Οδηγίες για παιδιά και ενήλικες με συγγενείς καρδιοπάθειες για την αντιμετώπιση του COVID-19 (Αφροδίτη Τζίφα, Ιατρός)

Εικόνα NOESI.gr

Παραθέτουμε το κείμενο που συνέταξε η ιατρός κ. Αφροδίτη Τζίφα για την ανακοίνωση της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Καρδιολογίας με αφορμή την ιδιαίτερη και πρωτόγνωρη συγκυρία που έχει προκύψει από την λοίμωξη με τη νόσο COVID-19.   

Για άτομα με συγγενή καρδιοπάθεια, ισχύουν τα ακόλουθα:

  • Ο ιός φαίνεται ότι ελάχιστα επηρεάζει την γενική υγεία των παιδιών όπως έχει γνωστοποιηθεί. Συγκεκριμένα, νόσηση σε παιδί με συγγενή καρδιοπάθεια έχει αναφερθεί μόνο σε ένα παιδί στην Κίνα.
  • Δεν ανήκουν όλοι οι ασθενείς με συγγενή καρδιοπάθεια στις ευπαθείς ομάδες.
  • Τα παιδιά και οι ενήλικες που έχουν χειρουργηθεί επιτυχώς για συγγενή καρδιοπάθεια με πλήρη διόρθωση της καρδιοπάθειας, ανήκουν στον γενικό παιδιατρικό ή ενηλίκων πληθυσμό και ισχύουν για αυτούς οι ίδιες προφυλάξεις όπως και στο γενικό κοινό.
  • Παιδιά και ενήλικες με ή χωρίς διορθωμένη συγγενή καρδιοπάθεια που πάσχουν από αρρυθμίες, επίσης αντιμετωπίζονται όπως ο γενικός πληθυσμός.
  • Τα παιδιά και οι ενήλικες με ήπια υπολειπόμενα προβλήματα (μεσοκολπική / μικρή μεσοκοιλιακή επικοινωνία, ήπιες βαλβιδικές στενώσεις και ανεπάρκειες, ήπιες αγγειακές στενώσεις που δεν χρήζουν διόρθωσης κλπ) επίσης δεν ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.
  • Τα παιδιά και οι ενήλικες που είναι σε χειρουργική λίστα είναι καλό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και η απουσία ή μη από το σχολείο ή την εργασία πρέπει να συζητάται με τον θεράποντα Παιδοκαρδιολόγο /Παιδοκαρδιοχειρουργό

Στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν παιδιά και ενήλικες που:

  • Έίναι σε λίστα προς μεταμόσχευση ή έχουν ήδη μεταμοσχευθεί.
  • Έχουν σύμπλοκη συγγενή καρδιοπάθεια μη διορθωμένη με ή χωρίς καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Έχουν σύμπλοκη συγγενή καρδιοπάθεια μη διορθωμένη με ή χωρίς χαμηλό κορεσμό 90% (κυανωτική νόσος).
  • Έχουν καρδιακή νόσο που έχει χαρακτηριστεί ανεγχείρητη, ιδιαιτέρως όταν συνδυάζεται με κυάνωση.
  • Έχουν καρδιακή ανεπάρκεια, πχ σοβαρού τύπου μυοκαρδιοπάθειες.
  • Έχουν συγγενή καρδιοπάθεια με συνοδό πνευμονική υπέρταση.

Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή στους ασθενείς συγγενών καρδιοπαθειών να μην ενημερώνονται ή αναπαραγάγουν μη επιστημονικά αποδεδειγμένες πληροφορίες από το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς ενέχεται ο κίνδυνος λανθασμένης πληροφόρησης και αδικαιολόγητου πανικού.

Για οποιεσδήποτε περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στους επίσημους φορείς του κράτους και τα τηλέφωνα που έχουν κοινοποιηθεί.

Σε περίπτωση που προκύψουν νέα δεδομένα για τους ασθενείς μας από την παρούσα νόσο, θα υπάρξει αντίστοιχη ενημέρωση. 
 

Τζίφα Αφροδίτη.

Αφροδίτη Τζίφα
Παιδοκαρδιολόγος και Καρδιολόγος Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων.
Διευθύντρια της Κλινικής Παιδοκαρδιολογίας και Συγγενών Καρδιοπαθειών Ενηλίκων του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ, Oμίλου ΥΓΕΙΑ.
Honorary Clinical Senior Lecturer στο Πανεπιστήμιο King’s College Λονδίνου.


  • Αναπτύσσουμε εργαλεία που θα βοηθήσουν φορείς και άτομα που βρίσκονται σε θέση λήψης αποφάσεων να συμβάλλουν στην προφύλαξη από τον νέο κορωνοϊό και τις επιπλοκές του (COVID-19). Οδηγοί για την προφύλαξη στο σπίτι (και στις ΣΥΔ), εργαλεία για να μιλήσετε για τον κορωνοϊό και την πανδημία στα παιδιά, εργαλείο Easy-To-Read για άτομα με νοητική υστέρηση και αυτισμό που τους μιλά για την περιπέτεια που ζούμε, ιδέες για το σπίτι ώστε να μένουμε πιο ευχάριστα στο σπίτι, τώρα που είναι σημαντικό να μείνουμε στο σπίτι! Δείτε αναλυτικά Συμβουλές και Οδηγίες για προφύλαξη από τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) για ευπαθείς ομάδες από το NOESI.gr.
Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr | Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Εικόνα NOESI.gr

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr.Το Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr βασίζονται σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεργασίας, προσαρμοσμένη στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα παρέχει πρόσβαση σε εργαλεία που λειτουργούν εξ αποστάσεως, μέσω internet. Το Ψηφιακό Γραφείο μπορεί να συνδέεται και να υποστηρίζεται από τη Γραμματεία του NOESI.gr, ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό. Παρέχεται με την τεχνική υποστήριξη της Google.

Εφαρμογές του Ψηφιακού Γραφείου από το NOESI.gr.

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.

Τι είναι και τι παρέχει το Δίκτυο επαγγελματιών (SPECIALS)

Λογότυπο Δικτύου επαγγελματιών SPECIALS ® NOESI.gr.Επαναφέρουμε τον κατάλογο επαγγελματιών, γνωστό με τον διακριτικό τίτλο Δίκτυο SPECIALS®. Ένα δίκτυο διαπιστευμένων μελών εξειδικευμένων σε διάγνωση και αξιολόγηση, εκπαίδευση - αποκατάσταση, υποστήριξη - συμβουλευτική, στους τομείς της ειδικής αγωγής, υγείας και πρόνοιας.

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.
Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Βρείτε επαγγελματία.

Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά
Summer Camp από την Πλοήγηση.
Πρόσκληση ένταξης νέων ωφελουμένων / ΑΛΜΑ.
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.