"Οικοδεσπότες" χωρίς οικοδεσποσύνη, αυτό ήμασταν χθες

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος
Μία Τελετή Έναρξης των Special Olympics 2011, χειρότερη από ό,τι περίμενα - τι περιμένεις; Εγώ άλλο πράγμα είδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και δεν ήταν ...άλλο οι Ολυμπιακοί. Ίσα - ίσα εδώ έπρεπε να είμαστε καλύτεροι! Ένα στάδιο άδειο! Μία εκδήλωση που γράφει στο πρόγραμμα ότι διαρκεί 20.00 έως 23.00 βγαίνει 2 ώρες εκτός προγράμματος (τελείωσε 01.00). Μία "τελετή" με πολύ μπλα - μπλά, προς τη λάθος κατεύθυνση του τι αντιπροσωπεύουν οι Αγώνες, μία φιέστα που δεν ανέδειξε καν τα απλά, τα πρόσωπα των ανθρώπων, τις ιστορίες τους. Ένα βίντεο για τις νίκες (victories) των Αθλητών (Global Messangers) θα ήταν τόσο εκτός θέματος!; Πρώτα το "φαίνεσθαι", μετά το "είναι" (η ουσία). Αυτή ήταν η δομή της Τελετής. Γιαυτό ίσως ο κόσμος στις 11.30 άρχισε να βγαίνει με συνεχόμενη ροή από το στάδιο. Δρώμενα στη σκηνή με ανθρώπους που εκφράζουν τα πάντα στο πρόσωπό τους, χωρίς να τα παίρνει κάμερα. Ένα βίντεο-wall μόνο για να δείχνει γραφικά! Και το εξεφτελυστικότερο όλων: Να μιλούν Έλληνες να μην μεταφράζονται αυτά που λένε ενώ στο στάδιο βρίσκεται ο ...κόσμος όλος. Να μιλούν ξένοι να μεταφράζουν στα Ελληνικά... Στο τέλος της τελετής, ο κόσμος έφυγε από ροές που ήταν σαν να βγαίνουν γελάδια από μαντρί, στιμωγμένοι σε κυκλιδώματα, χωρίς κατευθύνσεις από τους διοργανωτές... Και για όσους ξένους τουρίστες ήθελαν να χειροκροτήσουν την αποστολή τους που ήρθε στην Ελλάδα, οι διοργανωτές δεν είχαν ούτε δευτερόλεπτο να διαθέσουν, ούτε λίγα μέτρα να σταθούν να χειροκροτήσουν! "Από δω για Βουλιαγμένης, από δω για Σύνταγμα..." - μόνο στα ελληνικά βεβαίως... Ανεκπαίδευτοι εθελοντές παντού... Λάθος οδηγίες για τις θέσεις, λάθος αντιμετώπιση, και μία "αγάπη" για τα παιδιά με νοητική υστέρηση που ντάντευε αλλά δεν καθοδηγούσε. Εγώ άλλο πράγμα είδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και δεν ήταν ...άλλο οι Ολυμπιακοί. Ίσα - ίσα εδώ έπρεπε να είμαστε καλύτεροι! "Οικοδεσπότες" χωρίς οικοδεσποσύνη αυτό ήμασταν χθες! Και "ειδικοί" χωρίς ειδικότητα. Και έτσι κάναμε μία Τελετή που δεν ανέδειξε την ανθρώπινη διαφορετικότητα. Ίσως όμως την προέβαλε! Για μερικά εκατομμύρια ευρώ... Για κάποιους, κάτι είναι και αυτό. Χειρότερα, για κάποιους από όσους μας "φιλοξένησαν" χθες, κάτι είναι μόνο αυτό! Προσωπικά, λυπήθηκα χθες...

Σχόλια

Συμφωνώ απολύτως

Εικόνα rodenia
Συμφωνώ απολύτως. Ζω σε μια επαρχιακή πόλη, η οποία φιλοξένησε -ως host town- αθλητές των Special Olympics τις μέρες πριν από την έναρξη. Ήμουν εθελόντρια μαζί με πολλούς συντοπίτες μου. Όμως, με ενόχλησε εξαιρετικά η έλλειψη οργάνωσης που βιώσαμε όλες τις μέρες. Ντρεπόμουν που ενώ οι αποστολές ήταν άψογες στις υποχρεώσεις τους, εμείς για μια ακόμα φορά ήμασταν ανάξιοι να στηρίξουμε το όλο εγχείρημα με τη σοβαρότητα που έπρεπε.
like4

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.