Διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή με λειτουργικότητα 81%

Εικόνα Anna Leoditsi

Καλησπέρα σας! Ελπίζω να γράφω στο σωστό μέρος.. Έχω μια κορούλα 4 ετών, δεν μιλαει δεν περπατάει και δεν το προβλέπουμε δυστυχώς για το άμεσο μέλλον. Γεννήθηκε 8 μηνών χωρίς αμνιακό υγρό με ταχυκαρδία.. Πολυ σπάνια κάνει βλεμματική επαφή. Μαγνητική καθαρή, μοριακό καρυώτυπο χωρίς σοβαρές ενδείξεις, ηλεκτροεγκεφαλογράφημα καθαρό, και μία βεβαιωση από αναπτυξιολόγο για εγκεφαλική παράλυση με σοβαρή ψυχοκινητική καθυστέρηση. Περάσαμε ΚΕΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, η αξιολόγηση είναι: "Διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή με χαμηλή λειτουργικότητα. Ποσοστό 81% οφείλεται σε ψυχιατρική πάθηση".

Γνωρίζει κάποιος τι σημαίνει, και τι επίδομα θα μπορέσουμε να πάρουμε; 

Υ.Γ. Γράφει επίσης ότι η ανωτέρω πάθηση δεν συμπίπτει με κάποια από τις αναφερόμενες παθήσεις του πίνακα της ΚΥΑ επειδή δεν πληρούνται οι λοιπές ιατρικές προϋποθέσεις που απαιτούνται από τις σχετικές διατάξεις (!;). 

Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!!

Σχόλια

Ποια διαδικασία ακολουθήσατε;

Εικόνα Θοδωρής Κ.

Καταρχήν με ποια διαδικασία απευθυνθήκατε στο ΚΕΠΑ;

Εμείς κάναμε τη διαδικασία μέσω του ΟΠΕΚΑ με ηλεκτρονική αίτηση, μετά μας κάλεσε το ΚΕΠΑ και περάσαμε επιτροπή. Πήραμε την απόφαση και θα τη στείλει το ΚΕΠΑ μετά από 10 ημερολογιακές μέρες από τότε που βγήκε η απόφαση (χρονικό διάστημα για ένσταση) στον ΟΠΕΚΑ και από εκεί θα μας δίνουν το προνοιακό επίδομα (γιατί κι εμείς έχουμε Π.Α. 67%)

Έχουμε την πάθηση F84.0 κατά ICD10. Αυτισμό της παιδικής ηλικίας.

Λογικά, θα είστε στην περίπτωση βαριάς αναπηρίας και το επίδομα είναι 313,00 το μήνα από τον ΟΠΕΚΑ, αλλά αν δε το κάνατε μέσω του ΟΠΕΚΑ πό την αρχή, τότε πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί τους για να τους το κοινοποιήσετε και να αιτηθείτε το προνοιακό επίδομα.

Το άλλο που γράφει αφορά τα τέλη κυκλοφορίας και τέλη ταξινόμησης για αναπηρικό αυτοκίνητο ή/και αυτοκίνητο ΙΧ και αν τα γλυτώνετε ή όχι. Προφανώς αν διαβάσετε την ΚΥΑ που σας γράφει (ΦΕΚ 2710/Β /2013) και την βρίσκετε εύκολα στο διαδίκτυο θα δείτε ότι κάτι δεν έχετε από τα κριτήρια. Νομίζω αφορά το αυτοκίνητο να είναι στο όνομα του παιδιού (οτι να ναι δλδ).

Οτι αλλο χρειαστείτε πείτε μου.

Ο μοριακός καρυότυπος πως ελέγχεται;

like4

Μοριακό καρυότυπο μας έκαναν στο ΧΩΡEΜΕΙΟ

Εικόνα Anna Leoditsi

Καλησπέρα! Μοριακό καρυότυπο μας έκαναν στο στο ΧΩΡΕΜΕΙΟ* στο Αγ.Σοφία, όταν προσπαθούσαμε να βρούμε τι έχει το παιδί, αν είναι θέμα dna κλπ. Κοστίζει πάνω κάτω στα 800 ευρώ.. η αλήθεια σε εμάς δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση, γιατί από ότι φάνηκε τελικά η αιτία ήταν που στερήθηκε οξυγόνο όταν έχασα το αμνιακό υγρο. Οι γιατροί τότε μου είχαν πει ότι δεν θα τα κατάφερνε.. 

Η κα Περβανίδου, αναπτυξιολόγος, μας έφτιαξε τον εισηγητικό φάκελο νοητικής καθυστέρησης.. τον οποίο κατέθεσα στο ικα μαζί με όλες τις εξετάσεις.. τους έδωσα και γνωμάτευση εγκεφαλικής παράλυσης από την κα Νικολάου

Λίγα δεν είναι για εγκεφαλική παράλυση; είναι τόοοοσα πολλά τα έξοδα. 

