21 μηνών δεν λέει ούτε μαμά

Εικόνα Vaso Br

Καλησπέρα σας, καλή χρονιά εύχομαι σ'όλους σας!! Έχω ένα αγοράκι 21 μηνών και δεν μιλά καθόλου ουτε μαμά. Σποραδικά έχει πει αρκετές λεξούλες σωστά αλλά μετά δεν τις χρησιμοποιεί ξανά. Έχει καλή βλεμματικη επαφή, ανταποκρίνεται στο όνομά του πλέον, ανταποκρίνεται στις αγκαλιές. Παιζει μαζί μας , κάνει ότι μας ταιζει. Τα αρνητικα είναι δυσκολεύεται να εκτέλεσει εντολές. Εχει καλη αδρη και λεπτη κινητικοτητα. Αν κάποιος έχει παρόμοια εμπειρία ας με βοηθησει

Σχόλια

Ομιλία

Εικόνα Θοδωρής Κ.

Η ομιλία στα αγοράκια καθυστερεί περισσότερο από ότι στα κοριτσάκια. Ένα αγοράκι μπορείς να το περιμένεις και μετά τα 3,5 να μιλήσει και να είσαι ήσυχος, αν δεν έχει άλλα σημάδια για ΔΑΔ / ΔΑΦ.

Καλό είναι να το παρατηρήσει κάποιος ειδικός γιατί την βλεμματική επαφή, τον τρόπο παιχνιδιού και διάφορα σημάδια σε τετοια μικρή ηλικία είναι πιο εύκολο να τα αξιολογησει καποιος ειδικος. Γιατί είναι μικρούλης ο γιος σας ακόμα.

Αλλά καλό είναι αν εχετε αμφιβολίες να το πάτε σε καποιον ειδικο...

like2

Καλό είναι που ανησυχείτε και το ψάχνετε

Εικόνα Ελίνα Μανικα

Καλημερα, καταρχην ειναι καλο που ανησυχειτε και το ψαχνετε, συμφωνω με τον κυριο Θοδωρη και χωρις να ειμαι ειδικος αλλα εχοντας ενα παιδι στο φασμα δεν βλεπω κατι ανησυχητικό. Τωρα αν σας απασχολει το γλωσσικο κομματι μετα τα 3 ξεκινανε οι λογοθεραπειες, αν θελετε μπορειτε να επισκευθειτε 1-2 Κεντρα με το παιδι για μια αρχικη εκτιμηση που μπορει να σας λυσει τις αποριες και να καλυψει τα κενα σας.

Οταν λετε ανταποκρινεται στη βλεμματικη επαφη πλεον, τι εννοετε με το πλεον??

like4

Να εξετάσετε τα αυτιά του

Εικόνα Θοδωρής Κ.

Καλό ειναι να κανετε εξετασεις για ακοη, γιατι πολλες φορες μετα απο ιωσεις μαζευεται υγρο στα αυτια και δεν ακουνε οπως εμεις.

like4

Πληροφορίες, ρωτάω για να έχω μια πιο πλήρη εικόνα.

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Καλησπέρα!

Οταν λετε δυσκολεύεται να εκτελέσει εντολες πώς το εννοείτε ακριβώς; Τι εντολες δεν ακολουθεί; Πόσο μεγαλες είναι; Σε αυτη την ηλικια αναμένουμε να ακολουθήσουν 1 εντολή πχ ελα, παρε, δωσε, πετα. 

Πως επικοινωνει  για να καταλαβετε οτι θελει κατι; Τι κανει οταν θελει κατι που δε φτανει; Δείχνει με το δαχτυλο;

Συγγνώμη για τις ερωτήσεις, απλα ρωτάω για να εχω μια πιο πληρη εικονα.

