Παρουσιάζει πολλά συμπτώματα αυτισμού

Εικόνα Θοδωρής

Καλησπέρα, είμαι γονιός ενός αγοριού 2,5 ετών. Παρουσιάζει πολλά συμπτώματα αυτισμού σύμφωνα με τη δική μου κρίση και των οικείων μου. Πήγαμε σε αναπτυξιολόγο και μας είπε ότι δεν έχει συμπτώματα αυτισμού, αλλά αν πάμε αλλού, λέει, θα μας πουν ότι έχουμε αυτισμό "γιατί στην Ελλάδα τον έχουν πολύ εύκολο τον αυτισμό"!!! Δεν ξέρουμε τι να κάνουμε; Γνωρίζετε κάποιον καλό αναπτυξιολόγο ή παιδοψυχίατρο; Έχετε βγάλει κάποιο συμπέρασμα σχετικά με τις πολλές διαγνώσεις; Ευχαριστώ πολύ θα εκτιμούσα πάρα πολύ την όποια βοήθεια γιατί είμαστε υπερβολικά αγχωμένοι.

Σχόλια

Πρόταση για αναπτυξιολόγο

Εικόνα Vaso Br

Καλησπέρα Θοδωρή!! Καταρχήν αν δεν σε καλύπτει ο πρώτος γιατρός που επισκέφτηκες έχεις κάθε δικαίωμα να επισκεφθείς και δεύτερο. Η κυρία Γκόλτσιου στα Μελίσσια είναι αρκετά καλή. Είναι αναπτυξιολόγος. Τι συμπτώματα παρουσιάζει το παιδί που σε ανησυχούν;

like0

Τι βλέπετε;

Εικόνα Χρήστος Παπ.

Καλησπέρα σας Θοδωρή, τι βλέπετε στο παιδί πού σάς ανησυχεί;

like1

Μην αγχώνεστε!

Εικόνα Katerina Sopidi

Μην αγχώνεστε και επισκεφθείτε και 3 και 4 και 5 ειδικούς ως να αποφασίσετε τι είναι καλύτερο για το παιδάκι σας. Σας εύχομαι κουράγιο.

like0

Κέντρο *** ή κ. Μπότη στο "Αττικό"

Εικόνα Evangelos Kouvatsos

Το άμεσο είναι να επικοινωνήσεις με το Κέντρο *** για να κλείσεις ένα ραντεβού και να περάσουν το παιδι από Interview παιδοψυχίατρος, παιδοψυχολόγος, αναπτυξιολογος και εργοθεραπευτης. Αυτοί είναι ο κορμος. Μετα από καποιο διαστημα θα σου προσκομίσουν μια έκθεση η οποια θα αναφέρει τι ακριβως συμβαινει. Κατοπιν υπαρχουν γιατροι αξιολογοι οι οποιοι θα σε καθοδηγησουν. Αυτό καναμε εμεις με το δικο μας παιδι. Απλα το interview δεν είναι μια και εξω. Επειδη αφορα 4 γιατρους θα εχεις 4  ραντεβου. Είναι φοβερο κεντρο. Η άλλη εναλλακτικη είναι να παρεις και να κλεισεις ραντεβου με τον κυριο Μποτη στο "Αττικο" νοσοκομειο.

(*) Σημείωση από το NOESI.gr: Η επωνυμία του Κέντρου αποκρύπτεται για να μη θεωρηθεί διαφήμιση. Η ακριβής επωνυμία έχει σταλεί μέσω Email προς τον συντάκτη του παρόντος βιολογίου.

like2

Ήταν διαφορετική... (χωρίς να το θέλω άρχισα να την παρατηρώ)

Εικόνα Άγγελος Κιρι

Καλησπέρα.

Είμαι μητέρα ενός κοριτσιού 4,5 χρόνων.

Χωρίς να το θέλω, από τα 2 της χρόνια άρχισα να την παρατηρώ και να την συγκρίνω με τα άλλα παιδάκια της ηλικίας της.

Ήταν διαφορετική…

Και τότε ήταν που ξεκίνησε το ταξίδι μας.

Την τρέχω ΠΑΝΤΟΥ.

