Απάντηση προς Κυριάκο για την ταμπέλα "Βαριά Νοητική Καθυστέρηση"

Εικόνα Emma

Ο Κυριάκος έγραψε:

Η ταμπέλα Βαριά Νοητική Καθυστέρηση είναι καλύτερη από τη λέξη φυτό; Γιατί αν έχεις Δείκτη Νοημοσύνης μικρότερο από 30, έχεις ΒΝΚ και είσαι πρακτικά φυτό. Αν αυτή η λέξη στενοχωρεί, λυπάμαι. Εμένα με στενοχωρεί να δίνουμε την ταμπέλα ΒΝΚ σε παιδιά που έχουν ικανότητες και λειτουργικότητα." 

Ναι, ΒΝΚ ειναι καλυτερα απο τη λεξη φυτο. Να γράψεις φυτο σημαινει οτι βλεπεις το ατομο ως μη ανθρωπινο, και δεν εχει ανθρώπινα δικαιώματα. Ποιες ικανότητες πρέπει να εχει ενα ατομα για να ειναι ανθρωπος και ποιος τις διαλεγει; Εσύ; Αυτο που κανεις ειναι "dehumanisation".

Στην προσπαθεια σου να εξηγήσεις οτι ο αυτισμος ειναι διαφορετική αναπτυξη και όχι καθυστερηση, χρησημοιοπεις τη νοητική καθυστέρηση ως κατι κακο, χαλασμενο και στιγμα. Επειδη εγω δεν εχω ουτε χρονο και ουτε ορεξη για αυτο, προτεινω να διαβαζεις αυτο:

και αυτο: 

Εμμα

Σχόλια

Έμμα καλημέρα

Εικόνα Μαριλένα Κοιλανιώτη
Συμφωνώ απολύτως με το σχόλιο σου, για κάποιο ακατανόητο για μένα λόγο ορισμένοι προσπαθούν να αποσυσχετίσουν τον αυτισμό από την αναπηρία-παρότι ο ΠΟΥ τον συμπεριλαμβάνει ξεκάθαρα. Και φυσικά και μέσα στις ομάδες των αυτιστικών υφέρπει ο ίδιος ρατσισμός σχετικά με τη νοητική στέρηση. Δεν μπορώ να καταλάβω τι εξυπηρετεί το να χαϊδεύεις τα αυτιά των γονιών διαχωρίζοντας και βαθμολογώντας αυθαίρετα τις αναπηρίες, τη στιγμή που στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι οι συντονισμένες προσπάθειες για όσα χρειαζόμαστε όλοι, εξειδικευμένη εκπαίδευση, μέριμνα για ημιαυτόνομη ή αυτόνομη διαβίωση κλπ.
like1

Νομίζω

Εικόνα Σοφία
Απλώς λέω όπως το νιώθω, κάτι που συνέβαινε και σε μένα για μία περίοδο, ξαφνικά συνειδητοποιείς την αδυναμία σου, και νομίζεις ότι όλοι προσπαθούν να σε μειώσουν. Εκτός και αν ο Κος Κυριάκος προσπαθεί να πείσει τους γονείς κάτι που αρκετοί ειδικοί από ό,τι έχω διαβάσει προσπαθούν να κάνουν, να επιβάλλουν στους γονείς να αποδεχτούν τα παιδιά τους κάτι που στο site εδώ δεν ισχύει, όλοι οι γονείς εδώ κάνουν αγώνα για να βοηθήσουν τα παιδιά τους και εύχομαι να το καταφέρουν αυτό. Έχω την άποψη ότι πρέπει να στηρίζετε τους γονείς εδώ, κάτι που και ο Άγγελος κάνει. Να είστε όλοι καλά.
like3

Γιατί;

Εικόνα Ιωάννα
Δεν μας γραφεις κατι για σενα... Δηλαδή για ποιο λογο εισαι μελος εδω... Αν θελεις γραψε καποια λογια...
like0

Απάντηση στη Dany

Εικόνα Σοφία
Καλημέρα, είμαι μέλος εδώ και 2 χρόνια. Ο λόγος που βρίσκοτανι εδώ είναι γιατί γεννήθηκα κι εγώ με κάποια προβλήματα μικρής μορφής όμως. Συμμετείχα και για αρκετά χρόνια σε ένα ανάλογο site που έχει έδρα του το Τέξας στις ΗΠΑ και έβλεπα ότι εκεί ο κόσμος βοηθούσε, ενθάρρυνε τους άλλους χρήστες να προσπαθούν παρόλα τα εμπόδια. Έγραφα κάποιες σκέψεις μου, μοιραζόμουν κάποιες εμπειρίες που είχα, και έβλεπα με ευχαρίστηση ότι βοηθούσε που συνέβαλα εκεί. Αυτή η επιθυμία μου μεγάλωσε και σκέφτηκα ότι μπορούσα να βρω ένα ελληνικό site ώστε να δίνω κουράγιο και σε άλλους. Παντρεμένη δεν είμαι ακόμα κι ας βρίσκομαι στην ηλικία που θα έπρεπε να το είχα κάνει, 34 χρονών σήμερα. Επίσης μη κάνω τον επιστήμονα, λύκειο και πανεπιστήμιο δεν έχω πάει, το μόνο που με φέρνει εδώ είναι η επιθυμία μου να συμβάλλω έστω και λίγο στο κουράγιο που πρέπει να παίρνουμε για να ξεπερνάμε τις δυσκολίες.
like2

Το πρόβλημα των ατόμων με αναπηρίες

Εικόνα Ταξιδιώτισα
Το πρόβλημα των ατόμων με αναπηρίες είναι οτι κάτω απο την "ταμπέλα" Α.Μ.Ε.Α. στοιβάζονται εντελώς διαφορετικές περιπτώσεις. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε οτι κάθε οργανισμός και κάθε περιστατικό είναι εντελώς διαφορετικό και π.χ. δύο άτομα με καρδιακά προβλήματα μπορεί να έχουν διαφορετική πορεία στην εξέλιξη της αρρώστιας. Είναι απο άδικο έως αποθαρρυντικό να ταυτίζεται π.χ. ένας τυφλός με έναν κατάκοιτο ή με κάποιον που έχει προβλήματα συμπεριφοράς. Θα πρέπει λοιπον να αποφεύγουμε τις ταμπέλες και να εστιάζουμε στα επιμέρους περιστατικά. Για τους γιατρούς ίσως η κατηγοριοποίηση να διευκολύνει την αντιμετώπιση των περιστατικών, είναι χρέος όμως του καθενός μας να μην κολλάει στις ταμπέλες αλλά στην ουσία και σε αυτό που αισθάνεται και βλέπει. Όπως δύο "φυσιολογικοί" δεν μοιάζουν μεταξύ τους αυτό συμβαίνει και με δύο αυτιστικούς ή με έναν αυτιστικο και ενα άτομο με καθυστέρηση.
like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.