Ο πιο σημαντικός άνθρωπος στον κόσμο!

Εικόνα Athena
Αν και προχωρημένη η εποχή, η μέρα είναι αναπάντεχα καλή και ζεστή. Κάθομαι στο γραφείο μου και παριστάνω πως δουλεύω, ενώ στην πραγματικότητα στο μυαλό μου έχω ένα και μόνο πράγμα: να μην ξεχαστώ και μόλις πάει 11:30 να σηκωθώ και να πάω να πάρω τον Στάθη από το νηπιαγωγείο και να τον πάω στο ραντεβού των 12:00 στο κέντρο που κάνουμε τις θεραπείες. Συνήθως το αναλαμβάνει ο άντρας μου, αλλά σήμερα δε μπορεί. Ανά πέντε λεπτά κοιτάζω το ρολόι και στις 11:25 σηκώνομαι, μουρμουρίζω μια δικαιολογία και το σκάω! Ξέρω ότι κανείς δε με πιστεύει πια, αλλά δεν με νοιάζει. Στο δρόμο προς το νηπιαγωγείο σκέφτομαι ότι θα γκρινιάζουν πάλι που τον παίρνω πιο νωρίς και διακόπτω το μάθημα. Έχουν δίκιο! Κι εγώ έχω δίκιο! Κάποιου το δίκιο θα παραγκωνιστεί για χάρη του άλλου και στην προκειμένη περίπτωση, εμείς είμαστε που έχουμε το ζόρι, οπότε θα πρέπει να υπερισχύσει το δικό μας. Φτάνοντας έξω από την αυλόπορτα, ακούω φωνές και γέλια. Ανακουφισμένη βλέπω ότι τα παιδάκια είναι στην αυλή, οπότε δεν θα χρειαστεί να ακούσω γκρίνιες για άλλη μια φορά. Ψάχνω να βρω το δικό μου και μόλις τον εντοπίζω η καρδιά μου σφίγγεται. Όλα τα παιδιά τρέχουν, παίζουν, γελούν και το δικό μου κάθεται σε μια καρέκλα δίπλα στη νηπιαγωγό του, με το βλέμμα στηλωμένο στο κενό. Η Μ., επίσης μαθήτρια στο τμήμα ένταξης και με νοητική υστέρηση και κινητικά προβλήματα, προσπαθεί να ακολουθήσει τα υπόλοιπα παιδιά, αλλά το σώμα της δεν τη βοηθάει. Το δικό μου το παιδί, που σωματικά είναι κατάγερο, είναι κλεισμένο στον δικό του κόσμο, αμέτοχο, αδιάφορο, ανίκανο να ανταποκριθεί στα όσα συμβαίνουν γύρω του. Ξαφνικά με βλέπει, χαμογελάει, τα ματάκια του λάμπουν, τρέχει προς το μέρος μου και προσπαθεί να ανοίξει την αυλόπορτα. Την ανοίγω εγώ, απλώνει τα χεράκια του και μου πιάνει τα μάγουλα. "Ήρθε η μαμά, να η μαμά", επαναλαμβάνει συνεχώς. Τον παίρνω αγκαλιά και κολάει τα χείλη του στο μάγουλό μου, με χαιδεύει, "η μαμά, να η μαμά" λέει. Τον φιλάω και τον σφίγγω στην αγκαλιά μου. Η παρουσία μου τον έκανε να βγει από την απομόνωσή του, η ασφάλεια της γνώριμης μορφής της μαμάς, τον βοήθησε αφήσει τον δικό του κόσμο και να μιλήσει, να εκφραστεί με λέξεις, με πράξεις. Νοιώθω ότι γι αυτόν είμαι ο πιο σημαντικός άνθρωπος στον κόσμο κι αυτό με παρηγορεί, με γεμίζει. Χαίρομαι που έχω αυτό το παιδί (με τα όποια του προβλήματά) και του είμαι ευγνώμων που με έκανε "μαμά" και μπόρεσα να πάρω και να δώσω τόση πολύ αγάπη, όση ποτέ δεν είχα φανταστεί. Σ' ευχαριστώ Στάθη που υπάρχεις και μ'αγαπάς! Και για μένα είσαι ο πιο σημαντικός άνθρωπος στον κόσμο!

