Προβλήματα με τη φοίτηση της αδελφής μου, 8 ετών με σύνδρομο Down

Εικόνα Ευαγγελια Λ.

Γραφω παλι γιατι η απογοητευση μας ειναι μεγαλη. Αν καποιος εχει δει τις παλαιοτερες αναρτησεις μου θα ξερει οτι εχω μια αδερφη με συνδρομο Down η οποια σημερα ειναι 8 χρονων και πηγαινει πρωτη δημοτικου. Ενα μηνα πριν ξεκινησε να φοιτα σε κανονικο σχολειο χωρις παραλληλη στηριξη, αφου η διευθυντρια του σχολειου και ο συλλογος διδασκοντων μας απορριψαν αυτη την επιλογη. Η αδερφη μου εκτος απο την αναστατωση αυτης της αλλαγης σχολειου δυσκολευτηκε οπως και αρκετα παιδακια στη προσαρμογη.

Εχει περασει ένας μηνας και μας εχουν καλεσει στο σχολειο περιπου 10 φορες με τις δικαιολογιες οτι σηκωνεται απο το θρανιο, δεν παρακολουθει, βαριεται, λερωσε τα ρουχα της, κατι που οντως εκανε, αλλα κανεις δεν τη βοηθησε και δεν προσπαθησε εστω και λιγο να την οριοθετησει, ετσι μας αναγκαζαν ολες αυτες τις φορες να τη παιρνουμε πολυ νωριτερα απο το σχολειο. Σημερα, η δασκαλα της, η διευθυντρια, αλλα και η δασκαλα ενταξης μας εξεθεσαν ειλικρινα την αποψη τους οτι δεν την θελουν στο σχολειο και οτι ακομα και αν υπηρχε τροπος ιδιωτικης παραλληλης στηριξης δεν θα κανε καλο σε κανεναν.

Δεν ξερουμε πλεον που να απευθυνθουμε, γιατι ειχαμε σκοπο φετος να της δωσουμε την ευκαιρια να φοιτησει σε κανονικο σχολειο και απο ο,τι φαινεται κανενας απο τους εκπαιδευτικους του σχολειου της δεν θελει να βοηθησει. Αν καποιος γνωριζει κατι παραπανω ή αν υπαρχει καποιος σχολικος συμβουλος, παρακαλω ας επικοινωνησει μαζι μου.

Σχόλια

Σχολικός σύμβουλος

Εικόνα Fon

Καλημέρα,

το σχολείο σας, ανήκει στην τοπική πρωτοβάθμια και υποστηρίζεται από σχολικό σύμβουλο με τον οποίο και σας προτείνω να επικοινωνήσετε (ψάξτε το τηλέφωνο στο internet)  

Αν κάνετε αίτηση μέχρι 20/10 στα ΚΕΔΔΥ και αν το παιδί με την κατάλληλη υποστήριξη μπορεί να παρακολουθήσει το ημερήσιο πρόγραμμα, ίσως σας εγκρίνουν κρατική παράλληλη στήριξη την οποία και δεν μπορούν να αρνηθούν από το σχολείο.

Καλή δύναμη. 

like1

Δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα να διώξουν την αδερφή σου

Εικόνα didyma1103

Ευαγγελία γεια σου!

Δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα να διώξουν την αδερφή σου απο το σχολείο. Δεν νομίζω η μικρή να κάνει κάτι φοβερό. Και που λερώθηκε; Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί απέρριψαν την παράλληλη στήριξη! Να απευθυνθείς στο ΚΕΔΔΥ και στο Σύμβουλο Ειδικής Αγωγής! Η δημόσια εκπαίδευση είναι για ΟΛΟΥΣ!!! Κανονικά το ΚΕΔΔΥ έπρεπε να είχε φροντίσει για να έχετε παράλληλη στη μικρή. Να επιμείνετε να μην φύγει η μικρή απο το σχολείο. Και βέβαια πρέπει να της δοθεί η ευκαιρία! Σε όλα τα παιδιά πρέπει να δίνονται ευκαιρίες.

like1

Φίλη μου, τώρα το είδα το ΚΕΔΔΥ προτείνει ειδικό

Εικόνα didyma1103

Φίλη μου, τώρα το είδα το ΚΕΔΔΥ προτείνει ειδικό. Εκεί πατάει ο Δ/ντης! Ιδιωτική παράλληλη δεν δέχονται για τη μικρή; Να πατήσεις πόδι και να πάρετε μια κοπέλα για να βοηθήσει στη μικρή. Το έχουν κάνει τόσοι γονείς αυτό. Μίλα με τη σχολική σύμβουλο καις πες της ότι θα πάρουμε παράλληλη για τη μικρή. Αν έχετε την οικονομική δυνατότητα, κάντε το. Αλλιώς, αφήστε το παιδί εκεί και πάρτε τα κανάλια!! Έλεος!! Συγνώμη για την ακραία συμβουλή αλλά ειναι απαράδεκτη η συμπεριφορά των εκπαιδευτικών!

like0

Αλλάξτε σχολείο!

