Διαταραχή του αυτιστικού φασματος σε αγοράκι 22 μηνών

Εικόνα Νικη85 Κ

Γεια σας, καλώς σας βρήκα με λένε Νίκη και έχω ένα αγοράκι 22 μηνών που πρόσφατα διαγνώστηκε στο φάσμα του αυτισμού, ξέρω έχουν γίνει άπειρες συζητήσεις εδώ απλά θέλω να παραθέσω την εμπειρία μου και να συζητήσω και με άλλους γονείς γιατί θεωρώ ότι θα ανακουφιστώ αν μιλήσω σε ανθρώπους με παρόμοιο πρόβλημα. Το πρόβλημα το διαπίστωσε η παιδίατρος μας όταν το παιδί δεν γύριζε στο όνομα του και όταν είδε ότι κολλούσε με πράγματα που στριφογυριζαν, επίσης δεν μιλάει μόνο ηχολαλιες, καθώς και δεν περπατάει όπως πρέπει για δύο χρονων. Εγώ σαν πρώτο παιδάκι έλεγα πως είναι απλά τεμπελακος και πως πολλά παιδιά αργούν να μιλήσουν και να περπατήσουν, επίσης έλεγα πως είναι απασχολημένος όταν του μιλάω και δε μου δίνει σημασία.

Το πρώτο πράγμα που κάναμε ήταν να πάμε στο πιο γνωστό παιδονευρολογο στην Αθήνα, ο οποίος μας είπε ότι βλέπει κάποια στοιχεία αυτισμού και μας παρέπεμψε να κάνουμε κάποιες εξετάσεις, όπως: συνήθεις αιματολογικές, αμινογραμμα, οργανικά οξέα ούρων, εγκεφαλογράφημα, ακουογραμμα, μαγνητική εγκεφάλου, μοριακό καρυότυπο, βυθοσκοπηση καθώς μας συνέστησε και κάποιον παιδονευρολογο στην Πάτρα, όπου και διαμενουμε, για να μας κατευθύνει.

Έχουμε ξεκινήσει τις εξετάσεις και σε λίγες μέρες θα κάνουμε μαγνητική και μοριακο καρυότυπο στο Ιασώ Παίδων.

Ο πατρινός γιατρός μας είπε ότι συμπεριφορικά το παιδί είναι σίγουρο ότι έχει αυτισμό και μάλιστα σοβαρό, αν όλες οι εξετάσεις βγουν καλές τότε θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε μόνο αυτό, αν όχι τότε θα μας ενημερώσει για το τι μπορούμε να κάνουμε. Το παιδί μας είπε δεν έχει καμία επαφή με τον περιβάλλον.

Εμείς σαν γονείς είμαστε στη φάση του "γιατί σε εμας","τι λάθος κάναμε", "τι έφταιξε", "αν θα λειτουργήσει η πρώιμη παρέμβαση" (μιας και ο γιατρός μας είπε θα δείξει σε 2-3 χρόνια) κι αν όλα πάνε στραβά τι θα απογίνει το παιδί μας όταν εμείς δε θα υπάρχουμε.

Όλα αυτά δηλαδή που βασανίζουν όλους τους γονείς, όταν τους χτυπήσει η πόρτα ο αυτισμός.

Το πρωί ξυπνάω γεμάτη δύναμη και μέχρι το βράδυ έχω χάσει όλες μου τις ελπίδες.

Σας ευχαριστώ που το διαβάσετε. Θα χαρώ πολύ για συμβουλές, γνώμες, εμπειρίες και ό,τι άλλο θεωρεί ο καθένας σας πως θέλει να παραθέσει.

Σχόλια

Καταρχήν καλή δύναμη και κουράγιο

Εικόνα Θοδωρής Κ.

Καταρχήν καλή δύναμη και κουράγιο.

Σίγουρα δε πρέπει να σκέφτεστε και να αυτομαστιγώνεστε για κάτι που κάνατε λάθος ή δεν κάνατε καλά.

Είναι σημαντικό που ξεκινάτε νωρίς όλες αυτές τις ενέργειες. Σίγουρα πρέπει να ξεκινήσετε εργοθεραπεία και λογοθεραπεία, γιατί είναι η παρέμβαση στο φάσμα που μπορείται να κάνετε και να βοηθήσετε το παιδί άμεσα.

