Σύνδρομο κατακράτησης αναπνοής και επιληψία

Εικόνα λεγκω
Μου πήρε καιρό να αποφασίσω αν πρέπει να γράψω ή όχι. Δεν θέλω να απασχολήσω γονείς που έχουν να παλέψουν με τα παιδια τους με πολύ σοβαρά ζητήματα υγείας. Όμως επειδή προσπαθώ να βγάλω άκρη, το πήρα αποφαση να γράψω. Ο μεσαιος μου πιτσιρικάς, 2χρ. και9μ., ξεκίνησε να κάνει κρατήματα αναπνοής απο 7 μηνών. Παρόλο που είναι λίγο τρομαχτικά στην αρχή (μελάνιασμα, τινάγματα σε χέρια και πόδια, τοξο το σωματακι, στο τέλος λιποθυμία και μετά συνήθως ύπνο) μας είπαν ότι δεν είναι τίποτα αρκεί να μην χτυπήσει όταν λιποθυμάει και πάντα να ξεκινάει με αφορμή κάτι. Δύο επεισόδια δεν είχαν εμφανώς λόγο και στο ένα άργησε να συνέλθει. Κάναμε εισαγωγή όλες οι εξετάσεις βγήκανε καθαρές αλλά κρατήσανε ένα ενδεχόμενο για επιληπτικη κρίση και μας δώσανε να έχουμε υποθετά. Έκανε εκείνη την περίοδο μέχρι και τρια κρατήματα την ημέρα. Πήρε σίδηρο γιατί του βρηκανε σιδεροπενικη αναιμια. 1,5 χρονών κάνει κράτημα και μετά κάνει άτυπη, όπως μας το είπανε, επιληπτική κρίση... σταμάτησε να επικοινωνεί, τα μάτια ήταν προς τα πάνω και κουνιοντουσαν μόνο οι βολβοι δεξια-αριστερα, κράτησε γύρω στο πεντάλεπτο, μπορεί και κανα λεπρο λιγοτερο. Επειδή ήταν η πρώτη τέτοια κρίση δεν κατάφερα να χρονομετρήσω ακριβώς. Απο τότε πέρασε ένας χρονος χωρις άλλη επιληπτικη κρίση και μια φορά το μήνα κανα κράτημα με λιποθυμία. Το καλοκαίρι μια βδομάδα στο κάμπινγκ επειδή δεν κοιμότανε μεσημέρι και κουραζότανε άρχισε πάλι να κάνει κάθε μέρα κρατήματα. Είπε ο κύριος Βουδρης που τον παρακολουθει να κάνει εγκεφαλογράφημα. Αυτή τη φορά το εγκεφαλογράφημα έδειξε ότι υπάρχει ευαισθησία σε επιληπτικές κρίσης. Ρώτησα γιατί κάνει κρατήματα όταν είναι κουρασμένος αφού δεν είναι νευρολογικής φύσης. Μας είπε ότι υπάρχει περίπτωση ενώ κανονικά τα κρατήματα δεν συνδέονται με την επιληψία, στην περίπτωση του νικόλα να πυροδοτουν μικρές επιληπτικές κρίσεις. Το παρακολουθούμε και μπορεί αν συνεχίσει να ξεκινησει αγωγη. Σκεφτόμουνα να πάρω και άλλη μία γνώμη παρόλο που είμαι πολύ ευχαριστημενη με τον κύριο βουδρη. Προσπαθούσα να βρω τον κύριο ντινόπουλο αλλά δεν απαντάνε τα τηλεφωνα. Έχει συμβει σε κάποιο άλλο παιδάκι κάτι αντίστοιχο; Δεν μπορώ να καταλάβω αν τελικά ο μικρός έχει επιληψία ή δεν έχει. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Ελένη

