Θα ήθελα την γνώμη σας σχετικά με λογοθεραπεία

Εικόνα Τάνια

Γειά σας. Εχω έναν γιο που είναι τώρα 4 και 3 μηνών. Εχουμε διαγνωση ΔΑΔ (στο φασμα του αυτισμού) αλλά ελαφριάς μορφής. Οταν ήταν 18 μηνων είχε μια παλλινδρομιση στην γλώσσα (εχασε 15-20 λέξεις που έλεγε) και κάποια άλλα γνωστικά που είχε κατακτήσει (χρώματα) και μέχρι τα 2.5 δεν έλεγε τίποτα. Εκεί πήραμε και την διάγνωση.

Από τότε αρχίσαμε ειδική αγωγή (που την σταμάτησε γιατί η θεραπευτριά του έκρινε οτι δεν χρειαζόταν άλλο  στα 3.5) και λογοθεραπέια αρχίσαμε πριν 10 μήνες ακριβώς (περισσυ τον Ιουλιο). Ηταν σχεδον 3.5. Τότε μιλούσε αλλά με 2-3 λέξεις η πρόταση. Τον Αυγουστο έκανε ένα μπαμ και όταν γυρίσαμε από τις διακοπές μιλουσε με ρηματα αντωνυμίες κτλ. Ουτε η λογοθεραπευτριά του δεν το πίστευε.

Ο λόγος του είναι λειτουργικός, ξεκινάει συζητησεις και γενικά δεν σταματάει πλέον. Ρωτησα την θεραπέυτρεια του και μου είπε οτι συντακτικά είναι καλός για την ηλικία του. Ακόμα είναι λιγο πίσω ο περιγραφικός του λόγος (από οτι βλεπω εγώ) αλλά μου είπαν να μην ανησυχώ.

Τωρα δουλέυουν την άρθρωση του στο σ και το δ και κάτι άλλα. Τα λέει αλλά οχι τελεια. Η ερωτηση μου προς μαμαδες και επαγγελματίες είναι οτι δεδομένου οτι δεν εχουμε και την καλύτερη οικονομική κατάσταση, και τα λεφτά του χρόνου θα πρέπει να δοθούν για τον παιδικό της μικρής (εχουμε και μια μικρουλα 2 χρονων) αξίζει να τον συνεχίσω λογοθεραπέια από Σεπτέμβρη, ή δεν χρειάζεται?

Δεν κάνει κάποια αλλη παρέμβαση, αισθητηριακά θέματα δεν έχει, είναι κοινωνικός και από οτι μου λένε ίσως τελικά να μην είναι στο φάσμα (απλά να έχει κάποια στοιχεία). Η αναπτυξιολόγος που τον είδε στην αρχή του χρόνου είπε ότι φαίνεται μια χαρά και θέλει μόνο να τον δει πριν αρχίσει σχολείο.

Εμείς θα αρχίσουμε προνήπιο αυτόν τον Σεπτέμβρη...Θα με βοηθούσαν οι αποψεις και η εμπειρία σας

Τάνια

Σχόλια

Mπράβο για την πρόοδό σας

Εικόνα Αλεξάνδρα

Νομιζω οτι ειστε μια χαρα και απο τη στιγμη που μιλαει πλεον κανονικα το παιδι θα στρωσουν ολα τα μικροπροβληματακια  στο λογο και πστευω (κατα τη γνωμη μου παντα, δεν ειμαι και ειδικος) οτι δεν πειραζει να διακοψεις την λογοθεραπεια και απο τη στιγμη που θα ξεκινησει σχολειο ωντας ηδη κοινωνικος, και ομιλητικος, θα παει παρα πολυ καλα και με τα υπολοιπα παιδακια και με τη δασκαλα του και με οσα θα μαθαινουν εκει.. Μην ξεχνας οτι ειναι εξοικειωμενος με την ολη φαση του "μαθηματος" με τις θεραπειες και ισως ειναι πιο ετοιμος απο αλλα παιδακια να ενταχθει στο σχολειο..

like0

Καλή αρχή!!! Καλή πρόοδο!!!

