Ανησυχία από 9 μηνών...

Εικόνα Ελίνα Μανικα

Καλησπερα σας, καταρχην συγχαρητηρια για την σελιδα σας, διαβαζω μερες τωρα αρθρα που δεν υπαρχουν πουθενα αλλου. 

Εχω ενα αγορακι 18 μηνων, θελοντας και μη απο το οικογενειακο περιβαλλον μας γινονται συγκρισεις μεταξυ του γιου του αδελφου μου (18 μηνων και εκεινος, μπουσουλησε απο 5μ, περπατησε 9μ και απο 17 μηνων λεει 3-4 λεξεις), το δικο μας μπουσουλησε πια 9 μηνων, προχθες περπατησε αλλα δεν λεει καμμια λεξη, εκτος απο 12 μηνων που ειπε ασυνειδητα μαμαμαμα, μπαμπαμπα, γιαγιαγια,  μετα απο δικη μας προτροπη αλλα μετα απο 1 μηνα τα εκοψε. Απο 9 μηνων που μπουσουλησε το ανηψακι μας περιμεναν ολοι τον δικο μας να μπουσουλησει. Μπουσουλησε καποια στιγμη,περπατησε πια αλλα δεν μιλαει, εχουν πεσει ολοι πανω μας οτι εχει προβλημα.

Τα αρνητικα ειναι οτι κουναει το χερι του απο πολυ μωρο κανοντας κυκλο, το βραδυ εδω και μερικες μερες οταν νυσταζει κουναει το κεφαλι του δεξια-αριστερα, με το ξαδελφακι του δεν παιζει σχετικα μαζι εκτος αν θελει να του δειξει κατι, του αρεσει να γυρναει ροδες και γενικα οτι του αρεσει το βαζει να στιφογυριζει, δεν γυριζει παντα στο ονομα του και επικεντρωνεται σε λεπτομερειες, παιζει μονο του πολυ ωρα , του αρεσει κα ανοιγοκλεινει πορτες και ντουλαπια και αλλα που δε θυμαμαι.

Τα θετικα ειναι του αρεσουν τα χαδια και να δεχεται και να δινει, ξεφυλιζει και δινει ενδιαφερον σε βιβλια απο 9 μηνων και απο χαρτονι και στα ηλεκτρονικα, του αρεσει να παιζει με παιδικα πιανακια, στα ηλεκτρονικα παιχνιδια αλλαζει τον ηχο και τις λειτουργιες απο το πλαι σε αυτες που θελει, τραβαει το χερι μας για να κανουμε ο,τι δε μπορει, οταν μιλαμε σε αλλους καμμια φορα με το χερι του γυρναει το κεφαλι μας το μερος του, εκτελει εντολες και οταν του ζηταμε συγκεκριμενα πραγματα τα φερνει (οχι παντα) , διχνει με το δαχτυλο ζηταει να παιξουμε μαζι φερνοντας παιχνιδια/βιβλια φωναζοντας και κοιτοντας μας στα ματια, ακουει στο μη/οχι , οταν ερχεται η γιαγια του χαιρεται και τρεχει στην αγκαλια της, απο 12 μηνων κρυβεται και κανει τσα, γελαει πολυ, παιζει με τουβλακια και μαρκαδορους, και αλλα που δεν μπορω να θυμηθω τωρα.

Η παιδιατρος στους 15 μηνες ανεφερε στον αντρα μου οτι υπαρχει περιπτωση να εχει καποια ειδουν υστερησης, τον επομενο μηνα που τον πηγα εγω στο ιατρειο μου ειπε οτι ολα ειναι καλα και στον 18ο να τον ξαναδουμε, οπως και εγινε και επειδη την ανησυχισε οτι δεν μιλαει να κλεισουμε για την κα Αντωνοπουλου στο Αττικο, ομως καλω καθημερινα και δεν εχει ραντεβου και απο οτι μου ειπε αργει και μπορει αν παρει και 3 μηνες, για αυτο το λογο ρωτησα μηπως μπορουμε να το παμε καπου ιδιωτικα. Απεκλεισε τα ιδιωτικα κεντρα και μας συνεστησε την κα Αντωνιαδου, ομως ειμαστε σε ασχημη οικονομικη κατασταση και για μια επισκεψη μας παιρνει αλλα οχι περισσοτερες.

