ΚΕΔΔΥ και νηπιαγωγείο

Εικόνα Μαρια τ

Καλησπέρα, ο γιος μου θα παει τωρα νηπιαγωγειο. Έχει διαγνωστει με ΔΑΔ απο ιατροπαιδαγωγικο Κέντρο. Στα ΚΕΔΔΥ τον ειδανε και μας δωσανε χαρτι για τμημα ενταξης σε νηπιαγωγειο. Το παιδι μου δεν μιλαει, αλλα το μεγαλο προβλημα μου ειναι η πάνα. Δεν εχει βγαλει την πανα. Ζήτησα ειδικό βοηθητικό προσωπικό, αφου διαβασα τον νομο, και μου το αρνουνται κατηγορηματικα. Πήγα 2 φορες και μου ειπαν οχι. Το δικαιολογούν λενε το βοηθητικο προσωπικο μονο σε παιδιά με κινητικα προβληματα. Γιατί;; Αφου ο νομος λεει και για ειδικές ανάγκες αυτοεξυπηρετησης. Δεν ξέρω τι να κάνω, μου είπανε να πηγαίνω εγώ να τον αλλάζω ή να παραμείνει πάλι στον παιδικο, κάτι που ειναι παράνομο. Τι να κάνω;;; Βοηθήστε με παρακαλώ...

Σχόλια

Δυστυχώς δε νομίζω ότι θα βγάλεις κάποια άκρη

Εικόνα Αλεξάνδρα

Καλημέρα. Δυστυχώς δε νομίζω ότι θα βγάλεις κάποια άκρη. Ακόμα και αν ζητήσεις παράλληλη στήριξη, θα σου πουν ότι δεν είναι στα καθήκοντά της η αλλαγή της πάνας. Εμείς για τους ίδιους λόγους αποφασίσαμε να βάλουμε ιδιωτική παράλληλη στήριξη. Καλή τύχη σε ό,τι αποφασίσετε.

like0

Να το ζητήσεις γραπτώς

Εικόνα Με μεγάλη Χαρά

Εγώ λέω να το ζητήσεις γραπτώς και να πάρεις τηλέφωνο την σχολική σύμβουλο να δούμε αν μπορεί να παρέμβει.

Αν δεν βγάλεις άκρη τότε δεν γνωρίζω πόσο οργανωμένος είναι ο Σύνδεσμος ατόμων με αυτισμό αλλά εδώ αξίζει αν έχουν κάποιο νομικό σύμβουλο να αναλάβει την υπόθεση. ΟΙ σύνδεσμοι δεν είναι μόνο για τα επιδόματα αλλά πρέπει να παρέχουν ουσιαστική στήριξη σε όλα τα θέματα.  

Δεν μπορούμε να είμαστε αβοήθητα θύματα του bullying που μας κάνει το κράτος. Η χάρτα δικαιωμάτων του παιδιού λέει καθαρά ότι το κράτος ΕΧΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ να βοηθήσει τα παιδιά με ειδικές ανάγκες να ζουν με αξιοπρέπεια και στην δική σας περίπτωση αυτό σημαίνει βοηθητικό προσωπικό. 

Ελπίζω πραγματικά να βρείτε μια λύση και σας εύχομαι κουράγιο και υπομονή. 

like0

Τον ίδιο προβληματισμό είχα και εγώ

Εικόνα Viky M.

Και εμένα θα πάει τώρα νηπιαγωγείο και  μέχρι πριν δυο μήνες φορούσε πάνα. Εμείς "απλά" κόψαμε την πάνα γιατί είχε τον έλεγχο αλλά δεν ήθελε να συνεργαστεί. Μέχρι που μια μέρα (μετά από 1.5 χρόνο δοκιμών και ταλαιπωρίας στο σπίτι) την έστειλα στον σταθμό χωρίς πάνα και επειδή δεν ήθελε να κατουρηθεί εκεί απλά την έκοψε χωρίς πολλά ατυχήματα.  
  
Από την μια πρέπει  να γνωρίσουμε τι ισχύει και ποια είναι τα δικαιώματα μας γιατί και εμένα με προβλημάτιζε πολύ τι θα γίνει. Από την άλλη στην δικιά μας περίπτωση μας βγήκε σε καλό γιατί απλά ένιωσα τέτοια πίεση που δεν την άφησα να κάνει τα δικά της, γιατί ουσιαστικά ήταν έτοιμη να την κόψει. Εμένα θα πάει κανονικά χωρίς παράλληλη, οπότε δεν είχα περιθώρια.  
 
