Μία σελίδα του Οδηγού υπηρεσιών

Ο Οδηγός υπηρεσιών - Προνόησε παρουσιάζει τους φορείς και τις δομές σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο Οδηγός ΠΡΟΝΟΗΣΕ παρουσιάζει υπηρεσίες στους τομείς "Εκπαίδευση – Υγεία – Πρόνοια" και ενημέρωση για εκδηλώσεις, δραστηριότητες, προκηρύξεις. Συνεισφέρετε στην ανάπτυξη πλατφόρμας.

Έρευνα: Παιδιά με αυτισμό διακρίνουν δύο φορές πιο γρήγορη κίνηση

Εικόνα NOESI.gr

Τα παιδιά με αυτισμό διακρίνουν κινήσεις με διπλάσια ταχύτητα σε σχέση με τυπικά αναπτυσσόμενους συνομηλίκους τους, δείχνει νέα έρευνα, εύρημα που θα μπορούσε να εξηγεί γιατί τα άτομα με αυτισμό είναι ευαίσθητα στο θόρυβο, το φως και άλλα έντονα ερεθίσματα.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Μάιο 2013 στο επιστημονικό περιοδικό "The Journal of Neuroscience", οι ερευνητές διαπίστωσαν για πρώτη φορά ότι ο αυτισμός μπορεί να επιφέρει αυξημένη αντίληψη της κίνησης.

"Πιστεύουμε ότι ο αυτισμός είναι μια κοινωνική διαταραχή, διότι τα παιδιά με αυτισμό συχνά προσπαθούν να αποφύγουν τις κοινωνικές επαφές (αλληλεπιδράσεις), ωστόσο, αυτό που μερικές φορές ξεχνάμε είναι ότι, σχεδόν όλα, όσα γνωρίζουμε για τον κόσμο γύρω μας βασίζονται από τις αισθήσεις μας. Ανωμαλίες στο πώς ένα άτομο βλέπει ή ακούει έχουν τεράστια επίδραση στην κοινωνική επικοινωνία", λέει ο Duje Tadin, επίκουρος καθηγητής του εγκεφάλου και των γνωστικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, που συμμετείχε στη μελέτη.

Ο Tadin και οι συνεργάτες του στα Πανεπιστήμια Yaleκαι Vanderbilt, στην Αμερική, εξέτασαν 20 παιδιά με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού (Autism Spectrum Disorders) και 26 τυπικά αναπτυσσόμενα παιδιά, ηλικίας από 8 έως 17 ετών, με σκοπό να μετρήσουν πόσο γρήγορα αντιλαμβάνονται την κίνηση.

Σε όλα τα παιδιά έδειξαν μια σειρά από βίντεο, όπου εμφανίζονταν λευκές και μαύρες ράβδοι (στήλες) να μετακινούνται από τη μία πλευρά της οθόνης στην άλλη. Όσο τα παιδιά αντιλαμβάνονταν σωστά ότι ράβδοι μετακινούνταν προς τα αριστερά ή δεξιά της οθόνης, τα βίντεο γίνονταν μικρότερης διάρκειας (πιο γρήγορη κίνηση) και ήταν ολοένα πιο δύσκολο να καθοριστεί προς πια κατεύθυνση κινούνται οι ράβδοι.

Επιπρόσθετα, η αντίθεση (contrast) λευκού και μαύρου στο φόντο της εικόνας κυμαίνονταν από πολύ σκούρο έως πολύ ανοικτό, ώστε να γίνεται δύσκολη η διάκριση των ράβδων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όλα τα παιδιά τα πήγαν καλύτερα στο τεστ, όταν η αντίθεση της εικόνας (άσπρο - μαύρο) ήταν έντονη. Ωστόσο, βρήκαν ότι τα άτομα με αυτισμό βελτίωσαν σημαντικά τις επιδόσεις τους όσο αυξάνονταν η κίνηση της εικόνας. Στις μετρήσεις φάνηκε ότι τα παιδιά με αυτισμό μπορούσαν να διακρίνουν δύο φορές πιο γρήγορη κίνηση των ράβδων, σε συνθήκες υψηλής αντίθεσης (λευκού - μαύρου) στην εικόνα. Οι ερευνητές δεν βρήκαν διαφορές στην ικανότητα των παιδιών με ή χωρίς αυτισμό, όταν η εικόνα δεν είχε υψηλή αντίθεση (contrast).

"Αυτή η υπερβολικά ανεπτυγμένη ικανότητα ως προς την αντίληψη της κίνησης σε συνθήκες έντονου ερεθίσματος (υψηλή αντίθεση χρωμάτων και κίνηση εικόνας), είναι μία ένδειξη ότι, ο εγκέφαλος στα παιδιά με αυτισμό ανταποκρίνεται όλο και περισσότερο καθώς αυξάνεται η ένταση του ερεθίσματος. Αν και αυτό μπορεί να θεωρηθεί πλεονέκτημα, στις περισσότερες περιπτώσεις, αν η επεξεργασία των ερεθισμάτων από τον εγκέφαλο δεν σταματήσει στο σωστό όριο, μπορεί να οδηγήσει το άτομο σε αισθητηριακή υπερφόρτωση", δήλωσε η Jennifer Foss-Feig, μία από τους συγγραφείς της μελέτης, στο "Κέντρο Μελέτης του Παιδιού" στο Πανεπιστήμιο Yale.

Οι ερευνητές είπαν ότι αυτή η αυξημένη αντίδραση του εγκεφάλου, μπορεί να είναι ένας λόγος που τα άτομα με αυτισμό αποσύρονται.  

