Ταξίδι στο Option Institure (Son-Rise Program - Start up) [εμπειρία γονέων]

Εικόνα Κωνσταντίνος Λουίζος

Απορίες, προβληματισμοί, ανησυχία για την επόμενη ημέρα, έρευνα στο διαδίκτυο για το τι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε στο παιδί μας.

Κάθε ημέρα που περνά, την θεωρούμε ως χαμένη γιατί δεν μπορούμε να βοηθήσουμε το κορίτσι μας στον αγώνα της με το τέρας του αυτισμού. Πώς θα καταφέρουμε να την φέρουμε στον δικό μας κόσμο, να μας δείξει πως μας αγαπά και πως μας καταλαβαίνει;

Τον Οκτώβριο του 2011 μέσω ενός περιοδικού για τον αυτισμό, μαθαίνουμε για πρώτη φορά για το πρόγραμμα SON-RISE (www.autismtreatmentcenter.org) και παρακολουθώντας τα πολλά videos που έχουν αναρτήσει, μπαίνουμε στην διαδικασία να σκεφτούμε πολύ σοβαρά να κάνουμε το μεγάλο ταξίδι στην Αμερική για να μάθουμε από πρώτο χέρι με ποιον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας.

Έπειτα από αλλεπάλληλα Ε-mails και τηλεφωνικές κλήσεις με τους ανθρώπους του Ινστιτούτου κι έχοντάς μας τελικά παράσχει μία γενναία χρηματοδότηση για να μπορέσουμε να τους επισκεφτούμε, βρισκόμαστε μέσα του Φλεβάρη του 2012 στο αεροπλάνο που θα μας ταξιδέψει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Φτάνοντας στο OPTION INSTITUTE, η φιλοξενία είναι κάτι παραπάνω από υπέροχη. Ένα γαλήνιο τοπίο μας υποδέχεται, το οποίο μας προετοιμάζει για αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει. Το ινστιτούτο είναι φτιαγμένο σε μία τεράστια έκταση γεμάτη με δέντρα, λίμνες και πανέμορφα κτήρια.

Ξέρουμε πως με όποιον άνθρωπο του Ινστιτούτου κι αν μιλήσουμε, θα μας εξηγήσει τα πάντα με χαμόγελο και με γλυκύτητα. Γνωρίζουν προφανώς όλοι πως το ταξίδι ενός γονέα στον τόπο τους, είναι πάνω απ’ όλα ένα ταξίδι στο μέσα μας...

Γνωρίζουμε πολλούς ανθρώπους - γονείς παιδιών με αυτισμό από 16 διαφορετικές χώρες. Όλοι μιλάμε τα αγγλικά, αλλά επιπλέον όλοι μας έχουμε κάτι κοινό. Την αγάπη μας για τα παιδιά μας και το τεράστιο ενδιαφέρον μας να μάθουμε πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι γονείς, έτσι ώστε να τα βοηθήσουμε.

Ξεκινούν τα σεμινάρια (8 ώρες την ημέρα) με ομιλητές την κόρη των δημιουργών του OPTION INSTITUTE κι αδερφή του πρώην αυτιστικού Raun Kaufman και τον σύζυγό της. Εξαιρετικοί ομιλητές, πράοι, πάρα πολύ καλά προετοιμασμένοι στο τι θα μας πουν και πώς, γονείς παιδιού που επίσης έχουν καταφέρει να το ‘τραβήξουν’ εκτός του αυτισμού. Η μεγάλη αίθουσα που γίνονται τα σεμινάρια, αλλά γενικότερα κι όλο το κτήριο, αποπνέουν μία καταπληκτική ηρεμία. Ξεχνάς τα πάντα κι αφοσιώνεσαι σε αυτά που ακούς ακολουθώντας ταυτόχρονα ασυνείδητα το μονοπάτι που θα σε φέρει πολύ πιο κοντά στο παιδί σου. Ογδόντα άτομα μέσα στον ίδιο χώρο, γελάμε μαζί, κλαίμε μαζί, προβληματιζόμαστε μαζί, κάνουμε διάφορες ασκήσεις μαζί. Είναι υπέροχο να αισθάνεσαι πως είσαι στην ουσία ίδιος με οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο απ’ όπου κι αν προέρχεται αυτός. Στα διαλείμματα έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε παρέα με ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο, να ανταλλάξουμε απόψεις, να μάθουμε για την χώρα τους, για το πώς βοηθούν το παιδί τους, να εμπνευστούμε και να εμπνεύσουμε αγάπη, κατανόηση και απόλυτη αποδοχή της κατάστασής μας και βέβαια πάνω απ’ όλα του παιδιού μας. Αγάπη χωρίς φραγμούς είναι συνεχώς η φράση που ακούμε από τους ομιλητές.

Επίσης, στα μεγάλα διαλείμματα κάνουμε μεγάλες βόλτες, απολαμβάνοντας το πανέμορφο τοπίο, την ηρεμία του και την λιτή ομορφιά του. Είναι σαν να έχεις πάει για διαλογισμό διαρκείας, σαν να ξαναβρίσκεις τον χαμένο σου εαυτό και παράλληλα τα όμορφα συναισθήματα που νόμιζες πως είχαν χαθεί μέσα στην καθημερινότητα, το άγχος και την πίεση.

Θα μπορούσα να μιλάω για ώρες για το μεγάλο αυτό ταξίδι μας, για την ανεπανάληπτη εμπειρία, η οποία όχι μόνο μας θύμισε ποιοι είμαστε και πού πάμε, αλλά ήρθε να μας δηλώσει πως καθένας από εμάς είναι μοναδικός, πως τα πάντα μπορούν να γίνουν αρκεί να το πιστέψουμε, πως το ταξίδι της ζωής και το ταξίδι του αυτισμού αποτελούν κάθε στιγμή μία πηγή χαράς, αισιοδοξίας, σεβασμού στην διαφορετικότητα κι αλτρουισμού.

Για να μην σας κουράζω περισσότερο, είμαι στην διάθεση καθενός να πούμε περισσότερα για το ταξίδι μας αυτό, το τι αποκομίσαμε, τι εφαρμόσαμε και τι συνεχίζουμε να προσφέρουμε στο παιδί μας.

Κωνσταντίνος Λουίζος
Τηλ.: 697**1557
E-mail: 
ko**os@gmail.com

Tip!

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για το μέθοδο SON-RISE στον Οδηγό παρεμβάσεων του NOESI.gr στη σελίδα: www.noesi.gr/book/intervention/sonrise

Σχόλια

Son Rise πρόγρσμμα

Εικόνα Τίνα Σταύρου

Χαίρετε!

Θα ήθελα παρακαλώ πολύ να σας ρωτήσω αν η ηλικία των 8 ετών είναι απογορευτική για την εκπαίδευση SON-RISE 

Με εκτίμηση

like1

Τι εξέλιξη είχε το παιδάκι

Εικόνα Eleftheria

Τι εξέλιξη είχε το παιδάκι σας; Σε ποιές ηλικίες απευθύνεται το πρόγραμμα;

like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.