Τι είναι τα ειδικώς αναγνωρισμένα φιλανθρωπικά Σωματεία;

Εικόνα NOESI.gr

Ως Σωματείο, κατά το άρθρο 78 του Αστικού Κώδικα, ορίζεται η ένωση προσώπων που επιδιώκει σκοπό μη κερδοσκοπικό, αποκτά δε προσωπικότητα (Σύλλογος) όταν εγγραφεί σε ειδικά δημόσια βιβλία που τηρούνται στο πρωτοδικείο της έδρας του. Για να συσταθεί (ιδρυθεί) ένα Σωματείο χρειάζονται τουλάχιστον είκοσι (20) άτομα. Οι σκοποί ενός Σωματείου μπορεί να είναι πολιτικοί, επιστημονικοί, καλλιτεχνικοί, μορφωτικοί, εκπαιδευτικοί, επαγγελματικοί, αθλητικοί και γενικά οποιοιδήποτε εκτός της επιδίωξης κέρδους. Ένωση προσώπων χωρίς νομική προσωπικότητα δεν αποτελεί Σωματείο αλλά απλή ένωση, όμως απολαμβάνει και αυτή την ίδια συνταγματική προστασία.*

Παράλληλη στήριξη

Εικόνα litsa
Ειχα κανει αιτηση για παραλληλη στηριξη αλλα πηρα και στο αρμοδιο γραφειο του υπουργειου να ρωτησω αν θα σταλει φετος (επαναφοιτηση στο νηπιο), εκπληκτη μου λενε οτι τα ΚΕΔΔΥ εχουν γραψει για ενταξιακο τμημα και τους εξηγω πως το συγκεκριμενο σχολειο δεν διαθετει.

RDI (Ανάπτυξη Σχέσεων)

Εικόνα NOESI.gr

Ο Δρ. Steven Gutstein είναι ο δημιουργός του προγράμματος RDI / Relationship Development Intervention (μτφ. Παρέμβαση Ανάπτυξης Σχέσεων). Το πρόγραμμα έχει ως επίκεντρο τους γονείς, και σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, έχει στόχο να βοηθήσει στην ανακάλυψη των άγνωστων λειτουργιών του εγκεφάλου.

Friends' Play (Φρεντς Πλέι)

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Το "Friends' Play" απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής, σχολικής και εφηβικής ηλικίας με δυσκολίες κοινωνικοποίησης, σύνδρομο Asperger, χαμηλή αυτο-εκτίμηση, μαθησιακές δυσκολίες, προβλήματα συμπεριφοράς, αλλά και σε παιδιά που θέλουν να αναπτύξουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες, να τονώσουν την αυτοπεποίθησή τους, να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στις ικανότητες τους, να βελτιώσουν την εικόνα του εαυτού τους και κατ' επέκταση τη σχολική τους επίδοση.

Θεραπεία Κρατήματος (Holding Therapy)

Εικόνα ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Η θεραπεία μέσω της αγκαλιάς (ή θεραπεία κρατήματος) απέσπασε σημαντικά την προσοχή, όταν η Dr Martha Welch, Παιδοψυχίατρος από τη Νέα Υόρκη, άρχισε να τη χρησιμοποιεί ως μέσω εργασίας με τα παιδιά με αυτισμό. Η δουλειά της δημοσιεύτηκε στο βιβλίο "Holding Time".

Βλαστοκύτταρα: Πώς χρησιμοποιούνται στην περίπτωση του αυτισμού

Εικόνα NOESI.gr

Σε αυτό το άρθρο παρουσιάζουμε κάποιες βασικές πληροφορίες για το τι είναι τα βλαστοκύτταρα. Στη συνέχεια παραθέτουμε ένα άρθρο για τη χρήση τους στη περίπτωση παιδιών με αυτισμό ή ΔΑΦ. Υπάρχουν τρία είδη βλαστικών κυττάρων ανάλογα με την προέλευσή τους από τα έμβρυα, από τον ομφάλιο λώρο και από τους ενήλικες. Τα βλαστικά κύτταρα από τον ομφάλιο λώρο έχουν κάποια συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με εκείνα των ενηλίκων: είναι πιο ζωτικά, είναι εύκολα στην συλλογή τους. Παράλληλα, η λήψη τους δεν εμπλέκει ηθικά ζητήματα όπως με τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα.

Θεραπεία μέσω παιχνιδιού (Play Therapy)

Εικόνα ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Η θεραπεία μέσω παιχνιδιού επινοήθηκε αρχικά ως εργαλείο για την ψυχοθεραπεία στους νέους που αντιμετωπίζουν (ψυχικά) τραύματα, ανησυχίες (φόβους) καθώς και διανοητικές ασθένειες. Σ’ εκείνο το πλαίσιο, το παιχνίδι γίνεται ένας τρόπος ώστε τα παιδιά να εξωτερικεύσουν τα συναισθήματά τους και να βρουν μηχανισμούς αντιμετώπισης.

DIR-Floortime (Παιχνίδι στο πάτωμα): Οδηγίες υλοποίησης συνεδρίας

Εικόνα ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

Το "παιχνίδι στο πάτωμα" είναι και μια ειδική τεχνική, κατά την οποία για είκοσι ή περισσότερα λεπτά κάθε φορά ένας παιδαγωγός ειδικής αγωγής κάθεται στο πάτωμα να αλληλεπιδράσει με το παιδί, αλλά και μια καθολική φιλοσοφία που χαρακτηρίζει όλες τις καθημερινές αλληλεπιδράσεις με το παιδί.

Ακουστική Ολοκλήρωση Μπέραρντ (Berard AIT)

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Η Eκπαίδευση στην Ακουστική Ολοκλήρωση Μπέραρντ – μτφ. Berard Auditory Integration Training (AIT) αποτελεί παρέμβαση που αναπτύχθηκε από τον ωτορινολαρυγγολόγο Δρ. Γκάι Μπέραρντ (Dr. Guy Berard) στη Γαλλία. 

Σελίδες

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.