Τα του Καίσαρα τω Καίσαρι

Εικόνα Γλυκερία Καρύδη
Εχω προβληματιστει εντονα τελευταια απο τις δημοσιευσεις σχετικα με τους εκπαιδευτικους. Προσωπικα προτιμω την λεξη "δασκαλος" γιατι στο μυαλο μου ερχεται ο δασκαλος του χωριου που ενεπνεε σεβασμο οχι γιατι ηξερε πολλα αλλα γιατι σου εδειχνε πως να μαθεις να βρεις τα υπολοιπα.Απο τοτε τετοιοι δασκαλοι αποτελουν ειδος υπο εξαφανιση. Εχω τρια παιδια που πανε σχολειο και ολα αυτα τα χρονια εχω ακουσει,εχω μαθει και εχω δει πολλα. Ισως τοσα που να μην αισθανομαι καθολου αισιοδοξη για το τι θα αντιμετωπισω οταν παει ο Οδυσσεας σχολειο. Σιγουρα υπαρχουν φωτεινες εξαιρεσεις αλλα ο κανονας τελικα ποιος ειναι; Τα παιδια μου ειναι αυτο που λεμε καλοι μαθητες και ξερετε γιατι; Δεν τα εχω διαβασει ποτε.Στα ματια τους και στην συνειδηση τους εχω απομυθοποιησει τους βαθμους,τον μυθο της πρωτιας του καλυτερου μαθητη.Παντα τους λεω οτι σημασια εχει η προσπαθεια, η διαδικασια της μαθησης, ο προσωπικος μεγαλος η μικρος αθλος τους και εγω ειμαι εκει κοντα τους ,πλαι τους αλλα ποτε απο πανω τους γιατι δεν θελω να ζουν στην σκια μου. Προχθες ο γιος μου, μαθητης της 3ης δημοτικου μου ηρθε με ενα τετραδιο γεματο διορθωσεις ,βελακια και σημειωματα απο την δασκαλα προς εμενα.Το παιδι απουσιαζε την προηγουμενη και δεν ηξερε αυτο που τους ειχε διδαξει η δασκαλα.Σημειωσε λοιπον πανω στο τετραδιο του παιδιου... Ο Κυριακος στο σπιτι θελει εξασκηση και υπομονηκαι θα τα καταφερει στα μαθηματικα 'Οχι δεν δεχομαι εγω να κανω την δουλεια την δικη της. Μπορει να τα ξαναεξηγησει αν καποιο παιδι δεν τα εχει καταλαβει. Ισως να του βαλει ασκησεις εξτρα...γιατι εγω μπορει να μην ξερω γραμματα,να ειμαι αλλοδαπος, να μην εχω υλικο να βοηθησω το παιδι μου και στο φιναλε δεν ειμαι δασκαλος ειμαι μαμα του .Αν ηταν να διδασκω εγω το παιδι μου δεν θα το εστελνα σχολειο. Σημειωσα λοιπον και εγω με τον κοκκινο στυλο που αντιπαθω να χρησιμοποιω οταν διορθωνω΄΄Ο Κυριακος οταν ερχεται σπιτι πεταει το μπουφαν του οπου βρει με εξασκηση και υπομονη στο σχολειο θα τα καταφερει΄΄Καποια στιγμη θα πρεπει να μπουν καποια πραγματα στην θεση τους και οι ΄΄εκπαιδευτικοι΄΄ να κανουν αυτο για το οποιο πληρωνονται και αυτο που θα απαιτουσαν να γινεται αν ηταν το δικο τους παιδι στο θρανιο.

Σχόλια

Ελπίδα έχεις δίκιο αλλά...

Εικόνα Ιουλία Σαββα
Ελπίδα μου καλησπέρα έχεις δίκιο, αλλά τα πράγματα δεν έιναι πάντα έτσι. Είναι αλήθεια ότι ο εκπαιδευτικός είναι λειτούργημα και πολλοί λίγοι είναι αληθινοί "δάσκαλοι". Προσωπικά εμένα σαν εκπαιδευτικό με ενδιαφέρει κυρίως η ψυχολογική ενθάρρυνση των μαθητών μου και μετά το γνωστικό αντικείμενο. Πρέπει πάντως να σου πώ οτι στο δημοτικό οι δάσκαλοι έρχονται αντιμέτωποι με έναν όγκο ύλης που είναι υποχρεωμένοι να διδάξουν, για να μπορέσει το παιδί να ανταπεξέλθει στην επόμενη τάξη. Οι σχολικοί σύμβουλοι λένε στους δασκάλους να πιέζουν τους γονείς να ασχολούνται με την μελέτη του παιδιού τους στο σπίτι. Ο δάσκαλος κάποιες φορές πρέπει να κάνει μάθημα σε 30 παιδιά, από τα οποία κάποια ίσως είναι αλλοδαπά, κάποια από δύσκολες οικογένειες, κάποια με μαθησιακές δυσκολίες και πολλά άλλα και συγχρόνως πρέπει να "βγάλει" και την ύλη. Δεν είναι όλοι οι δάσκαλοι καλοί αλλά προς θεού και κάποιοι κάνουν δουλειά και δεν είναι τόσο λίγοι όσο νομίζετε. Κάθε μέρα που τελιώνουν οι διδακτικές μου ώρες στο γυμνάσιο, αισθάνομαι σαν να έχω δουλέψει 20 ώρες! Και σε τελική ανάλυση δεν μπορούν όλοι να τα καταφέρουν με τα παιδιά και δεν είναι εύκολο. Όποιος πιστεύει το αντίθετο, ας έρθει μία μέρα να κάνει μάθημα! Ναι, υπάρχουν κακοί εκπαιδευτικοί όπως και κακοί γιατροί, δικηγόροι και ό,τι άλλο θέλετε. Όμως και εμείς θέλουμε και έναν καλό λόγο και από τους γονείς, γιατί κάνουμε αγώνα. Αν και εμένα μου φτάνει το χαμόγελο των μαθητών μου όταν με βλέπουν κάθε πρωί, και αυτό με κρατάει! Με εκτίμηση
like1

