Πότε απευθυνόμαστε στα ΚΕΔΔΥ ???

Εικόνα Arntin

Τα σχολεία άνοιξαν ,τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα κι εγώ άκρως τρομοκρατημένη. Τι μας περιμένει πάλι.....Αχ! Ο γιος μου αδιάγνωστος προς το παρόν με εμφανή στοιχεία σύμφωνα με τους ειδικούς ΔΕΠ-Υ ή και Asperger ακόμα. Από 4 ετών τρέχουμε απο εδω κι απο εκεί και μια επίσημη γραπτή γνωμάτευση δεν έχουμε πάρει. Το ερώτημά μου είναι άλλο. Το έθεσα και μέσω mail στα ΚΕΔΔΥ, αλλά απάντηση δεν πήρα!!!!

Το πρόβλημα το δικό μας δεν είναι μαθησιακό αλλά συμπεριφορικό. Ο μικρός (Γ' δημοτικού φέτος) δεν έχει φιλους, δεν παίζει στα διαλείμματα, δεν υπακούει σε κανόνες, δεν δέχεται όρια, πειράζει τους πάντες, του αρέσει να κάνει σκανταλιές και επικίνδυνα πράγματα. Θα μπορούσαμε να απευθυνθούμε στα ΚΕΔΔΥ για γνωμάτευση ή ίσως και παράλληλη στήριξη;;; Συγγνώμη αν η ερώτηση μου είναι αφελής αλλά δεν ξέρω πια προς τα που να στραφώ. Τα ΚΕΔΔΥ ασχολούνται αποκλειστικά και μόνο με μαθησιακές δυσκολίες;;

Δείτε τα ΚΕΔΔΥ από το NOESI.gr σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους.

Σχόλια

Όχι μόνο γνωμάτευση μην περιμένεις από τα ΚΕΔΔΥ

Εικόνα Θεόδωρος Δημάδης
Oχι μονο γνωματευση μην περιμενεις απο τα ΚΕΔΔΥ, αλλα ακομα και γνωματευση να τους πας, μην περιμενεις παραλληλη στηριξη... (μιλαω απο προσωπικη εμπειρια, συγνωμη αν απογοητευσα).
like0

arntin & teodim

Εικόνα D.Mariliza
σχετικά με τη διάγνωση άμεσα πρέπει να απευθυνθείς στο ΚΕΔΔΥ της περιοχής σου και να ζητήσεις να ξεκινήσει διαδικασία αξιολόγησης. Εάν όντως ο μικρός έχει Άσπεργκερ δικαούσαι να καταθέσεις αίτηση για Παράλληλη στήριξη αλλά θα χρειαστεί διάγνωση ΚΕΔΔΥ (και πρέπει να γίνεις πιεστική και να προλάβεις τις προθεσμίες). Επιπλέον, και σε παιδιά με ΔΕΠΥ δόθηκε Παράλληλη Στήριξη οπότε πάλι θα κάνεις αίτηση για ΠΣ. Πίστεψε με εάν στο ΚΕΔΔΥ σου κάνουν διάγνωση καταρτίσουν και το Εξατομικευμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης και θέσουν στόχους για την κοινωνικοποίηση και τη συμπεριφορά θα υπάρξει μεγαλύτερη βοήθεια από την πλευρά του σχολείου προς το παιδί σου. Αναφορικά με το ερώτημά σου όχι τα ΚΕΔΔΥ δεν είναι μόνο για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες. Έχουν ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό να σε βοηθήσουν στα άλλα ζητήματα που σε προβληματίζουν ενώ σε κάποια ΚΕΔΔΥ υπάρχει παιδοψυχίατρος, λογοθεραπευτής κ.α. Teodim, παράξενο αυτό που λες για την περίπτωση του παιδιού σου. Είχες προηγούμενη διάγνωση Άσπεργκερ και παρόλα αυτά δεν σου πρότειναν ΠΣ; Και τι σου πρότειναν εάν επιτρέπεται; Καταρτίσανε ΕΕΠ; Δεν ξέρω τι πληροφόρηση σου παρείχαν αλλά να ξέρεις ότι σε περίπτωση που έχεις στα χέρια σου επίσημη γνωμάτευση από Ιατροπαιδαγωικό Κέντρο που λέει το παιδί χρειάζεται ΠΣ αλλά το ΚΕΔΔΥ σου λέει π.χ. ειδικό σχολείο ή ΤΕ κλπ μπορείς να κάνεις ένσταση και να ζητήσεις δευτεροβάθμια επιτροπή στην έδρα της Περιφέρειας (θα αξιολογηθεί το παιδί από την αρχή και η εμπειρία δείχνει ότι στο 80% των περιπτώσεων ικανοποιείται το αίτημα του γονέα- μερικές φορές και εις βάρος του παιδιού βέβαια αλλά αυτό είναι άλλο θέμα). Καλή σχολική χρονιά
like0

Θα το ψάξω...

