Απώλεια εξωιδρυματικού επιδόματος λόγω εγκεφαλικού

Εικόνα Μάρω Χατζή

Με φέρνει εδώ το άδικο με τον αδελφό μου που έπαιρνε εξωιδρυματικό επίδομα λόγω βαρύ εγκεφσλικου με ποσοστό 67%. Το 2021 του δώσανε το παραπληγικό και τώρα τον Ιούνιο που πέρασε από επιτροπη έγραψαν ότι δεν το δικαιούται. παρόλο που γράφουν ότι η πάθηση του είναι μη αναστρέψιμη. Επίσης γράφουν οτι δεν υπαγεται στις κατηγορίες παθήσεων του πίνακα Χρόνια Σωματικώς ή Πνευματικών Παθήσεων που επιφέρουν περιορισμένες δυνατότητες για επαγγελματική απασχόληση. Αφού το γράφουν ότι είναι μη αναστρέψιμη. Είναι από 01/01/2017 το χέρι του, τα δάχτυλα δεν κινεί τίποτα. Στην επιτροπη δεν τον εξέτασαν ούτε χέρι ούτε πόδι,

Του είπαν ότι στα νιάτα του ήταν ομορφος και 5 λεπτά για τις σημειώσεις τους και μας είπαν "έτοιμοι είστε".

Δεν υπήρχε εξέταση μόνο ένα διαμπερές βλέμμα σε εκείνον και μένα. Θα ήθελα λοιπόν μια συμβουλή. Σας ευχαριστώ πολύ.

Σχόλια

Αν ο αιτών δεν συμφωνεί με τη Γνωμάτευση της ΑΥΕ

Εικόνα Μαρία-Αικατερίνη

Καλησπέρα σας. Στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ αναγράφονται σχετικά τα εξής

"Στην περίπτωση που ο αιτών δεν συμφωνεί με τη Γνωμάτευση της ΑΥΕ, δικαιούται να ασκήσει ένσταση κατά της γνωμάτευσης αυτής και να υποβληθεί σε εξέταση από Δευτεροβάθμια Επιτροπή (ΒΥΕ). Σε κάθε περίπτωση κατά της απόφασης του αρμόδιου ασφαλιστικού οργάνου μπορεί να ασκηθεί αίτηση θεραπείας ενώπιον της Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής και όλα τα νόμιμα ένδικα μέσα (προσφυγή, έφεση, αίτηση αναίρεσης). O χρόνος άσκησης της προσφυγής ορίζεται ρητά στην απόφαση του Διευθυντή της Μονάδας."
(Τελευταία ενημέρωση 31/05/2021)

Από τη γραμματεία της επιτροπής θα πάρετε πληροφορίες πώς θα κινηθείτε. Ακόμη καλύτερο θα ήταν να απευθυνθείτε σε δικηγόρο με ειδίκευση σε τέτοιας φύσης υποθέσεις. Καλή επιτυχία!

like0

Έχω κάνει ενσταση αλλά έχουμε χάσει την παράταση επιδόματος

Εικόνα Μάρω Χατζή

Έχω κάνει ενσταση αλλά έχουμε χάσει την παράταση επιδόματος από το Μάρτιο που εληγε η αποφαση γιατί το Κεπα στην ερωτηση μου αν υπάρχει προβλημα αν ολοκληρωθεί  ο φάκελος τον δεύτερο μήνα μου απάντησαν όχι αφού η γνωματευση λείγει τον Μάρτιο. Όταν τον Μάρτιο δεν μπήκε το εξωιδρυματικο επιδομα, τότε πήγα στο συνταξιοδοτικο τμήμα και μου είπαν ότι έπρεπε να γίνει 4 μήνες πριν δηλαδή πριν την τριμηνια. Εάν το ΚΕΠΑ δεν ενημερώνει σωστά οπολίτης τι φταίει; Και μετά αντί να τον περασουνΑπριλιο τον πέρασαν τέλη Ιουνίου. Αντε να ξαναπεράσει σε 2 μήνες αντε να βγει η αποφαση αντε να ξαναγίνει αίτηση για εξωιδρυματικο  και αν το βάλουν. Τόση ταλαιπωρία και χωρίς χρήματα τόσους μήνες και χωρίς φυσιοθεραπειες. Ευχαριστω πολύ που απαντήσατε καλό απογευμα.

like0

Λήξη γνωμάτευσης, περιθώριο 6 μήνες, αναδρομική καταβολή

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Θα επρεπε να σας είχαν ενημερώσει από τον Δήμο σας (ΚΕΚ) όχι από το ΚΕΠΑ για τη λήξη. Αυτό προβλέπει η ΚΥΑ. Θα πρότεινα να απευθυνθείτε στο Κέντρο Κοινότητας της περιοχής σας για να δείτε αν μπορείτε να υποβάλλετε αίτηση παράτασης προνοιακής παροχής (αυτό θα πείτε). Αν είστε στην Αττική, εχουμε καταρτίσει τη λίστα με τα ΚΕΚ στον Οδηγό υπηρεσιών εδώ.

Τέλος, να γνωρίζετε ότι:

Σε περίπτωση λήξης γνωμάτευσης ΚΕΠΑ, ο δικαιούχος έχει χρονικό περιθώριο 6 μηνών μετά την λήξη για να υποβάλλει αίτηση επανάκρισης ώστε η καταβολή του επιδόματος να ξεκινήσει από την επόμενη ημέρα της λήξης της γνωμάτευσης. 

Άγγελος Κουτουμάνος
Κοινωνικός Λειτουργός
NOESI.gr

like1

Ληξη γνωμάτευσης

Εικόνα Μάρω Χατζή

Από το σνυνταξιοδοτικο τμήμα του ΕΦΚΑ μου είπαν ότι έπρεπε να κάνω την αίτηση  πριν την τριμηνία, γιατί χάνεται η παράταση. Συγκεκριμένα του τα έκοψαν το Μάρτιο, πέρασε επιτροπή μετά από δική τους καθυστέρηση τέλος Ιουνίου και περιμένουν την απόφαση του ΚΕΠΑ για να την καταθέσω. Πήρα τηλέφωνο στο 1555 και μου είπαν ότι η παραταση χάνεται γιατί δεν έκανα την αίτηση 4 μήνες πριν. Στο συνταξιοδοτικο μάλιστα μου απάντησαν... μα δεν το ξέρετε. Και τώρα η απόφαση κόβει αδικαιολόγητα το επίδομα και έκανα ένσταση. Και μου είπαν ότι με την ένσταση δεν θα παίρνει ούτε την αναπηρική σύνταξη, που είναι με την αύξηση 150 ευρώ, αφού δεν καταθέτω τώρα την απόφαση. Ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον, αν  νομίζετε ότι κάποιοι κάνουν λάθος η συμβουλή σας θα ήταν πολύτιμη. 

like0

Παράταση

Εικόνα Μάρω Χατζή

Δεν ξέρω αν του τα δώσουν αναδρομικά, γιατί αυτή η γνωμάτευση του το έκοψε. 

like1

Επανάκριση

Εικόνα Μάρω Χατζή

Θα πάω να ρωτήσω  για την επανάκριση που μου λέτε. Ααν και δεν μου είπαν ότι μπορώ να το κάνω αυτό. Για να δουμε. Ευχαριστώ πολυ.

like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.