Το παιδί μου διαγνώστηκε με αυτισμό, δικαιούμαι επίδομα;

Εικόνα Μπαμπάς Γιός

Γειά σας, ήθελα να ρωτήσω. Έχω ένα παιδί 4 μιση και διαγνώστηκε με αυτισμό f84.0. Μήπως γνωρίζει κανείς αν δικαιούμαι το επίδομα;

Σχόλια

Πρέπει να περάσετε από επιτροπή ΚΕΠΑ

Εικόνα Θοδωρής Κ.

Με βάση αυτή τη διάγνωση, μπορείτε να αιτηθείτε του επιδόματος και να το πάρετε αν μετά από τη διαδικασία των ΚΕΠΑ βγει ότι το παιδάκι έχει ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω. Τότε δικαιούστε 313,00 € ως επίδομα βαρειάς αναπηρίας. Αν λάβει πάνω από 80% αναπηρία και με χαμηλή δείκτή νοημοσύνης (που στην ηλικία του δεν καθορίζεται εύκολα αυτό) τότε θα δικαιούται το επίδομα βαρειας νοητικής υστερησης με ποσό 527,00 €.

Σε κάθε περίπτωση ζητάτε από τον ΟΠΕΚΑ με αίτηση ηλεκτρονικά σε κάποιο ΚεΚ

like1

Αφού πήρα την γνωμάτευση ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω;

Εικόνα Μπαμπάς Γιός

Σε ευχαριστώ πολύ που μου απάντησες αφού πήρα την γνωμάτευση ποια διαδικασία πρέπει να ακολουθήσω? Μου είναι όλα παντελώς άγνωστα.. Την αίτηση την κάνω εγώ ή κάποιος γιατρός και που;

like2

Αποφαση ΚΕΠΑ

Εικόνα Θοδωρής Κ.

Γνωμάτευση πήρες από κάποιο γιατρό λογικά (παιδδονευρολογο ή παιδοψυχίατρο).

Που μένετε; Καλύτερα να πάτε σε ένα Κέντρο Κοινότητας (Κε.Κ.)στο Δήμο που μένετε για να σας κατατοπίσουν.

Στις 3 μεγάλες πόλεις πρώτα κάνεις την αίτηση ηελτρονικά σε ΚεΚ (Κέντρο Κοινότητας) και μετά περνάς ΚΕΠΑ.

Πας σε ΚεΚ, κάνεις αίτηση στο τι ζητάς, σου δίνουν κάποια έντυπα τα οποία τα πηγαίνεις σε παιδοψυχίατρο είτε δημόσιου είτε του ΕΟΠΥΥ ιδιώτη που ξέρει να κάνει εισηγητικό φάκελο για να σου το κάνει. Μετά αυτόματα θα σε ενημερώσει το ΚΕΠΑ πότε περνάς επιτροπή για να εξετάσουν το παιδί. Και μετά αν πάρεις >67% αναπηρία παίρνεις το επίδομα.

Να πάτε άμεσα σε ΚεΚ γιατί το επίδομα μετράει από την 1 η μέρα του επόμενου μήνα που κάνεις την αίτηση, οπότε και να περάσετε ΚΕΠΑ μετά από 6 μήνες θα πάρετε αναδρομικά τα χρήματα.

like4

Δείτε και έναν συνοπτικό Οδηγό που έτοιμάσαμε

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Ετομάσαμε έναν μικρό οδηγό που αφορά την επαναξιολόγηση / αξιολόγηση από τα ΚΕΠΑ. Θα τον βρείτε εδώ: 

Επίσης, στην ιστοσελίδα www.noesi.gr/pronoise/kepa έχουμε αναρτήσει συχνές ερωτήσεις που θα σας βοηθήσουν.

like3

Σε ευχαριστώ πολύ αδερφέ μου

Εικόνα Μπαμπάς Γιός

Σε ευχαριστώ πολύ αδερφέ μου για την ανταπόκριση σου εύχομαι να έχεις καλές γιορτές... Την Δευτέρα θα πάω στον δήμο μου να κάνω την αίτηση σε πόσο καιρό σε καλούν στο ΟΠΕΚΑ να αξιολογησουν το παιδί μου; Και με ποιο τρόπο το αξιολογούν; Ο δικός μου δεν μιλάει μόνο μπαμπά λέει και γενικά δεν είναι πολύ συνεργασιμος και δεν μπορεί, σε πολύ κοσμο τον πιάνει πανικος.. Μήπως δεν θα ήταν καλό να περάσει όλο αυτό; Δεν μπορώ να του κάνω κακό.

like3

ΚΕΠΑ, να το κάνετε

Εικόνα Θοδωρής Κ.

Και η μικρή μας δε μιλάει και οπότε πηγαίναμε σε γιατρό έκλαιγε. Στα ΚΕΠΑ απλά ήταν παρών, επειδή έκλαιγε από έξω ούτε τη βάλαμε μέσα. Είδαν τον εισηγητικο φακελο,  άλλες γνωματεύσεις που είχαμε και τελειώσαμε γρήγορα. Το παιδί έμεινε με τη μαμά του έξω.

Μας κάλεσαν 3,5 μήνες μετά κ μάλιστα επειδή την πρώτη φορά λόγω νοσηλείας τι  χάσαμε μας κάλεσαν μετά από μήνα σε δεύτερη φορά αυτόματα.

Να το κάνετε, γιατί είναι μια ευκολία και χρειαζόμαστε κάθε βοήθεια.

like1

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.