Ανάπηρος σε έναν ανάπηρο κόσμο

Εικόνα Ελένη Σταματίου

Γιατί να μην μπορούμε να δεχτούμε το διαφορετικό; Αφού όλοι είμαστε διαφορετικοί. Και γιατί να μην μπορούμε να αναγνωρίσουμε το διαφορετικό ως κάτι μοναδικό; Ακόμα και ο δίδυμος αδερφός μου είναι μοναδικός και ας μου μοιάζει τόσο πολύ.

Προσπαθώ να βρω την εξήγηση στο φόβο που δημιουργείται μπροστά στο διαφορετικό και ο οποίος μετατρέπεται σε απέχθεια και αποστροφή αλλά εξήγηση δεν βρίσκω.

Ανέκαθεν ο άνθρωπος αντιδρούσε στην αλλαγή, στη διαφορετική γνώμη, στις μεταβολές γενικότερα. Αν του έλεγες πως κάνει λάθος προσπαθούσε πεισματικά να αποδείξει το αντίθετο ακόμα και αν γνώριζε πως κάνει λάθος. Αν του μιλούσες για καινοτόμες, νέες, διαφορετικές ιδέες θα ίδρωνε και θα ξε-ίδρωνε στην ιδέα ότι ο κόσμος αλλάζει. Και εκεί που νομίζαμε ότι όταν αλλάζει ο κόσμος αλλάζουμε και εμείς οι άνθρωποι, τα μικρότερα κομμάτια του, απογοητευόμαστε παρατηρώντας πως μένουμε πολύ πίσω, πάρα πολύ πίσω.

Ας σας μπερδέψω λιγάκι ακόμα. Οι επιστήμονες λένε πως τα άτομα με αυτισμό έχουν την επίμονη τάση να μη δέχονται αλλαγές στο πρόγραμμά τους, νέα πρόσωπα και απρόοπτες εκπλήξεις. Αναρωτηθείτε τώρα όλοι αν εσείς οι ''φυσιολογικοί'' μπορείτε να δεχτείτε εύκολα τις μεταβολές, τις αλλαγές στον τρόπο που βλέπετε τους άλλους ανθρώπους, αν για παράδειγμα θα μπορούσατε να κάνετε παρέα με ένα νέο πρόσωπο, με ένα άτομο με αυτισμό. Αν η απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι ''όχι βέβαια! πιστεύω πως τα άτομα με αυτισμό είναι άρρωστα και απροσάρμοστα και θα γινόμουν ρεζίλι αν έβγαινα μαζί τους...'' τότε εκτός από ρατσιστής και αμαθής σας πληροφορώ ότι είστε και λιγάκι αυτιστικός. Σας ακούγεται τρελό; Μα από τη στιγμή που δέχεστε άκριτα τις πάγιες και πεπαλαιωμένες αντιλήψεις για τα άτομα με αναπηρία και για άλλες μειονότητες και από την στιγμή που δυσαρεστείτε απέναντι στην αλλαγή αυτής της ηθικής ρουτίνας τότε είστε σίγουρα αυτιστικός. Άρα νομίζω ότι δεν διαφέρετε σε τίποτα από ένα παιδί με αυτισμό και αυτό φυσικά δεν σας κάνει μη φυσιολογικό.

Το πρόβλημα εδώ είναι πως εγώ θα εκπαιδεύσω το παιδί με αυτισμό να δέχεται τις αλλαγές με λιγότερο άγχος. Ίσως μας πάρει καιρό αλλά σίγουρα στο τέλος θα βελτιωθεί. Εσάς όμως ποιος θα σας εκπαιδεύσει να σέβεστε τη διαφορετικότητα, να εκτιμάτε την απλή προσπάθεια, να αντιμετωπίζετε τους ανθρώπους με ανθρωπιά; Η αλήθεια είναι πως θα δυσκολευτώ περισσότερο να διδάξω έναν ''αγράμματο ηθικά'' άνθρωπο παρά ένα παιδί με αυτισμό, νοητική καθυστέρηση ή σχιζοφρένεια.

Και θα σας εξηγήσω γιατί είναι πιο δύσκολο να αλλάξετε εσείς. Γιατί το παιδί με αναπηρία είναι εύπλαστο, δεκτικό και απαίδευτο ενώ ο κολλημένος άνθρωπος είναι σαν μια σανίδα καρφωμένη στη σκεπή και είναι πολύ δύσκολο να κάνεις μια σανίδα άνθρωπο!

Δεν λέω πως αυτός ο άνθρωπος είστε εσείς αλλά είναι καιρός να αναρωτηθείτε αν θα προτιμούσατε να είστε ένα παιδί με αυτισμό ή να μείνετε για πάντα καρφωμένος σε μια σκεπή. Θυμηθείτε πάλι πως το παιδί ότι και να έχει, όσο δύσκολο και αν φαίνεται θα βρει ένα παραθυράκι να δει τον κόσμο και να ανοίξει τους ορίζοντές του. Η σανίδα πάντα θα κοιτάει την ίδια θέα από την ίδια παλιά σκεπή. Έτσι ο κολλημένος άνθρωπος πάντα θα βλέπει τον κόσμο με τις ίδιες ξεπερασμένες, ρατσιστικές αντιλήψεις ενώ ο κόσμος θα κατακλύζεται από διαφορετικά μυαλά, σώματα, πρόσωπα, ιδέες...

Σχόλια

Συγχαρητήρια για το κείμενο

Εικόνα Vasiliki Sotiropoulou

Συγχαρητήρια για το κείμενο σας!

Εχετε απόλυτο δίκιο σε όσα λετε!

Είναι πολύ εύκολο να διδάξεις παιδιά με αυτισμό όταν τα ΑΓΑΠΑΣ!

Οι συνηθισμένοι άνθρωποι πάλι, όσο περισσότερο τους αγαπάς, τόσο θα σε πληγώσουν.

like0

Εγώ σας ευχαριστώ

Εικόνα Ελένη Σταματίου

ΕΓΩ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ..ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΑΣ..

like0

Βρείτε ένα θέμα άμεσα!

Αφίσα της δράσης Μένουμε Ενωμένοι, μία πρωτοβουλία του noesi.gr για την εξ αποστάσεως υποστήριξη κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.
✰ Ψηφιακή Αλληλεγγύη NOESI.gr
Η νόηση στο διαδίκτυο είναι μία κοινότητα μελών με Βιολόγια με προσωπικές εμπειρίες, που τροφοδοτούν συζητήσεις, και Οδηγούς, μία κοιτίδα γνώσης. Οι Ομάδες εμφανίζουν τα posts ανά τοποθεσία ή θέμα και η Αρχική τα πιο πρόσφατα.
Οδηγίες​ για να γράψετε "Βιολόγιο". Για να δημοσιεύσετε, μπείτε ως μέλος (Login). Μετά, από το μενού Πλοήγηση επιλέξτε Δημοσιεύστε νέο κείμενο. Επιλέξτε είδος ανάρτησης, συμπληρώστε τη φόρμα με κείμενο, πατήστε Ανάρτηση.