Τι μου προτεινετε; Να το παω για μια αρχικη διαγνωση στην κα Αντωνιαδου και να προσπαθω να κλεισω ραντεβου στην κα Αντωνοπουλου; Αν καποια μαμα εχει καποια αναλογη εμπειρια ή καποιος ειδικος να με συμβουλεψει για να μην επιβαρυνθουμε ουτε χρονικα, οικονομικα και ψυχολογικα πανω απο ολα με αντικτυπο στο παιδι!

Ευχαριστω πολυ για την υπομονη σας...

Σχόλια

Απογευματινό ραντεβού με την κα Αντωνοπούλου

Εικόνα Viky M.

Με την κ. Αντωνοπουλου μπορείτε να κλείσετε απογευματινό ραντεβού που δεν αργεί. Το δημόσιο νοσοκομείο θα σας δώσει και το χαρτί που χρειάζεται για σας πληρώνει το ΙΚΑ κάποιες θεραπείες αν χρειαστεί. 
 
Προφανώς υπάρχουν κάποια σημάδια, αλλά σε αυτήν την ηλικία είναι δύσκολο να ξέρεις και μόνο κάποιος με εμπειρία μπορεί να κρίνει. Επίσης μην σχολιάζεται το παιδί ενώ είναι εκείνο μπροστά. Ακόμα και αν δεν μιλάει καταλαβαίνει.

like0

Καλώ το 1535 κάθε μέρα για ραντεβού

Εικόνα Ελίνα Μανικα

Σας ευχαριστω Βικυ που μου απαντησατε, καλω καθε μερα στο 1535 και παταω τον 5ψηφιο κωδικο της , δοκιμαζω και για πρωινα και για απογευματινα ραντεβου αλλα λαμβανω την ιδια απαντηση: 'δεν υπαρχουν διαθεσιμα ραντεβου΄ , απο οτι μου ειπαν ειναι σε αναμονη να ανοιξει η νεα λιστα. 

Το παιδι μου παντα το σχολιαζω θετικα και το επιβραβευω, οι αλλοι ειναι το προβλημα.

like0

Σχετικά με αναπτυξιολόγους Αντωνιάδου, Αντωνοπούλου, Νικολαϊδου

Εικόνα Τάνια

Καλησπέρα και από μένα,

Να χαιρεσε τον μικρούλι σου.

Αυτά που γράφεις σε μένα δεν ακούγονται και πολύ περίεργα (κι ο δικός μου έκανε πολλά ίδια πραγματάκια με τον δικό σου σε αυτή την ηλικία). Κι εγώ είχα ανήσυχισει λόγο έλειψης λόγου (ο δικός μου 'εχασε' κάμοια 15αρια λέξεις που έλεγε στους 18 μήνες) και τον πήγα στην κυρία Αντωνιάδου όταν ήταν 2.5 χρονων (στα 2 τον πήγα στο παίδων Πεντέλης στην Νικολαίδου αν δεν κάνω λάθος, και δεν έμεινα καθόλου ευχαριστημένη).

Οταν τον πήγα στα 2.5 στην Αντωνιάδου μου είπε ότι έβλεπε κάποια στοιχεία αυτισμού και πηραμε την διαγνωση ΔΑΔ. Στην Αντωνοπούλου τον πηγαμε στα 3.5 λόγο έλειψης χρημάτων και φέτος στα 4.5 στο ΕΘΜΑ στον Καμπάκο (παιδοψυχίατρος). Με όλους αυτούς που σου γράφω μείναμε απόλυτα ευχαριστημένοι.

Νομίζω ότι μπορείς να πάρεις την Αντωνιάδου τηλέφωνο και να κάνεις κάποιες ερωτήσεις, αλλά στους 18 μήνες θα σου πει ότι είναι ακόμα νωρίς. 

Εσύ που ξέρεις το παιδί σου πως σου φαίνετε? Ασε τι κάνει ο ξαδερφός του. Τα παιδιά έχουν το καθένα τους δικού τους ρυθμούς. Αλλά είναι καλά στο να μιλάνε και άλλα στο να σκαρφαλώνουν λ.χ.

Κι ο δικός μου μίλησε στα 3-3.5 αλλά από 18 μηνών ξεκλείδωνε και άνοιγε πόρτες και στα 2.5 χειριζόταν tablet/laptop  και pc σαν επαγγελματίας. Η μικρή μου είναι 2.5 και μιλάει σαν 5χρονο αλλά χθες ανοιξε για πρώτη φορά την εξωπόρτα. 

