Ήπιος αυτισμός

Εικόνα Dimitris Vls

Καλησπέρα... Είμαι νέο μέλος και γράφω πρώτη φορά. Παρακαλώ πολυ θα ήθελα την βοήθεια σας. Έχω μια κόρη 3 χρόνων κ τριών μηνών. Ένα παιδί που άργησε να περπατήσει αλλά μίλησε πολύ γρηγορα. Ένα ήσυχο κ εύκολο γενικά παιδί που όμως δεν βγήκε πολύ έξω να παίξει κ μεγάλωσε σε ένα τοξικό περιβάλλον καθώς με την γυναίκα μου δεν έχουμε καλές σχέσεις και τσακωνομασταν αρκετά συχνά. Φέτος η μικρη ξεκίνησε παιδικό σταθμο. Σιγά σιγά στην αρχή για να προσαρμοστεί. Δεν έχει κόψει την πάνα. Παίζει με τα άλλα παιδάκια, παίζει με παιχνιδια, είναι χαμογελαστή κ χαρούμενη κ συμμετέχει γενικά στις δραστηριότητες. Η δασκάλα της μου επισήμανε ότι ηχολαλει. Το είχαμε διαπιστώσει κ εμείς αυτό στο σπίτι. Επαναλαμβάνει ολόκληρες προτάσεις που ακούει στην τηλεόραση ή που ακούει από τους γύρω της. Παράλληλα δεν μπορούμε να κάνουμε έναν υποτυπώδη διάλογο με την μικρη. Είτε κάποιες φορές απαντάει μονολεκτικα. Είτε απαντάει άσχετα σε κάτι που την ρωταμε. Είτε ηχολαλει.Διάβασα στο ίντερνετ ότι η ηχολαλια αποτελεί σύμπτωμα του αυτισμού κ φοβήθηκα. Έκλεισα ραντεβού σε αναπτυξιολογο(Κα Αντωνιαδου-Κουματου Ιωάννα) η οποία αφού είδε την μικρή μας ειπε ότι το παιδί έχει κάποια στοιχεια αυτισμου στο κομμάτι της επικοινωνίας και κάποιες εμμονες. Είναι όμως μια πολύ ήπια μορφη.... Γλύφει το αυτιστικό φάσμα μας είπε χαρακτηριστικά. Μας επίσημανε ότι είναι ένα παιδί με καλή αντίληψη κ νοητική κατάσταση κ για αυτό με λογοθεραπεία κ εργοθεραπεία θα έχει μια φυσιολογική εξέλιξη. Ήθελα να ρωτήσω αν οντως αυτο που μας είπε ισχύει ότι δηλ θα εξαλειφθούν οι δυσκολίες που έχει στην επικοινωνία κ θα μπορεί να μιλήσει κανονικά, να κάνει διαλογο ή απλά το ειπε για να μας ηρεμήσει. Ειμασταν σοκαρισμένοι στο άκουσμα της διάγνωσης. Όταν είπα στον κύκλο μου την διάγνωση για την Ιωάννα έπεσαν από τα σύννεφα. Ο παιδίατρος δεν μπορουσε να το πιστεψει. Δεν έχει τέτοια  κλινική εικόνα το παιδί σου μου είπε. Μίλησα κ με μια εργοθεραπευτρια η οποία μου είπε ότι όντως αν ένα τέτοιο παιδί με ήπια μορφή αυτισμου κάνει πρώιμη παρέμβαση με έργο κ λόγο θα έχει μια πολύ καλή εξέλιξη. Θα είναι δηλ ένα "φυσιολογικο"  παιδί. Είναι πολύ στεναχωρημένος κ αγχωμενος. Δεν μπορώ να το διαχειριστώ όλο αυτό. έκλεισα ραντεβού με ψυχολόγο για μένα καταρχην. Θέλω την βοήθεια σας από δικές σας εμπειρίες με παιδιά τα οποία είχαν μια ήπια μορφή κ τι εξέλιξη ειχαν. Ευχαριστώ πολύ. Καλή δύναμη σε όλους μας!!

Σχόλια

Πρωταρχικά μείνετε ψύχραιμοι

Εικόνα Θοδωρής Κ.

Το φάσμα του αυτισμού είναι ευρύ κ για αυτό το λένε κ φάσμα. Έχει διάφορες εκφάνσεις κ εκφράσεις.

Το πιο καλό είναι η παρέμβαση που ξεκινάτε κ μάλιστα αρκετά αποφασιστικά όπως βλέπω.

Δε πρέπει να χάνετε την ψυχραιμία σας. Θα τη βοηθήσει κι ο παιδικός.

Κανείς δε μπορεί να σας πει τι θα γίνει αλλά ούτε να ταυτίζεται περιπτωσεις. Κάθε παιδί είναι διαφορετικο.

Με την παρέμβαση όμως που ξεκινάτε είναι ένα πολύ καλό βήμα που κάνετε προς τη σωστή κατεύθυνση.

like1

Σε ευχαριστώ για το σχόλιο

Εικόνα Dimitris Vls

Σ ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο. Η ψυχραιμία κ η καλή ψυχολογία είναι το καλύτερο όπλο σε οποιαδήποτε δυσκολία αντιμετωπίζουμε στην ζωή μας. Εύχομαι να πάνε όλα καλά για όλα τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα. 

like2

Εμείς είμαστε 2,5 και ηχολαλούμε

Εικόνα Olga Sdo

Εμείς είμαστε 2.5 και ηχολαλουμε..  Όχι συνέχεια.  Αλλά πολλές φορές απαντά σε ερώτηση επαναλαμβανοντας την...  Μας το είπαν και στον παιδικό. Έχουμε κλείσει την ερχόμενη εβδομάδα αναπτυξιολογο. Εύχομαι να πάνε όλα καλά.

like0

Δεν εισαι ο μοναδικός γονιός που βιωνει κατι τέτοιο

Εικόνα Κατερίνα Νιώτη

Καλησπερα.

Πρωτα απο ολα θα ηθελα να ξερεις οτι δεν εισαι ο μοναδικος γονιος που βιωνει κατι τετοιο.  Η πρωιμη παρεμβαση ειναι το πιο σημαντικο μετα την αποδοχη. Φροντισε να βρεις καλους θεραπευτες. Κατι που επισης εγω προσωπικα θεωρω πολυ σημαντικο ειναι η επαφη με αλλα παιδακια οσο περισσοτερο γινεται αν και τωρα ειναι δυσκολο λογο του covid. Προσπαθειστε και οι δυο γονεις να κρατατε ηπιους τονους στο μετρο του δυνατου και ολα θα πανε καλα.

like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.