Μανία

Εικόνα Θάνος Γαλάνης

Όταν ο ασθενής βρίσκεται σε μανία, που είναι πολύ σοβαρή κατάσταση, συνήθως έχει λογόρεια (καταιγισμός σκέψων μπερδεμένων, ανακατεμένων, χωρίς νόημα) αίσθηση μεγαλείου,  νομίζει ότι είναι κάποιο σημαντικό πρόσωπο, πιθανότατα να ξοδέψει πολλά χρήματα να μην έχει σαφή εικόνα της πραγματικότητας, σίγουρα θα αποφύγει να λάβει την αγωγή. Σε αυτή την περίπτωση οπωσδήποτε πρέπει να τον δει ψυχίατρος και πιθανόν να χρειαστεί νοσηλεία. Αυτό θα το κρίνει ο ψυχίατρός του.

Κατάθλιψη

Εικόνα Θάνος Γαλάνης

Κάποιες φορές τα αντικαταθλιπτικά που χρησιμοποιούνται τις πρώτες μέρες μπορεί να προκαλέσουν αυτοκτονικό ιδεασμό. Είναι σημαντικό κοντά στον ασθενή να υπάρχει συγγενικό του πρόσωπο, να μην σταματά την αγωγή και με υπομονή σε λίγες ημέρες θα επανέλθει. Αν υπάρξει κάποια παρενέργεια ήπια δεν σημαίνει ότι θα συμβεί σε όλους τους ασθενείς. Ο κάθε οργανισμός άλλωστε είναι διαφορετικός.

Αντιμετώπιση κατάθλιψης

Εικόνα Θάνος Γαλάνης

Στην περίπτωση Κατάθλιψης ο ειδικός γιατρός που επισκεπτόμαστε είναι ο ψυχίατρος και όχι ο φίλος μας ο παθολόγος. Υπάρχει ταμπού σε πολλές οικογένειες και φοβούνται να επισκεφθούν ψυχίατρο μήπως και τους συνταγογραφήσει βαριά αγωγή και γίνουν χειρότερα. Μεγάλο λάθος. Δυστυχώς κανένα αντικαταθλιπτικό δεν δρα αμέσως. Χρειάζονται 20 ημέρες με ένα μήνα για να κάνει επίπεδα και να δούμε διαφορά. Τέλος αν υπάρξουν παρενέργειες που δεν είναι μεγάλες καλό είναι να συνεχίσουμε την αγωγή και σε λίγες ημέρες θα είμαστε αρκετά καλά. Κόστος-όφελος!

Συμβουλές για τη Διπολική διαταραχή

Εικόνα Θάνος Γαλάνης

Στην διπολική διαταραχή ο ασθενής δεν πρέπει να σταματά ποτέ την λήψη της αγωγής του, διότι θα υποτροπιάσει. Να μην χρησιμοποιεί ουσίες αλλά ούτε και αλκοόλ. Να έχει άμεση επαφή με τον γιατρό του.

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.