Δες τον πως είναι συνόλικα. Και καλά κάνεις και το ψάχνεις, στην τελική δεν έχεις να χάσεις και πολλά απλά κράτα στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι είναι μικρος ακόμα για συμπεράσματα. Αν θες κάτι άλλο στείλε μου mail.

Ελπίζω να βοήθησα,
Τάνια

like0

Για το 1535

Εικόνα didyma1103

Έλενα όταν θα παίρνεις στο 1535 θα λες ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ για να μπορέσεις να εξυπηρετηθείς και ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ το κόστος νομίζω είναι περίπου 60,00 ή 70,00 ευρώ δεν έιναι και λίγα...... αν θέλεις πρωινό δεν πρόκειται να βρεις ούτε σε ένα χρόνο!!!!! Στο δημόσιο νοσοκομείο θα μπορέσουν να σου γράψουν εργοθεραπείες και λογοθεραπείες τις οποίες καλύπτει το ικα. Από όσο ξέρω στους 18 μήνες γίνεται παρέμβαση, εκτός αν θες να αφήσεις λίγο χρόνο στο παιδί σου μέχρι τα δύο έτη..... Πάντως να ξέρεις το κάθε παιδί είναι διαφορετικό... Στη περίπτωση των παιδιών μου ξεκίνησαμε παρέμβαση από τα 2μιση, τώρα είναι 3μιση

like0

Τάνια και Δήμητρα πραγματικά σας ευχαριστώ

Εικόνα Ελίνα Μανικα

Τανια και Δημητρα πραγματικα σας ευχαριστω πολυ!!

Τανια θα σου στειλω και μαιλ οταν ξεκλεψω λιγο χρονο και σε ευχαριστω για το ενδιαφερον σου, εγω τον μικρο μου τον βλεπω μια χαρα να σου πω την αληθεια εκτος του οτι δεν μιλαει, εκει πιστευω εχει θεμα, καταλαβαινει πολλες λεξεις και θα πει μαμα μπαμπα οταν νυσταζει πολυ, οταν πειναει, οταν κλαιει, η παιδιατρος, χωρις ομως να ειναι ειδικος απο οτι μας ειπε και η ιδια, μπορει να μιλησει αλλα εχει βολευτει που επικοινωνουμε χωρις λεξεις και εκει θελει μια παρεμβαση που το θεωρω πολυ λογικο. Αν ειναι για ενα ραντεβου επι  πληρωμη για την αρχικη γνωματευση και εστω μια φορα το μηνα θα μπορεσουμε, και μετα οπως λες με το ικα δεν το γνωριζα, πιστευω να μπουμε απο εκει και περα σε μια ομαλη διαδικασια.

Δημητρα εχω βρει και το σταθερο τηλ απο χθες του ιατρειου και προσπαθησα πριν και το πρωι ομως δεν απαντα, θα συνεχισω, νασαι καλ απου μου ειπες για την τροποποιηση, μιλησα επιτελους με καποιον, μου ειπε οτι ειναι κλειστα του Νοεμβριου, θα συνεχισω να καλω εκει καθημερινα.

Και παλι σας ευχαριστω!

like0

εννοούσα...

Εικόνα Viky M.

εννοούσα να μην αφήνεται τους άλλους να σχολιάζουν μπροστά του. Αν χρειάζεται να τους το πείτε ξεκάθαρα. Δεν καταλαβαίνουν ότι το παιδί καταλαβαίνει τα πάντα.

Επίσης η κόρη μου κουνάει το κεφάλι της δεξιά - αριστερά όταν έχει μπούκωμα ή ωτίτιδα, μερικές φορές από τον φόβο μας μήπως είναι κάποια καινούργια στερεοτυπία χάνουμε τα αυτονόητα όπως ότι το κούνημα ανακουφίζει τα αυτιά.

like0

Βίκυ έχεις δίκιο ότι μπορεί να καταλαβαίνει

Εικόνα Ελίνα Μανικα

Βικυ εχεις δικιο οτι μπορει να καταλαβαινει, θα επιμεινω!

Πιστευω οτι το κεφαλι το κουναει γιατι τον βοηθαει να κοιμηθει ή για να χαλαρωσει, ετσι εκανα και εγω μικρη απο οτι μου ειπε η μητερα μου. 

Ευχαριστω!

like0

Εξεταση στην κα Αντωνιαδου...

