Φοίτηση σε τυπικό παιδικό σταθμό??

Εικόνα Μαρια Ρουφ

Καλησπέρα σας! 

Έχω εναν γιο 2, 5 ετών έχει διαγνωστεί με αναπτυξιακή καθυστέρηση και διαταραχή λόγου (προς το παρόν) τον Μάρτιο που μας πέρασε, έκτοτε κάνεις λογοθεραπείες και εργοθέραπείες και έχω δει μεγάλη διαφορά στο παιδί μου. Το θέμα μου όμως είναι η φοίτηση στο βρεφονηπιακό σταθμό, ήδη είναι εγγεγραμμένος μέσω ΕΣΠΑ, δεν τον έστελνα όμως γιατί μόλις είχα γεννήσει και δεν ήθελα να φέρνει ιώσεις στο σπίτι. Όταν τον έστειλα, ξεκίνησε να αρρωσταίνει και τον διέκοψα για κάποιους μήνες. Μετά ήρθε η διάγνωση και τον ξαναπήγα την προηγούμενη εβδομάδα (αρρώστησε πάλι).

Οι βρεφοκόμοι μου λένε ότι δεν συμμετέχει πηγαινοέρχεται, δεν τρώει, έχεις τάσεις φυγής  καθώς επίσης ότι δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πολλά γιατί προσέχουν 19 παιδιά ( εν ολιγοις δεν θέλουν να συνεργαστούν με τη λογοθεραπευτρια του γιατί λένε δεν προλαβαίνουν κ.α ).

Εγώ ήθελα από την αρχή να πάρω μια ειδική παιδαγωγό μαζί του ώστε να το βοηθήσει στην ένταξη όμως δεν το δέχτηκε ο σταθμός, σήμερα πάω σε έναν ιδιωτικό σταθμό να ρωτήσω εάν δεχτεί την παράλληλη στήριξη σε ένα τέτοιο παιδί και αυτή με ισοπέδωσε, μου είπε ότι δεν ξέρει και εάν τη δεχτεί, πρέπει το παιδί να προσαρμοστεί γρήγορα γιατί θα αναγκαστεί να διακόψει τη φοίτηση του, γιατί έτσι λέει η νομοθεσία, και το βλέπει σαν επιχειρηματίας ότι τα άλλα παιδιά θα κάνουν παράπονα στους γονείς τους και δεν θέλει να χάσει πελατεία, θέλει να κρατήσει ένα επίπεδο στο σταθμό.

Σε γενικές γραμμές εννοούσε ότι δεν θέλει τέτοια παιδιά στο σταθμό της για να μη χαλάσει το prestige της!

Το έζησα και αυτό εν έτοι 2017, υπάρχουν ακόμα τέτοιες αντιλήψεις??? 

Μα και αυτισμό να έχει το παιδί μου, για ειδικό σχολείο δεν είναι προς το παρόν τουλάχιστον, εδώ η λογοθεραπεύτρια μου λέει ότι η παράλληλη στήριξη είναι αρκετή και κάποια στιγμή μπορεί και να μην την έχω στο συγκεκριμένο παιδί γιατί πάει πολύ καλά με τις θεραπείες, 3,5 μήνες κάνει μόνο. Και εγώ είμαι αυτής της άποψης, το παιδί μου δεν έχει εκρήξεις θυμού, απλώς θέλω έναν άνθρωπο να τον εντάξει, να του εξηγήσει κάποια πράγματα και στην πράξη να συμμετέχει σε ομάδες, είναι σημαντικό αυτό, νομίζω ότι και η ηλικία είναι ιδανική για κάτι τέτοιο. Εδώ ουσιαστικά μου λένε (μένω σε νησί τί περίμενες!) να το βάλω στο περιθώριο...

Έχει κάποιος παρόμοια εμπειρία? Δεν ξέρω τί να κάνω , είμαι σε απόγνωση... λυπάμαι πολύ που υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι... Δεν είναι διαθετιμένος κανείς να βοηθήσει... είναι κρίμα για το παιδάκι μου . Εσείς τί θα κάνατε στη θέση μου?  Εδώ να σημειώσω ότι είμαι Φιλόλογος Ειδικής Αγωγής και πολύ ευαισθητοποιημένη αλλά νομίζω ότι είμαι η μόνη! 