Σε καταλαβαίνω απόλυτα!

like0

Εμένα δεν μιλάει και δυσκολεύομαι πολύ

Εικόνα Μαρια τ

Ευχαριστώ, απλα εμενα δεν μιλαει και δυσκολευομαι πολυ. Πώς καταφερατε και κοψατε την πανα; θα ηθελα την συμβουλη σου. Νομίζω οτι ειναι ετοιμος γιατι στην θαλασσα ή στην πισινα που εχω στο μπαλκονι δεν κατουραπεριμενει και τα κανει μολις του βαζω παανα.

like0

Αγωγή τουαλέτας

Εικόνα Με μεγάλη Χαρά

Μαρία μου, πρέπει να ρωτήσεις την εκπαιδευτική ψυχολόγο για πρόγραμμα αγωγής τουαλέτας. Υπάρχει τρόπος εκπαίδευσης. Δεν τους αρέσει καθόλου αλλά πρέπει να γίνει για να νοιώσει το παιδάκι όμορφα για τον εαυτό του και να βοηθηθεί η αυτοπεποίθηση του. Μπορεί να μην μιλά αλλά αντιλαμβάνεται πολύ περισσότερα από ότι εμείς νομίζουμε. Τους διδάσκουν να δείχνουν για να μπορούμε εμείς να καταλαβαίνουμε τι θέλουν. 

like0

Μαρία να ξεκινήσεις τώρα που είναι καλοκαίρι

Εικόνα didyma1103

Μαρία να ξεκινήσεις τώρα που είναι καλοκαίρι. Δεν πειράζει που δεν μιλάει ο μικρός. Εγώ είχα πάρει γιο γιο που έχουν και στεφανάκι και ξεκίνησα το καλοκαίρι όταν ήταν 4 περίπου. Βέβαια προηγήθηκε ένα στάδιο για κάποιους μήνες που του είχα πάρει πάνα βρακάκι και τους μάθαινα να ανεβοκατεβαίνουν τα ρούχα τους. Όταν λοιπόν πήρα το γιο γιο , τους πήρα και βρακάκια και τους άφηνα στο σπίτι να κυκλοφορούν με τα βρακάκια. Καμία φορά και τελείως γυμνά. Τους έβαζα λοιπόν να κάθονται στο γιο γιο για κάποια λεπτά μετά απο λίγο άντε πάλι. Για να μάθουν να κάθονται τους απασχολούσα με κάρτες και πράγματα που τους άρεσαν. Μετά το φαγητό τους έβαζα ανά εικοσάλεπτο. Τις άλλες ώρες κάθε μιάμιση ώρα ίσως και παραπάνω ανάλογα και τα υγρά που έπιναν. Εκτός σπιτιού τους έβαζα πάλι την πάνα βρακάκι. Όταν τα κατάφερναν τους επιβράβευα. Γενικά θέλει υπομονή και όχι πίεση μεγάλη. Ξεκίνα Μαρία , εγώ τα κατάφερα με δυο παιδάκια δίδυμα. Είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρεις!!!!!!!!!!!!!!!!!! Όταν περάσει μια εβδομάδα και παραπάνω και βλέπεις ότι τα καταφέρνει ο μικρός τότε μπορείς να του βγάλεις την πάνα και εκτός σπιτιού. Θα παίρνεις και το γιο γιο μαζί σου. Την νυχτερινή θα την κρατήσει έως ότου ο μικρός ξυπνάει στεγνός για κάμποσες μέρες. Ο,τι άλλο θες με ρωτάς.

like0

Τουαλέτα και λάθη μου

Εικόνα Viky M.

Εμείς είμαστε σε καλύτερη φάση γιατί πλέον μιλάει και επικοινωνεί.  Καταλαβαίνω το άγχος σου που δεν μιλάει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να βγάλει την πάνα. Θυμάμαι όταν η κόρη μου δεν μίλαγε και μου έλεγαν από το κέντρο ότι θα μιλήσει μάλλον, αλλά και τότε τα προβλήματα δεν θα λυθούν. Και εγώ δεν το καταλάβαινα αλλά όντως άλλο η ομιλία και άλλο η επικοινωνία. Εμείς πάμε καλά τώρα αλλά ακόμα έχουμε θέματα στην συνεργασία και κυρίως δεν συνεργάζεται μαζί μου. 
 