Εικόνα Ελίνα Μανικα

Πηγαμε και στην κα Αντωνιαδου και μας ειπε οτι ειναι στο φασμα του αυτισμου, θα πρεπει να ξεκινησουμε εργοθεραπειες. Μας συστησαν ενα στο Μοσχατο -Λογοδικτυο- , γνωριζει καποιος να μου πει αν ειναι καλο; 

Ή αν εχει καποιος να μας συστησει καποιο στις κοντινες περιοχες

Ευχαριστω

like1

Το Κέντρο που θα επιλέξεις είναι θέμα χημείας

Εικόνα Viky M.

Καταρχήν καλή δύναμη και κουράγιο!  
 
Σε πολλά πράγματα ο γιος σου μου θυμίζει την κόρη μου. Ο μικρός φαίνεται να απολαμβάνει τις κοινωνικές επαφές τουλάχιστον με ενήλικες που γνωρίζει το οποίο είναι καλό σημάδι. Να θυμάσαι ότι είναι μικρός και κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το "γιατί" έχει κάποιες ιδιαιτερότητες. Ίσως απλά θέλει τον χρόνο του. Να σου πω και κάτι που μου είπαν κάποιοι άλλοι γονείς στο κέντρο που την πηγαίνω "τουλάχιστον εσείς το καταλάβατε νωρίς" και να θυμάσαι ότι ο χρόνος είναι με το μέρος σου. Κάποια στιγμή θα τα βάψεις μαύρα, αλλά μην το κάνεις, προσπάθησε να βάλεις χρώμα στην ζωή σου ξανά και να θυμάσαι το βασικό είναι να είναι το παιδί χαρούμενο και ευτυχισμένο και όλα θα πάνε καλά.   
 
Επίσης αυτό που διαπίστωσα εγώ (και μου είπαν και από το κέντρο), ότι στα παιδιά που παρουσιάσουν αναπτυξιακή καθυστέρηση (αργούν να μιλήσουν, περπατήσουν κτλ) η ψαλίδα μεταξύ των άλλων παιδιών και εκείνα ανοίγει μέχρι τα 3, δηλαδή όλο και περισσότερο φαίνεται ότι είναι πίσω από τα άλλα. Μετά τα 3, όταν τα υπόλοιπα παιδιά αρχίσουν και αναπτύσσονται με μικρότερους ρυθμούς, τα παιδιά με αναπτυξιακή καθυστέρηση συνεχίζουν με τον ίδιο ρυθμό και ο στόχος είναι να κλείσει η ψαλίδα μέχρι το σχολείο. Αυτό στο λέω για να μην απογοητευτείς αν παρά τις θεραπείες δεις ότι το παιδί σου μένει πίσω,  το πέρασα και εγώ αυτό.  
 
Για το κέντρο που θα επιλέξεις νομίζω ότι είναι θέμα χημείας, να σου κάνει κλικ δηλαδή και σένα και του μικρού. Για ποιες περιοχές ενδιαφέρεσαι?   
 
Θα σου συνιστούσα να πας να ενημερωθείς σε παραπάνω από ένα, αλλά όχι και σε πάρα πολλά (πχ 2-3). Εμείς είχαμε πάει αρχικά σε αυτό που μας συνέστησε η αναπτυξιολόγος αλλά δεν μου άρεσε καθόλου, ήταν πανάκριβο και μου φάνηκε σαν να μίλαγαν υποτιμητικά για τα "αυτιστικά παιδιά". Επίσης προσπάθησαν να μας πανικοβάλλουν αναφέροντας μέχρι και εκφυλιστικές ασθένειες εγκεφάλου... Τελικά εκεί που πήγαμε, όταν πήγαμε για ενημέρωση ήταν παρόν και η θεραπεύτρια που θα την αναλάμβανε και όσο μιλάγαμε εμείς με την υπεύθυνη η μικρή έπαιζε με την θεραπεύτρια, και προσπαθούσαν να δουν τι χρειάζεται να δουλέψουν πρώτα. Για παράδειγμα η κόρη δεν μιμόταν σχεδόν καθόλου και αυτό που έμαθα ότι η μίμηση είναι ο τρόπος μάθησης σε αυτήν την ηλικία. Γενικά στο τέλος της ενημέρωσης η μικρή δεν ήθελε να φύγει αλλά να παίξει και τότε ήξερα ότι είναι το σωστό μέρος για εκείνη.  
   
Άλλο ένα πρακτικό θέμα που μας βοηθάει το κέντρο, πάντα ετοιμάζει σωστά τα χαρτιά για το ΙΚΑ και μας ενημερώνει αν αλλάξει κάτι στον νόμο κτλ.  
 