Εικόνα Fofo

Ευαγγελία,

Σου έχω ξαναγράψει. Έχω και εγώ μία κόρη που πηγαίνει σε κανονικό σχολείο με ιδιωτική παράλληλη στήριξη. Ολα τα παραπάνω που σου γράφουν, είναι σωστά. Ναι τυπικά δικαιούσαι παράλληλη τόσο από το κράτος όσο και ιδιωτική. Ίσως μπορεί να βοηθήσει και ο σύμβουλος. Από την εμπειρία μου ως σήμερα όμως, έχω καταλάβει ότι αν δεν θέλουν, δεν θα ασχοληθούν με την αδερφή σου. 

Όσο δύσκολο και αν ακούγεται, εγώ σας συμβουλεύω αλλάξτε σχολείο.

Υπάρχουν άνθρωποι, που θέλουν και μπορούν να βοηθήσουν. 

Καλή δύναμη. Μη το βάζετε κάτω.
Μαρία 

like0

Μερικές συμβουλές για τη φοίτηση της αδελφής σας

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Αγαπητή Ευαγγελία, σας γράφω μερικές συμβουλές για το ζήτημα που θέτετε με τη φοίτηση της αδελφής σας. Επίσης, είναι σημαντικό να σκεφτείτε και να αξιολογήσετε με ψυχραιμία και όχι εν βρασμώ ψυχής της επιλογές, που έχει η αδελφή σας και η οικογένειά σας.

Καταρχάς, το ΚΕΔΔΥ γνωμοδότησε υπέρ του ειδικού σχολείου, γιαυτό το λόγο δεν προβλέπεται να στείλει παράλληλη στήριξη στο σχολείο. Εκτός εάν παρέμβει, σε αυτό το σημείο, κάποιος άλλος και μπορέσει να φροντίσει να αποσταλεί παράλληλη σε αυτό το στάδιο. Γιαυτό, η επικοινωνία με τον Σχολικό Σύμβουλο είναι καλή συμβουλή.

Η ιδιωτική παράλληλη δεν πιστεύω ότι θα λύσει το πρόβλημα, μάλιστα μπορεί να το επιδεινώσει. Εάν το σύστημα (σχολείο, Δ/ντρια, καθηγητές) δεν θέλουν την αδελφή σας στο σχολείο, δεν θα μπορέσει μία / ένας ιδιώτης συνοδός παράλληλης στήριξης να το αλλάξει εύκολα αυτό. Από την άλλη, η δημόσια παράλληλη στήριξη έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας.

Για τα πρακτικά, πάντως, η δημόσια εκπαίδευση είναι για όλους, ναι, όπως γράφει παραπάνω η Δήμητρα Παπά, αλλά σε Σχολικές Μονάδες Γενικής Αγωγής και σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ). Το ΚΕΔΔΥ, που είναι αρμόδιο, για το πώς εξασφαλίζεται η δημόσια εκπαίδευση για όλους, για την περίπτωση της αδελφής σας, γνωμοδότησε υπέρ των ΣΜΕΑΕ. Σε εκείνο το σημείο θα έπρεπε να δοθεί η μάχη για να πάει η αδελφή σας εκεί όπου πιστεύετε εσείς ότι είναι καλύτερα.

Τώρα, σε αυτό το στάδιο, το σημαντικό είναι ότι η αδελφή σας βρίσκεται σε μία Σχολική Μονάδα που κατά το ΚΕΔΔΥ δεν θα έπρεπε να βρίσκεται και, κατά το σχολείο, επίσης. Και όπως περιγράφετε, η στάση του τελευταίου είναι ιδιαίτερα απορριπτική. Χρειάζεται, πρώτα και κύρια, να προστατέψετε και να διασφαλίσετε τη συνέχιση της σχολικής χρονιάς της αδελφή σας και, σε δεύτερο χρόνο, να διεκδικήσετε στο μέγιστο δυνατό τα δικαιώματά της. 

