Παιδί 3χρονων με ήπιο αυτισμό

Εικόνα Ρουλα

Καλημέρα σας. Ειναι η 1η φορά που γράφω. Ο 3χρονων γιος μου διαγνώστηκε πριν περίπου 1 μήνα με ηπιο αυτισμό από αναπτυξιολογο. Αυτό που μας προβλημάτισε είναι μια στερεοτυπια με τα χέρια που ξεκίνησε λίγο μετά τα 2 με αποτέλεσμα στα 2,5 να απευθυνθούμε σε παιδονευρολογο. Με τις συμβουλές του η αλήθεια είναι ότι την είχαμε μειώσει αρκετά σε σημείο που να ήμουν έτοιμη να την ξεχάσω. Τον Σεπτέμβριο που ξεκίνησε παιδικό σταθμό όμως σε συνδυασμό και με ένα ατύχημα που είχα εγω (χειρουργηθηκα) Η στερεοτυπια επανήλθε σε χειρότερο βαθμό απ ότι ήταν πριν. Μετά από τη σύσταση της δασκάλας του στο παιδικό σταθμό, όπου είχε και μια δυσκολία προσαρμογης κυρίως στους κανόνες, απευθυνθήκαμε σε αναπτυξιολογο Ο οποίος και μας έκανε αυτή τη διάγνωση και μας συνέστησε πρώιμη παρέμβαση και συνέχιση του παιδικού σταθμού.

Η αλήθεια είναι ότι δεν είναι πολύ εύκολο να το δεχτώ μετά την καλυτέρευση και του καλοκαιριού αλλά τωρα δεν έχω χρόνο να το σκέφτομαι γιατι πρεπει να βοηθήσω το παιδί μου. 

Επισκεφτήκαμε ένα κέντρο και Αφού αξιολογήθηκε το παιδί μας προτειναν 8 ώρες λογοθεραπειας και 8 ώρες θεραπεία συμπεριφορας. Η εργοθεραπευτρια τον βρήκε αρκετά καλά πέρα από 2-3 επισημάνσεις που μου κάναμε τις οποίες θα τις δουλέψω και στο σπίτι. 

Ο γιος μου είναι ένα έξυπνο παιδι, με πολύ καλή αντίληψη, πολύ καλή μνήμη, μιλάει(κάνουμε κανονικά προτάσεις), είναι επικοινωνιακός, κοινωνικός, παιζει με διάφορα παιχνιδια (σφηνωματα παζλ, πλαστελίνη, αυτοκινητάκια εργαλεία επιτραπέζια της ηλικίας του, τουβλακια), κάνει πατίνι, ποδηλατο, εκτελεί εντολές, τρωει σχεδόν τα πάντα. Στα μειονεκτήματα του είναι η στερεοτυπια με τα χέρια και κάποιες εμμονές που έχει με διάφορα αντικείμενα ( κλειδιά, αντικείμενα που έχουν βέλος πάνω, μάρκες αυτοκινητων και γενικά αυτοκίνητα, μάρκες ρούχων , Ετικέτες κτλ), τις οποίες είχα δουλέψει και εγώ από πριν αρκετά  με αποτέλεσμα σήμερα να βλέπει πχ τα κλειδιά για 5 δευτερόλεπτα μετρώντας κιόλας μονος του και να μ τα δίνει χωρίς υστερίες.

Συγνωμη για το μακροσκελές κείμενο αλλά είμαι πελαγωμενη.

Η ερώτηση μου είναι αν θα έπρεπε να εντάξουμε και εργοθεραπειες στο πρόγραμμα του μιας και είναι η πιο σημαντική ηλικία για την ανάπτυξη του ή αν θα ήταν καλύτερο να τον εντάξω σε κάποιο πρόγραμμα θεραπευτικής κολύμβησης?

Δυστυχώς τα οικονομικά μας είναι απαγορευτικά και για τα 2 μαζί. 

Οι θεραπευτές του και όλοι οι γιατροί μου έχουν πει ότι θα πρέπει να έρχεται σε επαφή συνέχεια με παιδιά και μιας π λόγω καραντίνας έχει μειωθεί ψάχνω τρόπους για αυτό.

Οποιαδήποτε άλλη συμβουλή καλοδεχούμενη.

Ευχαριστώ.

Σχόλια

Ήπιος αυτισμος

Εικόνα Κατερίνα Νιώτη

Ρούλα καλησπέρα.

Ελπίζω πρώτα απο όλα να έχεις καλή ανάρωση μετά την επέμβαση που έκανες.

Διάβασα προσεκτικά αυτά που έγραψες για τις ανησυχίες σου περιγράφοντας το παιδάκι σου. Ελπιζω να ξερεις και μονη σου οτι τα περισσότερα απο αυτα που γραφεις οτι καταφέρνει το παιδί είναι φυσιολογικά. Η ηλικια στην οποια βρίσκεται ο γιος σου, ειναι μια ηλικια που καποια παιδάκια οντως εμφανίζουν στοιχεια αυτισμού τουλάχιστον απο οσο γνωρίζω απο αυτα που εχω διαβασει και απο το δικο μου παιδί.

