Σχεδόν 3 ετών, αργή εξελιξη στην ομιλία

Εικόνα Theodora M.

Ο γιος μου ο Νικος τον Απρίλιο γίνεται 3 ετών. Το θέμα που με απασχολεί είναι η ανάπτυξη της ομιλίας του.

Λέει λίγες λέξεις πχ μαμά, μπαμπά, γιαγιά, τούτου, μαμ και νενε το νερό. Επίσης λεει γυαλιά αλλά καμία φορά τα λέει λιαλια. Και κάποιες κομμένες πχ μπανάνα νανα, κουκουνάρι κούκου. Δεν συνδυάζει λέξεις μαζί, πολύ σπάνια. 

Το ξέρω ότι κάθε παιδι έχει το ρυθμό του και ο Νίκος ως τώρα στα κινητικά ορόσημα (κάθισμα, μπουσουλημα, περπάτημα) έχει αργήσει σε όλα. Όχι τόσο ώστε να πάμε σε ειδικό, αλλά παντα στο τέλος του ορίου του μέσου όρου. Πχ περπάτημα 18 μηνών και εκείνη τη περίοδο μέχρι και 2 ετών είπε και τις περισσότερες λέξεις που προανέφερα. Πιο πριν έλεγε μαμά για όλα. Από το καλοκαίρι που μας πέρασε όμως δεν έχει προσθέσει νέες λέξεις σχεδόν καθόλου. 

Γεννήθηκε 37 εβδομάδων πάρα 2 μέρες με καισαρική, απόφαση του γυναικολογου μου λόγω της μείωσης των αμνιακων υγρων. Το βάρος του ήταν 2880. Άργησε να πάρει βάρος λόγω ικτερου αλλά μόλις εδραιωθηκε ο θηλασμός όλα πήγαν καλά! Είναι ένα παιδί που τρώει με όρεξη τα πάντα, είναι κοινωνικός λέει γειά σε άγνωστους, κάνει παιχνίδια μίμησης όπως το να ταΐζει τα κουκλάκια του και να μαγειρεύει. Ξέρει τα μέρη του σώματος. Τα ζωάκια τα λέει με βάση τον ήχο που κάνουν. Παίζει ποδόσφαιρο και λέει γκο, έχει βλεμματικη επαφή και γενικά με εξαίρεση την ομιλία δεν έχει κανένα θέμα.

Πέρα από τον ίκτερο δεν είχε κάποιο θέμα υγείας, ούτε έχει νοσηλευτει, ούτε έχει λάβει φαρμακευτική αγωγή πέρα από Depon. Έχει αρρωστήσει 3 φορές ως τώρα με κρυωμα. 

Η κατανόηση του είναι άριστη, εκτελεί εντολές και αναγνωρίζει δύσκολες λέξεις. Πχ του λες που είναι η προπέλα του πλοίου και στη δείχνει. Η ακοή του είναι επίσης πολύ καλή, αντιλαμβάνεται και τον παραμικρό ήχο. Επίσης μιλά εκτενώς στη δική του ακάλυπτη γλώσσα, ομιλίες ολοκληρες βγάζει! 

Παιδικό λόγω κορονοιου και γενικά έξαρσης ασθενειών φέτος δεν τον στείλαμε. Πάμε στο πάρκο κάθε μέρα και εκεί βλέπει παιδακια. Μόνο παράλληλο παιχνιδι με κουβαδακια του αρέσει. Στην τραμπαλα θέλει εμένα.

Τηλεόραση παρακολουθεί συνήθως μισή ώρα τη μέρα, κάποιες μέρες καθόλου και το μέγιστο να δει μέχρι 1 ώρα. Του αρέσει η Πεπα το γουρουνακι, Το Μουκ (παιδικό που δείχνει ταξίδια σε όλο τον κόσμο) και από εμας βλεπει βίντεο με heavy metal μουσική και από τον μπαμπά άγωνες μπάσκετ και ποδοσφαίρου. Η τηλεόραση στο σπίτι μας δεν μένει ανοιχτή χωρίς λόγο. 