Το παιδί μου ακόμη δεν μιλάει όμως έχει 100% αντίληψη και είναι ένα χαρούμενο πλάσμα, αλλά… παραμένει διαφορετικό.

Της δίνω χρόνο μέχρι τα 5 της να κάνουμε το τεστ αυτισμού και να πάρω την διάγνωση της.

Θοδωρή, θα ήθελα πολύ να ακούσω τους λόγους που σας κάνουν να ανησυχείτε για το αγοράκι σας και αν μπορώ να βοηθήσω.

like0

Εμείς έχουμε πάει σε αρκετούς

Εικόνα Michele Pan

Καλησπέρα!!! Εννοείται ότι μπορείτε να πάρετε περισσότερες γνώμες από ειδικούς. Εμείς έχουμε πάει σε αρκετούς από όταν ήταν 2 χρόνων και 2 μηνών και έχουμε ακούσει πολλά. Τώρα είναι 4 χρονών και 3 μηνών πηγαίνει προνήπιο και η εξέλιξη του είναι ραγδαία σε σημείο που λέμε ότι το παιδί τα έχει ξεπεράσει όλα. Εξοπλιστείτε με υπομονή και βοηθήστε το παιδάκι σας όσο μπορείτε. Να έχετε τα μάτια σας ανοιχτά για όσα ακούτε και να ξέρετε πάντα ότι αρκετοί προσπαθούν να επωφεληθούν από διαγνώσεις θεραπείες κ.τ.λ. Συμφωνώ απόλυτα με αυτά που σας είπε η αναπτυξιολόγος. Αυτά από εμάς, που πιστέψτε με, περάσαμε πολύ δύσκολα αλλά όλα πήγαν καλά!!!! 

like0

Ίσως ειναι λίγο νωρίς, αλλά για τι συμπτώματα μιλάμε;

Εικόνα Geo

Καλησπέρα! Όταν λέμε αυτισμός το κυριότερο πρόβλημα είναι στην κοινωνική συναναστροφή και την επικοινωνία. Όχι, ότι το παιδί δεν μιλάει. Επικοινωνία μπορεί να επιτευχθεί και με νοήματα για παράδειγμα. Δεν προσδιορίζετε τι είδους συμπτώματα παρατηρήσατε, για αυτό το αναφέρω. Γιατί πίσω από ένα παιδί που δεν μιλάει μπορεί να κρύβονται αλλά πράγματα, που δεν είναι αυτισμός και χρειάζονται ειδικές εξετάσεις για να βρεθούν. Ειδικοί στη διάγνωση είναι παιδοψυχίατροι, παιδονευρολογοι και αναπτυξιολογοι

Οι πολλές διαγνώσεις γίνονται από αγχωμένους γονείς που κάτι αναζητούν, επισκεπτόμενοι πολλούς ειδικούς. Εσείς πρέπει να σκεφτείτε αν σας ικανοποίησαν οι απαντήσεις του γιατρού, αν σας άφησε απορίες. Γιατί να πατέ σε άλλον; Σε τι δεν σας κάλυψε; Εγώ τουλάχιστον έτσι σκέφτομαι σε τέτοιες περιπτώσεις.

Αυτό που σας είπαν, ότι ο αυτισμός στην Ελλάδα είναι εύκολος, έχει μια βάση αλήθειας. Όταν εγώ ήμουν μικρή, το ογδόντα και το ενενήντα δεν υπήρχε ο αυτισμός υψηλής λειτουργικότητας. Αυτιστικούς θεωρούσαν τις βαρείες περιπτώσεις χαμηλής λειτουργικότητας, στις οποίες συνυπήρχε και νοητική στέρηση. Αυτοί ήταν η κορφή του παγόβουνου. Ο αυτισμός υψηλής λειτουργικότητας είναι το υπόλοιπο παγόβουνο. Ασφαλής διάγνωση κατά τη γνώμη μου γίνεται μετα τα τρία, τρεισήμισι στις περιπτώσεις που δεν κάνουν μπαμ απο χιλιόμετρα. Υπάρχουν πολλά παιδιά που αργούν λίγο να ωριμάσουν. Σε κάθε περίπτωση μετα τα τρια βγαίνει άνετα η διάγνωση και για τις περιπτώσεις υψηλής λειτουργικότητας.