Σχόλια

Βρείτε έναν παιδικό σταθμό, όπου θα δεχτούν την παράλληλη

Εικόνα Penny

Θα πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή! Θα έχετε να αντιμετωπίσετε πάρα πολλά...

Ψάξτε να βρείτε ενα παιδικό σταθμό όπου θα μπορέσουν να δεχτούν την παράλληλη στήριξη.  Ειναι τεράστια βοήθεια για το παιδί. Και μην ανέχεστε να ακούτε από άσχετους "ειδικούς" κουβέντες είτε αυτοί είναι δασκαλές είτε ότιδήποτε άλλο. Κάνεις δεν πρέπει να λεει τι δεν μπορεί να κάνει ενα παιδι, ειδικά όταν είναι τόσο μικρό!

Θα παλέψετε για το καλό του παιδιού και μόνο έσεις γνωρίζεται ποιο είναι αυτό  Πολλοί ειδικοί έχουν τάση να λενε το οτιδήποτε, το παιδί με την αναλογη προσπάθεια θα τους διαψεύσει ! (Είχα ειδικούς που από τα 3 του μου έλεγαν οτι δεν θα βγάλει την πάνα, δεν θα πει κουβεντα και δεν θα μπορει να μάθει το ότιδηποτε και να μην τον παω παιδικό σταθμό γιατί θα τον κοροιδεύουν... Τους διέψευσε όλους! Είναι 7 χρόνων και γνωρίζει να γράφει, να φτιάχνει τοστ για να φάει, να πλένει τα δόντια και άλλα πολλά.)

Δείτε μήπως κάποιο κέντρο κάνει πρωινά, μήπως πηγαίνει κάποιες μέρες παιδικό σταθμό και κάποιες μέρες στο κέντρο. Και να είναι μαζι με άλλα παιδάκια!

like0

Δυστυχώς οι αληθινοί παιδαγωγοί ειναι λίγοι

Εικόνα Αλεξάνδρα

Δυστυχως οι αληθινοι παιδαγωγοι ειναι λιγοι! Οταν αποφασισαμε να στειλουμε το παιδι μας σε παιδικο σταθμο, ιδιωτικο διοτι ηταν αρχες καλοκαιριου, εξηγησαμε τα προβληματα της με απολυτη ειλικρινεια. Θελαμε να μας ενημερωνουν για τα παντα οσον αφορα το παιδι για να ενημερωνουμε κι εμεις τις θεραπευτριες της οπως ειναι λογικο. Αφου μας ελεγαν λοιπον καθημερινα οτι ολα ειναι καλα κι ωραια, μετα απο δυο μηνες συνεβη καποιο μικρο ατυχημα απο δικη τους καθαρα απροσεξια. Τοτε τα εβγαλαν ολα στη φορα και πηγαν να βγουν κι απο πανω! Το τμημα ειχε μολις 7 παιδια μαζι με το δικο μου... Ευτυχως δεν επαθε κατι το παιδι... Τοτε αποφασισαμε να βαλουμε παραλληλη στηριξη και μαλιστα σε δημοσιο σταθμο, ενω φετος ειναι σε δημοσιο νηπιαγωγειο με υπεροχες δασκαλες και την εχουν ενταξει σε ολα, γιορτες, εκδρομες, τα παντα! Ευτυχως υπαρχουν και τετοιοι ανθρωποι που δινουν αγαπη στα παιδια μας!

like0

Βρήκα άκρη, τελικά θα δεχτούν τη παράλληλη

Εικόνα Μαρια Ρουφ

Τελικά θα δεχτούν τη παράλληλη αφού βέβαια πήγα με την εγκύκλιο, (κάτι που θα έπρεπε ήδη να γνωρίζουν) επιτέλους αποφάσισαν να συνεργαστούν, 3 μέρες την εβδομάδα θα πηγαίνει στο σταθμό 3 ώρες, τις ίδιες μέρες το απόγευμα θα έχει έργο— και τις δυο μέρες θα κάνει τα πρωινά λόγο—.