Αυτο που νομίζω δεν αναφέρεις και είναι πολύ σημαντικό στον αυτισμό κατα τη γνώμη μου είναι η επικοινωνία του με τα άλλα παιδιά της ηλικίας του. Μπορεί να επικοινωνήσει με άλλα παιδιά μέσο του παιχνιδιού ; θα πλησιάσει παιδιά για να παίξει μαζί τους ; Αν τα κανει ολα αυτά χωρις να υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα δεν πρεπει να ανησυχείς τόσο πολύ. Η πρώιμη παρέμβαση που ηδη ξεκίνησες είναι ότι καλύτερο και έχεις δικιο οτι βρίσκεται σε μια πολύ σημαντική ηλικία για την αναπτυξή του.

Απαντώντας στην ερώτηση σου ως μαμά παιδιού με αυτισμό και οχι ως ειδικός θα σου έλεγα οτι μάλλον θα σκεφτόμουν την εργοθεραπεία περισσότερο απο τη λογοθεραπεία. Αν Κατάλαβα καλά το παιδί δεν έχει πρόβλημα με το λόγο.

Το πιο σημαντικο όμως και χωρις να χαθει καθόλου χρόνος συμφωνώ οτι είναι η επαφή με παιδιά οτιδήποτε ομαδικό θα του κάνει σίγουρα καλό. Δυστυχως η περίοδος τώρα είναι δύσκολη μόλις όμως μπορέσεις προσπάθησε να βρείς κάτι που να του αρέσει και να είναι ομαδικό. Οπωσδήποτε παιδικό σταθμό επίσης.

Προσπάθησε να βρείς καλούς θεραπευτες  ακούγοντας το ενστικτό σου και βλέποντας πως αντιδρά το παιδί απεναντί τους. 

Η συμβουλή μου μην πελαγώνεις δεν είσαι μόνη σου σε όλο αυτό. Είμαστε όλοι μαζί και προσπαθούμε ο καθένας με τον τρόπο που κρίνει καλύτερο να βοηθήσουμε τα παιδιά μας όπως θα κάναμε είτε υπήρχε διάγνωση είτε όχι.

Το παιδί σου φαίνεται να έχει πολύ καλό δυναμικό οπότε να ξέρεις ότι όλα θα πάνε καλά. Να έχεις πίστη σε αυτό.

Και αν κάποια μέρα είναι πιο δύσκολη εδώ είμαστε.

Καλο βραδυ απο τη θεσσαλονίκη μας.

like1

Περισσότερα για τον μικρό μου με ήπιο αυτισμό

Εικόνα Ρουλα

Καλησπέρα Κατερίνα και σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές σου. 

Ο μικρος μου είναι αρκετά κοινωνικός. Δωστου παιδικη χαρα και τρελαίνεται. Παίζει με αλλά παιδάκια, απλά στο σχολείο μας είπαν ότι έπαιζε μονος του. Βέβαια δεν πήγε καλά καλα ούτε μήνα λόγω μικρό ιωσεων και καραντίνας.

Όσον αφορά το λόγο, μιλάμε κανονικά κάνουμε προτάσεις, κάνουμε διάλογο, απλά είναι λίγο πίσω σε σχέση με αλλά παιδιά της ηλικίας του. 

Ξεκινήσαμε προς το παρόν τις θεραπειες και βλέπουμε. 

Η αλήθεια είναι ότι δεν πελαγωνω με τη διάγνωση σαν διάγνωση, Αυτο που κατάλαβα Τελικά είναι ότι Αγχώνομαι για να του δώσω όλα τα κατάλληλα εφόδια για το μέλλον του.

Να χαίρεσαι το παιδάκι σου και σε ευχαριστώ και πάλι. 

Φιλιά στην όμορφη Θεσσαλονίκη.

like1

Η αυτοεκτίμησή είναι το μεγαλύτερο εφόδιο

Εικόνα Κατερίνα Νιώτη

Ρούλα καλησπέρα

Χρόνια πολλά μια και σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα. Ελπίζω να είστε όλοι καλά και η εξέλιξη του παιδιού ακόμη καλύτερη. Επειδή ξαναδιάβασα αυτά που γράφεις θέλω να σου πώ ότι το μεγαλύτερο εφόδιο που μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας είναι η αυτοεκτίμηση. Να είσαι σίγουρη ότι έτσι θα καταφέρει να φτάσει όσο πιο κοντά μπορεί σε ότι ονειρευτεί.

Καλό απόγευμα. 

like1

Θα ήθελα να μάθω για την εξέλιξη του παιδιού

Εικόνα Κατερίνα Νιώτη

Ρούλα καλησπέρα.

Μια και το καλοκαίρι τελείωσε και είμαστε στην αρχή μιάς καινούριας σχολικής χρονιάς θα ήθελα να ευχηθώ σε σένα και σε όλους μας καλή αρχή για τα παιδιά μας με υγεία δύναμη και υπομονή. θα ήθελα πραγματικά να μάθω για την εξέλιξη του παιδιού αν και είμαι σίγουρη ότι θα έχουν πάει όλα καλά.

like1

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.