Παιδικός αυτισμός και προνοιακό επίδομα

Εικόνα Verina Verti

Έχω ένα γιο 4 ετών με τυπικό παιδικό αυτισμό f84.0 με διάγνωση από ΙΚΑ. Δεν μιλάει και δεν αυτοεξυπηρετείται. Μου είπαν οι γιατροί ότι δικαιούμαι επίδομα. Έκανα αίτηση στον ΟΠΕΚΑ για προνοιακό επίδομα, μετά πήγα στο ΙΚΑ Ηπείρου που έστειλε τον εισηγητικό φάκελλο και περίμενα ραντεβού από τα ΚΕΠΑ για την τελική αξιολόγηση. 

Όταν πήγα στα ΚΕΠΑ μου είπαν ότι η αίτηση είναι λάθος γιατί ζητάω επίδομα βαριάς νοητικής στέρησης (ό,τι είχε συμπληρώσει ο υπάλληλος ΟΠΕΚΑ) ενώ ο μικρός είναι αυτιστικός. Ρώτησα αν θέλουν να τους προσκομίσω κάποια αξιολόγηση IQ και μου είπαν ότι σε τόσο μικρές ηλικίες δεν έχουν αξία τα τεστ νοημοσύνης. Επίσης, μου είπαν ότι δεν είχαν εισηγητικό φάκελλο από το ΙΚΑ απλά μια αίτηση. 

Όταν έφυγα άπραγη, πήρα στο ΙΚΑ που μου είπαν ότι αυτοί είχαν στείλει τη σωστή αίτηση και δεν ξέραν τι να μου πουν για τα επιδόματα, γιατί δεν ξέρουν τίποτα. 

Έψαξα τον ΟΠΕΚΑ που δεν σηκώνει τηλέφωνα και στο site του για επιδόματα, δεν βρήκα κανένα επίδομα για αυτιστικούς πέραν αυτό της βαριάς νοητικής στέρησης >80%.

https://opeka.gr/atoma-me-anapiria/atoma-me-anapiria-paroches/

Αν αυτά ισχύουν, τα ΚΕΠΑ δεν ξέρουν τα επιδόματα και δεν τους νοιάζει, το ΙΚΑ δεν ξέρει τι θέλουν τα ΚΕΠΑ από αιτήσεις και ο ΟΠΕΚΑ βασικά δεν δίνει επιδόματα σε αυτιστικούς. Έχω έντονα την αίσθηση βέβαια ότι αν είχα πέσει σε γιατρούς του ΚΕΠΑ λιγότερο τυπολάτρες, θα είχα πάρει το επίδομα. 

Υπάρχει κανείς που έχει πάρει μέσα στο 2019 τέτοιο επίδομα και ξέρει κάτι παραπάνω; Υπόψη, τα επιδόματα άλλαξαν από 1/1/2019. 

Υ.Γ. Έχω βαρεθεί να συναλλάσσομαι με ένα κράτος που ο ένας οργανισμός δεν ξέρει τι κάνει ο άλλος και πρέπει να κλαιγόμαστε και να παρακαλάμε για να βγάλουμε άκρη. 

Σχόλια

Βαριά αναπηρία από τον ΟΠΕΚΑ

Εικόνα Θοδωρής Κ.

Επρεπε να ζητηθεί το επίδομα βαρείας αναπηρίας από τον οπεκα.

Να πάτε σε ένα Κέντρο κοινότητας του δήμου σας και θα κάνετε αίτηση λέγοντας ότι θέλετε το επίδομα βαρείας αναπηριας. Είναι για παιδάκια στο φάσμα.

Μετά θα κάνετε εισηγητικο φάκελο σε ένα παιδοψυχιατρο  καλύτερα δημόσιο νοσοκομείου.

Το επίδομα αν το δικαιουστε θαθτο πάρετε αναδρομικά από τη στιγμή της αίτησης στα ΚεΚ.

Ο εισηγητικος πάει αυτόματα στα κεπα κ θα σας καλεσουν για αξιολόγηση.

Αυτή τη διαδικασία να κάνετε. Μετά την αξιολόγηση την επόμενη μέρα βγαίνει απόφαση και περιμένετε τα χρηματα αναδρομικα.

like2

Επίδομα αυτιστικού φάσματος

Εικόνα Κουτμάνη Ελένη

Ο αυτισμός αναγνωρίζεται ως αναπηρία αυτοτελώς και δικαιούται επίδομα. 310ευρω περίπου.

Αν υπάρχουν και συνοδές αναπηρίες,όπως νοητική υστέρηση ή κώφωση ή άλλο γίνεται ανάλογα μεγαλύτερο.

Προσωπικά απευθύνθηκα στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας Βόλου που υπάγεται στο Νοσοκομείο Βόλου, αξιολογήθηκε το παιδί, ετοιμάσανε τη γνωμάτευση και πήρα το επίδομα όπως αναφέρει ο Θοδωρής παραπάνω.

Οπότε απευθυνόμαστε σε παιδοψυχίατρο του Νοσοκομείου ή άλλου σχετικό φορέα του Νοσοκομείου, εξετάζεται το παιδί, από παιδοψυχίατρο, λογοπαιδικό, φυσιοθεραπευτή, εργοθεραπευτή,του κάνουν και τεστ IQ αν επιβάλλεται, ετοιμάζουν τη γνωμάτευση, ξέρουν, και έχεις και έναν φορέα να παρακολουθεί το παιδί, γιατί θα το χρειαστείτε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του για πολλά πολλά πράγματα.

Καλή επιτυχία και δύναμη!

like2

Γίνεται αλλαγή στην αίτηση σας ζητώντας επίδομα βαριάς αναπηρίας

Εικόνα Dimitra Giann.

Γίνεται αλλαγή στην αίτηση σας ζητώντας επίδομα βαριάς αναπηρίας. Απευθυνθείτε στο παράρτημα οπεκα της περιοχής σας για αυτή την αλλαγή. Για οτιδήποτε άλλο στο κέντρο κοινότητας της περιοχής σας. Χρειάζεται 67% για αυτό. Αν περνάτε από ΚΕΠΑ εκτός Πατρών, Αθηνών και Θεσσαλονίκης που είναι στο πιλοτικό χρειάζεται εισηγητικος φάκελος χειρόγραφος. Οτιδήποτε άλλο στη διάθεσή σας..

like3

Λάθος του ΟΠΕΚΑ

Εικόνα Verina Verti

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις και την καθοδήγηση.

Τελικά αυτό ήταν το λάθος, ο υπάλληλος του ΟΠΕΚΑ έβαλε αίτημα για βαριά νοητική στέρηση αντί βαριάς αναπηρίας. Θα πάω πάλι στον ΟΠΕΚΑ να ζητήσω να αλλάξει η αίτηση. 

like5

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.