Εικόνα Arntin
Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση σου. Θα το ψάξω το θέμα αν και απο όσο ξέρω εδώ στην επαρχία τα ραντεβού για αξιολόγηση αργούν πάααααρα πολύ....Ένα με δύο χρόνια!!!! Εδώ δεν μπήκαν καν στον κόπο να μου απαντήσουν στο mail που τους έστειλα για τη διαδικασία αξιολόγησης . Θα κοιτάξω όμως μήπως και βρω κάποιον γνωστό (ευτυχώς έχουμε και κάτι καλό στην επαρχία) μπας και εξυπηρετηθώ γρηγορότερα. Στην ανάγκη θα αποταθώ σε ΚΕΔΔΥ σε έναν διπλανό νομό. Το σίγουρο είναι οτι δεν μπορώ να αφήσω και αυτή τη χρονιά να κυλήσει όπως οι δυο προηγούμενες γιατί αυτό είναι εις βάρος του παιδιού.
like0

arntin

Εικόνα D.Mariliza
ναι τα ραντεβού αργούν πολύ, είναι αλήθεια, αλλά όταν πρόκειται για συγκεκριμένες ημερομηνίες υποβολής αιτήσεων παρακάμπονται οι λίστες αναμονής. Δυστυχώς δεν μπορείς να απευθυνθείς σε ΚΕΔΔΥ γειτονικού νομού. Υπάρχει η δέσμευση να αξιολογηθείς από εκείνο το ΚΕΔΔΥ στου οποίου την περιοχή πηγαίνει το παιδί σου σχολείο. Φιλάκια
like0

παραλληλη στηριξη

Εικόνα Θεόδωρος Δημάδης
προσκομισα στο ΚΕΔΔΥ γνωματευση απο το Νοσοκομειο Παπαγεωργιου Θεσ/νικης(απο τον παιδονευρολογο Κο.Ευαγγελιου)αλλα μου γνωματευσαν επαναφοιτηση σε νηπιαγωγειο ενταξης κι ετσι ο γιος μου εμεινε αναγκαστικα ενα χρονο πισω... εγω πιστευω προσωπικα οτι υπαρχει σιωπηρη οδηγια απο το Υπουργειο να 'πεσει μαχαιρι' στις παρ/λες στηριξεις..
like0

Παραμονή στο νηπιαγωγείο

Εικόνα D.Mariliza
Η αλήθεια είναι ότι εάν όντως το παιδί σας δεν παρουσίαζε σχολική ετοιμότητα είναι καλύτερα να παραμείνει στο νηπιαγωγείο παρά να πάει στο δημοτικό. Τώρα το κατάλληλο πλαίσιο φοίτησης το προτείνει το ΚΕΔΔΥ. Αλλά προσέξτε... προτείνει δεν υποχρεώνει. Π.χ. εάν εσείς δε θέλατε να πάει πάλι νηπιαγωγείο μπορούσατε να τον πάτε στο δημοτικό. Όμως παρόλο που δε σας γνωρίζω ίσως είναι καλύτερα να βρεθεί ο μικρός ένα χρόνο αργότερα στο δημοτικό. Σε κάθε περίπτωση μην το βλέπετε ότιέμεινε ένα χρόνο πίσω. Δείτε τι μπορείτε να κερδίσετε αυτή τη χρονιά. Όσο για τη γνωμάτευση το τμήμα του κ. Ευαγγελίου δυστυχώς δεν ανήκει στα αναγνωρισμένα Ιατροπαιδαγωγικά. Είναι κάποιο άλλο τμήμα του Παπαγεωργίου στα αναγνωρισμένα κέντρα. Συνεπώς δεν μπορείτε να κάνετε ένσταση επί της απόφασης που βγήκε. Πάντως προτού να πάει το παιδί δημοτικό θα πρέπει να εξασφαλίσετε την επαναξιολόγησή του. Τέλος, καμία οδηγία δε δόθηκε φέτος να κοπούν οι ΠΣ όπως άλλες χρονιές. Γιατί; Γιατί υπάρχει ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ βάση του οποίου προσλαμβάνονται εκπαιδευτικοί να παρέχουν ΠΣ (στο οποίο πρόγραμμα συμμετέχουν ως μέντορες με αμοιβή σχεδόν όλοι οι Προϊστάμενοι και οι εκπαιδευτικοί στα ΚΕΔΔΥ). Νομίζω αυτό τα λέει όλα. Ψάξτε λίγο και το ενδεχόμενο εγγραφής σε κάποιο σύλλογο γονέων παιδιών με αυτισμό. Θα σας παρέχουν ενημέρωση που πιθανώς να μην έχετε από αλλού. Που κατοικείται; Δείτε εάν υπάρχει κάτι στο νομό σας, στο δήμο σας κλπ. Καλή συνέχεια
like0