Γενικά το κάθε παιδί είναι διαφορετικό, όπως και δεν υπάρχει πρόβλεψη για το πως θα καταλήξει αλλά με τις θεραπείες κάνετε ένα σωστό ξεκίνημα.

Οι εξετάσεις οι υπόλοιπες είναι συμβουλευτικές και πιθανόν να σας δείξουν τα αίτια ή και τίποτα.

Να φροντίζετε να είναι πάντα χαρούμενο και να το αγαπάτε. Πότε να μην μπείτε σε συγκρίσεις με άλλα παιδάκια, ξέρω είναι δύσκολο, ίσως αναπόφευκτο αλλά δε βγάζει πουθενά.

Πολύ σημαντικό να μην επαναπαυτείτε στους επαγγελματίες που θα βρείτε στην αρχή, γιατί δε γνωρίζετε και καλό είναι να προσέχετε τα σημάδια από το παιδί και να μη διστάσετε να ψάξετε κι αλλού αν βλέπετε κάτι που δεν συμβαδίζει με την αντίληψή σας ή με τη συμεριφορά του παιδιού. Σίγουρα θα κάνετε λάθη στην αρχή, αλλά έτσι είναι, όταν δεν γνωρίζεις. Οπωσδήποτε παιδικό σταθμό γιατί τα παιδιά, ακόμα και αυτά στο φάσμα, απο παιδιά επηρεάζονται περισσότερο από ό,τι από ενήλικες.

Επιπλέον μην απελίζεστε, γιατί είναι και μικρό ακόμα και δεν γνωρίζει κανείς για το παιδί. Εννοώ μην δίνετε σημασία σε ταμπέλες, βαρύς αυτισμός κτλ, προχωράτε και βλέπετε.

Πολλά παιδάκια στο φάσμα εξελίσσονται πολύ καλά. Μην χάνετε την ελπίδα και την υπομονή σας.

like1

Νίκη μου, καταρχήν κουράγιο

Εικόνα Vaso Br

Νίκη μου καταρχήν κουράγιο και υπομονή!! Νιώθω την θλίψη κ την στεναχωρια που περνάς καθώς τα  έχω περάσει κ εγώ!! Έχω ένα αγοράκι 3 χρονών και 4 μηνών στο φασμα του αυτισμού,  στην ηλικία του γιου σου είχαν τα ίδια συμπτώματα. Είσαι τυχερή που το καταλάβατε τόσο νωρίς και θα ξεκινήσει ο μικρός νωρίς πρώιμη παρέμβαση!! Είμαι και εγώ από Πάτρα!! Ό,τι θες μπορώ να σε βοηθήσω!! 

like2

Βάσω μου, είμαι σίγουρη ότι με καταλαβαίνεις απόλυτα

Εικόνα Νικη85 Κ

Και σε ευχαριστώ για την απάντηση..

Είμαι σίγουρη ότι με καταλαβαίνεις απόλυτα.. εσείς πως πάτε; Έχετε ξεκινήσει παρέμβαση; Έχεις δει σημάδια βελτίωσης; Πως το διαχειριστηκες όλο αυτό το κομμάτι ψυχολογικά; Αν θες μπορούμε να ανταλλάξουμε κάποιον τρόπο επικοινωνίας να τα λέμε.

Ευχαριστώ θερμά.

like1

Δεν θα σου κρύψω ότι έκλαιγα συνέχεια

Εικόνα Vaso Br

Δεν θα σου κρύψω ότι έκλαιγα συνέχεια και είχα πέσει σε κατάθλιψη. Για χάρη των παιδιών μου σταθηκα γρήγορα στα πόδια μου!! Ο μικρός ξεκίνησε 23 μηνών πρώιμη παρέμβαση, σήμερα ζητά λεκτικα ότι θέλει νερό, μπισκοτο κτλ. Εκτελεί απλές εντολές γενικά πάει καλά απλά θέλει τον χρόνο του!! Θέλει υπομονη, μην δείχνεις την στεναχωρια σου και μην μιλάς για το πρόβλημα μπροστά του!! Παίξε μαζί του όσο μπορείς, να του μιλάς και να του δείχνεις πολύ!! Ότι θέλεις στείλε μου Email. 

like2

Γεια σου, κορίτσι μου, καταλαβαίνω πώς νιώθεις!

