Λογοθεραπεία, ποιά μέθοδος είναι η κατάλληλη για ένα παιδί υπερκινητικό;

Εικόνα valia

Καλησπέρα σας, προβληματίζομαι στο θέμα της λογοθεραπείας που θέλουμε να αρχίσει ο μικρούλης μας, για το ποιά μέθοδος είναι η κατάλληλη για ένα παιδί υπερκινητικό, που αντιδρά με κλάματα και φωνές όταν τον περιορίσεις που ηχολαλεί που έχει στερεοτυπίες κλπ.

  • Βρίσκω λογοθεραπεύτρια που θα δουλεύει μαζί του περιοριστικά (καθισμένοι) προσπαθώντας να τον κάνει να συγκεντρωθεί και να δουλέψει παράλληλα με την λογοθεραπεία το γνωστικό / επικοινωνιακό του κομμάτι, (καθώς ήδη έχουμε διανύσει την πρώτη χρονιά στο προνήπιο).
  • Η άλλη επιλογή είναι λογοθεραπεία λιγο πιο χαλαρή πάνω στο παιχνίδι αλλα και με φάσεις συγκέντρωσης όπου θα δουλεύουν και καθισμένοι.

θέλω πραγματικά να κάνω την καλύτερη επιλογή γιατί δεν χωράνε και πολλές αλλαγές σε ένα παιδί στο αυτιστικό φάσμα και επίσης θα ήθελα κάτι λειτουγικό για τον ίδιο που θα τον πάει παραπέρα. Αν θα μπορούσατε να με βοηθήσετε με τις εμπειρίες σας θα το εκτιμούσα αφάνταστα... valia :)

Σχόλια

Ο περιορισμός του παιδιού σε ένα αυστηρό πλαίσιο

Εικόνα Μαρία Βογιατζή
Καλημέρα Βάλια, Κατά τη γνώμη μου ο περιορισμός του παιδιού σε ένα αυστηρό πλαίσιο δεν θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ίσως μάλιστα το αντίθετο, να εκδηλωθούν πιο έντονα "αρνητικές" συμπεριφορές. Μέσα από θεραπευτικά παιχνίδια και δραστηριότητες που ενδιαφέρουν το παιδί θα δουλευτούν και στόχοι όπως η συγκέντρωση, η αλληλεπίδραση, η επικοινωνία. Έτσι, σιγά - σιγά και ο ίδιος θα θέλει να συμμετέχει στις δραστηριότητες, η επικοινωνία θα αποκτήσει πραγματικό νόημα γι αυτόν και αργότερα θα αποκτήσει κίνητρα για να ξεκινά ο ίδιος την αλληλεπίδραση με το λογοθεραπευτή ή τους γονείς και τα άλλα άτομα του περιβάλλοντός του. Είναι πολύ σημαντικό η λογοθεραπεία (και κάθε θεραπεία) να έχει ενδιαφέρον για το παιδί και σε καμία περίπτωση να μην αισθάνεται ότι καταπιέζεται. Καλή συνέχεια! Μαρία Β.
like1

Eξάλειψη δυσλειτουργικών συμπεριφορών

Εικόνα Eleismi
Βάλια καλησπέρα, Θα ήθελα να σου πω πως κάποια προφγράμματα τα οποία στοχεύουν στον περιορισμό έως και εξάλειψη δυσλειτουργικών συμπεριφορών πιθανόν να περιλαμβάνουν και κλάμα. Είναι κλάμα όμως το οποίο δεν προέρχεται από πόνο. Θα σε συμβούλευα λοιπόν να ρωτήσεις κάθε θεραπευτή με τον οποίο θα συνεργαστείς τι κρύβεται πίσω από κάθε στόχο και από κάθε άσκηση που κάνει προκειμένου να καταλάβεις κι εσύ. Κάποιες φορές ο τρόπος που χειρίζεσαι ένα παιδί με τέτοιου είδους συμπεριφορές πιθανό να χρειαστεί να μην είναι μέσα από το παιχνίδι και λέγοντας σε όλα ναι. Κάποιες φορές ο θεραπευτής ίσως πρέπει να "σπάσει τον τσαμπουκά" του παιδιού και να θέσει όρια και να κερδίσει υπακοή. Αυτή είναι η δική μου άποψη σαν θεραπεύτρια. Όλα αυτά βέβαια στα πλαίσια του λογικού.
like2

Κάπου ανάμεσα στα δύο σχόλια βρίσκεται η αλήθεια

Εικόνα mikeot
Γεια σου Βάλια, κατα τη γνώμη ως θεραπευτής η αλήθεια βρίσκεται κάπου αναμεσα στα δύο πιο πάνω σχόλια (με όλο το σεβασμό στους συναδέλφους που απάντησαν). Κατ' αρχήν για να μπορέεσει να δουλέψει σωστά ο εκάστοτε θεραπευτής θα πρέπει να έχει χτίσει θεραπευτική σχέση με το παιδί. Αυτό δε σημαίνει ούτε ότι θα είναι "φίλος" του παιδιού, ούτε ότι θα είναι φόβητρο. Σε μια σωστή θρεαπευτική σχέση χρειάζονται και όρια και χαλαρωση. Ναι μεν οι στόχοι του προγράμματος επιτυγχάνονται μέσα από το παιχνίδι, αλλά αυτό θα είναι ένα παιχνίδι που ίσως στην αρχή να μην αρέσει στον πιτσιρικά σου αφού λογικά θα περιέχει και πράγματα που τον δυσκολεύουν. Συζητησέ τα όλα αυτά με το θεραπευτή που θα επιλέξεις. Και πάντα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικο και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται. Να είσαι καλά.
like2

Στοχευμένο πρόγραμμα λογοθεραπείας

Εικόνα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ
Καλημέρα, Θα ήθελα να προσθέσω ένα σχόλιο στην συζήτηση και στα ερωτήματα σας. Πιστεύω ότι η κάθε περίπτωση παιδιού είναι διαφορετική και καλύτερα θα ήταν να μην ψάχνετε ποιά είναι η καλύτερη μέθοδος για το παιδί σας αλλά ποιός θα είναι ο ειδικός που θα τον εμπιστεύεστε για να έχετε τα επιθυμητά και τα εφικτά αποτελέσματα. Φυσικά από την στιγμή που επιλέξετε τον ειδικό μπορείτε να ενημερώνεστε για την εξέλιξη του αλλά και την μέθοδο που θα χρησιμοποιεί. Όταν ένα πρόγραμμα είναι στοχευμένο στις ανάγκες του κάθε παιδιού, τις περισσότερες φορές, έχει καλύτερα αποτελέσματα. Με εκτίμηση,
like2

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.