχει στο μυαλο της αλλα αμα της εξηγησεις γιατι πρεπει να αλλαξουμε τη σειρα επιδη κατι αλλο προεκυψε, 8 στις 10 φορες αλλαζει και ακολουθει.

Οι προκαταβολικες εξηγησεις και αναλυσεις περι του πως θα γινει το καθε τι τη βοηθουν να ταξινομησει στο μυαλο της το προγραμμα της ημερας. Επαναλαμβανει φετος το νηπιαγωγειο αλλα με τελειως διαφορετικη ωριμοτητα απο περισυ. Περισυ το παρακολουθησε σαν ας πουμε ακροατρια χωρις να συμμετεχει στα μαθησιακα. Φετος ηδη εχει εξασκηθει στους αριθμους (ακομα και στους τριψηφιους) και τωρα αρχιζει τις προσθαφαιρεσεις με μπαλιτσες μεσα σε ποτηρακια....Εχει αγαπη και αντιληψη με τους αριθμους. Αρχισαμε και τις δισυλαβες λεξουλες να τις συνθετουμε με αυτοκολλητα. Καταλαβα οτι ολα πρεπει πρωτα να γινονται οπτικα και μετα διασκεδαστικα. Αυτο κραταει τα παιδια αυτα στη καρεκλα τους. Αμα τελειωσει η εκπαιδευτικη ρουτινα μας τοτε κανουμε το αγαπημενο μας παιχνιδι. Το δικο μας ειναι να ζυμωνουμε αλευρι για κουλουρακια. 

Φετος μπαινουμε σ ενα πιο σφιχτο προγραμμα με τη προσδοκια να την προετοιμασουμε για το Δημοτικο. Δεν ειναι απλο, πρεπει ΟΛΟΙ να δουλεψουμε πανω σ αυτο ο καθενας στον τομεα του. Ο τροπος που χειριζομαστε το παιδι μας εχει διδαχθει ενδελεχως. Συνεχεια εφαρμοζουμε και διορθωνουμε, συνεχεια. Σ αυτο βοηθησε και βοηθαει πολυ ανθρωπος ειδικευμενος που εκπαιδευει εμας πως να αντιμετωπιζουμε το παιδι ωστε να εχει προοδο.Το ευτυχημα ειναι πως η Ρηνουλα τα αποδεχεται ολα και συγχρονως τα ματια της ειναι στραμμενα προς τη μεγαλη αδελφη της που τη μιμειται. Το καλοκαιρι καθονταν μαζι 4 παιδακια γυρω απο ενα τραπεζι και υποτιθεται οτι επαιζαν, τουλαχιστον αυτα ετσι νομιζαν. Η Ρηνουλα εκανε το εκπαιδευτικο της προγραμμα και αυτα χειροκροτουσαν, συνυπηρχαν ολα αρμονικοτατα και ουδεποτε η Ρηνουλα απαιτησε να φυγουν, ισα ισα που καμαρωνε για τα χειροκτοτηματα τα δε αλλα παιδια το επαιζαν δασκαλες....Βοηθησε πολυ ο λογος της φετος που δεν ξεχωριζει απο των αλλων παιδιων και κανει πολλες ενημερωτικες ερωτησεις. Οπως θα γνωριζετε οι περισσοτεροι μια φορα να πεις κατι το θυμουνται για παντα.

Εμπεδωσαμε και αφηρημενες εννοιες, χαρα, λυπη, ξεκουραση, αναμονη, επιβραβευση κα. Ακομα και τιμωρια. Εκει ψιλοαντιδραμε οπως ολα τα παιδακια. Θελει ειδικους χειρισμους ομως αυτο για να μην δημιουργουνται κρισεις και παει πισω το παιδι. Το κουμπι ειναι η διαρκης απασχοληση και επιβραβευση. Σταματαμε μολις βλεπουμε κουραση και μετα συνεχιζουμε. Αυτη τη περιοδο του καλοκαιριου ρουφαγε σα σφουγγαρι τα παντα. Ακομα και στο φαγητο η επιλεκτικοτητα της μειωθηκε. Ισως γιατι θελει να μιμειται την αδελφη της.

Το καλυτερο για το τελος: εμαθε μπανιο, χωρις τουβλακια, χωρις μπρατσακια. Με βουτιες που την κουκουλωναν και εφτανε και λιγο στα απατα και γυριζε γρηγορα πισω....