Κουράγιο σε όλες όλους!

(*) Δείτε την παρουσίαση του ΧΩΡΕΜΕΙΟΥ στον Οδηγό υπηρεσιών του NOESI.gr στη σελίδα https://www.noesi.gr/pronoise/choremio

like2

Επίδομα που δικαιούστε

Εικόνα Θοδωρής Κ.

Το επίδομα που θα παίρνετε είναι 527 το μήνα μιας και είστε άνω του 80%

Ωστόσο, επειδή από 01/01/2019 όλες οι αιτήσεις για επίδομα στον ΟΠΕΚΑ* γίνονται ηλεκτρονικά και μετά περνάει επιτροπή ΚΕΠΑ* μιλήστε με τον ΟΠΕΚΑ να δείτε τι θα γίνει μιας κι εσείς ήδη έχετε απόφαση επιτροπής ΚΕΠΑ. Πότε κάνατε την αίτηση;

(*) Δείτε την παρουσίαση για τον ΟΠΕΚΑ στον Οδηγό υπηρεσιών του NOESΙ.gr στη σελίδα https://www.noesi.gr/pronoise/opeka και για τα ΚΕΠΑ στη σελίδα https://www.noesi.gr/pronoise/kepa

like4

Έκανα αίτηση 15/01

Εικόνα Anna Leoditsi

Την αίτηση την έκανα γύρω στις 15 Ιανουαρίου στο ΙΚΑ πληρώνοντας τα 46 και κάτι ευρώ, με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν ότι το ραντεβού μας είναι 6 του Μάρτη, και προχθές πήρα την απόφαση! 

like0

Αυτοκινητο ΑΜΕΑ

Εικόνα Γεώργιος Παπαγεωργίου

Δεν χρειάζεται πλέον το αυτοκίνητο να είναι στο όνομα του παιδιού, επιπλέον δικαιούται και απαλλαγή από τα διόδια εφόσον επιβαίνει και το παιδί ή το άτομο ΑΜΕΑ. Έχει αλλάξει η νομοθεσία.*

(*) Δείτε από τον Οδηγό παροχών του NOESI.gr το άρθρο "Απαλλαγή από τέλη ταξινόμησης, τέλη κυκλοφορίας και χορήγηση Δελτίου στάθμευσης ΑμεΑ".

like1

Επιδομα και ΚΕΠΑ

Εικόνα Γιάννης_1970

Καλημερα

Εφοσον δεν περπατα η μικρη θα επρεπε στην γνωματευση του Νευρολογου να αναφερεται ως εγκεφαλικη παραλυση ή παραπληγία με το σχετικο νουμερο του ICD10.* Αυτο θα ειναι ως δευτερη προσθετη παθηση μαζι με τα αυτιστικα χαρακτηριστηκα. 

Καπως ετσι, αν στην αποφαση του ΚΕΠΑ αναφερεται και η κινητικη αναπηρια μπορειτε να διεκδικησετε το επιδομα εγκεφαλικης παραλυσης που ειναι 697 ευρω το μηνα, κι οχι το  επιδομα για ΔΑΔ που αναφερετε.

Νομιζω, δεν δινονται και τα δυο, αλλά το υψηλοτερο.

(*) Δείτε από τον Οδηγό διαταραχών του NOESI.gr το άρθρο "Διαγνωστικά κριτήρια για Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος / Αυτισμό κατά DSM / ICD (ποιες κατηγορίες αξιολογούνται) - 2018".

like4

Εγκεφαλική παράλυση

Εικόνα Anna Leoditsi

Καλησπέρα..είμαστε από επαρχία και είναι και δύσκολα τα ραντεβού στο αγ.Σοφία.. δεν μπορούμε να πηγαίνουμε όποτε θέλουμε..και δυστυχώς δεν ήξερα τι χαρτί να ζητήσω για το κεπα που θα περνούσαμε..ούτε αυτή η επιτροπή ήταν στο νησί μας, οπότε τρέχαμε αθήνα και μετά ρόδο για επιτροπή.. να ξαναανέβουμε αθήνα δύσκολο οπότε μάλλον θα το αφήσουμε ως έχει προς το παρόν.. μπορούμε να ξαναπεράσουμε επιτροπή αν αλλάξει η γνωμάτευση σε 1 χρόνο για παράδειγμα?

like4

Δυστυχώς η επιτροπή δε σας έγραψε το κινητικό προβλημα

Εικόνα Θοδωρής Κ.