Θερμές Ευχές
Βίκυ

like2

Ο μικρός δείχνει με το δάχτυλο κάποιες φορές

Εικόνα Vaso Br

Ο μικρός δείχνει με το δάχτυλο κάποιες φορές και στα βιβλία αν τον ρωτησω αλλά όχι πάντα. Αν κάτι δεν το φτάνει ή θα τα παρατήσει ή θα το κοιτά κ θα κλαίει. Εντολές εκτελεί απλές που συνοδεύονται απο χειρονομίες. Αν του πω να φέρει τα παπούτσια του δεν θα τα φέρει τέτοιες εντολές δεν εκτελεί. Ανησυχώ μήπως δεν ακούει ή είναι αυτιστικός. 

like4

Παιχνιδι

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Ευχαριστώ για την απάντηση!

Μπορειτε να μου δωσετε μερικα παραδειγματα απο εντολες με χειρονομιες που εκτελει;

Επισης λέτε οτι παιζει με σας και σας ταΐζει. Τι αλλα παιχνιδια παιζει; 

Θερμές Ευχές
Βικυ

like1

Για να μου δώσει κάτι π.χ. πρέπει να πάω κοντά του

Εικόνα Vaso Br

Για να μου δώσει κάτι π.χ πρέπει να πάω κοντά του να απλώσω το χέρι κ να του πω δώσε μου. Αν κρατάει κάτι που πρέπει να πετάξει στα σκουπίδια πρέπει να του ανοίξω εγώ τον κάδο αλλιώς δεν το πετά. Αν του πώ που είναι το παπάκι δεν θα ψάξει να το βρεί. Αλλά αν κρατώ στα χέρια μου ένα παπάκι κ ένα σκυλάκι κ του πώ πάρε το παπάκι θα το πάρει. Του αρέσει το κυνηγητό, να τον γαργαλάω.τοποθετεί σωστά τα σχήματα στο παζλ. Ζωγραφίζει, του αρέσει πολύ να τον έχω αγκαλιά κ να ζωγραφίζουμε μαζί. Παίζει με αυτοκίνητακια κανονικά αλλά γυρίζει κ τις ρόδες. Επειδή είναι το τρίτο μου παιδί γνωρίζω ότι είναι πολύ πίσω στην επικοινωνία κ στον λόγο. Εν τω μεταξύ έβλεπε πολύ τηλεόραση μέχρι 18 μηνών κ δεν είχα ασχοληθεί πολύ μαζί του. Έχω σχεδόν 4 μήνες που ασχολούμαι μαζί του αρκετά αλλά η εξελιξή του είναι πολύ αργή. 

like2

Ευχαριστώ πολυ για τις πληροφορίες

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Ευχαριστώ πολυ για τις παραπανω πληροφορίες..

Επικοινωνιακα ειναι πισω σε καποια οροσημα ισχυει..Προσπαθηστε να τον "σαμποταρετε" δηλαδη να μην του δίνετε αμεσως τι θέλει ειδικα αν κλαίει ωστε να αναγκαστει να περάσει στο επομενο επικοινωνιακο στάδιο. 

Στη θεση σας θα εκλεινα ενα ραντεβού με αναπτυξιολογο αμεσα (μπορω να σας πω τους πιο καλους αν δεν γνωριζετε). Εκείνος θα σας πει αν χρειάζεται εργοθεραπεια για πιο αμεση ανταποκριση στα ερεθίσματα και λογοθεραπεια (η αναπτυξιακη λογοθεραπεια ξεκινα απο 12 μηνων και στοχεύει στην αναπτυξη απαραιτητων προλεκτικων δεξιοτητων πριν την ομιλια). Αν δουν οτι υπάρχει καποια ανησυχια συνηθως προτεινουν θεραπειες και βλεπουν παλι την εξελιξη του παιδιου μετα απο καποιους μηνες.

Ελπίζω να πανε ολα καλα και να σας βοηθησα καπως. Αν εχετε καποια παραπανω απορια μη διστασετε να μου γραψετε.