Τα λάθη που έκανα εγώ είναι α) ότι απογοητευόμουν και δεν πίστευα ότι θα τα καταφέρουμε β) πολλές φορές γενικά νομίζω ότι φταίει το φάσμα (ίσως είναι η εύκολη λύση) αντί να σκεφτώ ότι απλά είναι ένα κακομαθημένο πεισματάρικο πεντάχρονο  που ζηλεύει τον μικρότερο αδερφό της. Δηλαδή αν δεν ήταν στο φάσμα θα έλεγα θέλεις δεν θέλεις θα κόψεις την πάνα. Τώρα έκανα πίσω από την ιδέα μήπως δεν μπορεί. 
 
Έτσι κάναμε  διάφορες προσπάθειες από 3.5 χρονών, είχαμε πάρει βιβλία, γιο γιο, βρακάκια κτλ δεν κάναμε καμία πρόοδο. Τους τελευταίους 8 μήνες ήξερα ότι ήταν έτοιμη γιατί όταν ήταν με βρακί δεν τα έκανε πάνω της αλλά δεν κατούραγε καθόλου. Τα κράταγε όλη μέρα με αποτέλεσμα φυσικά μετά από κάποια ώρα να έχει νεύρα και να παραλογίζεται από το ζόρι της. Και μετά από κούραση της έβαζα πάνα. Και ξανά τα ίδια το επόμενο Σαββατοκύριακο, δεν βγαίναμε έξω για να κόψουμε την πάνα. Στον σταθμό και εκεί ζήταγε να πάει τουαλέτα με τα άλλα παιδιά αλλά δεν έκανε τίποτα. Μέχρι που λέω στην δασκάλα της, δεν ξέρω τι να κάνω και δέχθηκε να την πηγαίνω σχολείο με βρακί. Και άρχισε να πηγαίνει κανονικά μόνη της τουαλέτα. Κατουρήθηκε μόνο μια φορά την δεύτερη μέρα επειδή δεν πρόλαβε. Αλλά φαντάσου από ανασφάλεια ακόμα στέλνω 3 αλλαξιές και πάνα (μήπως χρειαστεί). Τελικά είναι και στο μυαλό μας. Μπορούν να καταφέρουν πολλά αν πιστέψουμε σε αυτά. Επίσης δεν είναι τι δεν μπορούν αλλά τι δεν θέλουν να κάνουν. Φυσικά η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, αλλά το βασικό θέμα είναι σωματικό, δηλαδή αν ελέγχει τα τσίσα και αυτό πιθανόν να το μπορεί.


Έχεις δοκιμάσει καθόλου να βγάλεις την πάνα?  

like0

Χωρίς πάνα, χωρίς βρακάκι

Εικόνα Ελίνα Μανικα

Εμάς είναι 3 και φαίνεται ότι δεν είναι έτοιμο να την βγάλει γιαυτό και συμφωνήσαμε με την εργοθεραπευτρια να μην τον πιέσουμε. Αυτό που κάνουμε 2 μέρες και φαίνεται να λειτουργεί, ίσως λόγω αισθητηριακου, είναι να μη του έχουμε βρακακι οπότε να μη θέλει να λερωθει ή να μη νομίζει με το βρακακι ότι φοράει πανα. 

like0

Αυτονόμηση παιδιού

Εικόνα Μαρία Χανουμίδου

Για την αγωγή τουαλέτας το μόνο που χρειάζεται είναι η απόλυτη συνεργασία οικογένειας - σχολείου. Ο / Η νηπιαγωγός του παιδιού ανά 1-2 ώρες το πολύ θα υπενθυμίζει στο παιδί να επισκέπτεται τουαλέτα. Από τη στιγμή που το παιδί δεν έχει λόγο θα κοιτάξει την παρακίνηση να την κάνει με μια εικόνα ώστε το παιδί να συνδέσει την εικόνα με την επίσκεψη στην τουαλέτα. Το ίδιο θα κάνουν και οι γονείς στο σπίτι. Σταδιακά το παιδί θα αυτονομηθεί. 

like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.