Αυτα αγαπητοι φιλοι τα νεα μας. Ουτε στιγμη δεν ξεχασα τα παιδια μας, παντα παρακαλω για ολα την Παναγια μας. Ας εχουμε ενα χειμωνα ειρηνικο γιατι μονο σε ηρεμες συνθηκες υπαρχει προοδος.

Tip!

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας "βιολόγιο"; Εάν γράφετε για εσάς, την οικογένειά σας, το επάγγελμά σας, και θέλετε να σας διαβάζουν οι αναγνώστες σας τακτικά. Είναι σαν ημερολόγια σκέψεων, από γονείς και επαγγελματίες. Δεν τα σβήνουμε ποτέ και τα φυλάμε σαν τα μάτια μας! Τα νέα βιολόγια, βίοι με λόγια όνομα και πράμα, μπείτε στο λογαριασμό σας και δείτε τη σελίδα εδώ.

Σχόλια

Μπράβο στη Ρηνούλα, μπράβο και στην οικογένειά της!

Εικόνα Ελένη
Πάντα χαίρομαι ν' ακούω ότι κάποιο παιδάκι προοδεύει... Είναι η χαρά για το παιδάκι και τους γονείς του, είναι όμως λίγο και η ελπίδα που φυτρώνει μέσα μου και για το δικό μου παιδί, το ομολογώ. Εμείς φέτος θα κάνουμε το μεγάλο βήμα να πάμε σχολείο χωρίς παράλληλη στήριξη, δοκιμαστικά. Βασιζόμαστε κι εμείς σε καποια πρόοδο που έκανε το παιδί το καλοκαίρι, που φάνηκε σαν να ωρίμασε λιγάκι. Άντε να δούμε... Ρηνούλα, καλή πρόοδο!!!
like0

Μπράβο σε όλη όλη την οικογένεια

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Είναι πολύ ωραίο που γράφετε ξανά! Περιμένουμε πώς και τι νέα "βιολόγια" για τα παιδιά που έχουμε στο νου μας. Ξέρουμε και διαβάσαμε και σε άλλο άλλο βιολόγιο πόσο δύσκολη περίοδος είναι κάθε Σεπτέμβρης και το πιο ωραίο αντίδοτο είναι να διαβάζουμε για παιδιά που κάνουν πρόοδο. 

Καλή συνέχεια! Καλή δύναμη! 

Ευχαριστούμε που μας δείχνετε τον δρόμο (σαν πολύτιμος συνοδοιπόρος).

Άγγελος 

like1

Διάβασα με πάρα πολύ μεγάλη συγκίνηση την πρόοδο της Ρηνούλας

Εικόνα vassiliki_d

Διάβασα με πάρα πολύ μεγάλη συγκίνηση την πρόοδο της Ρηνούλας. Ακριβώς όπως η κόρη μου. Τη δεύτερη χρονιά στο νηπιαγωγείο προετοιμάστηκε για την Α' Δημοτικού... και φέτος ετοιμάζεται να δώσει τον ερχόμενο Ιούνιο πανελλαδικές εξετάσεις! Όταν στα 2,5 χρόνια της, διαγνώστηκε ο αυτισμός, τα 18 μου φαινόταν μακρινά και δυσοίωνα... κι όμως φτάσαμε σε αυτή τη σημαντική καμπή. Σας εύχομαι (και σε όλους τους γονείς με τις ίδιες αγωνίες) ο καλός Θεός να δίνει πάντα πρόοδο και χαρά στην οικογένειά σας. Η δύναμη και η υπομονή σας να είναι ανεξάντλητες και η αισιοδοξία πάντα ζωντανή. Τα βήματα μπορεί να είναι μικρά, αχνά κάποιες χρονιές αλλά να γίνονται πάντα προς τα μπρος! Βασιλική

like1

Μπράβο, χαίρομαι για την θετική πρόοδο της Ρηνουλας....

Εικόνα Andri Spyrou
Καλησπέρα από από Κύπρο. Χαίρομαι πολύ που ακούω ότι τα παιδιά μας κάνουν βήματα μπροστά. Βασιλική μου, η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Το θέμα είναι ότι έγινε η αρχή, θα πάνε όλα καλά. Θετική ενέργεια να υπάρχει...
like1

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.