Θερμές Ευχές,

Βικυ

like3

Εκτός από αναπτυξιολόγο υπάρχει άλλη ειδικότητα;

Εικόνα Vaso Br

Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σας. Εκτός από αναπτυξιολογο υπάρχει άλλη ειδικότητα γιατρού για αξιολόγηση του παιδιού;

like5

Ειδικότητες

Εικόνα Θοδωρής Κ.

Αρμόδιοι επίσης να αξιολογήσουν το παιδί είναι παιδοψυχίατροι και παιδονευρολόγοι.

like3

Νοημοσύνη

Εικόνα Άγγελος Σ.

Καλησπερα παιδια θελω να μου απαντησετε σε κατι. Γινεται ενα ατομο με οριακη νοημοσυνη (ελαφρη νοητικη υστερηση) iq =80 και κατω να εχει αρκετη υψηλη αποκρυσταλλωμενη νοημοσυνη; Θα θελα να μου απαντησετε παρακαλω πολυ.

like3

Διάβασα πως έχεις μια κορούλα στο φάσμα

Εικόνα Vaso Br

Διάβασα πως εχεις μια κορούλα στο φασμα του αυτισμού. Πόσο χρονών είναι το κοριτσάκι σου; πώς ανταποκρίνεται στις θεραπείες; Σήμερα θα πάω τον μικρό να τον δεί λογοθεραπεύτρια που είναι γνωστή μου για να μου πει που να απευθυνθώ. Το παιδί τις τελευταίες μέρες ανταποκρίνεται δυσκολα στο ονομά του, αποφεύγει την βλεμματική επαφή κάποιες φορές, σταμάτησε να κάνει γειά. 

like6

Είμαστε κοντά 4 χρονων

Εικόνα Θοδωρής Κ.

Είμαστε κοντά στα 4. Μέχρι 18 μηνών πηγαίναμε καλά, αλλά είχε και κάποια σημάδια. Εκεί κάναν εμβόλιο της ιλαράς ενώ και πιο πριν ειχαμε περάσει και μεγάλη ίωση. Περπάτησε στους 13 μήνες, δε μπουσουλησε ποτέ,  απλά σηκωνόταν με τα χεράκια της να μας κρατάει, ενώ μόνη της στους 13 μήνες. Στους 18 σα να παλινδρομησε και ενώ είχε πει μπαμπά, μαμά στοχευμένα σε εμάς σταμάτησε. Από παιδονευρολογο πήραμε πρώιμη παρέμβαση και από 2 χρόνων θεραπείες. Πάει καλά ωστόσο είναι πίσω σε πολλά θέματα, κυρίως βέβαια στην ομιλία. Καταλαβαίνει τι της λέμε αλλά πολλά δεν τα επιχειρεί μόνη της. Έχουμε κ αισθητηριακά θέματα, με το φαγητό να μην τρώει παρά μόνο πατημένα όπως κ σιχαίνεται ν πιάσει ακόμη κ το ψωμί. Δε δείχνει αλλά μας οδηγεί από το χέρι σε ότι θέλει. Κάνει γεια όχι με το σύνηθες τρόπο, στέλνει φιλάκια, βλεμματική απέκτησε αλλά υπολείπεται ακόμη. Έχουμε θέματα, αλλά χαιρόμαστε με κάθε τι μικρό που κατακτά εύκολα κάποιο άλλο παιδί. Θέλει δουλειά φυσικά. Δε τρώει, δε ντύνεται μονη της. Οι θεραπείες όμως είναι στη σωστή κατεύθυνση κ είναι αυτό που μπορείτε να κανετε αν υπάρχει ζήτημα. Σας εύχομαι να είναι όλα καλά και γενικά να μην απογοητευεστε.