Παραμονή στο νηπιαγωγείο

Εικόνα Θεόδωρος Δημάδης
Αν μπορεις σε παρακαλω να με ενημερωσεις πιο συγκεκριμενα, ποιο ειναι το Τμημα του Παπαγεωργιου το καταλληλο για να απευθυνθω, η αν υπαρχει καποιο αλλο καταλληλοτερο. Κατοικω σε πολη της Β. Ελλαδος κοντα στη θεσσαλονικη με αποτελεσμα να πηγαινουμε στη συγκεκριμενη πολη για τα θεματα υγειας του παιδιου μας.
like0

Προς teodim σχετ. με τα αναγνωρισμένα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα

Εικόνα D.Mariliza
Στην περιοχή της Μακεδονίας-Θράκης αυτά είναι τα αναγνωρισμένα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (εξαιτίας της ιδιαιτερότητας του μικρού είναι καλύτερα να απευθυνθείς για αξιολόγηση σε αυτά που έχουν Παιδοψυχίατρο και όχι άλλη ειδικότητα γιατρού) 1. Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Βορείου Ελλάδος: 2310554031-554032 2. Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο Παπανικολάου: 2310515655 3. Παπαγεωργίου- Ιατρείο Μαθησιακών Δυσκολιών (δεν σε καλύπτει για αυτισμό): 2310693229, 2310693231 4. ΑΧΕΠΑ-Παιδοψυχιατρικό τμήμα: 2310994634 5. Ιπποκράτειο- Παιδοψυχιατρικό: 2310814780,2310892421 6. Ιπποκράτειο- Α΄ Παιδιατρική Κλινική: 2310892439 7. Αλεξανδρούπολη – Παιδοψυχιατρικό Τμήμα: 2551020287, 74000 8. Κέντρο Ψυχικής Υγείας Σερρών: 2321051230 Καλή συνέχεια σε όλα. Φιλικά
like0

Πώς μπορεί να συμμορφωθεί Δ/ντής δημοτικού σχολείου?

Εικόνα dukissa

Αντιμετωπίζω το εξής πρόβλημα: Το παιδί μου με γνωμάτευση από παιδοψυχίατρο άτυπης διάχυτης ψυχικής διαταραχής αναγκάστηκε τον Σεπτέμβριο, στην Πέμπτη Δημοτικού, λόγω δικής μου μετάθεσης, να αλλάξει τόπο διαμονής σε άλλη πόλη και φυσικά σχολείο. Έχοντας αυτή την διαταραχή, κάθε προσαρμογή γιαυτό είναι δύσκολη κάθως και η κοινωνικοποίησή του με τα συνομήλικα. Ευτυχώς, λόγω συγκυριών πολύ σύντομα και απρόσμενα κατάφερα να ξαναπάρω μετάθεση κι έτσι επιστρέφουμε σε δύο εβδομάδες εκεί που είμαστε. Φυσικά το παιδί ενθουσιάστηκε που θα ξανασυναντήσει τους παλιούς φίλους του, (που με πολύ κόπο και προσπάθεια ετών κατάφερε να αποκτήσει).

Εμείς θεωρήσαμε φυσικό να επιστρέψει στο τμήμα του σχολείου που ήταν από την πρώτη δημοτικού. Όμως ο διευθυντής (τρομερά δύστροπος άνθρωπος έως κακός) δεν τον ξαναβάζει με τίποτα στο ίδιο τμήμα γιατί η τάξη είναι πολύ μικρή και δεν τον χωράει (18 παιδιά έχει το τμήμα)... Απευθύνθηκα στην πρωτοβάθμια της περιοχής μου αλλά πήρε το μέρος του Δ/ντή, λέγοντάς μου ότι δεν μπορεί να κάνει κάτι και ότι πρέπει να συμμορφωθώ με την γνώμη του. Επίσης μου είπε ότι και στον Περιφερειάρχη να πάω πάλι δεν θα πετύχω τίποτα.

Όπως καταλαβαίνετε το παιδί θα υποστεί δύο αλλαγές περιβάλλοντος μέσα σε δύο μήνες, πράγμα που μπορεί να μας πάει πίσω στην πολύ καλή δουλειά ως προς την κοινωνικότητα του που έχουμε πετύχει τα τελευταία δύο χρόνια. Το παιδί μου δεν κοίταζε κανέναν στα μάτια ενώ τώρα έχει το θάρρος και το κάνει. Αν όμως πάει σε καινούριο περιβάλλον ξανά πολύ φοβάμαι ότι θα οπισθοδρομήσει.

Ξέρετε αν υπάρχει κάποιος τρόπος ώστε να υποχρεωθεί ο διευθυντής να επανεντάξει το παιδί στο τμήμα που αρχικά ήταν? Σε τοπικό επίπεδο δεν βρίσκω βοήθεια. Μήπως μπορεί να με βοηθήσει το Υπουργείο Παιδείας? Υπάρχει κάποια εγκύκλιος που να τον υποχρεώνει να συμμορφωθεί?

Ό,τι γνωρίζετε παρακαλώ να με ενημερώσετε μιας και ο χρόνος περνάει και σε λίγες μέρες πρέπει να έχει βρεθεί λύση. 

like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.