Δυστυχώς η επιτροπή σας έδωσε μόνο για ΔΑΔ κι όχι για κινητικα προβλήματα, οπότε δεν παίρνετε κάτι παραπάνω και ούτε δικαιούμαστε βάση νομοθεσίας κάτι για το αυτοκίνητο. Κακώς κατά τη γνώμη μου. Θα έπρεπε να τα κάνουν όλα υπόψη τους

like3

Ένσταση, πρέπει να μας ξαναδούν;

Εικόνα Anna Leoditsi

Αν κάνουμε ένσταση πρέπει να πάμε να μας ξαναδούν; Ή εξετάζουν το ιστορικό και τις εξετάσεις; Η αληθεια για το αυτοκίνητο δεν με νοιάζει τώρα άμεσα. 

like1

Νομίζω ότι στην ένσταση δεν είναι απαραίτητη η παρουσία

Εικόνα Γιάννης_1970

Νομιζω οτι στην περίπτωση ενστασης δεν ειναι απαραιτητη η παρουσια του ασθενους. Αν τα χαρτια απο το νοσοκομειο αναφερουν σαφως το κινητικο προβλημα μπορειτε να κανετε ενσταση. Αλλά για να γινει υπαρχει περιθωριο ημερων απο την κοινοποιηση του αρχικου πορισματος του ΚΕΠΑ σε εσας (10 μερες;).

like3

Εσείς με την διάγνωση f84.0

Εικόνα Γιαννης Κανέλλος

Εσείς με την διάγνωση f84.0 τι ποσό σας δίνουν? Ρωτάω επειδή θα βάλουμε άνθρωπο μαζί του στο δημοσιο νηπιαγωγείο και θέλω να ξέρω τι μπορώ να διαθέσω. Ευχαριστώ.

like1

Φίλε Γιάννη Κανελλο

Εικόνα Θοδωρής Κ.

Αν ρωτάς εμένα, έχουμε ποσοστό 67% και μας δίνουν 313 ευρώ το μήνα. Πήραμε μέχρι να γίνει 7 χρόνων κ μετά έχουμε επαναξιολόγηση.

Κάντε το αίτημα. Ότι είναι τα λεφτά πάνε στα παιδιά κ να τα διαθέσετε όπως μπορείτε για να βοηθήσετε το παιδί.

like1

F84.0

Εικόνα Γιαννης Κανέλλος

Θοδωρή καλησπέρα. Εσάς τι ποσό σας έβγαλαν με 67/100 από το ΚΕΠΑ? Ευχαριστώ.

like3

Σε ευχαριστώ πολύ φίλε μου

Εικόνα Γιαννης Κανέλλος

Σε ευχαριστώ πολύ φίλε μου. Εννοείται ό,τι γίνεται είναι για τα παιδιά και την απόλυτη στήριξη μας. Σε ευχαριστώ και πάλι.

like0

Με απόφαση ΚΕΠΑ 67% αναπηρία

Εικόνα Θοδωρής Κ.

Με την απόφαση του ΚΕΠΑ για 67% αναπηρία, έως τα 7 χρόνια και μετά επαναξιολόγηση πήραμε το επίδομα βαριάς αναπηρίας που ανέρχεται στα 313 ευρώ το μήνα.

Θα βάλετε ιδιώτη παράλληλη στήριξη; Δε θα περάσετε από ΚΕΣΥ πρώτα μήπως σας ορίσει το κράτος κάποιον;

like3

Επειδή έχουμε ρωτήσει σχετικά

Εικόνα Γιαννης Κανέλλος

Επειδή έχουμε ρωτήσει σχετικά μας είπαν ότι δεν είναι σίγουρο ποτέ θα στείλουν άνθρωπο από το ΚΕΣΥ. Μέχρι να στείλουν δεν θα μπορεί να ξεκινησει. Οπότε κρίνουμε σωστό να ξεκινήσουμε ιδιωτικά και μετά να περιμένουμε οπότε έρθει και αν έρθει σε εμάς άνθρωπος.

like6

Εσείς δεν το στέλνετε, όχι δεν το δέχονται

Εικόνα Θοδωρής Κ.

Προφανώς εννοείτε ότι εσείς δε το στέλνετε, όχι ότι δε το δέχονται.

like6

Επιδοματα και αναπηρια

Εικόνα Γιάννης_1970

Το ποσο του επιδοματος δεν εξαρταται απο το ποσοστο αναπηριας (67%-80%). αλλά απο το ειδος της αναπηριας.

Η εγκεφαλικη παραλυση εχει υψηλοτερο απο τη ΔΑΔ.

Υπαρχει το επιδομα εγκεφαλικης παραλυσης, και διαφορετικο το επιδομα παραπληγιας.

like1

Με απόφαση ΚΕΠΑ 80% αναπηρία.

Εικόνα Βαγγέλης Παπαδ.

Καλησπερα και απο εμενα, η μικρη μας 4,5 ετων περασε προσφατα απο επιτροπη ΚΕΠΑ και η αποφαση βγηκε  ICD10: F84.0  παιδικος αυτισμος, Διαταραχες αυτιστικου φασματος με ποσοστο 80%  μεχρι να γινει 7 ετων.

Ποσο θα ειναι το επιδομα που δικαιουται?

Ευχαριστω πολυ.

like1

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.