Νομίζω ότι για την ηλικία του δεν θα μπορούσα να του προσφέρω κάτι καλύτερο. Πάντως εγώ κατάλαβα ότι δεν είναι όλοι ίδιοι... το bullying ξεκινάει από τα ίδια τα σχολεία, τους εκπαιδευτικούς... δεν υπάρχει σεβασμός στο διαφορετικό, είμαστε έτσι φτιαγμένοι που ώρες ώρες ντρέπομαι που είμαι άνθρωπος.. εγώ λέω οι παιδαγωγοί που βλέπουν τα παιδιά σαν χρήμα μόνο να πάνε να τα κάψουν τα πτυχιάκια τους γιατί μάλλον δεν έμαθαν τίποτα... ξεφτίλα μόνο αυτό.

Είναι υποχρεωμένοι όλοι οι σταθμοί να δεχτούν τη παράλληλη ειδικά όσοι είναι με το ΕΣΠΑ... είναι νομοθετικά κατοχυρωμένο το δικαίωμα αυτό παιδιά ΑμεΑ να έχουν το συνοδό τους και στο σχολικό πλαίσιο εάν το επιθυμεί ο γονέας. Όλοι οι σταθμοί που είναι με ΕΣΠΑ ας διαβάσουν το τι πρέπει να παρέχουν στο παιδί (στο κάθε παιδί — με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών ΑμεΑ) και μετά να έρθουν να μου πουν εμένα ότι θα χαλάσει το pregiste — αει σιχτιρ πια με όλους τους αμόρφωτους.

like1

Είμαι σε απόγνωση

Εικόνα Σοφία Καραντάνη

Διαγνωστήκαμε με αυτισμό. Ο μικρός μου μόλις 3 χρονών. Ψάχνω παιδικό αλλά ακόμα και από τα ''ειδικά'' κέντρα βρίσκω κλειστές πόρτες. Στα απλά δημόσια δεν δέχονται την παράλληλη στήριξη και στα ειδικά εχουν πολλες αιτησεις και δέχονται λίγα παιδιά.

Κάποια συμβουλή στο τι μπορώ να κάνω?

like0

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πει ότι δε δέχεται το παιδί σας

Εικόνα Δανάη Σπανού

Κα Καραντάνη καλησπέρα,

είδα τη δημοσίευσή σας καθυστερημένα, καθώς αν κρίνω από την αγγελία που διακινήσατε μέσω του νόηση βρήκατε παιδικό σταθμό που δέχεται τον γιο σας. 

Θα ήθελα ωστόσο να σας παραπέμψω στο άρθρο 6 που αφορά τη φοίτηση παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και ιδιαιτερότητες στα σχολεία. Σας επισυνάπτω τη σελίδα να το διαβάσετε και μόνη σας αλλά θα ήθελα να σας επισημάνω ότι αν υπάρχει έκθεση από ΚΕΔΔΥ που αναφέρει ότι ο μικρός σας μπορεί να παρακολουθήσει σε δημόσιο παιδικό σταθμό με παράλληλη στήριξη κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σας πει ότι δε δέχεται το παιδί σας ή τον εκπαιδευτικό της παράλληλης στήριξης. Ο μόνος λόγος που προσωπικά θα σας απέτρεπα να πάτε σε έναν τέτοιο παιδικό σταθμό είναι το αρνητικό κλίμα που θα δημιουργηθεί θα εισπραχθεί από τον μικρό και δε θα βοηθήσει στη μετέπειτα πορεία του. 

Ελπίζω να βρήκατε έναν αξιόλογο παιδικό σταθμό με παιδαγωγούς που δεν προβαίνουν σε τέτοιου είδους διακρίσεις! Σας παραθέτω παρακάτω και το link από το άρθρο 6 του Υπουργείου Παιδείας.

