Aυτή η σελίδα συγκεντρώνει αναρτήσεις για ένα συγκεκριμένο θέμα από τα Βιολόγια (εμπειρίες) και από τους Οδηγούς (τεκμηριωμένη γνώση).
Τip! Οι μπλε τίτλοι παρακάτω είναι σύνδεσμοι — για να διαβάσετε περισσότερα για κάθε ανάρτηση.

Ποιες είναι οι αρμοδιότητες των ΚΕΔΔΥ;

Εικόνα ΠΡΟΝΟΗΣΕ

Οι ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες διερευνώνται και διαπιστώνονται από τα ΚΕΔΔΥ, την Ειδική Διαγνωστική Επιτροπή Αξιολόγησης (ΕΔΕΑ) και τα πιστοποιημένα από το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (ΙΠΔ) άλλων Υπουργείων.

Τα ΚΕΔΔΥ αξιολογούν μαθητές που δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό δεύτερο (22ο) έτος της ηλικίας τους. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται από πενταμελή διεπιστημονική ομάδα, που απαρτίζεται από έναν εκπαιδευτικό ΕΑΕ (προσχολικής ή πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), έναν παιδοψυχίατρο ή παιδίατρο με εξειδίκευση στην παιδονευρολογία ή νευρολόγο με εξειδίκευση στην παιδονευρολογία, έναν κοινωνικό λειτουργό, έναν ψυχολόγο και έναν λογοθεραπευτή. Στη διεπιστημονική ομάδα δύναται να συμμετέχει και εργοθεραπευτής ή μέλος του εξειδικευμένου Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) του κλάδου ΠΕ 31 κατά περίπτωση, κατόπιν εισήγησης του Προϊσταμένου του οικείου ΚΕΔΔΥ. Οι απόφοιτοι άνω των δεκαοκτώ (18) ετών, που δεν έχουν αξιολογηθεί ως άτομα με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα των ΚΕΔΔΥ. Τα ΚΕΔΔΥ έχουν τις εξής αρμοδιότητες.

Κάρτα αναπηρίας: Τι είναι και πως εκδίδεται;

Εικόνα NOESI.gr

Κάρτα αναπηρίας μπορούν να εκδώσουν όλα τα άτομα με αναπηρία, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%, που έχουν πιστοποίηση αναπηρίας σε ισχύ κατά τον χρόνο έκδοσης της Κάρτας.

Αγοράκι 3,5 ετών με ΔΑΔ

Εικόνα Chrys

Καλησπέρα σας, χαίρομαι που μπόρεσα να βρω αυτή την πολύτιμη σελίδα, που από το λίγο που έχω ψάξει, κατάλαβα πως έχει πολλές πληροφορίες και υλικό που θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε περισσότερα πράγματα για τον μικρό μας γιο, που έχει ΔΑΔ / στοιχεία φάσματος.

Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι το εξής: 

Ενήλικας με Άσπεργκερ και πανελλήνιες με το 5%

Εικόνα Jimmy

Συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας! Με λένε Δημήτρη, είμαι 33 χρόνων και πιθανότατα πάσχω από το σύνδρομο Άσπεργκερ. Εδώ και τόσα χρόνια βασανιζόμουν, δεν ήξερα τι μου συνέβαινε και είχα πάντα όνειρο να καταφέρω να μπω στο πανεπιστήμιο. Είχα δώσει τότε εξετάσεις, αλλά δεν κατάφερα να περάσω. Μετά από 15 χρόνια, έμαθα με μεγάλη ανακούφιση ότι τα άτομα με ΔΑΔ και αναπηρία 67% μπορούν να εισαχθούν στα ΑΕΙ χωρίς εξετάσεις, με το 5%!!

Θα ήθελα να σας ρωτήσω για το πού θα μπορούσα να απευθυνθώ, ώστε να πάρω πρώτα μια ιατρική γνωμάτευση για ΔΑΦ ενηλίκου; 

Θέλω να μάθω αν δικαιούμε κάποιο επίδομα, γιατί η γιατρός δεν μου δίνει τον φάκελο του παιδιού

Εικόνα Μαρία Μακουμπα

Καλημέρα σς θέλω να μάθω εάν δικαιούμαι κάποιο επίδομα γιατί η γιατρός δεν μου δίνει το φάκελο του παιδιού να τον καταθέσω, λοιπόν, η κόρη μου διαγνώστηκε με σπασμούς περνούμε φάρμακο για επιληψια εδώ και 9 χρόνια δικαιούται κάτι η όχι.