like2

Η λογοθεραπεύτρια τον έκρινε ανώριμο

Εικόνα Vaso Br

Πήγα τον μικρό σήμερα σε λογοθεραπευτρια για αξιολόγηση κ τον έκρινε ανώριμο. Βέβαια μου είπε να τον δεί κ αναπτυξιολόγος. Ο μικρός μου δεν έχει αισθητηριακά θέματα. Δείχνει με το δάχτυλο κάποιες φορές, τρώει τα πάντα. Εντολές δεν εκτελεί. Έχει όμως κοινή προσοχή μου είπανε. Όταν τον πίεσαν φώναξε μαμά κ στο τέλος πήγε ένα παιχνίδι στην λογοθεραπεύτρια για να παίξουν. Βέβαια θα ξεκινήσει λογοθεραπεία. Εύχομαι τα μπουμπουκάκια μας να ανθίσουν κ όλα να πάνε καλά. Παιδικό σταθμό πάει η μικρή; 

like1

Δεν φταίει το εμβόλιο ούτε η ίωση

Εικόνα Vaso Br

Σαν μαμά τριών παιδιών θα σου πώ ότι δεν φταίει το εμβόλιο ούτε η ίωση. Η κόρη μου που είναι 4.5 ετών τώρα από 5 μηνών μέχρι 18 μηνών είχε περάσει πολλές βροχίτιδες, λαρυγγιτίδες, ωτίτιδες πολλά φάρμακα πολύ δύσκολη στο φαγητό δεν μπουσούλησε, 12 μηνών περπάτησε δεν ασχολήθηκα ιδιαίτερα μαζι της κ όμως αυτό το παιδί αναπτυσόταν κανονικά γιατί πολύ απλά ήταν νευροτυπική. Δεν φταίμε εμείς για ότι συμβαίνει στα παιδάκια μας είναι το μόνο σίγουρο. 

like6

Παιδικό Σταθμό

Εικόνα Θοδωρής Κ.

Παιδικό σταθμό πάμε δεύτερη χρονιά τωρα,απλά δυστυχώς την πρώτη την πήγαμε σε δημοτικό σταθμό όπου την ειχαν απομονωμένη με τον τρόπο τους.

Φανταστείτε δε μας κάλεσαν στην παιδική γιορτή στο τέλος γιατί δε συμμετείχε ενώ ζωγραφιές όλου του έτους μας τις δωσαν κενές χωρίς μια προσπάθεια για μια γραμμη.

Τα αγοράκια πάντως ωριμάζουν αργότερα, οπότε τα περιμένουν την εξέλιξη και πιο μετά, μην ανησυχείτε. 

like3

Κρίμα που απομονώνουν τα παιδάκια

Εικόνα Vaso Br

Κρίμα που απομονώνουν τα παιδάκια. Βοήθεια και καθοδήγηση θέλουν. Μου είπε η λογοθεραπεύτρια να τον στείλω παιδικό σταθμό από Σεπτέμβριο λίγες ώρες. Μακάρι να πάνε όλα με τα παιδάκια μας...

like4

Τελικά μάθαμε ότι ανήκει στο φάσμα του αυτισμού

Εικόνα Vaso Br

Πρίν λίγο καιρό είχα γράψει τις ανησυχίες μου για τον γιό μου. Μετά από επίσκεψη σε αναπτυξιολόγο μάθαμε ότι ανήκει στο φάσμα του αυτισμού. Το παιχνίδι του είναι πολύ φτωχό για την ηλικία του και η αλληλεπιδρασή του με τους άλλους σχεδόν ανύπαρκτη. Με εμάς είναι εντάξει δέχεται την ακγαλιά μας, μας φιλάει στο μάγουλο αν του πούμε. Θέλει να κοιμάται μαζί μου. Στο ονομά του γυρίζει σπάνια. Αλλά αν του πείς Χρήστο έλα να φας κτλ έρχεται. Μας οδηγεί από το χέρι δείχνει κάποιες φορές. Έχει αρχίσει και λέει κάποιες λέξεις απο μόνος του χωρίς λογοθεραπεία. Στο σπίτι ξέρει την χρήση όλων των αντικειμένων π. χ αν βρεί μια χτένα θα χτενίσει τα μαλλιά του. Έχει ξεκινήσει εργοθεραπεία εδώ και ένα μήνα. Θα ήθελα να ρωτήσω όσοι αντιμετωπίσατε παρόμοια κατάσταση με τα παιδάκια σας πώς εξελίχθηκαν; 