Αυτό που με προβληματίζει περισσότερο είναι που δεν μπορεί να μιμηθεί πολλους ήχους. Πχ την Πεπα την λέει Παπά και αν του πεις Πε σου λέει Σε η Ντε. Η το όνομα του λέει ξεχωριστά Νι, μπορεί να πει και Κο αλλά όταν του λες πως σε λένε το καλοκαίρι έλεγε Κακν και τώρα λεει Μπας.

Από ιστορικό ο μόνος που άργησε πολύ να μιλήσει ειναι ο θείος του αλλά δε γνωρίζουμε την ακριβή ηλικία. 

Τέλος μέχρι τα 2 είχε σιελορροια, όχι συνέχεια αλλά κάποιες φορές. 

Μιας και ειναι βιολογιο θα σας παραθεσω κομμάτια από το ημερολόγιο που κραταω για τον Νίκο. Όταν γεννήθηκε το είχα για να σημειώνω θηλασμους και μου έγινε συνήθεια και σημείωμα κάθε μέρα τα πάντα, φαγητό, ποσες πάνες αλλάξαμε και ορόσημα αναπτυξιακά. 

###

7 μηνων

Πλέον γυρίζει από μπρούμυτα ανάσκελα κ έπιασε το κουτάλι να ταιστει

###

9 μηνων 

1η φορα μαμαμα μπαμπαμπα ντανταντα 

###

10 μηνων

Άρχισε να στριφογυρναει στην αλλαξιερα και να κάνει προσπάθεια να σηκωθεί εδώ και λίγες μέρες! 

1η φορά χόρεψε καθιστός! 

###

11 μηνων

Λέει μαμα μπαμπά, δίνει τα χεράκια, αρχίζει κ καταλαβαίνει τις παρατηρήσεις. Κάθεται χωρίς βοήθεια  

###

12 μηνων 

Τα 1α του γενέθλια! Ο Νίκος είναι ενός έτους! Εδώ και μέρες χαιρετά με το χεράκι του, και σου δίνει τα χέρια να τον σηκώσεις. Κρατάει το βάρος στα πόδια του όρθιος για λίγα δευτερόλεπτα. Δεν μπουδουλαει, στριφογυριζει. Μπαμπαδιζει πολύ!

###

13 μηνων

Έχει αρχίσει να πιάνεται από τον καναπέ όρθιος 

###

15 μηνων

Αυτή την εβδομάδα εχουν σκάσει πολλά δόντια πάνω κ κάτω. 

Περπατά στηριζόμενος σε έπιπλα. Μπουσουλαει πολύ γρήγορα και δεν κάθεται λεπτό. Δείχνει με το χέρι που θέλει να πάει και τι θέλει να πιάσει και μουγκριζει. Κανει παλαμάκια, χορεύει κουνοντας τον πωπο η το κεφάλι πέρα δώθε.

Κοιμάται το βράδυ τουλάχιστον 6 ώρες σερί αν ξυπνήσει πίνει νερό. Θηλάζει μόνο το βράδυ. Ακόμα μόνο το μαμ έχει σαν λέξη επικοινωνίας για φαγητό και νερό. Αυτές τις μέρες βουρτσιζει μόνος του τα δοντια του με την δαχτυλικη οδοντοβουρτσα.  

###

16 μηνών

Περπατά αν του κρατάς το 1 η τα 2 χερια. Κάνει την πεταλούδα, απορεί αν του εξαφανίσεις κάτι, όταν βλέπει σκύλους λέει με γλυκιά φωνή Νανα, κάνει ναζια και ακολουθεί κάποιες φορές εντολές πχ να μη ριχνει κάτω το μπιμπερό. Θηλάζει πιο συχνά. Δίνει χεράκι για να σηκώνεται συνέχεια. Δεν λέει κάποια λέξη για όλα μαμ.