Πές τα χρυσόστομη!!!

Εικόνα χριστίνα
Δε θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σου. Εξ αιτίας των μαθησιακών δυσκολιών του γιού μου είμαι πλέον και μητέρα και δασκάλα του. Επί 4 χρόνια που φοιτά στο δημοτικό είμαι δίπλα του κάθε εργάσιμη μέρα για 4 ώρες περίπου & διαβάζουμε μαζί. Συχνά δεν προλαβαίνω ούτε να φάω γυρνόντας από τη δουλειά, διότι ο μικρός πρέπει να τελειώσει τα μαθήματα πριν το μάθημα της λογοθεραπείας και έχω εγκαταλείψει το μικρότερο παιδί μου στη γιαγιά του μέχρι να τελειώσω το διάβασμα με το μεγάλο. Έχω προσπαθήσει σκληρά να βρω λύσεις αλλά δεν μπορώ να ξεφύγω απ' αυτή την κατάσταση. Λογικά οι εκπαιδευτικοί του μου χρωστούν μισθό υποαπασχολούμενης τουλάχιστον.
like3

Δεν εισαι η μονη

Εικόνα Γλυκερία Καρύδη
Αγαπητη Χριστινα,δυστυχως οι περισσοτεροι γονεις εχουν πεσει θυματα της νοοτροπιας που θελει την ποιοτητα των γονιων να κρινεται απο το ποση ωρα διαβαζουν τα παιδια τους,απο το ποσο τα προετοιμαζουν για το επομενο μαθημα η διαγωνισμα.Δυστυχως!Εγω ξερω οτι ο καθε ενας ειναι ειδικος στον τομεα του και οταν επιλεγει επαγγελμα θα πρεπει να το σκεφτεται πολυ καλα ιδιαιτερα αν εχει να κανει με υγεια ,παιδεια και ανθρωπινες ψυχες.Επειδη ειμαι και εγω εκπαιδευτικος οταν τεθηκε το διλλημα τι θα ακολουθησω ως επαγγελματικη αποκατασταση απερριψα το δημοσιο ασυζητητι διοτι αισθανομουνα οταν δεν θα μπορουσα να δουλεψω πανω σε αυτο που αγαπαω και να το κανω οσο καλα θελω.Δεν αντεχω αυτη την κατασταση που περιγραφει η julias και εγω την θαυμαζω που μπορει και κανει την δουλεια της σωστα με τοσο αντιξοες συνθηκες.Λιγοι εκπαιδευτικοι το κανουν και μαλιστα οχι στην δευτεροβαθμια αλλα στην πρωτοβαθμια και ετσι η δουλεια τους αξιολογειται στην επομενη βαθμιδα.Οπως και να εχει εγω εχω διευκρινησει την σταση μου και την παιδαγωγικη μεθοδο που θεωρω σωστη για τα παιδια μου και επειδη απαξιωνω τον ρολο του΄΄ βαθμου΄΄ στο μυαλο το δικο μου πρωτα και μετα στων παιδιων μου τα παιδια μου ειναι ικανοτατοι μαθητες με εντονη κριτικη αντιληψη και αποψη κατι που πιθανον να μην αρεσει σε καποιους δασκαλους αλλα σε οποιον αρεσουμε.Ειναι αδιανοητο τα παιδια με μαθησιακες δυσκολιες να αντιμετωπιζονται ως ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ για παραδειγμα και οι ιδιοι οι δασκαλοι να ισοπεδωνουν την αυτοεκτιμηση αυτων των παιδιων η να κανουν τους γονεις να αισθανονται τοσο ασχημα που για να ΄΄εξιλεωθουν΄΄ χρειαζεται να αφιερωνουν ολο τον χρονο τους και το ψυχικο τους αποθεμα στην μελετη των παιδιων τους οταν θα μπορουσαν να κανουν πολυ πιο εποικοδομητικα πραγματα με τα παιδια τους.Δεν το δεχομαι!και το δηλωνω και αρνουμαι να μπω στο τρυπακι και ΑΠΑΙΤΩ .Εχω μαθει πλεον να μην συμβιβαζομαι και να απαιτω για τα παιδια μου και ισως και να υπαρξουν και αλλοι γονεις και ισως αλλαξουν μια μερα τα πραγματα στην παιδεια και επιτελεσει τον ρολο για τον οποιο πρεπει να υπαρχει στην τελικη.
like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.