Σχόλια

Σημαντικές μαμάδες

Εικόνα Κατερίνα Ζαρίφη
Πολύ συγκινητικό αυτό που έγραψες. Και πολύ αληθινό. Αυτό που περιγράφεις το έχω βιώσει και εγώ με την ανηψιά μου και την μαμά της. Πράγματι εσείς οι μαμάδες αυτών των ειδικών και λατρευτών παιδιών είστε όλος ο κόσμος τους. Το γεγονός ότι είδες τον Στάθη να κάθεται στη γωνιά του απόμακρος δεν σημαίνει ότι είναι στον κόσμο του, αλλά ότι η δύσκολη ηλικία των συμμαθητών του δεν τους αφήνει να καταλάβουν ότι έχουν να κάνουν με ένα διαφορετικό παιδί και ότι χρειάζεται ειδική προσέγγιση. Μπορεί ο γιός σου να ξεφύγει, διαφορετικά δεν θα αντιδρούσε έτσι μόλις σε έβλεπε. Απλά θέλει δίπλα του ανθρώπους που το καταλαβαίνουν ααυτό. Το ότι καταλαβαίνει και δίνει την αγάπη του σε σένα σημαίνει ότι τα συναισθήματά του είναι έντονα και σε κίνηση. Λοιπόν μην ανησυχείς, θα πάνε όλα καλά και θα έρθει κάποια στιγμή να παίζει και εκείνος με τα παιδιά γύρω του. Καλή συνέχεια... Φιλικά, Κατερίνα Ζαρίφη
like0

Η πιο γλυκιά επαφή!

Εικόνα αθανασία
Κοίτα να απολαμβάνεις τη κάθε στιγμή που εκφράζει το παιδί την αγάπη του για ΄σένα! Όλα θα πάνε καλά. Έχε υπομονή και δίνε του. Είναι πολύ σημαντικό και όμορφο να σε έχει το παιδί σου ανάγκη κι εσύ να είσαι εκεί και να νιώθεις ο πιο σημαντικός ανθρωπος στο κόσμο!Η ηλικία αυτή είναι πανέμορφη και κάνει τα προβλήματα να φαίνονται πιο εύκολα. Μισόκλεισε τα μάτια, πάρε τον αγκαλία και νιώσε πως είσαι η πιο ευτυχισμένη μανούλα. Αυτές οι στιγμες ειναι πολύτιμες. Έχετε την αγάπη μου. Καλές γιορτές.
like0

Σ' ευχαριστώ Κατερίνα

Εικόνα Athena
Κατερίνα, Σ' εχαριστώ πολύ για το κουράγιο που μου δίνεις. Κι εγώ πιστεύω ότι αν τα προσεγγίσεις κατάλληλα, αυτά τα παιδιά έχουν να σου αποκαλύψουν έναν τεράστιο και πανέμορφο εσωτερικό κόσμο. Εύχομαι ό,τι καλύτερο και στην ανηψούλα σου και σε σας όλους για τη νέα χρονιά.
like0

Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια

Εικόνα Athena
Αθανασία, Το έθεσες πολύ σωστά, η ηλικία αυτή είναι πολύ όμορφη και πρέπει να την χαιρόμαστε πριν περάσει (και περνάει τόσο γρήγορα). Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και σου εύχομαι καλές γιορτές και το νέο έτος να φέρει μόνο ευτυχία.
like0

Μη ξεχνάς όμως ότι είναι οι πιο σημαντικοί στον κόσμο

Εικόνα ΚΑΙΤΗ ΒΟΛΟΣ
Μη ξεχνάς όμως πως ο Στάθης σου και ο Βασιλάκης μου είναι και για μας οι πιο σημαντικοί άνθρωποι στον κόσμο!!! Τα παλικαράκιας μας τα ίδια μας δίνουν δύναμη να συνεχίζουμε Κι ενώ όλοι εύχονται το 2008 να τους φέρει το "Τζόκερ" ή ένα αυτοκίνητο ή ένα σπίτι εμείς παρακαλάμε τα παιδιά μας να μας φωνάζουμε "μαμά"! ΤΙ ΖΗΤΑΜΕ; ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΜΟΝΟ! ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΙ ΑΞΙΑ ΕΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ; ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ...
like0

Τα πιο σημαντικά παιδιά-μαμάδες

Εικόνα Athena
Καίτη, νομίζω πως λίγο-πολύ όλοι οι γονείς, είτε τα παιδιά τους έχουν ιδιαιτερότητες είτε όχι, τα ίδια πράγματα θέλουμε: να είναι τα παιδιά μας υγιή κι ευτυχισμένα. Για μας τώρα τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα από τους άλλους και σίγουρα στην πορεία της ζωής μας με τα παιδιά, βιώνουμε κάποιες εμπειρίες που αλλάζουν πολύ τον τρόπο που βλέπουμε τα πράγματα. Δεν μετανοιώνω ούτε για μια στιγμή από την ζωή μου με τον Στάθη, θα ήθελα όμως να ήταν αλλιώς τα πράγματα... Σου εύχομαι ό,τι καλύτερο για το 2008 για σένα και τον Βασιλάκη σου.
like0