###

17 μηνών

Ακόμα περπατά κρατώντας ένα χέρι και δεν έχει ευστάθεια. Δεν έχει πει ακόμα κάποια λέξη μόνο μαμαμα για οτιδήποτε θέλει φαγητό, νερό, αντικείμενα. Ξέρει που είναι το πόδι του και τα μαλλιά του.

###

21 μηνών 

Λέξεις που λέει ως τώρα :μαμά, μπαμπα, τούτου τον παππού, ζαζα τη γιαγιά. , Γκογκο τον Γιώργο, Ντεντε τον Γιάννη, Τιτη την Τίνα, κακα, νεν το νερό αλλά όχι παντα, γκου το γκολ, μπα τη μπάλα, ναν το νάνι, γαου γαου το σκυλάκι, παπά το παπάκι και τον παπαγαλο, το όνομα του το λέει Κατν, το καρότο κατκα , το κουκουνάρι κουκου, το κάτω άτου και ναι. Η 1η λέξη που είπε ολοκληρωμένη είναι γυαλιά

###

23 μηνων

Έχει αρχίσει να συνδυάζει λέξεις πχ παπα ναν (να κοιμηθεί ο παπαγάλος) ντε ντε κόκου (να πάρει ο Γιάννης την κόκα κόλα) 

###

25 μηνών καταλαβαίνει σχεδόν τα πάντα και απαντά με ναι η ο-ο

###

27 μηνών αποχαιρετά λέγοντας γειααα, μπα

###

29 μηνών αναγνωρίζει γράμματα Α, Ο, Ν

###

30 μηνών (2.5 ετών) 

Αντιλαμβάνεται τα πάντα. Του λέω που είναι η προπέλα, που είναι το φινιστρινι κτλ λέξεις δύσκολες κ τα δείχνει. Λέει κομμένες λέξεις όπως έκανε κ πριν 6 μήνες. Πχ το κουκουνάρι κούκου. Σε κάποια τα λέει με δικες του λέξεις πχ το μπουκάλι κ το ποτήρι ντουντού. Και κυρίως μπαμπαδιζει κ λέει τα δικά του. Τα ζώα τα λέει με ήχους πχ αντί για σκύλο, γαβ. Ζορίζεται να μιμηθεί ήχους πχ την πεπα (την οποία λατρεύει) την λέει παπά. Κ το όνομα του πότε το λέει Κακν κ πότε μπατς. Αναγνωριζει τα γράμματα Κ και Ι.


Και ερχόμαστε στο σήμερα... 

Μετά από προτροπή της παιδιάτρου, θα πάμε σε αναπτυξιολογο, συγκεκριμένα στην Νενη Περβανιδου στο ιδιωτικό της ιατρείο . Αν έχετε κάποια γνώμη θα ήθελα να την ακούσω.

Μου είπε μια γνωστή μου που είχε πάει το παιδί της σε αναπτυξιολογο, ότι θα χρειαστεί σίγουρα ακουολογικο έλεγχο και ότι στο Παίδων γίνεται με τη χορήγηση ενός υπνωτικου φαρμάκου και σε ιδιωτικά με μεθη. Και τα 2 ακούγονται εξίσου τρομακτικά... Μήπως ξέρετε αν υπάρχει εναλλακτικός τρόπος εξετασης;

Τέλος με βάση όσα διαβάσατε και την εμπειρία του καθενός θα ήθελα και την γνώμη σας για την πορεία του Νίκου ως τώρα.

Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας! 

Σχόλια

Από την εμπειρία μου με 2 αγόρια

Εικόνα Γεωργία Μαραγκού

Καλησπέρα. Από την εμπειρία μου με 2 αγόρια το ένα με αυτισμο και το άλλο τυπικής ανάπτυξης το παιδάκι σας δεν έχει τίποτα ανησυχητικό εκτός από μια καθυστέρηση στον λόγο που συμβαινει αρκετές φορές. Νομίζω με λογοθεραπεια σιγά σιγά θα λυθεί και θα μιλησει.