Σχόλια

Kράτημα αναπνοής

Εικόνα anna kal
Όσον αφορά το συνδυασμό με επιληπτική κρίση δεν γνωρίζω. Όσον αφορά το κράτημα αναπνοής αναφέρω το εξής: Μια φίλη μου που γνωρίζει ότι ο γιος μου παρακολουθείται από παιδονευρολόγο λόγω της εγκεφαλικής παράλυσης, μου ζήτησε πέρσι να ρωτήσω το εξής: Η κόρη της,τότε τρισήμισυ ετών, κρατούσε μερικές φορές την αναπνοή της σε σημείο που μελάνιαζε. Την πρώτη φορά που έγινε τρελάθηκαν γιατί δεν ήξεραν τι συμβαίνει. Τις επόμενες παρακολούθησαν το φαινόμενο προσεχτικά και κατάλαβαν ότι συνέβαινε με συγκεκριμένες αφορμές, τις οποίες δεν θυμάμαι τώρα, αλλά αν θέλετε μπορώ να ρωτήσω. Καθώς περνούσε ο καιρός έμαθαν να αναγνωρίζουν πότε πάει το παιδί να κρατήσει την αναπνοή του, ώστε να το αποτρέπουν. Δεν θυμάμαι ακριβώς τα σημάδια που έδειχναν ότι ξεκινάει κράτημα αναπνοής, αλλά μπορώ επίσης να ρωτήσω, αν θέλετε. Ρώτησα λοιπόν την παιδονευρολόγο για το κοριτσάκι αυτό αναφέροντας όλα τα παραπάνω και μου είπε ότι πρόκειται για νευρολογικό φαινόμενο,αλλά ας το πούμε ΄΄καλής φύσεως΄΄, το οποίο μεγαλώνοντας περιορίζεται και εντέλει εξαφανίζεται. Πρακτικά τώρα, οι γονείς της μικρής έδωσαν βάση στο να αναγνωρίζουν τα σημάδια ότι έρχεται το κράτημα, ώστε να το αποτρέπουν. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω ρωτήσει πρόσφατα αν συνεχίζει να συμβαίνει αυτό, αλλά και η μητέρα δεν μου έχει αναφέρει τίποτα, οπότε θεωρώ ότι το θέμα έχει θετική εξέλιξη. Τώρα που μου το θυμίσατε θα ρωτήσω πώς πάει. Ίσως τώρα η δική σας περίπτωση να είναι κάπως διαφορετική. Νομίζω δεν βλάπτει μια επίσκεψη και σε έναν άλλο γιατρό, κυρίως για πληροφορίες για την πρακτική αντιμετώπιση της κατάστασης. Ελπίζω να βοήθησα λίγο.
like1

Κράτημα αναπνοής

Εικόνα Ρήνα
Καλημερα, θυμηθηκα κι εγω μια περιπτωση κρατηματος αναπνοης πριν περιπου 15 χρονια... Το παιδακι οποτε πηγαινε να κλαψει εντονα και αποτομα, δηλ μετα απο κτυπημα η επειδη του κατεστρεψαν πχ ενα παιχνιδι η επεφτε κατω η τρομαζε, με το που ξεκιναγε να κλαψει κρατουσε την αναπνοη του αρκετα και μελανιαζε και χρειαζοταν η να το χαστουκισεις η να το γυρισεις νομιζω αναποδα για να παρει αναπνοη. Κανα δυο φορες μαλιστα λιποθυμισε και ανεστραφησαν τα ματια του και δεν ανεπνεε καθολου. Δεν θυμαμαι πως το συνεφεραν νομιζω το αναποδογυρισαν αλλα δεν ειμαι σιγουρη. Αυτα μεχρι περιπου τα 4. Δεν ακουσα να το συσχετισουν με επιληψια, καποιο συνδρομο ανεφεραν που μεγαλωνοντας θα εκλειψει. Ετσι και εγινε. Το φαινομενο αραιωσε και σταματησε οταν το παιδι καταλαβε οτι δεν επρεπε να κλαιει με το παραμικρο και οτι υπαρχουν κι αλλοι τροποι να παρει αυτο που θελει. Τωρα ουτε που το θυμουνται. Παρακολουθειστε το και νομιζω οτι ολα θα πανε καλα.θυμαμαι καποιος γιατρος τους ειχε μιλησει για κακη οξυγονωση του εγκεφαλου λογω εμβρυουλκου.
like0

Για το σύνδρομο κατακράτησης αναπνοής και την επιληψία

Εικόνα λεγκω
Σας ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας. Η αλήθεια είναι ότι το σύνδρομο κατακράτησης αναπνοής δεν με απασχολεί γιατί δεν έχει κάποιο κίνδυνο παρόλο που είναι τρομαχτικο, αρκεί να μην σου χτυπήσει το παιδι πέφτοντας. Ισχύει ότι μέχρι 4-5 σταματάει απο μόνο του. Δεν νομίζω ότι ισχύει ότι αν το χαστουκίσεις ή το πετάξεις στον αέρα ή το γυρίσεις ανάποδα ότι σταμάτάει. Το καλύτερο είναι να το συγκρατήσεις για να μη χτυπήσει όταν κάνει τους "σπασμους" και λιποθυμάει και μετά ή να το αφήσεις να κοιμηθεί ή να ξεκουραστεί λίγο και μετά να συνεχίσει το παιχνίδι. Αν δεν δείχνεις πανικό και άγχος αυτο σιγά σιγά μειώνεται. Το σύνδρομο κατακράτησης αναπνοής δεν συνδέεται με την επιληψία... στον μικρό μου όμως μπαίνει ένα παραθυράκι ότι λόγο της ευαισθησίας του στην επιληψία ότι μπορεί ένα τέτοιο κράτημα κάποιες φορές να πυροδοτεί μικρές επιληπτικές κρίσεις. Αυτό όμως απ'οτι καταλαβαίνω δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ή τουλάχιστον όχι ακόμα. Εμένα τα ερωτηματικά μου μπήκανε επειδη πλέον τα κρατήματα τα κάνει (με λόγο πάντα) όταν είναι πολύ κουρασμένος (άυπνος). Όταν είναι ξεκουραστος όσο και να κλάψει, χτυπήσει, τσαντιστει δεν κάνει κράτημα κι ας μελανιάζει απ'το κλάμα, όταν όμως είναι παρα πολύ κουρασμένος με μικρή αφορμή μπορεί να κάνει κράτημα. Εκλεισα ραντεβου και με τον κύριο Ντινόπουλο να πάω μαγνητικές, εγκεφαλογραφήματα και εξετάσεις αίματος να μας πει κι αυτός μία γνώμη. Μου είπανε ότι τα εγκεφαλογραφήματα μπορεί να διαβαστουν διαφορετικά απο τους γιατρους ισχύει; Δηλαδή μπορει τις ενδείξεις επιληπτικών κρίσεων να μην τις δει ο άλλος γιατρός; Και αν ναι ποιον εμπιστεύεσαι;
like0