Και πάλι καλή δύναμη!

like0

Πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης το οποίο ονομάζεται Portage

Εικόνα Μαριαλεξ

Καλησπερα Ελινα,

Θα τολμησω να σου μιλησω για ενα προγραμμα πρωιμης παρεμβασης το οποιο ονομαζεται Portage. Oυσιαστικα εκπαιδευονται οι γονεις για να μπορουν να παιξουν με το παιδι τους κατακτωντας μικρους στοχους. Ετσι κι αλλιως θαρρω πως το παιδι ειναι πολυ μικρο για κλασικο εργο- λογο-. Το ειχαν προσαρμοσει στις δικες μας αναγκες κι επειδη ο μικρος μου δεν αλληλεπιδρουσε καθολου στο κεντρο οι συνεδριες γινονταν στο σπιτι μας μια φορα την εβδοαδα. Με ειχε βοηθησει παρα πολυ γιατι ηξερα ακριβως τι επρεπε να κανω και με εμαθε να παιζω επικοδομιτικα με το παιδι μου. Οσον αφορα την επιλογη κεντρου θα συμφωνησω οτι ειναι θεμα χημειας. Φροντισε εκει που θα εμπιστευτεις το παιδι σου να ειναι ανθρωποι... να βοηθουν πρωτιστως εσενα για να μπορεις να βοηθας το παιδι...να αισθανεσαι οτι δεν εισαι βαρος οταν τους μιλας και να μη μιλουν ξυλινη επαγγελματικη γλωσσα. Σου ευχομαι ολοψυχα οτι καλυτερο! 

like0

Μια πρωτη επαφη με το κεντρο εργοθεραπειας

Εικόνα Ελίνα Μανικα

Βικυ σε ευχαριστω πολυ για το κουραγιο και τιε συμβουλες σου ειλικρινα...

Μολις γυρισαμε απο το Kεντρο που πηγαμε για μια πρωτη επαφη και για μια εκτιμηση και απο εκεινο. Μπορω να πω οτι δε με ξενισε κατι ουτε και με ενθουσιασε λογω ψυχολογιας βεβαια. Μενω Καλλιθεα και με βολευει, στην περιοχη μου δεν βρηκα κατι που να μου γεμιζει το ματι να σου πω την αληθεια ουτε και Πειραια οποτε αρχιζουμε Μοσχατο πρωτα ο θεος.  Αυτο που μου λες μου το ειπαν και εκει, τοσο το καλυτερο που πηγαμε τοσο νωρις, στην αρχη ξεγελαστηκαν και εκεινοι και δεν πιστευαν οτι εχει καποιο προβλημα, μετα την εκτιμηση τους βρηκαν καποια θεματακια αλλα γενικα η εικονα του ηταν πολυ ενθαρρυντικη και πιστευουν οτι 1-2 επισκεψεις αρκουν και οχι 3 που μας ειπε η αναπτυξιολογος, βεβαια εκει ηταν εντελως διαφορετικο παιδι απο οτι με την γιατρο τις προαλλες.

Το καλο με το Kεντρο ειναι οτι μας μιλησαν πολυ ομορφα και ενθαρρυντικα (με αλλά βεβαια) και εδειξαν οτι ενδιαφερονται πραγματικα. Μας ειπαν οτι δεν αρκει να ερχεται μονο αλλα θα δωσουν πολυ βαση στο να κανουμε πραγματα στο σπιτι. Επισης το παιδι οταν μας μιλησε ηταν σε αλλο χωρο γιατι μας ειπαν οτι ολα τα καταλαβαινουν παρολο την μικρη τους ηλικια. εμας εκανε μιμησεις και βλεμματικη επαφη και αλληλεσυνδεση στο παιχνιδι κλπ αλλα εχει το θεμα του οτι δεν μπορει να συντονισει τις κινησεις του καλα και οτι ενα μεγαλο αρνητικο ειναι οτι δεν δειχνει και τραβαει το χερι μας, ομως θα διορθωθει και αυτο.  Αρα για να μην ηθελε να φυγει και ο δικος μας ειναι ενα συν! 

Μαριαλεξ σε ευχαριστω πολυ και θα το ψαξουμε με το συζυγο αυριο το πρωι!! 

Ευχομαι σε ολες μας να ειναι καλα τα παιδακια μας!!!

like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.