like1

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά όσα αναφέρετε

Εικόνα Sissi Dalla

Καλησπέρα, βρήκα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα όσα αναφέρετε.... Αν επιτρέπεται:

  • Σας είχαν μιλήσει κάποιοι για αυτισμό ενώ κάποιοι άλλοι όχι;
  • Το παιδί έχει αναπτύξει λόγο;
  • Ποια σημάδια της συμπεριφοράς σας κινητοποίησαν;

Ευχαριστώ...

like0

Γιατί πήγατε σε πολλούς επαγγελματίες;

Εικόνα Sia Κουβδου

Καλημέρα σας, γιατί την πήγατε σε αρκετούς; δεν σας κάλυψαν οι διαγνώσεις; Αυτό σας βοήθησε και δεν σας μπέρδεψε; Έχω ένα κορίτσι σχεδόν 4 ετών, υπάρχει υποψία για αυτισμό. Σε δύο βδομάδες έχω ραντεβού στο Παίδων. Ειμαι πολύ αγχωμενη... Θα με ενδιέφερε να μοιραστείτε τις εμπειρίες σας.

like0

Απευθυνθείτε σε ένα Κέντρο Ψυχικής Υγείας

Εικόνα Άρτεμις Δελέγκου

Θα μπορουσατε να πάτε σε Κέντρο Ψυχικής Υγείας της περιοχής σας όπου θα δει το παιδί Παιδοψυχίατρος, Λογοθεραπευτης, Εργοθεραπευτης σε ξεχωριστές συναντήσεις και έπειτα να βγάλουν το πόρισμα. Εάν το παιδί είναι στο φάσμα θα σας γράψουν και τις ανάλογες θεραπείες (ΕΟΠΥΥ) να κάνετε. Είναι πολύ καλοί!!  

like0

Ανασφάλειες μήπως χαθεί χρόνος αν είναι κάτι σημαντικό

Εικόνα Στέλλα Α.

Δούλευα μέχρι δυο μέρες πριν γεννήσω και με το που γύρισα σπίτι αμέσως πήγα στη δουλειά αναγκαστικά κ συνέχεια στη τσίτα.Το παιδί με ηρεμούσε όμως το απολάμβανα όλο αυτό… ως που μια μέρα στο πάρκο μου λέει μια ότι αυτή τη κίνηση πρέπει να του την κόψεις λέει δεν είναι καλή… Εκεί μου μπήκαν ανασφάλειες… Είχα μείνει κ χωρίς παιδίατρο κ ήμουν στο ψάξιμο δύσκολο να βρεις … Όποτε αυτό το έκανε πιο δύσκολο ακόμη. Το παιδί ήταν τότε 2 περίπου χρόνων.Τώρα είναι τριών κ συνεχίζει να κάνει αυτή την κίνηση που εγώ δεν την έβλεπα κάπως ρωτησα κ άλλους… Κουνάει χέρια κ πόδια (τρέχει στις μύτες στο ίδιο σημείο)κ ανοίγει λίγο στόμα. Αυτό το κάνει οταν ακούει κάποια συγκεκριμένη μουσική (ξεσηκωτικη)η στα περιστέρια οταν πετάνε απότομα παλιά το έκανα κ οταν φυσούσε κ έβλεπε τα δέντρα τα φύλλα τώρα δεν το κάνει σε αυτό όπως δεν το κάνει κ με τα αυτοκίνητα στο δρόμο…(εδώ επισημαίνω ότι από την πρώτη στιγμή συνέχεια περπατούσαμε έξω στη γειτονιά λόγο κοβιντ , και το ότι έχω φλεβική ανεπάρκεια κ το έχω ανάγκη μιας που δεν μπορούσα να κάνω γυμναστική.Το λέω μήπως έχει σχέση αυτό… Κατά τα αλλά είναι μια χαρά , είναι δίγλωσσος κ στην ομιλία είμαστε λίγο πίσω αλλά νομίζω εδώ φταίω κ εγώ λιγάκι του μίλαγα σε δυο γλώσσες κ όχι παρα πολυυυυ που βλέπω πολλούς γονείς από ημερών θα έλεγα ήρεμα… οποίος μπορεί να σχολιάσει κάτι περιμένω με αγωνία αν ξέρει κάτι παρόμοιο …

like1

Διαβάζοντας όσα γράφεις διακρίνω μια αγωνία για το παιδί σου

Εικόνα Κατερίνα Νιώτη

Καλησπέρα Στέλλα.