Συγγραφέας:

  • Michelle Diament (disabilityscoop.com)

Μετάφραση:

  • Αλέξανδρος Τσικολάτας - Σημείωση NOESI.gr: Έχουν γίνει αλλαγές στο πρωτότυπο κείμενο (εδώ) καθώς υπήρχαν σημαντικές διατυπώσεις που δεν είχαν γίνει σωστά, βάσει του άρθρου των ερευνητών (εδώ). 

Πηγές

  • Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο στην αγγλική γλώσσα εδώ στο disabilityscoop.com
  • Το άρθρο δημοσιεύτηκε εδώ στο περιοδικό "The Journal of Neuroscience" με πρωτότυπο τίτλο: "A Substantial and Unexpected Enhancement of Motion Perception in Autism" (μτφ. "Μία σημαντική και αναπάντεχη ανάπτυξη της αντίληψης της κίνησης σε παιδιά με αυτισμό") από τους Jennifer H. Foss-Feig, Duje Tadin, Kimberly B. Schauder, and Carissa J. Cascio (The Journal of Neuroscience, 8 May 2013, 33 (19): 8243-8249).

Η μετάφραση έγινε εθελοντικά για το NOESI.gr.

Σχόλια

Καλύτερη αντίληψη σε εικόνες με γρήγορη κίνηση & υψηλή αντίθεση

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Το άρθρο του Michelle Diament στο disabilityscoop.com είχε κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες, που δεν διατυπώνονταν σωστά ως προς το άρθρο που δημοσιεύτηκε από την ομάδα των ερευνητών.

Το βασικό θέμα ήταν ότι η μελέτη βρήκε ότι τα παιδιά με αυτισμό τα πήγαιναν καλύτερα (δύο φορές καλύτερη αντίληψη) σε εικόνες με γρήγορη κίνηση μεν και υψηλή αντίθεση δε! Χωρίς την υψηλή αντίθεση τα πήγαιναν χειρότερα από τους συνομήλικούς τους - αυτό είναι άλλο θέμα που σχολιάζει το άρθρο.

Το βασικό εύρημα λοιπόν ήταν όταν όταν τα ερεθίσματα χρώματος και ταχύτητας ήταν έντονα τα παιδιά με αυτισμό, αντί να μπερδεύονται είχαν καλύτερη αντίληψη. Μιλάμε για τα έντονα οπτικά ερεθίσματα - εκείνα που λ.χ. σε παιδιά με επιληψία μπορούν να προκαλέσουν κρίσεις.

Αυτό το εύρημα θα μπορούσε να "δικαιολογεί" με την αντίληψη των παιδιών σε video games (βλέπε "Ben X" την ταινία με τον μαθητή με αυτισμό που παίζει το βιντεο-παιχνίδι) και άλλες περιπτώσεις όπου υπάρχει γρήγορη κίνηση και υψηλή αντίθεση εικόνας, όπως σε ένα iPad με Retina Display*!

* ή άλλο tablet :)

like2
Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr | Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Εικόνα NOESI.gr

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr.Το Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr βασίζονται σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεργασίας, προσαρμοσμένη στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα παρέχει πρόσβαση σε εργαλεία που λειτουργούν εξ αποστάσεως, μέσω internet. Το Ψηφιακό Γραφείο μπορεί να συνδέεται και να υποστηρίζεται από τη Γραμματεία του NOESI.gr, ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό. Παρέχεται με την τεχνική υποστήριξη της Google.

Εφαρμογές του Ψηφιακού Γραφείου από το NOESI.gr.

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.

Σχετικά με τις παραπομπές στους Οδηγούς του NOESI.gr, η χρήση είναι ελεύθερη υπό τις εξής προϋποθέσεις. Είναι σημαντικό να αναφέρετε ως πηγή των πληροφοριών τη σελίδα www.noesi.gr/book εφόσον χρησιμοποιήσετε υλικό από τους Οδηγούς του NOESI.gr με οποιοδήποτε τρόπο, προφορικά ή σε έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα. Σεβαστείτε το έργο της ομάδας της νόησης στο διαδίκτυο (noesi.gr) και εξασφαλίστε στον αναγνώστη τη δυνατότητα να βρίσκει έγκυρες και ενημερωμένες πληροφορίες για θέματα υγείας και πρόνοιας. Για τον σκοπό αυτό, ενημερώνουμε τις σελίδες των Οδηγών τακτικά. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το υλικό αυτής της ιστοσελίδας ελεύθερα, εφόσον αναφέρετε την πηγή του άρθρου (λ.χ. NOESI.gr) και το όνομα του Οδηγού (λ.χ. Οδηγός διαταραχών, Οδηγός δικαιούχων, Οδηγός παρεμβάσεων, Οδηγός υπηρεσιών κ.ά.) ή το όνομα του συντάκτη και παραθέσετε ευκρινώς τη διεύθυνση της παρούσας ιστοσελίδας — χωρίς ειδική άδεια από το NOESI.gr — λαμβάνοντας υπόψη την παρακάτω άδεια χρήσης και τον Κανονισμό Λειτουργίας του www.noesi.gr.
 
cc logo  
 

Η άδεια του παρόντος άρθρου (έργου) είναι Creative Commons — Αναφορά Δημιουργού Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές (CC BY-SA 4.0). Η άδεια αυτή επιτρέπει στους άλλους να τροποποιούν το έργο αυτό και να το αναμιγνύουν με άλλα, εφόσον αποδίδουν την αναγνώριση στην πηγή (Credit) και υπαγάγουν τα νέα έργα τους στους ίδιους όρους. Όλα τα νέα έργα που βασίζονται σε αυτό το έργο θα φέρουν την ίδια άδεια, οπότε και τα οποιαδήποτε παράγωγα θα επιτρέπουν και την εμπορική χρήση.