Εικόνα Πεγκυ

Από την εμπειρία μου ως μητέρα παιδιού 6.5 ετών με (ΔΑΔ)..θεωρώ πως καλύτεροι "ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΥΤΕΣ"από όλα αυτά τα τυπικά παιδιά που θα έρθει σε επαφή ..δεν υπάρχουν ..Μετά από διακοπές έκανε το μπαμ..και δεν το πιστεύατε ..!!Που σημαίνει πως χαλάρωσε και εκφράστηκε ..!!Σιγουρα κάποια στιγμή θα χρειαστεί να κάνετε λογοθεραπεια..Δώστε του λίγο χρόνο..Καλείται να μπει σε ένα πλαίσιο εντελώς άγνωστο για αυτό ..με άπειρα ερεθίσματα ..χωρίς παράλληλη στήριξη ..όπου πρέπει με το δικό του ιδιαίτερο τροπο να ενταχθεί ..!!Η οριοθέτηση κατα τη γνώμη μου ξεκινώντας σταδιακά ..θα βοηθήσει ,γιατί θα νιώσει ασφάλεια..σιγά σιγα θα γενικευτεί και στο σχολείο..οπότε θα καταφέρει να βγάλει αυθόρμητα ότι μπορεί ..!!!Ευχομαι ότι καλύτερο !!!ΤΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΣΑΣ...ΘΑ ΣΑΣ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ..!!ΚΑΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΩΝΑ ΣΑΣ!!

like0

Δεν ξέρω αν είστε στην Αθήνα

Εικόνα Paletacat

Δεν ξέρω αν είστε στην Αθήνα αλλά νομίζω ότι θα ήταν καλύτερα να  κλείνατε ένα ραντεβού στο Παίδων όπου υπάρχει  μια πολύ αξιόλογη ομάδα λογοθεραπείας. Ζητήστε να δείτε την κα Γιαννοπούλου. Το σχολείο βοηθάει πολυ τα παιδιά αλλά δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Καλύτερα να έχετε μια γνώμη πριν αποφασίσετε να σταματήσετε. Καλή συνέχεια!

like1

Καλή αρχή!

Εικόνα Κατερίνα Τσούμα

Γειά σας,

απο την εμπειρία μου σαν λογοθεραπεύτρια σε παιδιά στο φάσμα του αυτισμού σας απαντάω. Εφόσον οι θεραπείες που κάνετε έχουν σαν στόχο τις επικοινωνιακές δεξιότητες του παιδιού (είναι πιο σημαντικές απο την ευχέρεια της ομιλίας) καλό θα ήταν να μην διακοπούν ταυτόχρονα με την έναρξη του προνηπίου. Αυτό γιατί καλό είναι να μην γίνονται οι μεγάλες αλλαγές όλες ταυτόχρονα, ακόμα και αν το παιδί δείχνει σχετική ανοχή σε αυτές. Γενικά προτείνω σε γονείς να διατηρήσουν σταθερό το παλιό πλαίσιο (λογοθεραπείες ή άλλες θεραπείες) έτσι ώστε το παιδί να έχει υποστήριξη σε περίπτωση που δυσκολευτεί στην κοινωνικοποίηση μέσα στο σχολείο, για τους πρώτους μήνες. Αν στην πορεία φανεί οτι όλα κυλούν ομαλά τότε θα μπορούσατε ίσως να σταματήσετε για κάποιο διάστημα τις θεραπείες (με αξιολόγηση σε κάποιο χρονικό διάστημα που θα συμφωνήσετε με τη θεραπεύτριά σας) έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ένταξη στο σχολικό πλαίσιο του παιδιού.

Άλλωστε τελικός μας στόχος για όλα τα παιδιά είναι να ενταχθούν το καλύτερο δυνατό στα σχολικά τους πλαίσια, το συντομότερο δυνατό και να μην χρειάζονται άλλο τις λογοθεραπείες. 

Ελπίζω να σας βοήθησα. Καλό καλοκαίρι να έχετε! 

like0

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις

Εικόνα Τάνια

Απλά να πω ότι πάει στον Παιδικό από τα 2 του χρόνια και γενικά είναι μια χαρά απλά λίγο ζωηρός. Συμετέχει κανονικά στα πάντα, έχει κάποιους φιλους που τους θεωρεί τους κολλητους του αλλά παιζει με όλους. Στις δομιμένες δραστηριότητες οπως τις εργασίες την ζωγραφική, οταν τους διαβάζει η δασκάλα προσέχει και είναι φρόνημος, αλλά στην ελεύθερη ώρα λίγο παραενθουσιαζεται!!!!

Ισως του χρόνου να τον πάω σε Δημοσιο Προνήπιο (δεν είμαι ακομα σίγουρη) και να αλλάξει περιβαλλον αλλά νομίζω ότι θα προσαρμοστεί.

Νομίζω ότι κι εγώ θα προτιμούσα να δουλέψει την κοινωνική του νοημοσύνη γιατί αν και κοινώνικός οταν θα είναι πιο πολυπλοκες οι σχέσεις στις μεγαλύτερες τάξεις ίσως να δυσκολευτει. Πάντως από το κέντρο που είπαν από του χρόνου να αρχίσει για κοινωνικές ομάδες γιατί φέτος ήταν μικρός.