Διαβάζοντας αυτά που γράφεις διακρίνω μια αγωνία για το παιδί σου.

Από την εμπειρία μου και βλέποντας την πορεία του γιου μου θα ξαναγράψω πόσο σημαντική θεωρώ την πρώιμη παρέμβαση.

Πιστεύω ότι θα ήταν καλό να επισκεφθείτε έναν παιδοψυχίατρο η αναπτυξιολόγο για να μάθετε αν υπάρχει πραγματικά λόγος να ανησυχείτε. Το παιδί σας βρίσκεται κατά τη γνώμη μου σε μια ηλικία που μπορεί να βοηθηθεί πολύ. 

Σας εύχομαι τα καλύτερα.

(*) Προσθήκη NOESI.gr: Δείτε αναλυτικά Υπηρεσίες Πρώιμης Παρέμβασης πανελλαδικά στον Οδηγό υπηρεσιών εδώ: www.noesi.gr/pronoise/proimi-paremvasi

like1

Οι περισσότεροι ειδικοί δεν με κάλυψαν

Εικόνα Michele Pan

Καλησπέρα. αν ρωτάτε εμένα γιατί πήγαμε σε αρκετούς ειδικούς η απάντηση είναι γιατί οι περισσότεροι δεν με κάλυψαν. Επίσης κάθε φορά που πηγαίναμε σε ένα Κέντρο λογοθεραπείας, δύο συνολικά, του έκαναν αξιολόγηση παρόλο που είχαμε γνωμάτευση από αναπτυξιολογο. Αυτό που κατάλαβα είναι ότι όσοι σπούδασαν Αμερική μου είπαν για στοιχεία αυτισμού ο ένας (λογοπαθολογος) και ήπιο αυτισμός η άλλη (παιδοψυχιατρος). παιδοψυχολογος παιδοψυχιατρος και εργοθεραπευτρια στο Ιπποκράτειο όπως και αναπτυξιολογος μας είπαν για αναπτυξιακή ανωριμότητα.

Το παιδί έχει ραγδαία εξέλιξη και μας τον λένε και από το Κέντρο που πηγαίνουμε και από το σχολείο. Πιθανόν το παιδί να τελειώσει με τις λογοθεραπείες το καλοκαίρι. Πλέον δεν ανησυχούμε για τίποτα. Πιστέψαμε στο παιδί μας τον βοηθάμε με όποιον τρόπο μπορούμε και ασχολούμαστε όλη μέρα μαζί του.

Αυτό που πιστεύω και πίστευα και παλιότερα είναι ότι τα κάνει όλα λίγο πιο αργά από τα υπόλοιπα παιδιά. Το κάθε παιδί θέλει τον χρόνο του και δεν χρειάζεται να βάζουμε ταμπέλα σε όλα.

like1

Όνομα Κέντρου

Εικόνα Eleftheria

Θα μπορούσατε να μου στείλετε τα στοιχεία του Κέντρου που αναφέρετε; Εχω ενα αγοράκι 2,5 ετών και προσπαθώ να κλεισω ραντεβού με αναπτυξιολογο αλλά όλοι μου λένε για το καλοκαίρι. Θέλω να μην χάσω χρόνο και να ξεκινήσω άμεσα απο κάπου.

like0

Ενδιαφέρον για την εξέλιξη του

Εικόνα Emmaki26

Καλησπέρα σας! Θα μπορούσατε να μας ενημερώσετε για την εξέλιξη του παιδιού; Έχω και εγω ενα αγοράκι τώρα 28 μηνων και εδω και 6 μήνες τρέχουμε απο αναπτυξιολόγο σε παιδοψυχίατρο και σε παιδονευρολόγο, όλοι είπαν πως έχει αναπτυξιακή ανωριμότητα με στερεοτυπιες. Είμαστε μέσα στο άγχος! 

like1

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.