Εκπαίδευση για παιδιά με ειδικές ανάγκες στην Ολλανδία

Εικόνα Agrianitis

Αγαπητοί φίλοι και φίλες καλησπέρα από την Ολλανδία.

Μετά από μεγάλη απουσία μου από τον χώρο, θέλω να μοιραστώ μαζί σας τις εμπειρίες μου από το σύστημα εκπαίδευσης για παιδιά  με ειδικές ανάγκες στην Ολλανδία.

Σε παλαιότερο "βιολόγιο" είχα γράψει για τις παροχές που υπάρχουν στην Ολλανδία για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.*

Ο Μικρός Charley-Mario την Παρασκευή 20-11 κλείνει τα δώδεκα του χρόνια και φυσικά είναι ένα διαφορετικό παιδί. Δεν είναι το γκρινιάρικο δύστροπο αγόρι που ήταν κάποτε. Ειναι ένα παιδί πολύ υπεύθυνο και πολύ πειθαρχειμένο που θέλει να δωκιμάζει όλα τα φαγητά. Έχει πολές δραστηριότητες έκτός από το σχολείο όπως ιππασία, ποδόσφαιρο και αυτισπορ. βέβαια ξέχασα να σας πω πως είναι γεμάτος συναισθήματα. Βέβαια, όλα αυτά τα πετύχαμε με πολύ δουλειά και με την βοήθεια φαρμάκων που από την πρώτη εβδομάδα αρχίσαμε να βλέπουμε ένα διαφορετικό παιδί.

Από την αρχή αυτής της χρονιάς, μας κάλεσαν σε προσωπική συνέντευξη στο σχολείο για να συζητήσουμε πώς θα είναι τα σχέδια και την μελοντική εκπαίδευση και την προετοιμασία της επαγγελματικής αποκατάστασης του παιδιού. Εκ των υστέρω, μας κάλεσαν και άλλες δύο φορές για να μας αναλύσουν πως θα αξιολογήσουν το παιδί, προκειμένου να το κατευθύνουν στο πιο κατάλληλο γυμνάσιο για την επόμενη χρονιά. Σε αυτή την φάση, το παιδί αρχίζει τα τεστ και μετά την IQ εξέταση, τα ψυχοτεχνικά τεστ και την αξιολόγηση των προηγούμενων σχολικών χρόνων μας προτείνουν το καταληλότερο για το συγκεκριμένο παιδί γυμνάσιο.

Αφού έκαναν όλη την γραφιοκρατεία για λογαριασμό μας, μας έκλεισαν ένα ραντεβού με το νέο σχολείο που θα πάει του χρόνου.

Σήμερα μας κάλεσαν για να γνωριστούμε και να μας ξεναγήσουν στο σχολείο. Εντυπωσιάστηκα τόσο πόλύ από το σχολείο και την εννημέρωση που θέλησα να το μοιραστώ μαζί σας.

Τώρα μένει ακόμα ένα ραντεβού με τους παιδαγωγούς και στην συνέχεια η γνωριμία του παιδιού με το νέο σχολείο. Αν όλα πάνε καλά όπως δείχνουν ο μικρός του χρόνου θα πάει σε ένα πολύ καλό ειδικό σχολείο, όπου εκεί ανάλογα με τις επιδόσεις και τις κλίσεις του ή θα συνεχίσει θεωρητικά ή θα του μάθουν κάποια τέχνη.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση, είναι πως από ένα χρόνο πριν οργανωμένα προετοιμαζουν και ενημερώνουν τους γονείς ένα χρόνο πριν παρθούν οι αποφάσεις.


(*) Διαβάστε επίσης "Πόσο "κοστίζει" η Ειδική Αγωγή στην Ολλανδία" και "Γνωριμία με τον άλλον κόσμο"  

Ακόμη, δείτε μια φωτογραφία του Charley-Mario πριν ...9 χρόνια (!) στο βιολόγιο στην ανάρτηση με τίτλο "Γνωριμία με τον άλλον κόσμο".

Δείτε όλες τις αναρτήσεις στο "βιολόγιο" του μέλους agrianitis

Σχόλια

Αγαπητέ κύριε Πάνο - θα μου επιτρέψετε την προσφώνηση :)

Εικόνα Άγγελος Κουτουμάνος

Με μεγάλη χαρά διαβάζουμε τα νέα σας, τόσο ...δρόμο μετά! Όπως θα είδατε, περάσαμε ένα μικρό χεράκι τη ανάρτησή σας για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί αναγνώστες μας και συνοδοιπόροι σας. Είναι από τις φορές που θέλω να πω "γιαυτό το κάναμε το www.noesi.gr". *

Η δουλειά που περιγράφετε ότι γίνεται με τον μικρό σας Charley-Mario είναι αρκετά διαδεδομένη στην καλή ειδική αγωγή και εκπαίδευση - πρόγραμματισμός για κάθε μεταβατικό στάδιο. Στην Αγγλία υπάρχει και "ειδικότητα" αυτών των επαγγελματιών - κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων - είναι οι λεγόμενοι "transitional workers". Πατήσατε μια ευαίσθητη νότα, αυτή ήταν η δουλειά μου στην Αγγλία όσα χρόνια έζησα εκεί και αυτή μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα. Δυστυχώς, είναι τεράστια η απόσταση στη δουλειά εδώ και εκεί... 

Είναι πολύ ευχάριστο ότι βρήκατε τέτοια αντιμετώπιση στο σχολείο σας και πιστεύω ότι θα σας βοηθήσει όλους να πάτε ακόμη πιο μακριά στους στόχους σας, με επιμονή και πολύ δουλειά (αυτό δεν αλλάζει).

Με εκτίμηση,

Άγγελος 


(*) Το NOESI.gr διαφυλλάττει σαν κόρη οφθαλμού όλα τα "βιολόγια" εδώ και 10 χρόνια. Προ μερικών ετών, τα "καλοσορίσαμε" στην νέα πλατφόρμα μας με το μήνυμα:

Οι άνθρωποι δε χάνονται και τα γραπτά μένουν! Επειδή οι άνθρωποι είναι πιο σημαντικοί από τις σελίδες, αποφασίσαμε να τα αλλάξουμε όλα! Για να χωρούν καλύτερα οι άνθρωποι σε αυτόν τον ιστοτόπο.  

Δείτε ακριβώς στο άρθρο "Τι ειναι το NOESI.gr".

like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.