Επομένως, εάν με την παρέμβαση του Σχολικού Συμβούλου μπορείτε να εξασφαλίσετε την παράλληλη στήριξη στο σχολείο και, επίσης, αν μπορείτε να βάλετε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλους εκεί, ποιος θα κάνει τι και με ποιον τρόπο όταν συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, που περιγράφετε, για τα οποία σας τηλεφωνούν και σας ζητούν να πάρετε την αδελφή σας από το σχολείο, τότε θα έχετε κάνει ένα βήμα μπροστά.

Κάθε φορά που η αδελφή σας φεύγει νωρίτερα από το σχολείο, το σύστημα πλήττεται σοβαρά. Το σχολείο θα θεωρεί ότι επιβεβαιώνεται η άποψή του, η οικογένειά σας ματαιώνεται, συσσωρεύεται θυμός και απογοήτευση, κλιμακώνεται το άγχος και η ανασφάλεια όλων για το υπόλοιπο της σχολικής χρονιάς. Η αδελφή σας, επίσης, πλήττεται πιθανώς αλλά γιαυτό δεν μπορώ να σας πω εγώ, γνωρίζετε εσείς καλύτερα.

Αυτό πρακτικά σημαίνει, ότι πρέπει να καθορίσετε για ποιους λόγους και με ποια διαδικασία θα φεύγει νωρίτερα από το σχολείο. Δυστυχώς, το "λερώθηκε" είναι πρόβλημα, αν δεν υπάρχει κάποιος που θα αναλάβει την φροντίδα της προσωπικής υγιεινής στο σχολείο. Είναι ένας σημαντικός λόγος που το ΚΕΔΔΥ συχνά προτείνει ειδικό σχολείο, όπου υπάρχει βοηθητικό προσωπικό για την αυτοφροντίδα / αυτοεξυπηρέτηση των μαθητών. 

Προσπαθήστε να ενεργοποιήσετε τον μηχανισμό με τον οποίο, αρχικά, το σχολείο δέχτηκε την αδελφή σας. Αν τότε συζητήσατε κάποια πράγματα, αν βάλατε ένα πλαίσιο, κάποιους όρους και στόχους, αξιολογήστε τα όλα εκ νέου, ώστε να δείτε τι μπορείτε να κρατήσετε από δω και πέρα, που σας βοηθά να αναθεωρήσετε το πλαίσιο φοίτησης της αδελφής σας και πώς μπορεί να τα καταφέρει να ενταχθεί στο σχολείο, όπου βρίσκεται.

Αν από την αρχή το σχολείο αντιστέκονταν στην απόφασή σας για την εγγραφή και φοίτησης της αδελφής σας ή αν όλα τα παραπάνω δεν είναι εφικτά ή δεν ευοδώσουν, θα σας πρότεινα να αλλάξετε το συντομότερο σχολείο.

Άγγελος Κουτουμάνος
Κοινωνικός Λειτουργός

like1

Πρέπει να χάσουμε την μάχη για να κερδίσουμε τον πόλεμο

Εικόνα Viky M.

Ευαγγελια μου,
 
μερικές φορές πρέπει να χάσουμε την μάχη για να κερδίσουμε τον πόλεμο. Κάποτε πείσμωνα και εγώ, για να καταφέρω με το ζόρι αυτό που ήθελα. Αλλά δεν γίνεται πάντα. Ακόμα και να καταφέρεις να τους αναγκάσεις να κρατήσουν την αδερφή σου εκεί στο σχολείο, δυστυχώς δεν μπορείς να τους αναγκάσεις να την δεχτούν και να την αγαπήσουν. Και αυτό δεν είναι το ζητούμενο; Όχι απλά να πάει εκεί αλλά να την δεχτούν, να την εντάξουν. Με το ζόρι παντρειά δεν γίνεται. Δεν λέω ότι έχουν δίκιο αλλά ότι δεν μπορείς να κερδίσεις την μάχη. Μπορείς όμως να κερδίσεις τον πόλεμο!
 
Πρέπει να ψάξεις να βρεις άλλο σχολείο που να την θέλει. Ψάξε και σε άλλα σχολεία της περιοχής, ρώτα τους διευθυντές και τους δασκάλους. Υπάρχουν άνθρωποι που βοηθούν, θα βρεις και εσύ τους κατάλληλους.
 