like2

Παιδί με ίδια συμπτώματα

Εικόνα Marisa

Καλησπέρα Vaso br, έχω ένα αγοράκι με σχεδόν ίδια συμπτώματα με αυτά που έχεις αναφέρει για το παιδάκι σου. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε μέσω e-mail;  

like2

Έχω ένα αγοράκι με κάποια στοιχεία ίδια με τα δικά σας

Εικόνα Maria

Καλημέρα έχω ένα αγοράκι που θα γίνει 2 σε 10 μέρες και έχει κάποια στοιχεία ίδια με τα δικά σας μπορούμε να μιλήσουμε μέσο mail; Παίζουμε μαζί με πολύ καλή βλεματικη επαφή γυρίζει στο όνομα του όχι πάντα με την πρώτη μιμείται πολύ ότι κάνουμε  προσπαθεί να πει αρκετές λεξουλες  πχ ντας ο ελέφαντας ή Ντι το λιοντάρι αν τον ρωτήσω ποια είμαι εγώ λέει "μαμάς" έχουμε ξεκινήσει λόγο και έργο μαζί ένα μήνα περίπου είχαμε παει τον Οκτώβριο σε παιδοψυχιατρο και μας είχε πει ότι είναι πισω αλλά δεν τίθεται θέμα αυτισμού μετά πηγαμαι σε αναπτυξιολογο που μας είπε τα ίδια!!! Όμως εχοε ακριβός τα ίδια με εσάς αν του πω να μου δώσει κάτι από κοντά και απλώσω το χέρι θα μου το δώσει αν είμαι μακρυά όχι ουτε θα μου φέρει τα παπούτσια αν του ζητήσω! Παιζει για 10 λεπτά περίπου με το κάθε παιχνίδι  μετράει ως το δέκα και ξέρει και λίγο την ΑΛΦΑ βήτα! Έχω τρελαθεί, δεν ξέρω με αυτά που διαβάζω τι γίνεται τελικά!!! 

like3

Καταρχήν Μαρία μου, ηρέμησε

Εικόνα Vaso Br

Καταρχήν Μαρία  μου ηρέμησε κάθε παιδάκι είναι διαφορετικό. Έχετε κάνει έλεγχο στα αυτακια του; Όταν έχουμε υποψίες ότι κατι δεν πάει καλά το πρώτο που κάνουμε είναι  έλεγχος στα αυτακια. Ο μικρός δείχνει με το δάχτυλο; π. χ αν θέλει κάτι στο δείχνει; λέει μαμά μπαμπά; θα σου φέρει κάποιο παιχνίδι να παίξετε; αυτά πρέπει να τα κάνει καθημερινά. 

like5

Ναι δείχνει με το δάχτυλο

Εικόνα Maria

Ναι δείχνει με το δάχτυλο αφου του το έδειξα εγώ πως πλέον γυρίζει παντα στο όνομα του εκτελεί όλες τις εντολές αν και αργησε λιγο! Ναι με λέει και μαμά και μπαμπά και μας φέρνει τα παιχνιδια του να παιξουμε ή να του τα φτιαξουμε αν κάποιο έχει χαλασει!!! Στην παιδική χαρά παιζει με κάποιο παιδακι που θα το πλησιασει... Τον παρακολουθει και παιδοψυχιατρος η Κυρία Αθανασια με την οποία αλληλεπίδραση αψογα και δεν ανησυχεί καθολου!!! Αυτό που μας πήγε πισω όπως καταλάβαμε ήταν το κινητό έβλεπε όλη μέρα από 8 μηνών και επειδή ήμουν έγκυος στο δευτερο με είχε "βολεψει" αυτό δεν ξέραμε ότι θα μας κάνει ζημια!!! Τον έχω παει και σε 3 κέντρα λογοθεραπειας τα οποία μου εχουν αποκλείσει και αυτά τον αυτισμο!! Εκανα το λάθος να παω μονη μου και στην παπαγεωργιου η οποία σε 5 λεπτά μου μίλησε για αυτισμο η μια λογοθεραπευτρια που συνεργάζεται μαζί της δεν το πιστευε ότι το είπε αυτό και το δικαιολόγησε ότι λόγο φόρτου εργασίας δεν τον είδε και δευτερη φορα στα αλλά κέντρα μου είπαν ότι τα βγάζει όλα με αυτισμο!!! Δεν ξέρω τι να πιστεψω και τι να σκεφτω.... Εσας το παιδακι σας πως τα παει πως είναι σήμερα;;;