Αν δεν ήταν τα χρήματα δεν θα το σκεφόμουν. Το άλλο είναι οτι  βαριέται να πηγαίνει και στο μάθημα γιατί προτίμαει να παίξει με τον ξαδερφό του ( που μένει δίπλά) και κάθε φόρα τσακονώμαστε για να πάμε και αυτό με έχει κουράσει και εμένα και τον αντρα μου είναι αλήθεια. Τι να πείς σε ένα τετράχρονο που σου λέει: ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟ ΝΑ ΠΑΩ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΙΞΩ!!! ενώ το έχεις στείλει όλη μέρα παιδικό μεχρι τις 4 γιατί και οι δύο δουλεύετε??? (αυτες είναι οι δικές μου τύψεις)

Ευχαριστώ πάντως και συγνώμη που σας κούρασα

Τάνια

 

like1

O γιός σου έχει ΔΙΚΙΟ!!

Εικόνα kati. d

Στεναχωριέμαι πραγματικά όταν βλέπω να συνεχίζουν μανούλες να ΄΄βασανίζουν΄΄ τα παιδιά τους για το ΄΄καλό΄΄ τους. Ενα μικρό ανθρωπάκι και έχει περισσότερη λογική. Τι ζητάει? να παίξει. Πόσο δύσκολο να το καταλάβει ένας ενήλικας. Ζούμε την εποχή των θεραπευτών, στερώντας από τα παιδιά μας το παιχνίδι, με μόνο σκοπό το κέρδος του κάθε θεραπευτή που ίσως να μην είναι και γονιός. Μιλάω σαν μαμά αλλά και σαν σύμβουλος ψυχικής υγείας. Οι θεραπευτές τα παιδιά μας τα βλέπουν σαν πελάτες. Ποιός επαγγελματίας θα έδιωχνε τον πελάτη του? Πριν πολλά χρόνια έπεσα και εγώ στην παγίδα του λογοθεραπευτή  ( ο γιός μου είναι asperger), μόνο για έναν μήνα όμως, αντιστάθηκα και πήρα το μέρος του παιδιού μου που δεν ήθελε με τίποτα να πηγαίνει για λογοθεραπεία. Απο τότε ακούω σχεδόν πάντα τις επιθυμίες του και πραγματικά δεν το μετάνοιωσα. Αγαπητή Τάνια, που δεν σε γνωρίζω, άκου τον μικρούλη σου, έχει δίκιο, αυτό που χρειάζετα είναι το παιχνίδι, τώρα που είναι παιδί, κανείς θεραπευτής δεν μπορεί να αντικαταστήσει το παίξιμο με τον ξαδελφό του.

like1

Μήπως απο το άγχος μας τα "ψειρίζουμε" όλα???!!!

Εικόνα Αλεξάνδρα

Ενα παιδι που λεει στα 4 του χρονια "δεν ειναι δικαιο να παω, θελω να παιξω", δεν καταλαβαινω για πιο λογο(προσωπικα εγω,η γνωμη μου ειναι) να πηγαινει στη λογοθεραπεια.. Ολα αυτα που λες για το παιδακι σου μου φαινονται μια χαρα και νομιζω οτι ειναι ενα πολυ συνεργασιμο παιδακι και μαλιστα και μπροστα για την ηλικια του.. Ξερω οτι η συγκεκριμενη διαγνωση τρομαζει, αλλα ας μην στεκομαστε στην ονομασια της διαγνωσης.. Προσωπικα δεν νομιζω ο γιος σου να ακουμπαει καν το φασμα.. Επειδη ειναι ζωηρος?? Αλιμονο ρε παιδια.. Μη σε κραταει πισω η διαγνωση και νομιζεις οτι το παιδι ου δεν μπορει να ανταπεξελθει, αποδυκνειει ο ιδιος οτι μπορει!! Ο δικος μου ειναι στο φασμα οντως και χρειαζεται και λογο και εργο.. Αντικειμενικα! Καποιες φορες δυσανασχετει, αλλα τι να κανω?? Τωρα αρχισε να μιλαει λιγο πιο λειτουργικα, και μπορω να πω οτι αρχιζω να ελπιζω.. Αισθητηριακα θεματα εχει αρκετα, ιδιως οταν χαλαει τη διαιτα του, στο σχολειο σπανια καθεται στο "μαθημα" με τους αλλους, και σπανια συμμετεχει σε ολα, μονο σε οσα του αρεσουν και χωρις να ακολουθει ολες τις οδηγιες.. Εχουμε αρκετα θεματα γενικως και ελπιζω να ειμαστε καλυτερα οσο περναει ο καιρος γιατι πραγματικα δεν ξερω τι θα κανω, μαλλον θα επαναλαβουμε τον παιδικο γιατι δε μας κοβω για προνηπιο.. Πραγματικα εαν ηταν σε θεση να μου εκφρασει λεκτικα αυτο που νιωθει ακριβως ετσι οπως το νιωθει, δεν ξερω αν θα εβρισκα νοημα στο να συνεχισω, ειδικα απο τη στιγμη που δεν το θελει κιολας.. Μηπως και ο ιδιος βλεπει οτι δεν του προσφερει κατι και βαριεται?? Οτι εμαθε οσα ειχε να μαθει?? Στην τελικη ξεκινας και βλεπεις πως παει..

like0

Ένα παιδάκι στο Κέντρο που παμε είπε...