Εικόνα Χριστίνα Λητώ

Καταλαβαίνω πώς νιώθεις. Βρέθηκα ακριβώς στην ίδια κατάσταση πριν 4 χρόνια. Πρώτα απ' όλα να χαίρεσαι που το εντοπίσατε νωρίς. Είναι πολύ σημαντικό γιατί η ηλικία 2-5 είναι ζωτικής σημασίας σε αυτές τις περιπτώσεις. Ο παιδίατρος σας, απ' ό,τι φαίνεται, είναι πολύ καλά ενημερωμένος και σας κατευθύνει σωστά. Ολοκληρώστε τις εξετάσεις και ξεκινήστε το συντομότερο πρώιμη παρέμβαση. Στην δικιά μας περίπτωση έκανε θαύματα και ελπίζω και στην δικιά σας! Δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες, αλλά ένα είναι σίγουρο. Όσο δύσκολη κι αν είναι η κατάσταση, η πρώιμη παρέμβαση βοηθάει πάρα πολύ.

Ο δικός μου γιος γύρω στα 2 είπε μαμά, μπαμπά, και αυτά όχι καθαρά, και μετά κόλλησε εκεί. Στριφογυρνούσε αντικείμενα, ανοιγόκλεινε πόρτες, δεν άκουγε στο όνομά του, δεν καθόταν αγκαλιά, δεν έδινε φιλιά, γενικά ήταν αρκετά απαθής. Ξεκινήσαμε ψυχοπαιδαγωγικό πρόγραμμα και εργοθεραπεία λίγο πριν κλείσει τα 3. Ένα χρόνο μετά άρχισε λογοθεραπεία. Ουσιαστικά άρχισε να μιλάει σιγά-σιγά στα 4. Σε παιδικό σταθμό πήγαινε από ενός έτους και τον βοήθησε πάρα πολύ. Σήμερα κοντεύει τα 6, θα κάνει επαφοίτηση στο νηπιαγωγείο με παράλληλη στήριξη, μιλάει κατανοητά και πολύ, έχει δουλίτσα ακόμα βέβαια. Εξακολουθεί να έχει θέμα στην επικοινωνία με τα άλλα παιδιά, δεν παίρνει πρωτοβουλίες και δεν ανοίγεται εύκολα, και κάποιες φοβίες, π.χ. δεν σκαρφαλώνει, φοβάται μην πέσει όταν τρέχει, τέτοια. Γνωστικά πάει πολύ καλά. Ελπίζουμε ότι του χρόνου τέτοια εποχή θα έχει βελτιωθεί πολύ περισσότερο και ίσως τα πρώτα χρόνια του νηπιαγωγείου τα αυτιστικά χαρακτηριστικά να περιοριστούν τόσο που κάποιος που δεν τον ξέρει να μην τα καταλαβαίνει. Θα δείξει. Έχουμε ακόμα δουλειά μπροστά μας.

Οπλιστείτε με υπομονή και να φροντίζετε τον εαυτό σας γιατί θα χρειαστείτε δύναμη και πολλές αντοχές! Αλλά σίγουρα θα δείτε αποτελέσματα. Και όχι, δεν έχετε φταίξει σε τίποτα και δεν θα μπορούσατε να έχετε κάνει κάτι που θα το απέτρεπε! Σας το λέω εκ πείρας. Καλή δύναμη!

like1

Κι εμεις ετσι ειμαστε!

Εικόνα Γιαννης Ριζος

Καλησπερα, και καλη δυναμη. Πανω κατω κι εμεις ετσι ειμαστε. Μονο που δεν ειχαμε απ την αρχη σωστη διαγνωση και μας ελεγαν οτι ειχε νοητικη υστερηση. Ξεκινησαμε εργοθεραπεια απο 1,5 χρονων, και ο παιδονευρολογος μας ειπε οτι πρεπει να τον δει παιδοψυχιατρος με τακτικη παρακολουθηση. μονο παιδοψυχιατρος βγαζει σωστη διαγνωση για τον αυτισμο και μπορει να κατευθυνει σωστα. 

Υπομονη χρειαζεται γιατι πρεπει να του μαθουμε να μπορει να αυτοεξυπηρετηθει να επικοινωνησει τις αναγκες του και ενα βημα τη φορα. 

Εμεις δε μιλαμε καθολου μονο μπα  μπα μπα λεει, και ειναι 3 ετων. Καθε περιπτωση ειναι διαφορετικη οπως και καθε εξελιξη.