Δεν ξέρω που να γράψω είμαι πελαγωμένη

Εικόνα λεγκω
Δεν ξέρω που να γράψω είμαι πελαγωμένη. Είχαμε πάει στον κ. Ντινόπουλο όπου εξετασε τον μικρό και μας είπε ότι είναι φυσιολογικός. Το εγκεφαλογράφημα το βρήκε μια χαρά αλλά στη μαγνητική βρήκε ότι υπήρχε δυσπασια του κάτω μερους του εγκεφαλου, οριακό chiari I και μπορεί αυτό να δημιουργούσε τα κρατήματα. Εκείνος δεν έβλεπε το θέμα της επιληψίας. Το ξεκάθαρο επιληπτικό επεισόδιο που είχε κάνει το συνέδεσε με τη γαστρεντερίτιδα που είχε περάσει ο μικρός. Άρα το παρακολουθούμε και αν ενταθούν, ή τροποποιηθούν πάμε πάλι για μαγνητική. Και οι δυο νευρολόγοι συμφωνουν ότι δεν είναι απλό συνδρομο κατακράτησης αναπνοης και ότι μάλλον συνδέεται με κάτι άλλο. Σημερα στις κουνιες, έκανα κουνια την μπέμπα και τον βρήκε ο μεγάλος μου γιος, ξαπλωμένο στην κουνια μελανιασμένο να κάνει σπασμους. Τον πήρα αγκαλια όπου κατουρήθηκε και λιποθύμησε. Όταν ξύπνησε, τον ρώτησα πολλές φορές αν χτύπησε αλλά το μόνο που μου έλεγε είναι οτι κατουρήθηκε. Απωλεια ούρων απ'οσο ξέρω δεν υπάρχει στο κράτημα. Απ'την άλλη εδώ και καιρό έχω παρατηρήσει ότι τρεχουν τα σαλάκια του. Τα δόντια τα έβγαλε μεχρι 15 μηνων και τους τελευταίους φρονιμήτες στο 2χρονο. Τώρα είναι σχεδόν 3 είναι λογικό να έχει σιελοροια; Δεν είμαι αγχωτική με τα παιδιά αλλά δεν μπορώ να μη σκέφτομαι ότι μπορεί τελικα να είναι κάτι που χρειαζεται θεραπεία κι εμείς να μην το έχουμε εντοπίσει. Και η αλήθεια είναι ότι και οι δύο οι νευρολόγοι είναι επιφυλακτικοί, κανείς απ'τους δύο δεν μας είπε ότι είμαστε υπερβολική ή να επαναπαφθουμε. Συγνώμη για το κατεβατο.
like1

Εμένα το παιδί μου ειναι τώρα 3 μηνών

Εικόνα maria sakellaropoulou
Εμενα το παιδι μου ειναι τωρα 3 μηνων... νεογεννητο εκανε σπασμους και νοσηλευτηκε στο παιδων για 40 μερες νομιζαν οτι το παιδι εχει επιληψια αλλα τους ενοχλουσε το γεγονος οτι ολες οι εξετασεις ηταν καθαρες...τελικα αποφασισαν οτι η μικρη μου εχει Υπερεκπληξια...τρομαζει δλδ πιο ευκολα απο τα υπολοιπα παιδια 2 μηνων τρομαξε με κατι και επαθε κριση κατακρατης αναοπνοης...ειπα...αυτο ηταν την χανω...τρρλαθηκα απο την τρομαρα μου την βουτηξα απο τα ποδια κ την γυρισα αναποδα...αυτο ηταν συνηλθε....επισης μου ειπε η νευρολογος οτι αν το ξανα παθει να πιανω τα ποδια της και να φερνω τα δονατα στην κοιλια της και να τα πιεζω .....τρομαχτικο παντως για ολους!!!!!!!
like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.