like3

Επικοινωνία μέσω Email

Εικόνα Μυρτώ

Αγαπητή Μαρία επειδή βρήκα πολλά κοινά μεταξύ μας και μιας και έχω και εγώ έναν γιο 2 μηνών, θα ήταν εύκολο να επικοινωνήσουμε μέσω E-mail;

like2

Φυσικά

Εικόνα Maria

Φυσικά θα χαρώ πολύ να σε βοηθήσω σε ότι μπορώ...

like2

Maria, πώς εξελίσεται ο μικρός;

Εικόνα Ellen

Και εγώ θα ήθελα να τα πούμε! Πως εξελίσσεται ο μικρός;

like5

Καλημέρα τα πάμε πολύ καλα

Εικόνα Maria

Καλημέρα τα πάμε πολύ καλά Ο λόγος του έχει φτάσει σε σημείο μεγαλύτερο της ηλικίας του παίζει τρέχει γελάει επικοινωνεί κάνει τα πάντα είναι πίσω λίγο στις κοινωνικές δεξιότητες ενώ είναι πολύ κοινωνικός στο σχολείο κάνει ακόμη παράλληλο παιχνίδι Αν και θα κλείσει τα τέσσερα το Φεβρουάριο, το Νοέμβριο είχαμε ραντεβού στην παιδοψυχίατρο Η οποία τον βρήκε άψογο αλλά επειδή είναι πίσω σε δύο σημεία ότι δεν ανακατεύτηκε στα πόδια μας όση ώρα συζητούσαμε για εκείνον και στο ότι κάνει παράλληλο παιχνίδι ακόμη μας είπε ότι θα μπορούσε να τον βγάλει σε αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας και να δουλευτεί για έξι μήνες πάνω στο κοινωνικό κομμάτι και θα τον ξαναδεί!  Η Λογοθεραπεύτρια και η εργοθεραπεύτρια του μας λένε ότι έχει κάποια στοιχεία τα οποία μπορούν να τον εντάξουν στο αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας! Πέρυσι έκανα ψυχοθεραπείες για να βγάλω από το μυαλό μου τον αυτισμό γιατί όλοι μου λέγανε ξέχασέ το και φέτος κάνω για να το ξανά "χωνέψω" με τον άντρα μου όλη μέρα κάθε μέρα τον παρατηρούμε κάποιες φορές λέμε ναι Ίσως είναι αλλά κάποιες άλλες λέμε δεν μπορεί! Όταν Ρώτησα τη γιατρό Αν για αυτά τα δύο σημεία μπορεί να τον βγάλει στο φάσμα του αυτισμού μας είπε ναι και ότι και από τις θεραπείες που κάνει και από το ότι  είναι πολύ μικρές οι διαφορές δεν θα έχει κανένα θέμα μεγαλώνοντας θα έχει φίλους θα κάνει παρέες ταξίδια τα πάντα και ότι αν δεν είσαι ειδικός δεν θα μπορείς να καταλάβεις τη διαφορά! Το e-mail μου είναι maru.lita@hotmail.com Αν θέλεις στείλε μου μήνυμα να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικώς!

like3

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.