Εμένα η κόρη μου είναι 5.5 με ΔΑΔ. Πρόπερσι στο σχολείο είχε μια δασκάλα που δεν την ήθελε και πολύ. Αυτό φαινόταν και στις γιορτές που πάντα ήταν στην τελευταία γραμμή για να μην κάνει καμιά βλακεία. Πέρσι στο ίδιο σχολείο είχε μια δασκάλα που την λάτρευε (αμοιβαία τα αισθήματα και από τις δυο πλευρές). Σε πληροφορώ ότι η κόρη μου άνθισε και στις γιορτές ήταν πρωταγωνίστρια! Την μια χρονιά όλο έκλαιγε σχολείο, την άλλη δεν έκλαψε ποτέ. Μην νομίζεις ότι τα παιδιά δεν πληγώνονται όταν δεν τα θέλουν οι δάσκαλοι...
 
Τώρα πάει νηπιαγωγείο, προς το παρόν δεν μας έχουν πει τίποτα ούτε καλό ούτε κακό. Αν μου δώσουν την εντύπωση ότι δεν την θέλουν, θα της κάνω μεταγραφή. Φυσικά εμάς είναι πιο απλά τα πράγματα γιατί δεν έχουμε πάει στο ΚΕΔΔΥ.
 
Καλή συνέχεια και καλή δύναμη. Και να θυμάσαι σημασία έχει ο πόλεμος και όχι η μάχη!

like2

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας

Εικόνα Fofo

Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σας. Δεν μπορούμε να εξαναγκάσουμε κανένα να αγαπησει τα παιδιά μας. Απλά χάνουμε χρόνο, πολύτιμο για την εξέλιξή τους. 

Απλά θέλω να επαναλάβω ότι υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να ασχοληθούν, που χαίρονται με κάθε ασήμαντη ή όχι επιτυχία τους, που έχουν μια ανοιχτή αγκαλιά για τα παιδια μας. 

Πρέπει σε κάθε νέο ξεκίνημα της ζωής τους , σε κάθε αλλαγή, να αναζητούμε αυτούς τους ανθρώπους. Νομίζω ότι αυτό είναι απο τα σημαντικότερα πράγματα που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας. Να ειναι ευτυχισμένα και να περιστοιχίζονται απο ανθρώπους που τα αγαπούν. 

Καλή συνέχεια σε όλους. 

like1

Ειλικρινά, ευχαριστώ για το ενδιαφέρον σας

Εικόνα Ευαγγελια Λ.

Ειλικρινα, ευχαριστω για το ενδιαφερον σας οι συμβουλες ολων πολυτιμες!

like1

Δικαιούστε Συνοδό ΕΒΠ

Εικόνα Γιώτα Πρ

Παιδιά με τέτοιες ιδιαιτερότητες δικαιούνται είτε εκπαιδευτικό ειδικής αγωγής για παράλληλη στήριξη, είτε ειδικό βοηθητικό προσωπικό (ΕΒΠ - είναι η ειδικότητά μου) ως συνοδό για να το βοηθά σε θέματα αυτοεξυπηρέτησης, αλλά και μέσα στην τάξη για να μην κάνει αυτά που γράφετε παραπάνω!

Μιλήστε με τον διευθυντή /ντρια και Απαιτήστε να μιλήσει με τους αρμόδιους για να σας παρέχουν σύνοδο! Πρώτα όμως πάρτε χαρτί απο το ΚΕΔΔΥ σας ότι χρήζει βοήθειας συνόδου ή ειδικού παιδαγωγού, αυτό θα πάει στην  Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης της περιοχής στην οποία ανήκετε και απο εκεί θα σας στείλουν άτομο! Αυτή η διαδικασία κανονικά έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα!

Πάντως να το διώξουν δεν έχουν δικαίωμα, το πιο πιθανό να σας ζητήσουν να βάλετε δική σας συνοδό ιδιωτικά, πράγμα που θεωρώ απαράδεκτο γιατί δικαιούστε δωρεάν!

Εύχομαι καλή και ήρεμη σχολική χρονιά και όλα να γίνουν προς όφελος του παιδιού.

like0

Τι σχολικό πλαίσιο ακολούθησε η αδερφή σας;

Εικόνα Ιωάννης Τσιβουράκης

Θα ήθελα να σας ρωτήσω... τελικά τι σχολικό πλαίσιο ακολούθησε η αδερφή σας μετά την πρώτη Δημοτικού?

like2

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.