Να ειναι καλα τα παιδακια μας οπως αναπαυονται, να ειναι χαρουμενα και να μη ζοριζονται για να ειναι ευτυχισμενα.

like2

Ας μου πει κάποιος τη γνώμη του

Εικόνα Kwstas Ritos

Χριστίνα Λητώ, Πώς είναι σήμερα ο μικρός σου πώς τα πάει; 'Εχω έναν γιο 22 μηνών και 10 ημερών... δεν έχω πάρει κάποια διάγνωση ακόμα... Αλλά μου έχουν πει 2 παιδοψυχιατροι ότι έχει κάποια αυτιστικά σημάδια και αύριο ξεκινάμε εργοθεραπεία... Δεν γυρίζει πάντα στο όνομα του έχει βλεμματική επαφή αλλά όχι τέλεια.... Πεταρισμα τον έχω δει να κάνει αλλά πολύ σπάνια δηλαδή μπορεί να μην τον δω και 3 μέρες και να το κάνει μια φορά για 2 δευτερόλεπτα μέσα στην μέρα... Δεν μιλάμε ακόμα λέει μαμ, μπαμπά μπα μπα μπα. μαμα.. και 3 φορές παππού αλλά δεν νομίζω να αναφέρεται στο πρόσωπο μας αλλά έτσι στον αέρα...

Δεν εκτελεί εντολές, είναι κοινωνικός θέλει αγκαλιές δηλαδή ερχεται και ο ίδιος να κάνει, χαμογελάει του αρέσει να τον κυνηγάω παίζει κούκου τζα... Αλλά άμα του πω φέρε μου την μπάλα δεν την φέρνει ...ή να ξέρει πιο είναι το ποτήρι πιο το πιάτο...

Έχω πάθει κατάθλιψη... πως θα εξελιχθει το παιδί μου;

4 Οκτωβρίου γεννάει η γυναίκα μου το δεύτερο παιδί μας είναι αγοράκι και αυτό ...το μυαλό μου παίζει άσχημα μέσα στο κεφάλι μου, αν και το δεύτερο είναι το ίδιο... Ας μου πει κάποιος την γνώμη του έχω τρελαθεί δεν έχω όρεξη για τίποτα, προσπαθώ να κάνω ό,τι χρειάζεται και τρέχω να προλάβω να βοηθήσω το παιδί μου.

like1

Tα χρόνια πέρασαν και ο μικρός μου είναι 4μιση ετών

Εικόνα Νικη85 Κ

Για κάποιο λόγο τώρα μου ήρθε ειδοποίηση για το μήνυμα σου.. Tα χρόνια πέρασαν και ο μικρός μου είναι 4μιση ετών, από 23 μηνών κάνουμε λόγο και έργο,πάμε πλέον κολυμβητήριο και από μωρό πάμε παντού μαζί,τον έχω εκθέσει στα πάντα,παιδότοπους,παιδικές χαρές, σουπερμάρκετ,λαϊκή αγορά,βόλτες παντού!είναι ένα καλό και χαρούμενο παιδάκι!πάει προνήπιο με ιδιωτική παράλληλη στήριξη,αν και περάσαμε κεδασυ και μας έδωσαν τμήμα ένταξης,επειδή είχε αρχίσει το σχολείο δεν ήθελα να τον αλλάξω.

Δεν λέμε πολλά ακόμα,λέμε τα βασικά,μαμά,μπαμπά,νερό,λουξ,πατατάκια,άνοιξε,τσισα(μιας και έχουμε κόψει τη πάνα εδώ και ένα χρόνο),τραγουδάμε τραγούδια που βλέπουμε στο τάμπλετ κλπ.

Η καθημερινότητα μας είναι ένας αγώνας όμως και μια μικρή γιορτή όταν ο μικρός κατακτάει κάτι,έστω μικρό που στους άλλους μοιάζει ασήμαντο.απο γιατρούς εχουμε ακούσει τα πάντα,γι'αυτό έχουμε κρατήσει το παιδονευρολογο που μας βλέπει μια φορά το χρόνο και τη παιδοψυχιατρο κάθε τρίμηνο.

Οι φοβίες για το μέλλον ακόμα υπάρχουν όμως μέσα από το παιδί μαθαίνουμε να είμαστε δυνατοί.

Με το καλό το μωράκι σας,να σκέφτεσαι ότι είναι μια ψυχούλα που θα έρθει στο κόσμο,κι αν έχει κι αυτό αυτισμό θα τα δώσετε όλα και για εκείνο.τα αδερφάκια θα βοηθήσουν το ένα το άλλο.ειμαι σίγουρη!

like2

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.