Δελτία Μετακίνησης ΑμεΑ 2023

Εικόνα NOESI.gr

Με την συγκεκριμένη ΚΥΑ προβλέπονται: 

  • Χορήγηση Δωρεάν Δελτίου Μετακίνησης σε Άτομα με Αναπηρίες
  • Μετακίνηση με μειωμένο κόμιστρο των πολυτέκνων και μελών των οικογενειών τους.

Δικαίωμα δωρεάν μετακίνησης παρέχεται σε άτομα με αναπηρία, υπό προϋποθέσεις, στις εξής περιοχές:

  • Εντός των ορίων της Περιφέρειας Αττικής (πλην της Π.Ε. Νήσων), με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του ΟΑΣΑ. [Ο.ΣΥ. Α.Ε. και ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε].
  • Στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του ΟΑΣΘ.
  • Στις λοιπές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας των Αστικών ΚΤΕΛ της Περιφερειακής Ενότητας.

Εξαιρούνται από το μέτρο του δακτυλίου στην Αθήνα τα εξής οχήματα

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Διευκρινίζεται ότι τα εξής οχήματα εξαιρούνται από το μέτρο του δακτυλίου στο κέντρο της πρωτεύουσας:

  1. Αυτοκίνητα αναπήρων πολέμου.
  2. Επιβατηγά αυτοκίνητα ειδικά διασκευασμένα ή μη για τη μεταφορά Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ).
  3. Αυτοκίνητα που μεταφέρουν ασθενείς που χρειάζονται συχνή θεραπεία .

Διαβάστε τις προϋποθέσεις στο άρθρο αναλυτικά.

Είναι στο Φάσμα (αγοράκι 5,5 ετών)

Εικόνα Αναστασία Δεσποτάκη
Έχω ένα αγοράκι 5,5 χρόνων που από μωρό έκανε πεταρισματα στα χέρια. Περπατούσε με στις μύτες των ποδιών, δεν είχε οπτική επαφή όταν μου μιλούσε κ.α... Είχα καταλάβει ότι ήταν ενδείξεις ότι μπορεί να έχει ΔΕΠΥ, έτσι λοιπόν πριν λίγο καιρό επισκεφτηκαμε το ΚΕΨΥΕ (Κέντρο Εκπαίδευσης και Ψυχοκοινωνικης Υποστήριξης) και μετά από μια δεκάλεπτη εξέταση στο παιδί η παιδοψυχολογος διέγνωσε ότι έχει Άσπεργκερ και ΔΕΠΥ. Έστειλε την γνωμάτευσή της στον ΕΟΠΥΥ  και προχτές πήραμε στα χέρια μας την απαντηση από τον ΕΟΠΥΥ, ότι δηλαδή το παιδί έχει παιδικό αυτισμό και τα παραπεμπτικά για να μπορέσουμε να το πάμε σε κάποιο Κέντρο για εργοθεραπεια κοκ.  Από το νήπιο μας είπαν μπορεί να χρειαστεί να έχει επιπλέον βοήθεια από κάποια ειδική παιδαγωγό του χρόνου στην πρώτη δημοτικού και να κάνουμε μια αίτηση στο ΚΕΔΑΣΥ, την οποία και έκανα. (περιμένω να κλείσω ραντεβού).
  • Τώρα τι άλλο πρέπει να κάνω;
  • Τι διαδικασία να ακολουθήσω με τα παραπεμπτικά;
  • Δικαιούται το παιδί κάποιο επίδομα;
Με συγχωρείτε που ρωτάω απλά δεν έχω ιδέα για το παρακάτω.. Και από το ΚΕΨΥΕ δεν μας ενημέρωσαν.

Μπορώ να βγω στη σύνταξη με 82% και τι άλλο δικαιούμαι;

Εικόνα Leti 75

Δουλεύω στο δημόσιο 19 χρόνια και μόλις βγήκε απόφαση απο το ΚΕΠΑ ότι έχω 82% ποσοστό αναπηρίας.

  • Μπορώ να βγω σε σύνταξη και, αν ναι, τι ποσό δικαιούμαι;
  • Επίσης τι προνόμια έχω με αυτό το ποσοστό;

Σελίδες

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά