Ειδικό σχολείο ή τμήμα ένταξης

Εικόνα Atsival

Θα ήθελα τι γνώμη σας. Ο γιος μου με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή επανέλαβε φέτος την μεγάλη νήπια σε τμήμα ένταξης. Δεν έχει λόγο αλλά ξέρει να επικοινωνεί με το σύστημα PECS και για αυτιστικός είναι πολύ κοινωνικός. Φέτος τίθεται το μεγάλο ερώτημα της πρώτη δημοτικού. Πιστεύω ότι το παιδί μου πρέπει να πάει σε ένα προστατευόμενο περιβάλλον για να μην το υποβάλλω σε όλες αυτές τις αρνητικές καταστάσεις που έχω κατά καιρούς διαβάσει εδώ στο φόρουμ. Το θέμα είναι ότι στην περιοχή μας υπάρχει ένα ειδικό σχολείο το οποίο δεν με εμπνέει καθόλου εμπιστοσύνη, με πολλές οργανικές θέσεις κενές, ανθρώπους που δεν ασχολούνται και πολύ με τα παιδιά και με αρκετά βαριά περιστατικά (έτσι άκουσα). Φοβάμαι ότι ένα τέτοιο περιβάλλον θα μπορούσε να φέρει ένα πισογύρισμα σε όλη την συμπεριφορά του παιδιού μου. Δεν θα έχει να βλέπει και να μιμείται ¨φυσιολογικά¨ παιδιά και έτσι να κάνει βήματα μπροστά. Αντίθετα μία εγγραφή σε ένα κανονικό σχολείο για ένα παιδί που δεν έχει λόγο και αρκετές δυσκολίες νομίζω ότι θα με έφερνε αντιμέτωπη με γονείς, δασκάλους, διευθυντή σχολείου κλπ. Και μάλλον στο στόχαστρο θα έμπαινε και το παιδί μου.

Αξίζει να το βάλω σε αυτήν την διαδικασία για να βρίσκεται σε ένα πιο φυσιολογικό περιβάλλον;

Μήπως όλο αυτό το εγχείρημα θα προκαλέσει μόνο κρίσεις θυμού, νεύρα και αναστάτωση στο παιδί μου και θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα; Θα ήθελα την γνώμη κάποιων που έχουν περάσει από αυτήν την δοκιμασία που ενδεχομένως να με βοηθούσε να αποφασίσω για το καλύτερο του παιδιού. Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Σχόλια

Τμήμα Ένταξης ή Ειδικό Σχολείο - Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας

Εικόνα Τσουμπάρη Ιωάννα
Σκεφθείτε το συμφέρον του παιδιού σας ανεξάρτητα απο δομές. Σκεφθείτε ποιο περιβάλλον θα ήταν περισσότερο λειτουργικό και αποτελεσματικό για την ανάπτυξή του. Βγείτε απο το πλαίσιο και φαντασθείτε οτι το παιδί σας φοιτά σε κάποια απο αυτές τις δομές. Ποιο περιβάλλον του ταιριάζει και του αξίζει περισσότερο; και πριν αποφασίσετε σκεφθείτε οτι την ποιότητα δεν την αποκτούν οι θεσμοί μόνοι τους, αλλά οι άνθρωποι δίνουν αξία και νόημα στους θεσμούς. Επιλέξτε τη δομή που θα φοιτήσει το παιδί σας με κριτήριο το συμφέρον του. Δεν είμαι γονέας, είμαι ειδική παιδαγωγός που εργάζεται σε ειδικό σχολείο και αυτή είναι η δική μου οπτική.
like0

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα...

Εικόνα galani maria
Μήν διανοηθείς να στείλεις το παιδί σε κανονικό σχολείο. Θα του δημιουργήσεις περισσότερα προβλήματα από όσα ήδη έχει. Τα παιδιά όταν δεν βιώνουν στο οικογενειακό τους περιββάλον παρόμοια προβλήματα είναι οι χειρότεροι κριτές. Όσο για το ειδικό σχολείο λυπάμαι που σου το λέω αλλά παντου τα ίδια χάλια είναι. Ότι περσσεύει από διδακτικό προσωπικό το στέλνουν σ΄αυτους τους χώρους. Άσχετα εάν αξίζουν να βρίσκονται δίπλα στα δικά μας αγγελούδια.
like0

Συμφωνώ δεν πρέπει να πας το παιδί σε δημόσιο κανονικό σχολείο

Εικόνα ιωαννα
Συμφωνω. Δεν πρεπει να πας το παιδι σε δημοσιο κανονικο σχολειο... Θα τ δημιουργησεις περισσοτερα προβληματα ετσι και επιπλεον το ιδιο το παιδι θα νιωσει τον ρατσισμο και τις κοροιδιες των αλλων παιδιων. Σου συνιστω να το πας σε ενα ειδικο δημοτικο!
like0

Ναι να πάει στο δημόσιο σχολείο αλλά με προϋποθέσεις

Εικόνα Νικολέττα Μωραΐτη
Έχω ένα γιο με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή πηγαίνει στην πρώτη δημοτικού. Και θα ήθελα να σου συστήσω πριν κάνεις οτιδήποτε να μιλήσεις η ίδια με τον διευθυντή και τους δασκάλους του σχολείου. Να δεις με τι ενδιαφέρον θα δουν το πρόβλημά σου και πώς θα σε αντιμετωπίσουν εσένα, αν είναι ενημερωμένοι για τέτοια περιστατικά και πως θα κινηθούν εκείνοι πρώτα γιατί τα παιδιά είναι μιμιτές μας και το σίγουρο είναι ότι αν το προσωπικό του σχολείου έχει την διάθεση να βοηθήσει ένα τέτοιο παιδί τότε και τα παιδιά κατ' επέκταση θα μιμιθούν τους μεγάλους και θα το εντάξουν στην κοινωνία τους. Εγώ βρήκα μεγάλη βοήθεια από τον διευθυντή και τους δασκάλους, με βοήθησαν με την παράλληλη στήριξη για την χρονιά που πέρασε και έκαναν και τις κατάλληλες ενέργειες για να έχει και του χρόνου παράλληλη στήριξη. Εγώ είμαι από τους τυχερούς γονείς σε αυτό το κομμάτι, σου εύχομαι να σταθείς κι εσύ τυχερή και να βρεις ανθρώπους για να σε στηρίξουν όπως βρήκα κι εγώ. Σου εύχομαι ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ. ΥΓ. Και μην ξεχνάς εμείς ξέρουμε τα παιδιά μας καλύτερα απ' τον καθένα, εσύ ξέρεις πως θα το αντιμετωπίσει το παιδί σου το δημόσιο σχολείο και θα στο πει το ίδιο το παιδί σου, αν όχι με λόγια με τα μάτια του, και την συμπεριφορά του γενικότερα.
like0

Ο καλός δάσκαλος

Εικόνα akis tolias
ΘΑ ΣΑΣ ΠΡΟΤΕΙΝΑ ΝΑ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙΤΕ ΕΝΑ ΚΑΛΟ ΤΜΗΜΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ! ΡΩΤΕΙΣΤΕ ΑΛΛΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΑΣΚΑΛΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ! ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΟΨΕΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΑΙΔΙΑ ! ΤΣΕΚΑΡΕΤΕ ΤΟΝ ΕΙΔΙΚΟ ΔΑΣΚΑΛΟ,ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΑΣΚΑΛΟ ΤΗΣ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΠΡΙΝ ΤΟΥ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΕΙΤΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΑΣ ! Η ΠΕΙΡΑ ΜΟΥ ΣΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΤΑΞΗΣ ΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΑΝ Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΕΙΝΑΙ "ΚΑΛΟΣ" ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ! ΕΠΙΣΗΣ ΝΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΑΠΟΔΕΧΕΤΑΙ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ !!! ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΖΟΥΜΕ ΑΛΛΩΣΤΕ ! Υ.Γ. ΕΑΝ ΔΕ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΑ ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΩ ! Α.Κ. ΤΟΛΙΑΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ
like0

Κριτικές για ειδικό σχολείο

Εικόνα Μαρία Ευθυμίου

Καλησπέρα σας! Εργάζομαι ως λογοθεραπεύτρια σε ένα κέντρο στην Αθήνα. Θα μπώ κατευθείαν στο θέμα... Ένα από τα παιδάκια που έχω αναλάβει έχει Νοητική Καθυστέρηση, όμως φοιτά σε κανονικό σχολείο. Αντιμετωπίζει πολύ μεγάλες δυσκολίες στον μαθησιακό τομέα αλλά κυρίως στην αλληλεπίδρασή του με τους συμμαθητές του (μιας και τα άλλα παιδάκια καταλαβαίνουν πως είναι διαφορετικός και όλοι γνωρίζουμε πόσο σκληρα μπορούν να γίνουν τα παιδιά σε αυτή την ηλικία). Του χρόνου θα πάει στη Γ΄ τάξη Δημοτικού. Η άποψή μου είναι πως πρέπει να πάει σε ειδικό σχολείο. Ωστόσο έχω ακούσει πάρα πολλά για τα ειδικά σχολεία της Αθήνας (δεν σπούδασα Αθήνα). Δεν μπορώ να στείλω το παιδάκι σε ένα πλαίσιο χειρότερο από αυτό που είναι. Πως μπορώ να μάθω κριτικές για τα ειδικά σχολεία της Αθήνας; Μηπως υπάρχει κάποιος που μπορεί να μου προτείνει κάποιο ή να με αποτρέψει από το να απευθυνθώ σε κάποιο άλλο; Ευχαριστώ πολύ εκ των προταίρων.

like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.