Με εκτίμηση,
Σπανού Δανάη 

like0

Δημοτικός παιδικός σταθμός

Εικόνα Ελίνα Μανικα

Καλησπέρα! Πριν 1 χρόνο ξεκίνησα να πηγαίνω τον μικρό μου σε έναν παιδικό σταθμό που έκανε και τα απογεύματα διάφορες ωριαίες δραστηριότητες. Διαλέξαμε αρχικά την μουσικοκινητικη αλλά επειδή δεν του άρεσε γιατί είχε πολύ θόρυβο διαλέξαμε τα εικαστικά. Του μικρου του άρεσε πολύ και καθόταν χωρίς πρόβλημα. Κάποια στιγμή μου είπε η ιδιοκτήτρια ότι αν σκεφτούμε για παιδικό με χαρά θα δεχτούν τον μικρό και ας έχει αυτισμό και αφού είναι γνωστό ότι τα παιδιά αυτά κουράζονται με πολλές ώρες οπότε μιλούσαμε για λίγες ώρες άρα και με μειωμένο κόστος. Επειδή όμως είμαστε στενά οικονομικά λόγω του αγαπητού εοπυυ που πληρώνει οπότε του καπνίσει σκεφτήκαμε τον δημοτικό παιδικό σταθμό. Αναφέροντας ότι το παιδί έχει δαδ μας είπαν επειδή δεν είχαν ποτέ τέτοιο παιδί θα πρέπει να περάσει από μια επιτροπή του Δήμου. Κλείσαμε ραντεβού και ήρθε ένας συμπαθέστατο παιδίατρος και μια εξαιρετική κοινωνική λειτουργός και πήγαν στην αίθουσα με τα παιδάκια και το δικό μου για περισσότερο από ώρα. Εμείς στο γραφείο και περιμέναμε. Η κοινωνική λειτουργός μας είπε ότι δυστυχώς το κράτος δεν έχει μεριμνήσει για παράλληλη στήριξη και με βάσει ένα άρθρο δεν έχουν υποδομές οπότε δεν δέχονται. Κάνοντας όμως μια παράκαμψη επειδή θέλουν να βοηθήσουν τα παιδιά μας που έχουν αυτά τα αναπτυξιακά προβλήματα κρίνοντας ότι δεν δημιουργούν προβλήματα τα δέχονται αλλά για 1-2 ώρες τη μέρα για να μην κουράζονται. Αφού τελειώσουν οι εγγραφές και με τα μόρια περνάμε θα έρθει μια άλλη επιτροπή και με το οκ της κοινωνικής λειτουργού το παιδάκι μας θα ξεκίνησει από Σεπτέμβρη. Αυτή ηήταν η δική μας εμπειρία! 

like1

Ερώτηση

Εικόνα Ελίνα Μανικα

Καλησπέρα κα Σπανού, εμάς μας είπαν ότι αυτό το άρθρο ισχύει για την πρωτοβάθμια κλπ εκπαίδευση και όχι για τους παιδικούς δημοτικούς σταθμούς. Ισχύει? 

like0

Τα ΚΕΔΔΥ δεν δίνουν γνωματεύσεις για παιδιά σε παιδικό σταθμό

Εικόνα Αλεξάνδρα

Τα ΚΕΔΔΥ δινουν γνωματευσεις για παιδια που φοιτουν στην πρωτοβαθμια και δευτεροβαθμια εκπαιδευση και οχι σε παιδικο σταθμο.

like0

ΦΕΚ για παιδικούς σταθμούς

Εικόνα Δανάη Σπανού

Καλησπέρα κ. Μανίκα,

σχετικά με τους παιδικούς σταθμούς πραγματοποίησα μια διαδικτυακή αναζήτηση και βρήκα στο ΦΕΚ (αριθμός φύλλου 497, 22 Απριλίου 2002), το οποίο αναφέρεται στη λειτουργία των παιδικών σταθμών,  απόσπασμα που αναφέρει ρητά ότι δεκτά πρέπει να γίνονται όλα τα παιδιά , ανεξαρτήτως σωματικών,ψυχικών ή πνευματικών παθήσεων εφόσον φέρουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις ειδικού γιατρού κρατικού νοσοκομείου ή κρατικού οργανισμού. Κατανοώ ότι το το συγκεκριμένο είναι αρκετά παλιό αλλά θέλω να ελπίζω ότι ισχύει κανονικά μέχρι σήμερα. Σας το επισυνάπτω να το δείτε και να το χρησιμοποιήσετε αν χρειαστεί ( το εν λόγω απόσπασμα βρίσκεται στο άρθρο 7, παράγραφος 1). Αν ανακαλύψω κάτι πιο πρόσφατο θα σας το αναρτήσω. 

file:///C:/Users/PC%202/Desktop/document.pdf

like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.