Ανησυχία για αυτισμό 27 μηνών αγοράκι

Εικόνα melenia kap

Καλησπερα.. Εχω ενα αγορακι 27 μηνων που εχει καποια στοιχεια αυτισμου απο αυτα που εχω διαβασει μεχρι τωρα στο διαδυκτιο.. Καναμε με τον παιδιατρο το m-chat τεστ αυτισμου μας καθυσηχασε γιατι δεν βρηκε κατι ανυσηχητικο, ωστοσο μας ειπε να κλεισουμε ενα ραντεβου οταν κλεισει τους 30 μηνες σε εναν αναπτυξιολοξο.. Ειναι ενα χαρουμενο παιδακι που εχει οπτικη επαφη χαιρεται με τα αλλα παιδακια παιζει μαζι τους ειναι λιγακι ντροπαλος στα φυσιολογικα πλαισια..

Αυτο που με ανυσηχει ειναι που δεν εκτελει εντολες, πολυ σπανια θα φερει αυτο που θα του πω και αν θελει απο προτασεις λιγες συνηθως θα με ρωτησει "που ειναι η πιλα" (πιπιλα) και "που εισαι μαμα?" Απο λεξουλες λεει πανω απο 50..  

Δειχνει με το δακτυλο αυτο που θελει αυτο κυριος κανει και θα με περνει με το χερι να μου δειξει τι θελει. πχ με παει στην βρυση θα πει μαμα αι ετσι λεει το νερο και σπανια θα μου πει νερο η θα με παει στο ψυγειο και θα μου πει μαμα μαμ..

Μιλαει στην δικια του γλωσσα συνεχεια  λιγα θα καταλαβω αυτα που θα πει. τον αρεσει να μιλαει στον τΗλεφωνο τον καταλαβαινω μερικες φορες που λεει καλα εισαι καλα καλα  κακους? (ακους) σαν να μιμμητε εμας οταν μιλαμε στο τηλεφωνο.

Με τα παιχνιδια του θα παιξει ελαχιστα του αρεσουν πιο πολυ τα παιδικα τραγουδια να βλεπει στην τηλεοραση δλδ αν βαρεθει να παιζει με παει στην τηλεοραση και μου λεει το ρυθμο απο ενα τραγουδακι για να καταλαβω τι θελει.. προσπαθησα πολλες φορες να τον κανω να μου πει τι θελει χωρις να του δινω αυτο που θελει δειχνοντας το μονο και το αποτελεσμα ειναι να πεφτει στο πατωμα και να κλαει μολις του το δινω ηρεμη μου πεταει ενα φιλη και φευγει... βλεπω παιδακια στην ηλικια μου που κανουν προτασεις με 3 και 4 λεξεις αρχιζουν και ρωτανε και αγχωνομαι ακομα περισοτερο , ο αντρας μου βεβαια με καθυσηχαζει λεγοντας μου οτι θελει το χρονο του το παιδι να μιλησει και θα ανταποκριθει..

Ενα παιδακι εχουμε και φοβαμαι οτι τον εχουμε καλομαθει και μας κανει οτι θελει...

Απο τις εμπειριες που εχετε τι μου προτείνετε να κανω?

Σχόλια

Για την αξιολόγηση της επικοινωνίας του παιδιού

Εικόνα Δώρα Τσούκαλου

Καλησπέρα,

Για την αξιολόγηση της γενικότερης επικοινωνίας του παιδιού σας θα σας πρότεινα να επισκεφθείτε Λογοθεραπευτή για να εξηγήσει τι αναμένεται και τι όχι σε αυτή την ηλικία και να σας καθοδηγήσει για περαιτέρω αξιολόγηση αν αυτή χρειάζεται.

Το γεγονός ότι έχει το αναμενόμενο για την ηλικία του λεξιλόγιο είναι ενθαρρυντικό.  Εκείνο στο οποίο θα πρέπει να εστιάσετε σε αυτή την ηλικία είναι "πως χρησιμοποιεί αυτό το λεξιλόγιο", αν έχετε δει εξέλιξη στο λόγο του, αν παρατηρεί τα άλλα παιδιά στο παιχνίδι και αν προσπαθεί να συμμετέχει (σε αυτή την ηλικία το ομαδικό παιχνίδι δεν είναι ακόμα ανεπτυγμένο) και αν επικοινωνεί γενικότερα τις ανάγκες του. Παρατηρείστε αυτό που λέτε για τις εντολές, μήπως συμβαίνει όταν είναι απασχολημένος με κάτι άλλο; Μήπως είναι σύνθετες για την ηλικία του;  Για οποιεσδήποτε απορίες έχετε σχετικά με το λόγο του και την γενικότερη επικοινωνία του, θα σας πρότεινα να επισκεφθείτε Λογοθεραπευτή.

Σας εύχομαι καλή συνέχεια και καλές γιορτές.

Με εκτίμηση,

Δώρα Τσούκαλου

Λογοπαθολόγος

like0

Απάντηση στην ανησυχία της μαμάς

Εικόνα marakikriti

Καλησπέρα σας και απο εμένα, έχω να σας προτείνω να περιμένετε εως ότου το παιδί κλείσει τα τρία του χρόνια και να παρατηρήτε μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα την πρόοδο του στην ομιλία του, εάν μένει στάσημο χωρίς πρόοδο επισκευτήτε έναν λογοπεδικό για περαιτέρω αξιολόγηση εάν το παιδί κατακτάει την ομιλία όλο και περισσότερο, βελτιώνετε η δομή της πρότασης του και ότι άλλο βλέπετε πως καθηστερεί σε σχέση με τα άλλα παιδιά δεν υπάρχει λόγος ανυσηχίας γιατί έτσι και αλλιώς το κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό, άρα εν κατακλείδι μας αφορά η παρατήρηση της προόδου του, εάν δεν υπάρχει εποικινωνήστε και μαζί μου*.

Ζουμπεράκη Μαρία

Λογοπεδικός - Παθολόγος Φωνής

* Σημ. από το NOESI.gr: Έχουν αφαιρεθεί τα στοιχεία επικοινωνίας που κατατέθηκαν δημόσια. Όλοι οι γονείς μπορούν να επικοινωνούν με όλα τα μέλη μέσω του λογαριασμού τους στο www.noesi.gr. 

like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.