Επίσης για την ακοή εφόσον καταλαβαινετε μόνη σας ότι ακούει κανονικά το παιδί δεν είναι ανάγκη να μπείτε στην διαδικασία που γράφεται. Σε ένα ωρλ αν πάτε με ένα μηχανηματάκι πολύ απλό που έχουν μπορεί να εξετάσει το παιδί απλά και ανώδυνα. Αυτή είναι η γνώμη μου σας εύχομαι όλα καλα.

like0

Aκούγεται περισσότερο σαν λεκτική δυσπραξια

Εικόνα Βίκυ Σκαρλοπούλου

Καλησπέρα,

Με όσο μου περιγράψατε ειδικά στο ότι δυσκολεύεται να μιμηθεί ακούγεται περισσότερο σαν λεκτική δυσπραξια παρά σα καθυστέρηση λόγου. Έχει να κάνει με τη δυσκολία να βάλω τους ήχους στη σειρά για να σχηματίσω λέξεις παρά το γεγονός ότι γνωρίζω ποια είναι η λέξη αντιληπτικα.

Μην πανικοβάλλεστε, μπορεί να δουλευτει πολύ καλά και μιλά κανονικα αλλά είναι σημαντικό να μη χαθεί χρόνος και να γίνει σωστή στοχευμένη δουλειά με λογοθεραπεια.

Πηγαίνετε φυσικά και στην αναπτυξιολογο να σας κατευθύνει αφού δει και ο ίδιος τον παιδί!

Μη διστάσετε να με ρωτήσετε για οτιδήποτε χρειαστείτε.

Θερμές ευχές

Βικυ

like1

Όμορφη περιγραφή και βιολόγιο!

Εικόνα Άντα Παλαντζιάν

Καλησπέρα,

Όμορφη περιγραφή και βιολόγιο!

Ξεκινάω με το εύκολο: Εφόσον η ακοή του είναι καλή δεν χρειάζεται να εξεταστεί, δώσε παραδείγματα στην αναπτυξιολόγο από τις "αποδείξεις" ικανότητας ακοής και θα γλυτώσετε ταλαιπωρία.

Κινητικά, όπως είπατε, κατακτούσε πάντα στο όριο τα ορόσημα - ερώτηση: τον αφήνατε στο πάτωμα; σε ποιά ηλικία μπήκε στο πάτωμα με γυμναστήριο; μήπως ήταν συνέχεια αγκαλιά;

Η στάση σας οταν κάνει τις προσπάθειες επικοινωνίας είναι πολύ σημαντικό να μην τον αποθαρρύνει. Επαναλαμβάνουμε τη λέξη που υποθέτουμε ότι λέει σωστά, χαμηλώνουμε ώστε να βλέπει στο ύψος των ματιών του το στόμα μας και μιλάμε αργά και σταθερά πχ "κουκουνάρι...κουκουνάρι...κουκουνάρι", αποφεύγοντας να "διορθώσουμε" ή να στριμώξουμε πολλές λέξεις μαζί.

Δείχνουμε με το δείκτη και στοχεύουμε σε μονολεκτικές λέξεις.

Πάω στα δλυσκολα: Κόβουμε σε μηδενικό χρόνο τις οθόνες ειδικά τα παιδικά προγράμματα (ας βλέπει ποδόσφαιρο και μπάσκετ κι ας ακούει μουσική) - τα παιδιά που δεν μιλούν χρειάζονται αληθινά ερεθίσματα ομιλίας κι όχι ρομποτικόυς ακατάληπτους ήχους. Πιστέψτε με ότι γίνεται και θα δείτε άμεσα διαφορά. Αν έχει πιπίλα -υποθέτω πως όχι επειδή θηλάζει/θήλαζε- την σταματάτε, καθώς και το μπιμπερό. Σε ποια ηλικία του δώθηκε να μασήσει σκληρή τροφή;

Να φυσάει καθημερινά κεράκι ρεσώ για να δυναμώσει τα χείλη, να πίνει και με καλαμακι για να ενεργοποιηθεί κάλά το στόμα. 