Εικόνα Αλεξάνδρα

"Μαμα δε φτανει που ερχομαι εδω περα??

Δεν εγινα αρκετα εξυπνος????"

Μου ηρθε να γελασω αλλα συγκινηθηκα κιολας! Πρεπει να πηγαινει πρωτη δημοτικου απο οτι καταλαβα.. Ειδες πως το πηρε?? Βεβαια η μαμα του του ειπε: "ακομα μπερδευεις τον Ιουνιο με τον Ιουλιο, οποτε δεν εισαι ακομα αρκετα εξυπνος!!" Νομιζω απαραδεκτη, γιαυτο σου λεω..

like0

Κανείς δε ξέρει καλύτερα!

Εικόνα Ο πλανήτης της Φανής

Αγαπητή Τάνια,

καλές οι γνώμες και οι "τηλε" εκτιμήσεις, αλλά κανένας δε ξέρει καλύτερα από εσάς τους ίδιους και φυσικά τη θεραπεύτρια του παιδιού.

Προσωπικά πάντα συμπεριλαμβάνω τα δεδομένα (και τα οικονομικά) όταν συζητάω ένα πρόγραμμα παρέμβασης για τους μαθητές μου, οπότε φαντάζομαι και η συνάδελφος θα πράξει το ίδιο αν το συζητήσετε παρέα με όλα τα δεδομένα! Εξάλλου, εφόσον υπάρχει εμπιστοσύνη, εκείνη θα ξέρει καλύτερα από όλους αν είναι απαραίτητη η λογοθεραπεία σε αυτή τη φάση ή μπορεί να "καλυφθεί με κάτι άλλο".

Η άρθρωση φαίνεται "παιχνιδάκι" όμως κάποιες φορές τα παιδιά εχουν τ΄σο ακατάληπτο λόγο εξαιτίας αρθρωτικών δυσκολιών που αυτό τα κρατάει πίσω, ντρέπονται και αποφεύγουν συναναστροφές. Αυτό όμως δεν είναι τίποτε άλλο από άλλη μια σκέψη και γενικότητα..μπορεί να μη συμβαίνει τοο ίδιο στο δικό σας παιδάκι!

Τέλος, να σου υπενθυμίσω / ενημερώσω σε περίπτωση που δε γνωρίζετε, υπάρχουν χρήματα που εγκρίνονται από το ταμείο για θεραπείες.. κοίταξε και αυτό ώστε να μη σε πιάσουν τύψεις ότι κάτι αφήνεις για το παιδάκι σου!

Όπως και να χει, τα παιδιά χρειάζονατι ευτυχισμένους γονείς, στήριξε την απόφασή σου (μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια) και προχώρα. Υπάρχει η δυνατότητα για  διορθώσεις και αλλαγές στο μέλλον!

Καλή σας συνέχεια!
Φανή

like0
Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr | Τι είναι και πώς λειτουργεί;

Εικόνα NOESI.gr

Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr.Το Ψηφιακό Γραφείο ® NOESI.gr βασίζονται σε μία διαδικτυακή πλατφόρμα τηλεργασίας, προσαρμοσμένη στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Η πλατφόρμα παρέχει πρόσβαση σε εργαλεία που λειτουργούν εξ αποστάσεως, μέσω internet. Το Ψηφιακό Γραφείο μπορεί να συνδέεται και να υποστηρίζεται από τη Γραμματεία του NOESI.gr, ώστε να εμπλουτίζεται διαρκώς με νέο υλικό. Παρέχεται με την τεχνική υποστήριξη της Google.

Εφαρμογές του Ψηφιακού Γραφείου από το NOESI.gr.

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.

Τι είναι και τι παρέχει το Δίκτυο επαγγελματιών (SPECIALS)

Λογότυπο Δικτύου επαγγελματιών SPECIALS ® NOESI.gr.Επαναφέρουμε τον κατάλογο επαγγελματιών, γνωστό με τον διακριτικό τίτλο Δίκτυο SPECIALS®. Ένα δίκτυο διαπιστευμένων μελών εξειδικευμένων σε διάγνωση και αξιολόγηση, εκπαίδευση - αποκατάσταση, υποστήριξη - συμβουλευτική, στους τομείς της ειδικής αγωγής, υγείας και πρόνοιας.

Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Μάθετε περισσότερα.
Εικόνα συνδέσμου προς επίσκεψη.​ Βρείτε επαγγελματία.

Διαφήμιση — Ζητήστε προσφορά
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.