Θες να ξέρεις γιατί ο Στάθης έκανε αυτό που έκανε;

Εικόνα star
Εγραψες - "Το δικό μου το παιδί, που σωματικά είναι κατάγερο, είναι κλεισμένο στον δικό του κόσμο, αμέτοχο, αδιάφορο, ανίκανο να ανταποκριθεί στα όσα συμβαίνουν γύρω του." Μπορω να σου πω πως ναι μεν ετσι φαινεται απο τα εξω αλλα αν θες να ξερεις τι επαιζε μεσα στο μυαλο του, μαθε λοιπον πως ολλα τα ατομα με αυτισμο εχουμε μια αλανθαστη διαισθηση, μια τοσο ισχυρη διαισθηση που μπορω να σου πω πως ο Σταθης ηξερα και χωρις να του το πεις οτι κατι ειχε αλλαξη εκεινη την ημερα οτι ο ανδρας σου ΔΕΝ θα πηγενε να τον παρει απο το σχολειο και η απραξια που ειδες ηταν διοτι μεσα στο μυαλο του ανυσηχουσε για το ΠΟΙΟΣ θα ερθει αν τον παρει. Γιαυτο και οταν σε ειδε εκανε τοση χαρα. Μονο ενα αυτιστικο μυαλο μπορει να καταλαβει ενα αλλο αυτιστικο μυαλο. και δυστυχως η υπολοιποι καθεστε απο εξω και ανυσηχητε που δεν φερομαστε οπως και εσεις και συμπερενετε οτι ειμαστε μειωνεκτικοι... ΛΑΘΟΣ! Κανεις δεν μπορει να φανταστει τις δυνατοτητες του μυαλου μας και την αλανθαστη εκτη αισθηση που εχουμε και τα παιδια την εχουν ακομη πιο ισχυρη απο τους μεγαλους. Ο Σταθης απλως ανυσηχουσε διοτι ηξερε οτι κατι αλλαξε και καθοταν διπλα στην δασκαλα διοτι του ηταν σαν βραχος προστασιας, διοτι ενοιωθε οτι κατι δεν πηγαινε καλα και διπλα της εβρισκε μια συγουρια. Λυπαμαι πολυ που ολοι οι γονεις αυτιστικων παιδιων εχετε τα παιδια σας σαν κακομοιρα, τα λυπαστε αλλα δεν καταλαβαινετε οτι με την λυπηση σας τα κανετε να νοιωθουν μιωνεκτικα διοτι την αισθανονται εστω και αν δεν την εκφραζετε με λεξεις. ΜΗΝ ΤΑ ΛΥΠΑΣΤΕ, ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ "ΧΑΛΑΣΜΕΝΑ" ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΑΛΑΣΜΕΝΟΙ!!! ΑΠΛΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΙΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ!!!!
like2

Δεν εννοούσα τίποτε υποτιμητικό

Εικόνα Athena
Αγαπητή Πέρλα, Συμφωνώ κι εγώ ότι το μυαλό του Στάθη, όπως και όλων των υπόλοιπων παιδιών με αυτιστική διαταραχή, "δουλεύει" μ'έναν τρόπο διαφορετικό από τον δικό μας, τον συμβατικό. Σίγουρα, αυτό δεν τα κάνει υποδεέστερα από τον υπόλοιπο κόσμο, αρκεί να μην επεμβαίνει στην ικανότητά τους να αντιλαμβάνονται τη σημασία ορισμένων καταστάσεων, τις συνέπειες ορισμένων πράξεων ή τις συνέπειες της έλλειψης ορισμένων ικανοτήτων αναγκαίων για την επιβίωση. Προς Θεού, δεν βλέπω το παιδί μου σαν χαλασμένο, λυπάμαι αν έδωσα τέτοια εντύπωση! Με το δικό μου μυαλό, που λειτουργεί διαφορετικά από το δικό του, προσπαθώ να τον καταλάβω, να δω γιατί κάνει αυτά που κάνει, να τον βοηθήσω. Κι αυτό όχι γιατί τον λυπάμαι, αλλά γιατί τον αγαπάω, όπως όλοι οι γονείς τα παιδιά τους. Είναι χρήσιμο πάντως που και που να ακούγονται "φωνές εκ των έσω" για να μας θυμίζουν ότι υπάρχει κι άλλη οπτική των πραγμάτων, όταν εμείς τείνουμε να παρασυρόμαστε από τα συναισθήματά μας. Αν με οποιοδήποτε τρόπο σε πρoσέβαλα με αυτό που έγραψα, σου ζητώ συγγνώμη, δεν ήταν αυτή η πρόθεσή μου.
like1

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.