Με τη λογοθεραπεία θα δείτε σίγουρα διαφορά ;)

Α και ξεκινήστε παιδικό αύριο -ελπίζω να σας το πουν κι άλλοι αυτό- τεράστια διαφορά!

like2

Αργή εξέλιξη στην ομιλία - ακουολογικός έλεγχος

Εικόνα Αθηνά

Καλησπέρα!

Όσον αφορά στην αξιολόγηση των δυσκολιών του παιδιού σας πιστεύω ότι πρέπει να ακολουθήσετε τη συμβουλή των ειδικών. Θεωρώ απαραίτητη την εξέταση από αναπτυξιολόγο και ΩΡΛ (τουλάχιστον ένα  ακουόραμα). Μπορεί το παιδί να σας ακούει αλλά όχι σε όλες τις συχνότητες...οι ήχοι της γλώσσας έχουν διαφορετικές συχνότητες και ενδέχεται το παιδί να μην τους αντιλαμβάνεται όλους το ίδιο καλά. Απαραίτητη επίσης θεωρώ την αξιολόγηση από λογοθεραπευτή, που είναι ο πλέον κατάλληλος να αξιολογήσει την κατάσταση και να δώσει την κατάλληλη παρέμβαση, μετά φυσικά από τις όποιες ιατρικές εκτιμήσεις. Θα σας έλεγα μάλιστα να κινηθείτε γρήγορα καθώς το παιδί βρίσκεται σε ηλικία σημαντική για τη γλωσσική του ανάπτυξη.

Σας εύχομαι τα καλύτερα!

like1

Ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες!

Εικόνα Theodora M.

Ευχαριστώ πολύ! 

like2

Σχετικά με όσα ρωτήσατε...

Εικόνα Theodora M.

Σχετικά με όσα ρωτήσατε...

Πιπίλα ναι βάζει ακόμα για να κοιμηθεί, ποτέ μέσα στη μέρα. Αλλά από την άλλη κάνει πολύ ώρα μέχρι να κοιμηθεί οπότε τη φοράει σίγουρα 2 ωρες τη μέρα.

Στο πάτωμα τον αφήναμε με το που στήριζε το κεφαλάκι του, το ίδιο και το γυμναστήριο.

Αγκαλιά σε λογικά πλαίσια, σίγουρα όχι πολύ.

Το μπιμπερό το έχει σταματήσει εδώ και μήνες. Πίνει με καλαμάκι, και από κανονικο ποτήρι μπορεί να πιει αλλά παίζει και το ρίχνει.

Του έδινα αλεσμένα κάθε μεσημέρι μέχρι 2 ετών αλλά βραδινό έτρωγε κανονικά ότι τρώγαμε κι εμείς. Το έκανα για να τρώει πιο υγιεινά και με ελάχιστο αλάτι. Αλλά το βραδινό του που ήταν κανονικό γεύμα το μάσαγε πάντα άνετα, μέχρι και κάτι αποτυχημένες μπριζόλες... Χε χε..

Παίξαμε με το ρεσώ που προτείνατε και του άρεσε πολύ, αλλά βρωμίζει ο τόπος. Θα το ξανακάνουμε όμως! 

like0

Το απέγινε τελικά;

Εικόνα Dionysia Kontotasiou

Καλησπερα, θα ηθελα να μαθω τι απεγινε τελικα με την ομιλια του Νικου μιας και ειμαστε στο ιδιο σταδιο με εσας πριν 8 μηνες. Ειδατε καποια βελτιωση; Η λογοθεραπεια βοηθησε; Ευχαριστω εκ των προτερων!

like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.