Σύνταξη αναπηρίας σε περίπτωση συνδρόμου Down

Εικόνα ΜΑΡΙΖΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ

Καλησπέρα και συγχαρητήρια προς άπαντες για το έργο δημιουργίας και συνεχούς ενημέρωσης της παρούσας σελίδας. Η ανείπωτη ταλαιπωρία από Υπηρεσία σε Υπηρεσία και η ευκολία με την οποία οι διάφοροι υπάλληλοι με μια ίσως αυθαίρετη απάντηση αποκλείουν άτομα με πραγματικές ανάγκες από κοινωνικές παροχές με οδήγησε σε προσωπική έρευνα.

Πρόκειται για περίπτωση ατόμου, 40 ετών πλέον, από το στενό οικογενειακό περιβάλλον πάσχοντος εκ της γεννήσεώς του από σύνδρομο Down. Πέρασε από επιτροπή ΚΕΠΑ? και αξιολογήθηκε με ποσοστό αναπηρίας 67% και μέτρια νοητική υστέρηση Δ.Ν.<45 εφ' όρου ζωής?.

Από το 2008 είναι άμεσα ασφαλισμένο στον ΟΓΑ, και γι' αυτό κατατέθηκαν τα χαρτιά για σύνταξη αναπηρίας το έτος 2013. Τον Ιούνιο του 2016 ήλθε η απορριπτική απάντηση με την αιτιολογία ότι η επέλευση της αναπηρίας (έτος 1976, οπότε και γεννήθηκε) είναι προγενέστερη της ασφάλισης (έτος 2008). Οι διατάξεις που επικαλείται ο ΟΓΑ είναι πειστικές αλλά διερευνούμε την δυνατότητα ένστασης, μήπως και καταφέρουμε κάτι. Στο μεταξύ απευθυνθήκαμε και στην Πρόνοια γιατί η οικονομική κατάσταση είναι πιεστική και ο χρόνος που χρειάζεται για να λυθεί (εάν λύνεται) το θέμα από τον ασφαλιστικό φορέα είναι απρόβλεπτα μακρύς. Φυσικά η απάντηση που λάβαμε και από την Πρόνοια ήταν αρνητική γιατί η πάσχουσα είναι άμεσα ασφαλισμένη. 

Για να συγκεκριμενοποιήσω το ερώτημά μου, καθώς το ιστορικό είναι μακροσκελές: 

1) Η περίπτωσή μας υπάγεται στην έννοια του δικαιούχου προνοιακού επιδόματος λόγω άμεσης ασφάλισης χωρίς ασφαλιστικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης;

2) Υπάρχει κάποια εναλλακτική που δεν έχουμε σκεφτεί; Δυστυχώς τα οικονομικά περιθώρια της οικογενείας έχουν εξαντληθεί και οι γονείς είναι σε μια ηλικία που οι δυνάμει τους εγκαταλείπουν και φοβούνται για την τύχη της πάσχουσας. 

Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας.     

Σχόλια

Ασφάλιση στον ΟΓΑ για άτομο με σύνδρομο Down

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Να σας ρωτήσω κάτι;

Το τελευταία χρόνια, οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ καταβάλλουν ασφάλιστρα. Η άμεση ασφάλιση στον ΟΓΑ πώς προέκυψε; Είναι αγρότισσα, κάτοικος σε κάποιο χωριό ή σχετικό, έχει κάποια αγροτική περιουσία;

Εάν ναι κάτι από τα παραπάνω, αυτό που καταλαβαίνω είναι ότι θα δικαιούται σύνταξη εφόσον συμπληρωθεί το απαραίτητο έτος (αρκετά αργότερα στην ηλικία της). 

Από όσο γνωρίζω, εφόσον είναι άμεσα ασφαλισμένο κάποιο άτομο σε κάποιο Ταμείο, τεκμαίρεται ότι το άτομο έχει εισόδημα, επομένως η Πρόνοια δεν χορηγεί επίδομα.

Ο ΟΓΑ για να δώσει σύνταξη σε ασφαλισμένο θέλει τις εξής προϋποθέσεις:

– Έγινε ανάπηρος σε ποσοστό τουλάχιστον 67% λόγω παθήσεως ή βλάβης ή εξασθένησης σωματικής ή πνευματικής μεταγενέστερης της υπαγωγής στην ασφάλιση, που θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα (1) έτος κατά ιατρική πρόβλεψη.

– Έχει πραγματοποιήσει χρόνο ασφάλισης και καταβολής εισφορών πέντε (5) ετών, από τα οποία δύο (2) έτη μέσα στη πενταετία που προηγείται του έτους που έγινε ανάπηρος ή έχει πραγματοποιήσει δεκαπέντε (15) έτη ασφάλισης και καταβολής εισφορών.

Νομίζω ότι το δεύτερο σας "κόβει"! Και υπολογίζεται το δικαίωμα σύνταξης από το 2008 (εφόσον καταβάλλονταν εισφορές) έως συν 15 έτη.

Το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι εάν το 67% προκύπτει συνδυαστικά από κάποιες παθήσεις / αναπηρίες που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο το σύνδρομο. Π.χ. τα τελευταία 3 χρόνια παρουσιάστηκε σοβαρή καρδιοπάθεια. 

'Αγγελος Κουτουμάνος
Κοινωνικός Λειτουργός

like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.